Europa - Zwitserland - Kandersteg

Kandersteg
Tekst en foto's: Coen en Els van Schie
Reistijd: maart 2009

Zwitserland - Berner Oberland

 

 

 

 

Start ZwitserlandStart AppenzellerlandStart TessinStart WallisArosaBernKanderstegLuzernRheinschluchtSt. Gallen

 

Het is 7 maart 2009 en we vertrekken naar Kandersteg in het kanton Berner- Oberland van Zwitserland. We hebben er erg veel zin in. Sneeuw ligt er volop. Wij gaan daar heerlijk wandelen in een mooie sprookjeswereld. Jaren geleden gingen wij ieder jaar skiën met ons gezin en familieleden. Dit jaar willen we niet meer snel naar beneden suizen, maar liever genieten van de mooie

natuur die daar in die Schweiz is te vinden.

We vertrekken om 4.00 uur in de ochtend, de lucht is helder en de maan staat vol aan de hemel. Toch komen we in Zoetermeer al in een dichte mist terecht dat zal duren tot Venlo. Vermoeiend stukje rijden, dat wel. Als het rond een uur of zeven licht wordt rijden we de zon tegemoet.
Na de nodige tussenstops

komen we voor de stad Basel in een file terecht die ons uiteindelijk twee uur vertraging oplevert. Pas tegen half vier in de middag komen we aan in ons hotel. Het appartement is ruim en schoon en van alle gemakken voorzien.
Hier voelen wij ons weer prima thuis. We pakken de koffers uit en maken een verkenningstochtje door het dorp Kandersteg.

Het is hier echt een sprookje en meters sneeuw wachten ons. Morgen gaan we naar boven.

Zondag

Vandaag lopen we in een kwartiertje naar het dalstation van de Luftseilbahn Oeschinesee. Het is een gloednieuwe gondellift die vorig jaar is gebouwd. De Oeschinesee ligt op een hoogte van 1578 m. We wandelen in een tocht van 3 km naar het meer.

Je kunt langs het meer lopen en ook een deel over het ijs naar de andere kant van het meer, wel op eigen risico natuurlijk.
Er ligt ongelooflijk veel sneeuw.

Zodra je naast het pad belandt zak je tot je knieën in de sneeuw.
Op het meer hebben vissers met ijsboren een wak gemaakt. Leuk om te zien hoe ze daar op

het bevroren meer zitten te vissen. Rond 16.00 uur nemen we de gondel terug naar beneden.

In ons chalet aangekomen proberen we internetverbinding te krijgen met het draadloos netwerk van het hotel. We hebben een wachtwoord gekregen en het lukt om met mijn iPhone te mailen en te internetten. Dat is leuk.

Maandag

Sneeuw, dat is de weersverwachting voor vandaag. Het ontbijt nemen  we in het hotel. Het lekkere ontbijtbuffet in Zwitserland

willen we niet missen.

Rond 11.00 uur gaan we op stap met de Nordic-walk pools en volgen de bordjes met winterwandelroute.

We lopen door naar het dalstation van de Luftseilbahn Sunnbuél die omhooggaat naar de Gemmipass op 1936 m boven de zeespiegel.

Het begint steeds harder te sneeuwen en binnen no-time ligt er een vers pak sneeuw.
Omdat het steeds harder gaat sneeuwen, nemen we na een kopje koffie en thee, de bus terug naar Kandersteg. Bij het plaatselijk toeristenbureau worden vandaag de nieuwe gasten welkom geheten onder het genot van een hapje en een drankje.

Een glaasje glühwein gaat er wel in. Na het eten plannen we voor morgen een dagje naar Adelboden met de bus omdat ook voor morgen veel sneeuw wordt verwacht.


Dinsdag

We zijn al vroeg uit de veren. Na het ontbijt nemen we de bus naar Adelboden, dat ligt op een hoogte van 1353 m. We rijden via Fruitige en komen rond 10.45 uur aan bij het busstation van Adelboden. Een hele gezellige plaats en we wandelen eerst door het centrum heen en bekijken de mooie winkels links en rechts van de hoofdstraat.

We drinken een kopje koffie met appeltaart bij een conditiorij en gaan daarna op weg voor een wandeltocht naar een schlucht. Halverwege keren we terug naar het centrum omdat we ons bedenken dat de schlucht natuurlijk gesloten zal zijn in de winter. Terug in het centrum zien we een schoenenzaak met heel veel wandelschoenen.

We worden vriendelijk geholpen door de verkoopster en deze sleept de ene doos na de anderen doos vanuit het magazijn.

Uiteindelijk is de keus op het eerste paar schoenen gevallen.

De Zwitsers vinden wij erg vriendelijk en onze ervaring is niet, zoals we wel eens horen

van anderen, dat de Zwitsers stug zijn. Wij voelen ons heel erg thuis tussen deze correcte vriendelijke mensen.
Rond twee uur nemen we vanaf de dorpstraat een gemarkeerde Nordic-walkroute.
Het is een prachtige route die wordt afgewisseld met mooie uitzichten over de bergen en paden door het bos.

Om 16.50 uur nemen we de bus terug naar Kandersteg waar we rond zes uur aankomen.


Woensdag

Vandaag gaan we een wandelroute lopen naar de Blausee. We starten bij het station en lopen het eerste halfuur langs het riviertje de Kander. Er ligt een behoorlijk pak sneeuw maar het pad is hier nog goed geprepareerd.

Later is het pad smal en behoorlijk steil naar beneden. Het is hier prachtig. Het is een lange tocht en we moeten flink stappen door het dikke pak sneeuw. De Blausee is een natuurpark met een meer van ongeveer 400 m²  waar tegen betaling op forel gevist kan worden. Het is geopend vanaf de lente tot de herfst.

 De toegang is € 5 voor volwassene en om te vissen betaal je € 100 borg en daarmee reken je na afloop de gevangen forel af  voor € 25,50 per kilo.

We lopen rond het meer en verlaten na een uurtje het park en besluiten door te lopen naar het plaatsje Frutigen.
Het is toch nog een flink eindje

lopen naar Frutigen, en daar aangekomen zijn de meeste winkels gesloten. Alleen de supermarkt is gelukkig open. We kopen heerlijke Zwitserse chocolade voor het thuisfront en nemen daarna de bus terug naar Kandersteg. Het openbaar vervoer is altijd perfect geregeld in Zwitserland en we zijn dan ook weer mooi op tijd thuis. Het was een heerlijke dag vol afwisseling.

Donderdag

Het is bewolkt maar we gaan vandaag toch naar de Gemmipass.
We nemen de bus naar de Luftseilbahn Kandersteg Sunnbuél die ons naar een hoogte brengt van 1936 m boven de zeespiegel.
Het is een hele mooie wandeling dwars door de

bergen en we bevinden ons in een witte wereld ver van alle drukte. Het is wel zwaar lopen door de sneeuw en we moeten behoorlijk klimmen. Uiteindelijk naderen we berghotel Schwarzenbach waar we koffie drinken.
We nemen de zelfde weg terug en komen rond 15.15 uur aan op het dalstation. We lopen ook het laatste stuk terug naar ons chalet nadat we nog een lekker taartje bij de warme bakker hebben gehaald voor vanavond. We zijn moe, maar voldaan.

Vrijdag

Dit is de laatste dag van ons verblijf in Kandersteg. 
Omdat het stralend mooi weer is gaan we nog een keer naar de  eschinesee. Eerst maak ik nog een kleine filmimpressie van het dorp Kandersteg en gaan dan snel naar boven met de gondel.Het is fantastisch bij de Oeschinesee en genieten van de

heerlijke zon en de natuur.

We horen opeens  gerommel en zien dan een enorme lawine niet ver van ons vandaan naar beneden komen. Dat was even schrikken.

Even later lopen we langs een terras en horen we achter ons opnieuw het gerommel van een lawine (een kleintje maar).

Ik knip nog heel wat foto’s af en neem langzaam afscheid van dit mooie witte berglandschap. De komende zomer gaan we zeker nog even terug naar Kandersteg om de Gemmipass naar Leukerbad te nemen. Lijkt me fantastisch.


 


 Els & Coen