Europa - Zwitserland - Arosa

Arosa
Tekst en foto's: Coen en Els van Schie
Reistijd: juni 2007

Zwitserland - Graubünden

 

 

 

 

Start ZwitserlandStart AppenzellerlandStart TessinStart WallisArosaBernKanderstegLuzernRheinschluchtSt. Gallen

 
 

Ons doel van deze reis is om weer een ander deel van Zwitserland te ontdekken.

Het kanton Graubünden met Chur als oudste stad van Zwitserland, is een gebied waar je goed kan wandelen en kunt genieten van een welverdiende vakantie.

 

Graubünden

Heenreis

We vertrekken van huis naar Schiphol en stijgen op met het vliegtuig naar Zurich.

Het is de eerste keer van ons leven dat we met een vliegtuig reizen.
Het is een geweldige ervaring om op te stijgen en boven de wolken te vliegen. Eerst zien we een dekbed van wolken

Wolkendek

Zurich

met daarboven een hemelsblauwe vrieslucht
Een tijdje later zijn de wolken voor een groot deel verdwenen en zien we diep onder ons land.


Rhätische Bahn

Met een grote boog dalen we boven Zurich, en landen om precies 11:30 uur op Zwitserse bodem.

Twee verdiepingen onder de luchthaven van Zurich bevindt zich het treinstation.
We reizen eerst met de SBB naar Chur en stappen dan over in de Rhätische Bahn,

en rijden over het wereldberoemde viaduct van Langwies.

Om 15:12 uur komen we aan op het station van Arosa (1734 m) waar het taxibusje met chauffeur van Hotel Arve Central ons al op staat te wachten.

Viaduct Langwies

 

Taxibusje

Verkenningstocht

Het is half bewolkt en het zal de hele dag droog blijven. Na een goed ontbijtbuffet pakken we de rugtassen, video- en fotocamera in en gaan eerst naar het informatiecentrum van Arosa.

 

Info Arosa

Vervolgens lopen we door naar het dalstation van de Arosa Bergbahn-Weisshorn.

Centrum Arosa

 

Blik op Arosa

Via het Mittelstation (2015 m) bereiken we de top van de Weisshorn. We maken een paar mooie foto’s en filmopnames en nemen tegen de middag de gondel terug naar het Mittelstation en lopen via de Tschuggenhütte naar de Bergkirchli,
een kapel uit 1479.


Weisshorngondel


Uitzicht vanaf Weisshorn


Berchkirchli


Schwellisee

We bezichtigen de kapel en het kerkhof en lopen verder naar de Schwellisee (1933 m).

De Schwellisee is een bergmeer omgeven met prachtige alpenbloemen.

Tot slot bezoeken we het Schanfigger Heimatmuseum  <<Eggahuus>> van Arosa.


Alpenbloemen

Het is een klein museum dat in 1949 is opgezet door vier vrijwilligers en sindsdien al meer dan 100.000 bezoekers heeft ontvangen.

Huiskamer

Eggahuus

Gevelsteen

In de huiskamer is goed te zien hoe de mensen toen leefden.

Tekst bij ouderlijk bed

Ouderlijk bed

Aandenken

We ontdekte dat de Nederlandse Skibond in 1948 als dank voor de gastvrijheid van de Skiklub Arosa, een aandenken heeft geschonken.

     


Oud Sanatorium

 

Een vrouwelijke gids van het museum vertelt in goed verstaanbaar Duits de geschiedenis van Arosa, hoe het is ontstaan met een nederzetting van vooral boeren uit het kanton Wallis, en hoe rond 1918 Arosa snel groeiden door het bouwen van sanatoria voor tbc-patiënten. 

 
 

Door de terugloop van het aantal tbc-patiënten werd omstreeks 1958 besloten de bestaande sanatoriums om te bouwen tot hotels voor het groeiend aantal toeristen.

 


Hotel

 

Buiten het zomer- en winterseizoen wonen er in Arosa ongeveer 2500 mensen. In de zomer verblijven er rond 10.000 toeristen in de hotels, in de winter zijn dat er 40.000, om vooral te skiën en te genieten van de natuur.

 


Eichhörnchenweg

De tweede dag vertrekken we richting centrum en nemen de Eichhörnchenweg.

Deze weg heet zo omdat hier eekhoorntjes wonen. Ze zijn gewend aan mensen en komen plotseling te voorschijn zodra ze stemmen of voetstappen horen. Het is grappig om te zien hoe een eekhoorntje zigzaggend naar je toe komt lopen en over je broekspijp zo naar boven komt om uit je hand te eten.

Eekhoorntjes....

 

...eten hier uit je hand

 

Na een paar uurtjes stevig doorlopen komen we aan in het dorp Maran (1862 m) en drinken buiten op het terras van de plaatselijke tennisclub een kopje koffie.

 


Prätschensee

En lopen vervolgens in de middag verder naar de Prätschensee

   
 

en door naar de Präfschalp (1985 m).


We lopen flink door en komen tegen drieën aan bij het bergrestaurant van de Ochsenalp (1936 m).

 

Maran

 
     
 
 

Präfschalp

Na een kopje thee en een (lauw) glas bier bestellen we nog een eigengemaakte yoghurt met brame en lopen dezelfde weg terug naar Arosa waar we tegen zessen aankomen in ons hotel.

Ochsenalp


Na het avondeten zetten we alles klaar voor de volgende dag en gaan op weg naar de Obersee voor het Wasserspiel
dat om 21:50 uur begint.

 

Obersee

Wasserspiel

Het Wasserspiel is een waterorgel met meer dan 1000 sproeiers die binnen dertig minuten één miljoen liter water in de hoogte spuiten. Met 70.000 Watt wordt gericht licht verspreid en met muziek begeleid. Een eenmalige spektakel voor iedereen.


Langwies
 

Vandaag gaan we met de Arosa Express naar Langwies (1377 m). We nemen de trein en komen in Langwies aan op een klein stationnetje.  Wandelend lopen we 5 minuten omhoog naar het dorp waar een grote vrachtauto met oplegger juist bezig is om te keren. In de vrachtauto staan 15 paarden die hier uitgeladen moeten worden. Op zich is dat niets bijzonders waren het niet dat
het halve dorp is uitgelopen.
De paarden zijn van een fokker van het ras Haflinger.

Ze worden eerst op een plek verzameld en lopen daarna achter elkaar een bergweg op naar de manege die boven in de bergen ligt op een afstand van 45 minuten lopen.

We kijken nog even in de dorpskerk en het kerkhof.  Naar het station teruglopend nemen we de wandelweg naar het dorp Litzirüti (1445 m). Het is een weg met veel afwisseling.

Eerst lopen we steil omlaag naar een houten brug over een waterval om vervolgens omhoog lopend  het beroemde spoorviaduct van Langwies te zien.

Viaduct Langwies

 
Het viaduct is gebouwd in 1914 en het heeft betonnen pijlers en bogen, is 287 m lang en 62 meter hoog vanaf het water eronder. Het is een knap staaltje bouwtechniek van de Zwitsers.

Het pad loopt verder door een arvenbos naar het dorp Litzirüti. Een dorp kun je het eigenlijk niet noemen want het bestaat slechts uit een paar huizen en een treinstationnetje.

 

Station Litzirüti

We nemen de trein terug naar Arosa en gaan met de gondel van de Weisshorn-bahn naar boven. Op de Weisshorn drinken we wat op het buitenterras en eten zittend op een bank een appeltje.

Het uitzicht is prachtig, we zijn omringd met besneeuwde bergtoppen.

Omringd met besneeuwde bergtoppen

 

Na een poosje nemen we de wandelweg naar beneden richting Arosa en komen tegen etenstijd aan in ons hotel.
Na het eten lopen we naar de Untersee,  en lopen nog een rondje om de Obersee.  Het was een mooie zomerse dag met een temperatuur rond de 32 graden.

Volgens de hoteleigenaar een record in deze tijd van het jaar.

Untersee

Obersee

Chur

Thuis hadden we ons al voorgenomen één dag van de vakantie te besteden aan de stad Chur, om deze te bekijken en er te winkelen. Helaas regende het die dag pijpestelen. Chur is de oudste stad van Zwitserland en bestaat uit een oud centrum en

een nieuw deel met een mooi treinstation en modern winkelcentrum. 

Het oude centrum heeft veel bezienswaardige gebouwen. 
De St. Stephanus is een eenvoudige kathedraal,
die in de twaalfde en dertiende eeuw in de laatromaanse stijl werd gebouwd
De rijke domschat omvat kostbaarheden uit verscheidene eeuwen.

Winkelstraat

Oude centrum

Ondanks de regen hebben we genoten van deze culturele dag. Met de Rhätische Bahn keren  we tegen de avond terug naar Arosa.

Alpenblick

Het is vrijdag 22 juni en het plan is om vandaag eerst naar de Stausee (1606 m) te lopen en vervolgens naar het bergrestaurant Alpenblick (1951 m). Aanvankelijk ziet het weer er goed uit maar na het ontbijt gaat het regenen. We gaan ondanks de regen toch op weg naar de Stausee maar keren na een klein halfuur om, het regent flink en het pad wordt drassig.
We gaan terug naar de Weisshorn-bahn en gaan helemaal naar boven met de gondel.

Ook boven op de Weishorn regent het behoorlijk en bovendien waait het stevig. In het bergrestaurant Weisshorn drinken we een kop koffie. We nemen de gondel terug naar het Mittelstation en lopen 2 uur lang in de wolken zonder ook maar iets te zien van de dingen om ons heen. Het enige geluid wat we horen is het geklingel van koeienbellen in de mist.
In de regen komen we aan bij bergrestaurant Alpenblick, dat helaas is gesloten. Vanaf  Inner-Arosa nemen we de Arosa-bus tot het staton, kopen daar een poster van het viaduct bij Langwies en kopen 5 ansichtkaarten bij een fotozaak. We keren terug naar ons hotel en nemen een sauna en zitten een poosje in de whirlpool, heerlijk warm.
Hörnli
Vandaag is alweer onze laatste vakantiedag.
Het is mooi weer,  halfbewolkt en rond de 21 graden.
Eerst lopen we naar het station om de poster die we gisteren hebben gekocht aan het loket om te ruilen voor een andere poster van de Rhätische Bahn met het viaduct bij Langwies. Daarna nemen we de bus naar het dalstation van de Hörnlibahn.

 

Hörnlibahn

Met de gondel bereiken we de top van de Hörnli (2513 m)

We dalen af en zien ook hier een prachtige natuur.

 

Afdaling bij Hörnli

Na een korte rustpauze gaan we verder wandelend op weg naar de Carmennahütte (2134 m) en bereiken deze na het middaguur. Hier drinken we een kop warme chocolademelk en vervolgen onze weg naar het Mittelstation van de Weishornbahn.
Over een natuurpad lopend bereiken we de Scheitenböden, lopen door naar de Prätschli (1906 m) en komen tegen vijven aan in Arosa.

Bij Hörnli

Na het avondeten maken we nog een ommetje lang de katholieke kerk van Arosa, een paar grote hotels en mooie chalets. Via de Untersee lopen we naar ons hotel en drinken op de kamer een welverdiend kopje thee met een heerlijk stuk taart. We pakken de koffers alvast zoveel mogelijk in en slapen als een roosje.
Terugreis

Helaas, de vakantie zit erop. Toch verheugen we ons op de terugreis omdat we vandaag terug gaan vliegen met de airbus E319 van Swiss Air. Na een uitgebreid ontbijt met heerlijke bruine broodjes en croissants met koffie betalen we de rekening en lopen nog één rondje om de Obersee en nemen langzaam afscheid van Arosa. Om elf uur brengt de chauffeur van het hotel ons met de koffers naar het station en nemen we de trein naar Chur waar we overstappen op de trein naar de HB Zurich waar we om tegen drieën aankomen.

 

Terugreis


Met de trein naar de Lufthafen Zurich is slechts 10 minuten rijden. Ruim op tijd komen we aan op het vliegveld Zurich.

Het inchecken verloopt een beetje chaotisch omdat niet precies duidelijk is wat je moet doen om in het bezit te komen van een Boardingcard. Gelukkig zijn er genoeg medewerkers van Swiss Air aanwezig om die vraag te beantwoorden. Om half zes stijgen we op en landen tegen zevenen weer op vaderlandse bodem.

Zurich

 
Ook de terugreis verloopt heel prettig. Het uitzicht is uitstekend maar hoe meer we Nederland naderen des te meer de bewolking toeneemt en uiteindelijk landen we in de regen op Schiphol.

     
De kinderen en kleinkinderen (4) staan ons op te wachten en na een hartelijk weerzien rijden we met twee auto’s terug naar huis.

Het was een heerlijke vakantie.


 
Els