Europa - Zwitserland - Wallis - Bettmeralp

Bettmeralp
Tekst: Els van Schie
Reistijd: augustus 2006

Zwitserland - Wallis

 

 

Aletsch gletscher

 
Start ZwitserlandStart WallisBettmeralpChampex du LacGomsdalGrächenWiler - Vercorin
 

Ons doel van deze reis is een week doorbrengen in de bergen van Zwitserland om te wandelen en lekker uit te rusten.

De Heenreis

We rijden uit Nederland met de auto via België, Luxemburg en Frankrijk bij Basel de grens over van Zwitserland en overnachten

in de plaats Beckenried, aan de oever van het Vierwoudstedenmeer.

Vanuit de bad- en havenplaats Beckenried (435 m) kan een oversteek met de auto op de veerboot worden gemaakt naar Gersau (aan de voet van de Rigi).

Langs het Vierwoudstedenmeer liggen stranden en de omgeving is zeer geschikt voor prachtige wandelingen, bijvoorbeeld na een eerste klim met het cabinebaantje naar de zonnige Klewenalp (1600 m).

Vierwoudstedenmeer

De volgende dag rijden we richting Furkapass (2431 m).

In Realp is het mogelijk de autotrein van de Autoverlad Furka te nemen, maar omdat het goed weer is kiezen wij de route over de mooie                 Furkapass, de waterscheiding van de Reuss en de Rhône.


De route biedt fraaie vergezichten op de Alpen van het Berner Oberland en Wallis, met name op de toppen van de Galenstock (3583 m) en de     Dammstock (3630 m).

Furkapas

Langs de Rhône rijden we door het Gomsdal naar het dorp Betten.
Hier vertrekken twee grote kabelbanen naar onze bestemming Bettmeralp, een autovrij vakantieoord op een hoogte van 1950 m.

Bijna alle goederen worden met twee grote kabelbanen aangevoerd.

 

De "Luftseilbahn" naar onze bestemming


Aanvoer van zwaar materieel komt dor de lucht per helikopter.
Het vervoer van de goederen naar de hotels, chalets, appartementen en winkels geschiedt met elektrisch aangedreven wagentjes.

 

Bij aankomst worden we met een wagentje  van het hotel opgehaald en rijden met onze bagage door het dorp Bettmeralp
naar onze bestemming.
De zon schijnt volop en met een temperatuur van rond de 22 graden krijgen we al gauw dat vrije vakantiegevoel.

 

De elektrisch aangedreven wagentjes

 

Door het toeristenbureau van Bettmeralp zijn wandeltochten in de regio uitgezet, waarvan we de volgende hebben gelopen:

  • Bettmeralp – Blausee – Aletschwald – Riederfurka – Bettmeralp (4h)

  • Bettmerhorn – Märjelensee – Fiescheralp – Bettmeralp (4-5h)

  • Ried – Mörel – Massaweg – Blatten (3h)

  • Unesco organiseerde op zondag 27 augustus een Nordic Walk Evenement waaraan we hebben deelgenomen.

Kapelle Maria zum Schnee (anno 1691)


Wandeldagtocht

 Bettmeralp – Blausee – Aletschwald – Riederfurka – Bettmeralp
 

We staan vroeg op en na een stevig ontbijtbuffet gaan we op pad.

Wat direct opvalt, is de rust en de zuivere lucht die we inademen.
Hier is de luchtvervuiling ver weg en hoor je geen geluiden van gemotoriseerd verkeer.


De wegbewijzering is aangebracht op palen met gele naambordjes waarop duidelijk de tekst van de bergwandeltocht is aangegeven.


Na 20 minuten komen we aan bij de Blausee.
De naam van het meer is zeer toepasselijk, blauw gekleurd zuiver water.

Blausee

Het pad wordt zo langzamerhand smaller en ook steiler en voert ons naar het Aletschwald, een bos begroeid met oude ‘Arve’ dennenbomen en een prachtige begroeiing van verschillende soorten  heesters.

De geur van het dennenbos is overweldigend.
 

Het pad slingert tussen dennenbomen door en hier en daar moet er geklauterd worden over rotspartijen, de wandelstokken komen hier goed van pas.

Aletschwald

Als we even uitrusten op een groot rotsblok komen we in gesprek met een Zwitsers echtpaar uit Basel die enthousiast vertellen over de bezienswaardigheden in de omgeving.
Erg  leuk was van hen te horen dat zij vele malen op vakantie in Nederland waren  geweest en daarvan hadden genoten.

Langzamerhand krijgen we steeds meer zicht op de Aletschgletscher.
De Gletscher is 24 km lang en komt van de  Eiger (3970 m) zo naar beneden.
Het is werkelijk een fantastisch schouwspel om deze enorme massa van sneeuw en ijs van zo dichtbij te aanschouwen

Aletschgletscher

 

Door het Aletschwald lopen we nog een flink eind door langs de Aletschgletscher en komen aan bij de Riederfurka op 2065 m.
In Riederfurka staat het Unesco Pro Natura Zentrum Aletsch.
 
Het Pro Natura Zentrum Aletsch is gevestigd in het landhuis Cassel ligt midden in het Natuurreservaat Aletschwald en is tevens hoofdkantoor van het Unesco –wereldnatuurgebied Jungfrau – Aletsch – Bietschhorn.


Via Riederalp lopen we teug naar ons hotel in Bettmeralp
.

Unesco Pro Natura Zentrum Aletsch


Wandeldagtocht

Bettmerhorn – Märjelensee – Fiescheralp – Bettmeralp
 

         
 

Volgens de informatie is de tocht die we vandaag gaan maken een aanrader. Met de gondel gaan we naar de Bettmerhorn (2872 m).


Twee vrouwen uit ons hotel willen vandaag ook deze tocht maken. We komen elkaar onderweg regelmatig tegen en vertellen dan onze belevenissen. Erg leuk was dat.

 
         
     


Risicovol bergpad

Startpunt op de Bettmeralp

             
  We lopen langs de Aletschgletscher omhoog naar de Märjelensee en komen op ons pad twee schapen tegen die ons aankijken met een blik van “jullie willen er toch niet langs hé”.
Even later gaan ze toch een stapje opzij en kunnen we doorlopen.

Buitenom langs de schapen lopen brengt een risico met zich mee omdat ze je van schik zo over de rand van het pad kunnen duwen.

 


De Märjelensee

   
Bij de Märjelensee aangekomen kunnen we van heel dichtbij de Aletschgletscher zien waar onder leiding van een gids een groep mensen een stuk de Gletscher oplopen.

We maken een sanitaire stop bij de ‘Gletscherstubbe’ en drinken daar koffie.
Op dit punt loopt een korter pad door een tunnel of kun je verder doorlopen rond de Eggishorn naar Fiescheralp (2212 m).
We kiezen voor het laatste omdat het prachtig weer is en we tijd genoeg hebben. Het is een prachtige tocht met mooie vergezichten en zien links van ons de Fieschergletscher.

In Fiescheralp aangekomen rusten we uit op een bankje en eten een sinaasappel met een koek.
Ons wandelgezelschap is inmiddels ook gearriveerd en laten ons weten dat ze de tocht voor geen goud hadden willen missen en nog een kop soep te gaan eten in het restaurant aan de overkant.

Op weg naar Bettmeralp valt ons op dat de bewegwijzering naar Bettmeralp op een punt ontbreekt en vragen ons af of onze wandelvrienden dat ook in de gaten zullen hebben.  Niet dus.
Wij komen omstreeks half zes aan in ons hotel terwijl de dames rond acht uur arriveren en ons bevestigen dat ze inderdaad verkeerd zijn gelopen en via een bos en over een waterval uiteindelijk de weg naar Bettmeralp terug hadden gevonden.

Fieschersee


Wandeldagtocht
 

Ried – Mörel – Massaweg – Blatten
 

Het plan was om vandaag 10 km te gaan lopen met Nordic Walk-stokken maar in het skiruim komen we een echtpaar tegen die een fantastische wandeling gaan maken naar de Massaschlucht.
We dubben even en besluiten ook de tocht te gaan maken.

Nou dat hebben we geweten.  Het pad was smal en na een uur lopen moesten we over een halfverrotte houten brug en over een richel met ijzeren kettingen aan de bergwand om je vast te houden zodat je niet naar beneden donderden.
Al met al geen prettig pad en daarom besluiten we rond half een om terug te lopen naar de Gondelbahn van Ried-Mörel naar Riederalp

Massaschlucht


Unesco Nordic Walk Event 2006
 

Voor de derde keer op rij organiseerde Unesco het Nordic Walk Event 2006 op de Bettmeralp.

Het hele dorp is gehuld in wolken, het is erg mistig. Rond half tien halen we ons startnummer op en starten om kwart voor elf.
De tocht is zwaar naar boven en binnen no-time lopen we achter in de groep. Tot overmaat van ramp komen we er achter dat we een verkeerd pad zijn ingelopen.
Door de bewolking hebben we blijkbaar een afslag gemist en moeten we teruglopen naar de laatste richtingwijzer. Op onverklaarbare wijze missen we even verderop weer een richtingwijzer waardoor we helemaal uit de route zijn en via een kortere weg terug komen bij het eindpunt waar we nog net niet als eerste eindigen.

Warming-up

Als beloning voor het meedoen, krijgen we een mooi T-shirt met het logo van Bettmeralp. Na een korte rustpauze lopen we s`middags met de pools naar Riederalp en kopen bij de plaatselijke super, chocola voor de kinderen en een klein souvenirtje voor thuis.


De terugreis

 

Na het laatste ontbijt rekenen we af met Christiaan de hotellier en lopen naar de Bettmeralp Gondelbahn waar onze bagage al klaarstaat voor vertrek. Op weg maar beneden zien we onder ons de auto staan op de parkeerplaats.
We rijden via de autotrein door de Lötschenberg naar Kandesteg het Rhönedal van Zwitserland uit en stoppen rond half een bij het wegrestaurant van Basel.
We eten daar een broodje gezond met een kop koffie en thee en vervolgen onze weg via Mulhouse op zoek naar een supermarkt.
We besluiten te stoppen bij een SuperU in de Franse plaats Molsheim waar we alles vinden wat we nodig hebben voor thuis.
En dan begint de ellende.

De autoweg D422 is afgesloten en we vinden niet de weg die ons moet leiden naar Mertz.
Na een paar keer heen en weer rijden door Molsheim besluiten we maar via Strassbourg naar Mertz te rijden maar rijden nogmaals verkeerd en komen in Duitsland terecht richting Karlsruhe.
Maar weer teruggereden en komen dan uiteindelijk na een tijdsverlies van minstens twee uur op de goede weg naar Mertz terecht.

Tot Luxemburg gaat het goed maar dan wordt het weer erg slecht en in België regent het soms zo hard dat we moeten stoppen op de snelweg. Erg gevaarlijk allemaal natuurlijk.
 
Onderweg zijn er files en bij de Belgische Ardennen is een ongeluk gebeurd  waarbij een vrachtwagen ondersteboven op de vangrail is beland.
Bij Antwerpen missen we ook nog een afslag waardoor we via de Liefkenshoektunnel in Nederland terecht komen.
Na een vermoeiende reis komen we rond half een thuis en zijn dus bijna 13 uur onderweg geweest, om thuis te komen.

Liefkenshoektunnel

 
Al-met-al was het een fantastische wandelvakantie waar we ontzettend van hebben genoten en met een voldaan gevoel op terugkijken.
En oh ja, dat uitrusten doen we dan maar thuis want daar hadden we echt geen tijd voor.


 


 Els & Coen