Afrika - Zuid Afrika - Van Johannesburg naar Kaapstad - Durban

Durban
Tekst en foto's: Sammy Tempels
Reistijd: augustus 2009

Zuid Afrika - Van Johannesburg naar Kaapstad - Durban

 

  Zomaar een plekje onderweg  
 
Donderdag 13 augustus
Blij dat we de ecolodge kunnen verlaten en we vertrekken dan ook redelijk vroeg naar Durban. Best een lange rit en Anouck zit dan ook al een tijdje met de wegenkaart op schoot. Plotseling roept ze dat ik links een wegje in moet en dat dit een kortere baan zou zijn. 
Als goede echtgenoot en brave huisvader luister ik onmiddellijk met als resultaat dat we reddeloos verloren rijden en bovendien (dat kon Anouck niet weten) belanden we in kilometers wegenwerken! De weg is gravel en zeer slecht. Soms is er een wegomleiding aangeduid maar meestal niet dus blijf ik gewoon rechtdoor rijden.

De stukken asfalt die ondertussen klaar zijn, maar waar nog niet op mag gereden worden, zijn vakkundig versperd met grote stenen, mooi op een rijtje gelegd en dit kilometers lang. Het leggen van de stenen zal misschien langer geduurd hebben dan het vervangen van het wegdek.

Uiteindelijk komen we na 26 km gravelroad en stenen terug op de weg en zijn we inderdaad vlakbij Eshowe. Hier is het de bedoeling om Shakaland te bezoeken. Shakaland is een Zulukraal ontstaan als filmset voor de film Shakazulu. De kraal is echter in zijn typische vorm blijven staan en de rondleiding zou de moeite moeten zijn. Bij aankomst zien we echter al dat het ongeveer hetzelfde is als in Swaziland. Ronde zuluhutten, een typische kraal en mensen in typische klederdracht.


Afrikaanse wegen

Veelal hetzelfde behalve de prijs: 75€ voor een rondleiding van 2uur die bovendien al eren tijdje bezig is. Willen we een bijkomende lunch gebruiken komt er zelfs nog een bedrag bij. We bedanken vriendelijk en gaan terug naar de wagen. Trouwens het typische moet je ook met een korrel zout nemen want we zien bij het buitenrijden een groot reclamebord van de Prothea groep staan.


Wij in t-shirt, plaatselijke mensen in bontjas bij 24C

Een grote hotelketen in Zuid Afrika. Typisch Zulu???

In Eshowe gaan we eten bij KFC, we reizen nog altijd met een kind dat af en toe eens frietjes wil en bestellen spicy chiken fingers. Spicy zijn ze wel. Wanneer we verder rijden zien we enorme rookpluimen. Ik dacht eerste dat we een groot industriepark of fabriek naderden maar verder blijkt dat ze hier gewoon hun geoogste velden in brand steken.

Om de grond terug vruchtbaar te maken steken ze kilometers land in brand, op een bepaald moment zie je zelfs de weg niet meer. Gat in de ozonlaag? Nooit van gehoord meneer. In Zuid Afrika zijn er trouwens dringender problemen voor de mensen dan het gat in de ozonlaag.

We rijden Durban binnen, belanden in een buitenwijk waar de scholen en universiteiten zijn. De rijke kinderen lopen hier school en de talrijke verschillende uniformen, de lanen en de mensen zijn doen me aan de typische “highschool” uit de
Amerikaanse films denken. Misschien wel een film van enkele jaren geleden maar toch...

In Durban rij ik op goed geluk een straat richting de kust in, parkeer ergens de wagen, vraag de weg en wat blijkt? We staan vlak naast ons hotel! Het Beach hotel is een groot blok vlak aan de promenade en de boulevard van Durban. Rechtover het hotel is het pretpark
met zijn openbare en gratis zwembaden, de kuststrook en de lunaparken. Op wandelafstand zijn de restaurants en het Ushaka Marine World.

Het hotel was 25 jaar geleden een luxe hotel maar helaas is er sindsdien weinig aan veranderd. De kamer is ruim, een volledig dakappartement met 2 slaapkamers, living, gang, badkamer enz. Uitzicht op de zee, en aan de zijkant een stuk van de stad. Wanneer je iets nauwkeuriger kijkt zie je de ouderdom duidelijk: gordijnen zijn gescheurd, de meubels zijn verouderd en de douche en het bad kunnen een grondige schrobbeurt gebruiken.

De bedden en de slaapkamers zijn echter schoon en we zijn eigenlijk best tevreden. Vooral de ligging vinden we ideaal. Het beloven twee leuke dagen te worden.
Na het uitpakken gaan we op stap en Largo heeft uiteraard zijn zwembroek en badhanddoek bij om in de gratis zwembaden te duiken.
Wanneer we echter aan de promenade komen zien we dat de zwembaden eigenlijk niet al te proper zijn. Om eerlijk te zijn: ze zijn ronduit smerig.


Zicht vanuit de kamer op de boulevard in Durban

Vuil drijft in de hoeken, flessen en een niet te beschrijven bruine substantie drijft rond en wanneer we enkele dakloze zich in het water zien wassen verbieden we Largo om te gaan zwemmen. Een mens moet zich aanpassen maar toch…

We wandelen verder en zien de surfers, Durban is door zijn stroming en warme klimaat een surfparadijs. We zien de vissers op de pier,


Gratis zwembad op de dijk in Durban

de zandsculpturen en de kleine bars en restaurants. Wanneer we echter op zoek gaan om iets te eten blijkt dat de meeste restaurants enkel fastfood aanbieden. Dan maar verder zoeken.

Largo wil uiteraard het pretpark bezoeken en voor de gigantische prijs van 1,5 Euro kan hij op de slingermolen en zelfs met de stoeltjeslift boven de Afrikaanse dijk vliegen.

In het lunapark komt het kind in mij boven. De mensen van mijn leeftijd die vroeger af en toe op een kermis in een lunapark kwamen zijn opgegroeid met “yie are kung-fu”, “bombjack”, “ghost ‘n’ goblins” en vooral “wonderboy”. De oude arcade games die 20 jaar geleden bij ons stonden zijn blijkbaar allemaal verscheept naar Zuid Afrika. Voor 10 Eurocent (!) per game kan ik het kind in mij nog eens boven laten komen. Largo is er ook blij mee en we zijn wel een uurtje zoet met gamen.

Geen zin in fastfood dus eten we in één van de grote hotels aan de promenade. Voor 50€ / 3 personen kan je hier een lekker buffet krijgen. Wanneer we buitenkomen
en terug naar ons eigen hotel is de sfeer veranderd. Veel zatte mensen, een grimmige sfeer en opvallend veel blanke bedelende mannen al dan niet zat. Tussen de zwervers lopen opvallend veel groepjes vrouwen, niet alleen hoeren maar aan hun houding en uitstraling te zien heeft Durban last van vrouwenbendes. Bang ben ik niet maar ik adem toch iets dieper uit wanneer we in ons hotel zijn.

Vrijdag 14 augustus - Stadsbezoek Durban
Na Johannesburg was Durban de tweede stad waar men ons bij vertrek voor gewaarschuwde. Op internet had ik vlak voor vertrek nog
een discussie met iemand die beweerde dat de stad absoluut te mijden was wegens crimineel en totaal onveilig. Gisteren hebben we de toeristische en zwaarbewaakte boulevard langs de zee gedaan maar vandaag willen we de stad zelf zien.

Ik heb mijn fototoestel in een afgesloten rugzak gedaan, ik heb een broek met ritsen aan de zakken en mijn portefeuille zit in mijn zijzak in plaats van mijn achterzak. Daarnaast heb ik ook een klein heupzakje met wat geld in dat ik op mijn lichaam draag. Indien ze ons beroven heb ik hopelijk dat toch nog. Grondig voorbereid vertrekken we na het voortreffelijke ontbijt naar de receptie.

We willen de stad zien en beginnen met de Indische markt. Durban heeft een grote indische gemeenschap en zijn markt zou een mengeling van kleuren en geuren zijn volgens de reisgidsen. Ik heb een stadsplan gevonden en zie dat de markt op een half uurtje stappen van het hotel ligt.

Wanneer ik echter aan de receptionist vraag of het verantwoord is om te voet te


Centrum: ghetto van pooiers, hoeren enz.

gaan worden we raar bekeken. Volgens de brave man is het absoluut onveilig om dit kleine stukje te wandelen, zelfs overdag. De straat waar het hotel ligt is geen probleem en ook de buurt van de markt is veilig genoeg maar het probleem ligt ertussen. We liggen net buiten de rosse buurt van Durban en daar kom je als blanke toerist beter niet naar het schijnt. Ik ben niet volledig overtuigt en ga even buiten


De Marine Parade in Durban

kijken.Twee politieagenten staan een eindje verder en ik stap er op af. Ik herhaal mijn vraag en ook de agenten raden me aan om een taxi te nemen.

Men moet het gevaar niet uitdagen dus we stappen in een taxi en 10 min. later laten we ons afzetten in een razend drukke buurt vol oude en soms vuile gebouwen. De gebouwen ademen een soort koloniale sfeer uit en het gonst er van de activiteit. Binnen is de Indische markt en we zien onmiddellijk de vele soorten kruiden, sluiers, sieraden en “bollywood” films die kenmerkend zijn voor India. De markt zelf is niet al te groot en na een uurtje zijn we alweer buiten. Het was leuk maar niet echt heel speciaal.

We lopen verder de stad in en alhoewel we heel goed op onze rugzak en andere spullen letten voelen we ons geen minuut onveilig. Op je spullen letten moet je trouwens in alle steden overal ter wereld doen. In Antwerpen, Brussel of Amsterdam moet je ook opletten en attent zijn. We lopen nog een paar straatmarktjes af waar ze de onmogelijkste en soms simpelste dingen verkopen.
Daarna komen we in een iets meer toeristische buurt en dat zie je niet alleen aan de winkels en de mensen maar vooral aan de prijzen.
Ik koop een jeansbroek en de Indische verkoper waarschuwt ons toch dat we moeten oppassen voor diefstal. Echt veilig voel je je niet als iedereen je constant waarschuwt maar toch bedankt. Durban is een vreemde stad, je hebt er de grote Indische gemeenschap


Durban centrum

maar je ziet er ook een pak moslims. Aan één van de moskeeën zit een vrouw op straat. Ze is gesluierd maar zit wel in het openbaar borstvoeding te geven. De wetten van de Islam zijn ondoorgrondelijk blijkbaar.

Even verder is een klein shopping-center en de eerste winkel die we zien is een drank en sigarettenwinkel.

Ik denk dat er in Belgie weinig banken beveiligd zijn zoals deze winkel. Camera’s, bewakers


Durban centrum

voor de deur, mensen mogen per twee binnen en vooral: alles ligt achter een enorm traliehek. De verkoper zit achter de tralies en achter kogelvrijglas zijn pakjes sigaretten te verkopen. Zou het hier dan echt onveilig zijn???

We wandelen verder en bezoeken een oude boekenwinkel waar ons opvalt dat de Zuid Afrikaanse taal hier bijna volledig verdwenen is.
Je kan hier boeken kopen in alle talen en over alle onderwerpen maar ik denk dat er in totaal 15 boeken liggen in het Zuid Afrikaans. Jammer toch!

We bekijken nog een paar zeer oude en mooie gebouwen, lopen over een plaatselijke markt, bezoeken nog een winkelcentrum en uiteindelijk hebben we het gevoel dat we het wel gezien hebben.

We wandelen ontspannen verder en merken dat de sfeer een beetje veranderd en dat er veel minder mensen zijn. De blanken zijn ook verdwenen maar verder is er niets dat op enig probleem wijst. Links en recht hebben we garages, een striptent en “adult world”. Een half uurtje later zijn we dan ook verbaast om in de verte ons hotel te zien. Blijkt dat we al kuierend en zonder het te merken door de levensgevaarlijke en voor blanken volledig te mijden rossen buurt gestapt zijn.

We zijn wel op de hoofdbaan gebleven maar toch. Ons leven heeft aan een zijden draadje gehangen, al denk ik dat het al bij al toch wel meevalt.


Durban centrum

We wandelen nog even over de dijk en zien een paar jonge gasten de auto’s van toeristen afwassen. Onze kar ziet na de wildparken, wegomleidingen en gravelroads heel smerig en we beslissen om morgen met de wagen naar hier te komen voor een wasbeurt. Nog even het lunapark binnen en eten doen we in pub 407, vlakbij het hotel. We zitten buiten op het terras te eten en daarna nog iets


Durban centrum

te drinken terwijl we duidelijk merken dat de sfeer totaal omslaat. Het is vrijdag rond 19.00u en iedereen loopt hier precies straalbezopen en gedrogeerd over straat.

Achter ons, in het begin van de rosse buurt, is een bar - café waar de zwarte jongeren samentroepen. Schooiers, daklozen, pooiers met pooierbakken, hoeren, criminelen, bedelaars...
Alles begint hier samen te komen en wanneer ik op de hoek van de straat sta te kijken heb ik na ongeveer 2 min. al last van een zwarte die vraagt waar ik naar kijk. Ik ben wijselijk zonder te antwoorden omgekeerd, we hebben ons drankje uitgedronken en zijn naar de kamer gegaan.

Vanuit Largo zijn kamer heb ik een mooi uitzicht over de zijstraat en de plaatselijke uitgangsbuurt van Durban. Veilig op de dertiende verdieping sta ik vervolgens met een verrekijker het nachtleven gade te slaan. Het is onwerkelijk en bedroevend om zien. Ik begrijp nu waarom men toeristen aanraadt om binnen te blijven of toch zeker in de strengbewaakte buurt van de hotels. Vooral de groepen vrouwen en de
jongeren boezemen me angst in. Een zwerver legt zich te slapen midden op het voetpad recht tegenover ons. Na enkele minuten beginnen enkele jongeren/kinderen hem te plagen en zijn smerige deken af te trekken. Wanneer de man zich boos maakt beginnen ze hem te schoppen en te slaan. De politie passeert maar rijdt gewoon verder zonder stoppen. De straat is vol mensen, allemaal zwarten
die drinkend, bedelend en vechtend hun tijd passeren. Sommigen lopen op blote voeten in de vuiligheid terwijl ze aan een lege fles of karton fruitsap snuiven.

Ik kan wel raden waarom ze het doen maar hoe het precies in zijn werk gaat weet ik niet. Wel werden ze er strontzat, stoned en waarschijnlijk ook gevaarlijk door.

Durban is een stad die alles heeft. Mooie gebouwen, een lekker klimaat, mooi strand en voldoende attracties en faciliteiten om de toeristen meerdere dagen te boeien. De criminaliteit ligt er echter bijzonder hoog. De stad kan je bezoeken mits je het gezonde verstand gebruikt en zeker voor donker in de veilige buurt bent.

Of de sfeer je aanstaat is echter een andere vraag. Wij vonden het de moeite maar drie dagen was meer dan voldoende. Niet door de stad op zich maar constant achter je kijken, opletten en attent zijn is soms heel lastig.

Zaterdag 15 augustus - Dagje waterpret in Ushaka Marine World


Durban

Reizen met kinderen heeft zo zijn gevolgen. Je kan niet alle dagen naar musea of oude gebouwen gaan kijken. Afwisseling en aangepaste activiteiten zijn nodig om de interesse van het kind tijdens een reis van drie weken op punt te houden. Wanneer zij zich blijven amuseren is het voor de ouders ook veel leuker om en meer ontspannen reizen.


Ushaka Marine wereld

Eén van de redenen dat ik drie dagen Durban gepland heb is, behalve dat het mooi op de route laigt, het Ushaka Marina World. UShaka bestaat eigenlijk uit 2 delen: Sea World en Wet 'n Wild. Ook vind je er heel veel winkels en eettentjes.
Wet 'n Wild is een soort waterpretpark voor het hele gezin, te vergelijken met Aqualibi maar dan groter.

Sea World is een prachtig aquarium/dolfinarium. Er zijn o.a. shows te zien met dolfijnen en zeeleeuwen en er is een pinguïnkolonie. In een oud scheepswrak is een prachtig aquarium gebouwd met daarin alle vissen die in en rond Zuid-Afrika te zien zijn. Van haaien, roggen en schildpadden tot kleine tropische rif-vissen. Tegen betaling is het ook mogelijk een duik te maken in het Open Ocean bassin in dit aquarium.

Voor 350 ZAR (ongeveer 35 Euro) kan je een half uur duiken tussen de roggen, barracuda's, trevallys en andere tropische vissen in een zeer grote tank met een diepte van ongeveer 6 meter. In het wrakje op de bodem bevindt zich een grote murene. Ook is het mogelijk te snorkelen tegen betaling in enkele tanks en kan je
in een glazen koker afdalen in een tank met haaien. Ushaka Marine World is gelegen in het centrum van Durban, direct aan de Indische Oceaan. Toegangsprijzen: Sea World = 90 ZAR. Wet 'n Wild = 90 ZAR. Combinatieticket = 120 ZAR.

Voor Largo zou dit één van de hoogtepunten van de reis moeten worden natuurlijk. We vertrekken dan ook lekker op tijd, rijden tot het
Marine World en merken dat het betrekkelijk rustig is voor een zaterdag. Eén probleem, het park en de bijhorende zwembaden liggen vlakbij de oceaan, prachtig uitzicht maar het is hier wel nog steeds winter! 22 graden is niet koud maar om te zwemmen, tel daarbij een frisse wind, is niet leuk.

We besluiten om eerst het aquarium te doen.Het aquarium in het oude scheepswrak is prachtig. Grote en zeer mooie vissen, pijlstaartroggen, haaien, en andere inwoners uit de zee kijken je vanuit gigantische aquariums aan.

De aquariums zijn op een formidabele manier in het scheepswrak ingepast zodat het geheel een speciaal sfeertje krijgt. In de kleinere aquariums, bij de kleineren vissen zijn op een voortreffelijke manier originele stukken uit vergane scheepswrakken voor de kust van Durban opgesteld en ingepast. Zo zie je sommige vissen zwemmen tussen kroonluchters uit schepen die jaren geleden gezonken zijn.

We lopen hier zeker anderhalf uur verwonderd rond als de dolfijnenshow begint.
De show is professioneel gemaakt, met Afrikaanse dansers en al, en alweer valt het enthousiasme van de mensen op. Ook hier is de show geen verplicht nummertje voor de toeristen maar hebben de dansers en “acteurs” plezier in wat ze doen.

Na de dolfijnenshow gaan we nog het serpentarium bezoeken. Hier hebben ze een verzameling van de gevaarlijkste en giftigste dieren


Groene slang

ter wereld. De grootste pythons, de giftigste slangen, waaronder de black mamba en andere lieverdjes. Ook de Afrikaanse pofadder die we eerder al ontmoet hebben ligt hier vergezeld van het bordje: dood de meeste mensen in Afrika. Daar zijn wij gelukkig aan ontsnapt.

Het interieur van dit slangenpark is alweer formidabel. Overal hoor je enge geluidjes, zie je wel iets bewegen of voel je iets langs je benen glijden. Je ziet dan ook de meeste mensen voorzichtig verder stappen en fluisteren tegen elkaar. Even verder zitten giftigste dieren van al: superkleine, felgekleurde kikkertjes. De dieren zijn zo klein dat je werkelijk in de glazen bak moet piepen om ze te kunnen zien.

De mensen gluren in de glazen kast naar de giftige kikkers en wanneer dan plotseling en naast hen een speciaal daarvoor geplaatst houten kistje begint te schudden en beven zie je meer dan één persoon gillend weglopen.

Na de vogelspinnen komen we nog in een soort museum en daarna is het tijd om de zwembroek aan te trekken.

Het waterpretpark is alles wat je ervan mocht verwachten. Reuze glijbanen, glijbanen waar je met banden afkomt, snelle en supersnelle glijbanen, kortom alles voor een volledige dag waterpret. Eén minpunt: het is ijskoud als je uit het water komt. De wind die van over zee komt zorgt ervoor dat je het onmiddellijk ijskoud hebt wanneer je uit het water komt. Het leukste van dit waterpretpark is de rivier.
In een autoband drijf je rustig op het water terwijl je watervalletjes, grotten en “rot”kinderen die je met een waterpistool nat spuiten passeert. De toch duurt wel 15 min. en je ziet van op het water een groot deel van het park. Vlak voor het einde van de rivier passeer je een grot met langs beide kanten glas. We konden ons geluk niet op wanneer we merkten dat we naast de haaien aan het drijven waren.

Wanneer je in Zuid Afrika bent is Durban, ondanks alle gevaar en negatieve reacties, toch een aanrader en dan mag je zeker het Ushaka Marine World niet vergeten. Trek hier zeker een volledige dag voor uit. Niet alleen de kinderen zullen zich amuseren maar ook de volwassenen zullen een geslaagde dag beleven.

Rond 16.00u sluit het park in deze periode van jaar (het is nu al echt heel koud) en we rijden terug naar de parking waar we gisteren de jongeren auto’s hebben zien wassen.

Ook vandaag zijn ze aanwezig en ik ben nog maar pas de parking opgereden of er staat er al eentje naast onze wagen. Voor drie Euro geeft hij de wagen een


Grootste waterpretpark van Afrika

volledige wasbeurt. We gaan akkoord en de jongeman verdwijnt om water. Even later is hij terug met een emmer water en zeep en hij begint vol goeie moed de wagen in te zepen. Na 5 min. komt er een grote struise neger voorbij die iets tegen de jongen zegt waarna deze het op een lopen zet. Wij staan daar met een half ingezeepte auto en weten uiteraard niet wat er gebeurt.


Niet bang van een haaiken

We wachten nog 2 min. tot twee politieagenten bij ons komen. Ze zien de halfingezeepte wagen en beginnen te schrijven. Blijkt dat het verboden is om je auto te laten wassen op straat bij deze jongeren. Wanneer ik vraag of dit ergens aangeduid staat zegt de agent dat dit niet het geval is dat wij dit niet konden weten, zijn collega schrijft echter vlijtig verder.

Al konden wij het niet weten toch wordt er proces verbaal opgesteld en als ik niet akkoord ben kan ik het altijd aan de politierechter uitleggen zeggen ze. Ik wordt enorm boos, stap in waarna de agent nog vlug de boete tussen mijn natte ruitenwissers stopt terwijl ik al weg rij. Ik stop, stap kwaad uit en gooi de boete op de grond, met als resultaat dat ik bijna een tweede boete krijg voor sluikstorten.

Ik raap het papier terug op en we rijden snel verder. We laten de wagen dan maar wassen in een garage en het ergste is dat de carwash hier... 2 Euro kost. Zelfs een Euro minder dan op straat.

Toch heb ik nog altijd mijn bedenkingen bij het optreden van de politie.
Toeristen verwittigen doen ze niet maar ze schrijven wel onmiddellijk boetes. Gisteravond werd rechtover het hotel een dakloze in elkaar getrapt en gepest terwijl zij voorbij reden, maar dan hadden ze blijkbaar minder zin om uit te stappen. De jonge zwarte mannen die de auto’s wassen doen in ieder geval nog iets nuttigs om aan geld te komen, ze stelen of bedelen niet en ze vallen niemand lastig.
Toch is het verboden dus iedereen die in Durban komt... rij verder met een vuile auto of laat hem wassen in een carwash, niet op straat!!!

Nadat ik een beetje gekalmeerd ben en we ons opgefrist hebben rijden we terug naar het Ushaka Marine park want bovenin het scheepswrak schijnt een superlekker restaurant te zijn. Het restaurant is er effectief maar zonder reservering en dat op zaterdagavond blijkt onmogelijk te zijn. Het restaurant zit propvol en om buiten te staan wachten heb ik geen zin.

In het nabijgelegen winkelcentrum is er een mooi en goed uitziend restaurant met een uitgebreide viskeuze op het menu. We eten er lekker tot we een enorme kakkerlak over de grond naar ons toe zien komen. Ik dacht al dat er vreemde dieren in mijn bord lagen... Wanneer de ober merkt dat ik het beest gezien heb gaat hij beschaamd en blozend naar achter.
We denken maar dat het in landen als deze onmogelijk is om ongedierte buiten te houden en laten het ons verder smaken.


Wrak omgebouwd tot restaurant en aquarium

 

Verder naar Plettenberg Bay

 


 


Sammy