Vietnam - Van noord naar zuid
Tekst en foto's: Sammy Tempels
Reistijd: augustus 2008

 

     

Hanoi - Halong Beach

Overstroming - Sapa

Danang - Hoi An

Saigon - (Ho Chi Ming city)

Mekong Delta

REISVERSLAG VIETNAM 2008 van Sammy (34), Anouck(36) en Largo (9)

Vorig jaar hebben we in Namibië de smaak van het rondreizen pas echt te pakken gekregen. Omdat ik zelf niet van grote groepen hou en we reizen met een kind gaan we liever een beetje alleen op rondreis.

Om toch enkele zekerheden te hebben laten we
graag bepaalde uitstappen en hotels op voorhand vastleggen.
Dit is ons goed bevallen, alles was in orde en ik kan het iedereen aanraden die op deze manier wil reizen.
Hieronder ga ik een poging doen om een goede beschrijving te geven van onze drie weken door Vietnam.

Zondag 04/08/2008  vertrek vanuit Amsterdam.
Om 7u loopt de wekker maar natuurlijk lig ik al eventjes wakker. We maken ons klaar en vertrekken met de wagen richting Schiphol. Het is een rit van iets meer dan 2u maar dat kan geen kwaad, we zijn ruim op tijd vertrokken en onze plaatsje op de

parking is lang op voorhand geregeld.

Je kan op Schiphol voordelig lang-parkeren op parking P3 en dit door gewoon op voorhand te boeken via internet (100€ voor 3 weken). De rit verloopt zonder problemen en we staan dan ook vlug in de vertrekhal. De vlucht vertrekt op tijd. We vliegen in ongeveer 14u via Hong Kong naar Hanoi in Vietnam.

Maandag 05/08/2008   Aankomst Hanoi
Na een lange reis komen we aan in Hanoi en gelukkig staat er een chauffeur van het hotel op ons te wachten. De eerste indrukken zijn overweldigend.

Enorme drukte, en een zwoele, hete en vooral vochtige warmte.
De rit van de luchthaven naar het hotel duurt ongeveer een half uurtje en onderweg krijgen we enkele typische Vietnamese taferelen te zien: de mensen


Hanoi; druk verkeer en koloniale huizen

op het veld met hun typerende conische hoeden op, en natuurlijk………….de ontelbare brommertjes op straat. Wanneer we aan


Hanoi. Brommertjes, stank en herrie

ons hotel komen kijken we onze ogen uit. Het hotel is een klein, smal gebouw gelegen in de meest drukke buurt van Hanoi: het Old Quarter.

Uitstappen is hier een levensgevaarlijke bezigheid en oversteken met zware rugzakken is vragen om problemen.
Op één of andere manier lukt het ons toch en komen we in ons hotel.

Binnen is het interieur typisch Vietnamees en de patroon verwelkomt ons zonder veel poespas. We mogen direct op onze kamer die eenvoudig maar proper is, meer dan goed


Verkoopster, volgeladen fiets

genoeg voor ons. Beneden in ons hotel is de touroperator Queen Travel (zelfde naam als het hotel) en dit is één van de betere organisaties in Hanoi om uw excursies en vliegtickets te boeken. Vietnamonline heeft hier ook onze excursies geboekt dus we


Ons hotel in Hanoi

zitten handig dicht bij de bron. We bekomen even van de reis en gaan dan de stad verkennen. Buiten razen de brommers vervaarlijk dicht tegen ons voorbij maar het went snel en we wandelen onvervaard door de straten van het Old Quarter.

Overal zijn er winkeltjes, en natuurlijk de typische kleine gaarkeukens waar je voor weinig

geld een simpele maar goed maaltijd kan gebruiken. Mensen zitten op straat te eten op kleine plastic stoeltjes, meestal noedels, noedelsoep of  een andere vorm van dit gerecht.
We drinken iets in de bar waar ze naast het plaatselijke Tiger Beer ook Stella, Leffe en zelfs Hoegaarden hebben.
Terug op straat mag largo ondervinden hoe zwaar de typische Vietnamese manden wegen waarmee de vrouwen hier op de schouders lopen.
De manden hangen aan een stok die op de schouders wordt voort gedragen.


Largo en het Vietnamees transportsysteem
 

De inhoud varieert van bananen en ander soort fruit tot de meest onmogelijke dingen. We eten in een restaurant dat ons is
aangeraden: de 69 in de Ma May street. Heerlijke 69 soep vol scampi’s en andere lekkere dingen. Daarna vis bereid op typisch Hanoi’se wijze met noedels en rijst en dit alles voor de prijs van ci 8€/pp incl drank.
De reis is goed begonnen en nu slapen maar.

Dinsdag 06/08/2008  Hanoi
Vandaag de eerste echte dag van de reis. Na het simpele maar goed ontbijt verlaten we het hotel en nemen een taxi naar het mausoleum van Ho Chi Minh, de grote Vietnamese leider. De Vietnamezen dragen hun leider op handen en het is dan ook een beetje raar dat hij hier in dit mausoleum in Hanoi ligt want de grote leider had gevraagd om zijn as te bewaren op de drie grote


Het mausoleum van Ho Chi Mingh

bergen in Vietnam in het noorden, het centrum en het zuiden van het land.
De leiders van de communistische partij beslisten er echter anders over en nu ligt hij hier in een grote, vierkanten stenen bunker. Het gebalsemde lichaam is elke dag te bekijken van 7.30u tot 10.30u (kom ruim op tijd) behalve in de maanden oktober en november want dan wordt het gebalsemde lichaam opnieuw behandeld. 

Vanaf het grote grasplein voor het mausoleum, waarop een groot aantal vrouwen met de typische conische hoed aan het werk zijn, zie je de menigte toeristen al geduldig in lange rijen staan en wachten tot ze één voor één binnen mogen. Elke groep wordt vergezeld door een bewaker en het is verboden foto’s te maken (je moet alle bagage incl camera afgeven) en je mag niet praten of blijven stilstaan.
We hebben een uur staan wachten in een onmogelijke hitte om daarna 

ongeveer een minuut in het mausoleum te zijn maar toch was dit zeer de moeite. Het respect en de eerbied die de Vietnamezen hun vroegere leider toedienen maakt indruk. Ho Chi Mingh zelf ligt vredig in een glazen kist tussen 4 wachters en geeft een ietwat oranje kleurtje. Na het bezoek kan je je bagage terug gaan ophalen en een kijkje nemen in het vlakbij gelegen museum.
Naast foto’s en standbeelden van de grote leider kan je hier oorlogsfoto’s en documenten bekijken maar het interieur komt een beetje kitscherig en potsierlijk over. Beneden kan je dan iets drinken en even verfrissen. Het museum is open van 8u tot 11.00u en van 13.30u tot 16.00u.

Naast het museum bekijken we de pagode met één pilaar die gelegen is in een mooie vijver vol lotusbloemen. Wanneer we buiten wandelen nemen we een typisch Vietnamees vervoermiddel: de fietsriksja.

Deze fietsen met een kar ervoor zie je overal rondrijden en is een leuke manier om de stad te verkennen (voor diegene die niet moet trappen toch), zeker als het zo warm is maar je moet wel op voorhand een duidelijke prijs afspreken.

We rijden een tijdje rond en laten ons afzetten aan het westelijke meer.


De pagode met 1 pilaar midden in een vijver

Hier vinden we een lokale markt en dat is altijd één van de leukste dingen om te doen in een vreemd land. Varkenskoppen, darmen, ogen, alle soorten vlees en ingewanden liggen er rustig tussen vis, padden ,slakken en andere lekkernijen, dit bij een temperatuur van ongeveer 34 graden!

De geur is altijd doordringend op dit soort markten maar je bent er wel echt tussen de plaatselijke bevolking. Later wandelen we rond het meer en stoppen bij enkele jonge Vietnamezen die staan te vissen. Met een gewone houten stok en een haak vissen ze in het meer. Wanneer ze een grote vis hebben verdwijnt die in een plastic zak waarna één van de restauranthouders uit de buurt


Verse vleeswaren op een warme zomerdag

ze komt ophalen.

Het rare was dat er heel veel stekelbaars werd boven gehaald. Bij ons worden die beesten meestal terug in het water gegooid maar niet in Vietnam.

Hier kloppen ze die beesten enkele keren met hun kop tegen de stenen waarna ze achteloos op de straat worden gegooid. Raar zicht een straat vol vis,


Verse slakken op de dagelijkse markt

de katten hier hebben zeker geen honger. Wanneer we verder wandelen zien we 2 kleine jonge hondjes in een wel heel verdacht klein hokje zitten. De eigenaar is niet te zien maar ze zitten buiten vlak voor een guur en obscuur uitziend restaurant.


Huisdieren of ...... ?

Zijn deze honden huisdieren of…………….?

We willen het niet weten en wandelen verder.  We eten weer in de 69 en gaan daarna naar het Hoan Kiem meer. We bekijken de schildpaddenpagode, zien de brug van de rijzende zon en bezoeken de Den Ngoc tempel.

Buiten aan de tempel zitten oude manen luidruchtig een Vietnamese variant van schaken of dammen te spelen.

We gaan tickets kopen voor het waterpoppentheater en ondanks dat je overal hoort en leest dat je niet moet reserveren zijn alle voorstellingen uitverkocht.
Meer zelfs: de eerste twee dagen zijn er geen plaatsen meer.
We kopen dan maar kaartjes voor volgende week.


Woensdag 07/08/2008  Cruise Halong bay

Vandaag moet een eerste hoogtepunt van de reis worden. We gaan naar Halong bay en blijven daar een nachtje slapen.
Halong Bay is wereldberoemd geworden door de film “Indochine”. De baai staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Bergen in alle vormen en formaten steken hier boven de zee uit. Het groene water, het bergmassief dat als het ware uit de zee steekt en de (relatieve) rust zorgen, ondanks de massa toeristen, voor een rustige en ingetogen sfeer.

Wanneer het busje ons komt ophalen om naar de baai de rijden maken we kennis met twee toffe Nederlanders (echt waar ze bestaan!). Peter en David gaan mee en we beginnen aan onze rit van ci. 3u naar de baai.

Onderweg is duidelijk dat Vietnam een mooi land is op gebied van natuur maar dat langs de grote wegen niks te zien is. Ik krijg de indruk dat de mensen hier zoveel van het toerisme verwachten, het land is pas ongeveer 10 jaar geleden geopend voor westerlingen, dat iedereen er een eigen zaakje voor begonnen is.

Overal zie je hetzelfde winkeltjes met dezelfde dingen erin. Meestal een rek of


Largo met 2 toffe nederlanders. ze bestaan!!!

koelkast met een paar blikjes of flesjes drank erin. De mensen zelf zitten er gelaten bij of hangen in hun hangmat. Wanneer we aan de haven waar de boten op ons liggen wachten aankomen neemt de kapitein onze pasporten mee ter controle en even later varen we met een kleine boot naar de grote boot waar we twee dagen op zullen verblijven.


Aan boord staan de tafels al gedekt

We hadden wel een proper ding verwacht maar als we aan boord komen kijken we toch even onze ogen uit. Mooi gedekte tafels, wijnglazen op tafel en vooral…….stralend weer.

Ook de kajuiten waar we deze nacht gaan slapen zijn dik in orde. We trekken vlug andere kleren aan en gaan boven op het dek in de zon liggen. Dit hou ik een recordtijd vol: ongeveer 5min. Veel te warm dus weer naar beneden.

Ondertussen zijn er nog 2 fransen en 2 russen bijgekomen, de bemanning is compleet dus we vertrekken. We worden binnen geroepen om aan tafel te gaan en dan begint het feestmaal: krab, tijgergarnalen, vis, inktvis, een soort oesters,…..noem maar op. Veel te veel om op te noemen.

Na het voortreffelijke maal meert de boot aan en gaan we met een kleine boot een enorme grot bezoeken. De Sung Sot grot is één van de drukst bezochte grotten (60cent inkom). De grot zelf is volledig ingericht en de verschillende gekleurde lampen
nemen alle schoonheid weg. Het mooiste aan deze grot is het uitkijktorentje waar je aan het eind van de wandeling uitkomt en vanwaar je een enorm mooi uitzicht hebt over Halong bay en de aangemeerde boten.

Wanneer we buiten komen regent het maar gelukkig niet lang en een uurtje later varen we alweer op het helder groene water richting een rots waarin onderaan een kleine doorgang is. Je vaart met een kleine boot letterlijk onder de berg.

Eens je door het gat bent kom je in een onwerkelijke omgeving. We zijn langs alle kanten omringt door dichtbegroeide bergen. Het helder groene water, de prachtige, ingesloten omgeving en de stilte, als de toeristen


Met een kleine roeiboot de tunnelgrot in...

even zwijgen tenminste, maken van deze plaats een topper! Terug op de boot is het zwemmen geblazen en natuurlijk is Largo de eerste die van de rand van de boot in het warme, groene water springt. Ik spring er lenig, gezwind en galant achteraan (denk ik). Daarna weer eten (vis natuurlijk) en dan vissen. Ik hoop dat de visser voorraad heeft meegebracht want anders hebben we


Anouck in gevecht met een lastige krab.

morgen honger. We vangen niks! Het enige dat voorbij onze dobber passeert is een enorme kwal (en het was niet één van die Nederlanders).
Na enkele whiskey’s is het snel tijd om te gaan slapen en wanneer ik buiten kijk is het een onwerkelijk zicht.
De donkere baai, de schaduwen van de bergen en de kleine lichtjes van de boten die hier in de baai liggen.


Halong Bay, mooiste landschap van Azie ? 


Donderdag 08/08/2008    Halong Bay
Vandaag weinig te beleven want het is rotweer! Normaal zouden we een eiland gaan bezoeken en daarna kajakken maar niks van dit alles. De schipper blijft nog een uurtje afwachten maar beslist dan toch om terug naar de haven te keren.


Hoan Kiem meer. Brug van de rijzende zon

De eerste tyfoon van het jaar is op komst en uiteraard wordt er geen risico genomen. Terug naar de haven dus, de bus op en weer naar Hanoi. We nemen afscheid van onze Nederlandse vrienden en na een douche wandelen we weer door Hanoi.

We wandelen weer langs het Hoan Kiem. Hoan kiem betekent teruggeven zwaard. Een legende uit de 15e eeuw vertelt dat Le Loi, een arme visser, een magisch zwaard had gekregen van de heilige schildpad van het meer, om het koningrijk te verdedigen tegen de Ming aanvallers.

Hij behaalde samen met het Vietnamese volk een hele reeks overwinningen en het zwaard deed geruime tijd dienst tegen de chinezen. Toen de keizer echter op een bepaalde dag langs het meer wandelde wipte het zwaard uit de schede en werd meegetrokken naar de bodem van het meer door een reuzenschildpad.

Vreemd genoeg werd enkele jaren geleden een enorm schild van een gewonde schilpad uit het meer gehaald. De legende blijft dus voort leven…………

Vrijdag 09/08/2008   Hanoi & nachttrein naar Sapa
Iets langer geslapen want vanavond nemen we de nachttrein naar Sapa in het noorden. We lopen rond in een redelijk groot

winkelcentrum en gaan daarna naar de Hoa Lo gevangenis. De fransen bouwden deze gevangenis eind 1800 maar ook Amerikaanse gevangenen hebben hier gezeten. Zij hebben de gevangenis zijn bijnaam Hanoi Hilton gegeven.

De gevangenis was oorspronkelijk bedoeld als gevangenis voor politieke gevangen in de periode dat de fransen in Vietnam baas waren. Tijdens de oorlog met Amerika werden gevangengenomen Amerikaanse piloten hier opgesloten.

Doordat de gevangenis in het centrum van Hanoi ligt dachten de Vietnamezen te kunnen ontsnappen aan de bombardementen door hier Amerikanen onder te brengen. Het is nog gelukt ook want Hanoi is één van de steden die betrekkelijk goed zijn weggekomen.


Gevangenis tafereel

Men kan hier levensechte beelden zien die het leven in de gevangenis goed ten toon stellen. Je kan de originele, klein cellen bekijken en het meest morbide is wellicht de guillotine. Deze guillotine is laats gebruikt in 1953. De mand waar de hoofden in werden opgevangen staat er trouwens naast. Na deze vrolijke en billenkletsende uitstap (was wel heel interessant hoor) hebben


Largo en Anouck in de slaaptrein

we honger en eten we in restaurant Golden Land. Lekker!  20.00u en we vertrekken met het busje naar het station waar we de nachttrein naar Sapa nemen. We reizen samen met 6 andere Belgen, maken even kennis en al vlug zijn we aan het station.
De 6 andere mogen onmiddellijk op de trein en wij……………moeten wachten.

Blijkt dat de kerel van de touroperator onze tickets is vergeten. De man breekt het record op de 100m en spurt naar buiten om terug naar het bureau onze tickets te gaan ophalen. Wij zitten rustig en kalm te wachten maar als hij terug is zijn al mijn nagels afgebeten. Hij is echter nog ruim op tijd en daar gaan we dan.

De coupé’s van de trein zijn niet al te proper en redelijk klein maar hé…dat geeft niks want er staan 4 bedden en wij zijn maar met 3. we hopen dat het laatste bed vrij blijft zodat we met ons gezin alleen liggen. De andere 6 belgen zijn we ondertussen kwijt maar uiteindelijk vertrekt de trein en wij zitten erop.

De controleur komt even kijken, spreekt geen woord Engels en sluit de deur terug. Even later komt er een oudere Chinese dame binnen, kruipt op het bed boven me en draait zich om. We liggen dus toch niet alleen.
10min later begint de Chinese te roepen in haar gsm. Ze staat op, gaat buiten,

komt terug en kruipt weer in bed. 1min. Later gaat de deur open en kruipt er nog een Chinese in datzelfde minibed. Wanneer ik diep inadem komt mijn buik voorbij de rand van het bed en zij liggen daar met twee in! Ik vind 5 personen in dit hondenhok iets te veel van het goeie en besluit de vriendelijke controleur even te roepen. Ik denk dat die mens vriendelijk was, mijn Vietnamees
is niet zo goed, maar de Chinese die laatst is bijgekomen is dat zeker niet.
Met veel misprijzen en handgebaren verdwijnt ze terug uit onze coupé. Eindelijk rust? Nee! Er wordt weer aan onze deur gerammeld en er staan ineens 3 Vietnamezen voor de deur.
Jan Thijs riep het al: KOM ER BIJ!!!!! Het is hier precies opendeurdag.

Het Vietnamese koppel heeft een klein kindje bij en staat ineens met tickets te zwaaien. De oude Chinese veert recht, pakt haar schoenen en verdwijnt.

Bleek dat de vriendelijke controleur ons overgebleven bed onder den toog verkocht had.
De vrouw en het kind kruipen in bed, de man verdwijnt en wij gaan slapen. Morgen zijn we op het hoogtepunt van onze reis Sapa!
(dachten we toen nog………..)


Gestrand in een boerengat


Verder richting Sapa


Sammy

405.20.10.08