Afrika - TunesiŽ - Tocht naar het zuiden

TunesiŽ
Tekst en foto's: Caren Julien en Susan Koster
Reistijd: september 2005

Golf van Hammamet - El Djem - Matmata - Douz - Tozeur - Chebika - Tamerza - Kairouan

 

 
TunesiŽ is de kleinste staat van Noord-Afrika met een oppervlakte van ongeveer 4 x Nederland. De Middellandse Zee is de natuurlijke grens van het noorden en het oosten, het westen wordt begrensd door Algerije en het zuidoosten door LibiŽ.
 
Het land bestaat uit 25.000 vierkante kilometer woestijn; in TunesiŽ is een gedeelte van de Sahara te vinden. Verder vindt men er vele mooie zandstranden, kilometerslange olijfgaarden, zoutmeren, grassteppen, oases en bergoases.

Naast het natuurschoon is het land rijk aan cultuur en vindt men er interessante overblijfselen uit de Romaanse, Arabische, Turkse, Fenicisch en Franse tijd. Noord-TunesiŽ heeft een Middellandse zeeklimaat met warme droge zomers en milde natte winters. De bergen in het noordwesten krijgen soms sneeuw, terwijl het steeds warmer en droger wordt naarmate men meer naar het zuiden gaat.


Golf van Hammamet
 

 


Vanuit Nabeul is het de moeite waard om langs de kust naar het zuiden te varen.
Het uitzicht op de plaatsen aan de golf van Hammamet is prachtig. Het gelijknamige stadje Hammamet is een van de bekendste badplaatsen in TunesiŽ vanwege de mooie stranden, het natuurlijke decor en de stadsvestiging.
 

 


Het symbool van Hammamet is de Medina, de oude stad uit de 15e eeuw, die nog steeds door muren wordt omringd. De zuidkant ervan grenst aan de zee.


Tweedaagse tocht naar het zuiden
 

Tijdens deze busexcursie (Ī 1200 km.) wordt men helemaal opgenomen in de cultuur van TunesiŽ. Afhankelijk van de locatie van het vakantieverblijf varieert het tijdstip van vertrek tussen 04.00u Ė 06.00u. Het eerste bezoek wordt gebracht aan het oude amfitheater van El Djem, het meest imposante monument dat de Romeinen in Afrika hebben achtergelaten.
 


Amfitheater van El Djem


El Djem


Romeins monument

 


Berber vrouw

 


Onderaardse woning in Matmata

 

Vanuit El Djem wordt de reis voortgezet naar de grootste berberstad van het land, Matmata. Hier wordt een bezoek gebracht aan een troglydite dorp: een dorp met woningen in de heuvels waarbij de ondergrondse ruimten uitgehakt zijn in grond.

Tegen de avond gaat de reis via Temezret naar de poort van de woestijn: Douz. Hier beginnen de oneindige duinen fijn zand, waar een ieder aangeraden wordt een kameelrit te maken door een klein stukje Sahara.

 De route van deze tweedaagse tocht is in blauw aangegeven

 

 

 

 
De volgende dag gaat de reis om 5.30u naar Tozeur, waar de grootste oase van TunesiŽ zich bevindt. Het gebied hiernaartoe wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van Chotts (zoutmeren). Hiervan is het Chott el-Djerid het grootste, gevolgd door het Chott el-Gharsa. Deze streek noemt men dan ook de Djerid, naar het gelijknamige grootste zoutmeer.
 


Rond de zoutmeren bevinden zich zeer veel waterbronnen en artesische putten. Deze leveren het water voor de irrigatie van vruchtbare gebieden: de oases. In het Djerid gebied, de streek van de oases en de zoutmeren, is ťťn van de belangrijkste woestijnoases Tozeur. In Tozeur staan om 8.00u de paardenkoetsiers klaar om een tocht te maken met een calŤche (koetsje) in de oase.
 


De beplanting van de oase bestaat uit hoge dadelpalmbomen, kleinere fruitbomen zoals abrikozen, granaatappels, vijgen, sinaasappels en olijven en de lagere tuinbouwgewassen zoals tarwe, gerst en groenten, meloenen en henna.
 


Perzikboom


Japanse roos


Dadelpalm


Vanuit Tozeur is een bezoek aan de bergoases Chebika en Tamerza, zeer aan te bevelen.
Hiervoor is het gebruik van een terreinwagen met chauffeur noodzakelijk.
 


De kleine oasedorpen zijn vlak bij de Algerijnse grens gelegen, enkel gescheiden door de prachtige uitlopers van het Atlasgebergte. Tijdens de rit naar deze plaatsen wijken de chauffeurs plots af van de smalle asfaltweg om de passagiers te laten genieten van het fors rijden langs en over de zandduinen.
 


Palmoase Chebika

 

 

 

Het oude dorp Chebika

 

 

 

Onderweg naar Tamerza

 

In 1969 hebben zware regenval en overstromingen tot gevolg gehad dat grote delen van het lemen dorp Tamerza weggespoeld zijn. De fotoís hieronder laten de waterval in Tamerza en de restanten van het verwoeste dorp Tamerza zien.
 

 

 


De omgeving van Moulares

De reis met de terreinwagens wordt om 13.00u beŽindigd in de omgeving van Moulares.

Vanuit Moulares wordt de busreis voortgezet en gaat de reis via Gafsa naar de heilige stad Kairouan (aankomsttijd 17.30u).


Kairouan is de op drie na heiligste stad van de Islam (na Mekka, Medina en Jeruzalem) en een populair bedevaartsoord. De moskee in Mairouan is het heiligste gebouw van TunesiŽ en de oudste gebedsplaats van Noord Afrika.
 


In Kairouan wordt een bezoek gebracht aan de medina en aan de buitenkant van de moskee, waarmee de prachtige reis naar het zuiden van TunesiŽ tot een einde gekomen is.
     


Medina van Kairouan

     

Dit reisgezelschap bestond uit Caren Julien, Susan Koster, Esther Metten, Jeroen Haeser, Ruud en Liesbeth Bos


 
Caren