Homepage

Ton en Ria door Thailand en Cambodja
Siemréap
Tekst en foto's: Ton Stegers - Reistijd: januari en februari 2009

   

 

 

Aankomst in Bankok

Bangkok - Cambodja

Bangkok -Noorden

Provincie Krabi

Terug naar Bangkok

25 januari 2009  
Cambodja Siem Reap
Wij zijn zaterdag vertrokken vanuit Bangkok naar Siem Reap in Cambodja. Op de luchthaven die echt schitterend is was Ton zijn instapkaart ff zoek maar hij bleek in de fotoshop te liggen waar wij geweest waren om voor een laadapparaat te informeren.


Cambodja

Dus probleem opgelost. Nadat we in het toestel stapten met stoel  25 kwamen we er achter dat het niet verder ging dan 24. De stewardess begon al over een andere vlucht en ander  toestel, maar wij bleven gewoon staan en deden of we gek waren. De deuren gingen sluiten en we kregen toch twee andere stoelen toegewezen.

Prachtig nieuw toestel met een vlucht van maar 1 uur en in dat uur kregen we ook nog een lunch aangeboden die we snel moesten op eten want we begonnen al te landen.

In Siem Reap aangekomen moesten we nog het visum regelen en dat gaat gepaard met steek penningen, dus je doet 10 dollar extra tussen je paspoort.
De beambten waren heel streng en op een rij werden de visa en paspoorten gecontroleerd en je werd ook gefotografeerd terwijl er al een foto op je visum
zat. Je kreeg herinneringen aan de film  MIDNIGHT EXPRESS, ze hielden je echt in de gaten. De luchthaven was klein maar supermodern en heel netjes. Een en al Design met mooie aangelegde tuinen. Buiten het vliegveld een taxi genomen en al snel hadden we ons  hotelletje gevonden. Tijdens de rit vertelden we over onze lader voor de batterijen en binnen 5 minuten hadden
we een nieuwe. Gewoon ff stoppen bij een garage en daar hadden ze een ruim aanbod.

Ons hotel : Freedom Hotel in Siem reap. Freedom Hotel & Restaurant.
Het Freedom Hotel wordt door een zeer vriendelijke Cambodjaanse familie beheerd en is ideaal gesitueerd iets buiten het levendige centrum van Siem Riep. Locatie: dichtbij de kleurrijke lokale markt van Siem Reap net iets buiten het centrum. Op slechts 20 minuten rijden van de beroemde Angkor Wat.

Een plaatselijke gids zal ons begeleiden naar de Angkor Wat tempels die we morgen gaan bezoeken. 's Avonds naar het centrum van Siem Reap geweest, bruisend en gezellig. Er is een gedeelte dat echt tof is en erg relaxed met de standaard Nightmarket natuurlijk.
En natuurlijk weer lekker eten en dat kost toch wel 3 of 4 dollar ha ha.


Nightmarked in Siem Reap

Want je betaald hier alles in dollars ( zij hebben hun eigen munt de RIEL , maar die is niks waard) Tijdens het eten sprong Ria plotseling op doordat er een groot beest langs haar flitste en even daarna kroop hij bij Ton langs de benen. Het was een reuze


Boomwortels in Siem Reap

kever. Het personeel licht dan dubbel van het lachen als wij schrikken voor een beest dat hier ook op de menukaart voor komt. Toen we gingen slapen werden we op de kamer verwelkomd door Gekko’s die aan het plafond hingen maar die doen  niks, zijn leuk en handig tegen de muggen. 

Vanmorgen om 8 uur naar Angkor geweest wat een hele belevenis is. Gigantisch groot en we hebben de belangrijkste complexen en tempels gezien, maar daar kun je wel een paar dagen rondlopen. Tempels waar de bomen doorheen groeien waren fascinerend.

De tempel Angkor  Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmerrijk.  Rond de tempel lag de stad Angkor Wat.

Dit tempelcomplex staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets. De Tempel Ta Prohm is de enige tempel die min of meer in dezelfde staat verkeerd als toen hij ontdekt werd: gedeeltelijk overgroeid met jungle.
Het is echt héél indrukwekkend, bomen die de tempel lijken te omhelzen of de tempels in hun wurggreep hebben.

Deze tempel is wereld beroemd geworden na de film Tomb Raider. Dit was namelijk het decor waar Lara Croft haar kunsten liet zien.
De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II
(regeerde van 1113-1150), en is de grootste etagepiramide op het Zuidoost-Aziatische vasteland.

Na het tempelbezoek waren we versleten en hebben we een heerlijke Cambodjaanse Khmer massage genomen die wonderen heeft gedaan. Met de gids gesproken over Cambodja en dan hoor je wel trieste verhalen over Pol Pot en de rode Khmer.
Hier is veel verdriet en ellende geweest. Ze durven er nog niet zo over te praten.  Er heerst een  communistisch sfeertje..
Langs de weg werkt iedereen vrouwen mannen en kinderen. We vervoeren ons avonds met tuk-tuks met een muistille Honda bromfiets er voor. Het is een heel gekke en vreemde wereld maar wel heel mooi. Opvallend is dat iedereen hier heel rustig rijdt. Echt met een slakke gangetje rondtoeren zodat je op je gemak je omgeving kunt verkennen.

27 januari 2009
Boottocht en marktwandeling 
Vanmorgen aan het ontbijt waren er allerlei groepen (Chinezen) die trommelend en verkleed door Siem Reap trokken i.v.m. Chinees Nieuwjaar. Gisteren werd ons ook al heel vaak gelukkig Nieuwjaar gewenst. Dat trommelen dat nog dagen voortduurde begon ook wel irritant te worden. Rijke chinezen lieten de groepen dagenlang komen om de boze geesten uit hun zaken te verdrijven.

We zijn met een taxichauffeur Mister Tan richting het grote Lake gereden en hebben we een boottocht gemaakt over de Tonie Sap River. Langs de oevers weet je niet wat je ziet. Talrijke bootjes en wrakken van bootjes waar hele families op wonen.

Veel Vietnamese vluchtelingen die hier achtergebleven zijn en hun kost verdienen met vissen. Verder heel veel paalwoningen die wonder boven wonder nog staan blijven ook. Drijvende schooltjes en kerkjes en geen asfalt meer op de wegen.

Het Tonie Sapmeer is het grootste meer van Cambodja. Verder zijn we gaan wandelen door
de echt armoedige buurtjes waar de mensen heel erg aardig zijn en de kinderen aan Ria lagen te trekken toen ze een zak snoep te voorschijn toverde.

Je hersens gaan dan wel ff werken en een schaamtegevoel komt opzetten. Waar hebben we het eigenlijk over als we over armoede in Nederland spreken?
Hierna zijn we naar een Memoriaal geweest van de KILLING FIELDS waar we

geconfronteerd werden met talloze schedels en botten van de afschuwelijke oorlog. Een wand met foto’s van overledenen en de gruwelpraktijken deden je wel ff rillen. Meer als een kleine donatie geven kun je ook niet doen.
Op weg naar een restaurantje om een hapje te eten kwamen we langs het ziekenhuis waar echt wel 200 mensen stonden te wachtten om een nummertje te krijgen om hun kindjes te laten onderzoeken en behandelen. Het is een Zwitsers hospitaal waar

kinderen gevaccineerd kunnen worden ter voorkoming van ziektes en dit is voor kinderen tot 14 jaar gratis. 35 graden en de meeste mensen en kinderen staan er al om 3 uur s, nachts om maar hulp te krijgen. En allemaal toch lachen.
Dan te bedenken als er bij ons een meeuw langs de weg ligt de ambulance met zwaailicht uitrukt.

In de namiddag zijn we gaan wandelen en zijn we langs de markt gelopen waar een overvloed aan groentes eten en fruit is. Maar ook de meest bizarre dingen zie je hier. Ze eten echt de meest vreemde dingen. Er liggen darmen, vissen, ingewanden, rare beesten, vliegende vissen en vissen met vliegen.

Levende kippen liggen op de weegschaal klaar om genekt te worden. En alles wat kriebelt, zoals kevers, spinnen en sprinkhanen liggen hier gefrituurd op liefhebbers te wachten. We zijn maar snel doorgelopen want dat wilden we niet

zien. Men eet hier heel graag eieren waar een stokje doorheen geprikt is en waarin het hele kuiken zit, en waar dan lekker op gekauwd wordt. Dus pootjes, veertjes en snaveltje gaan er zo in. Kinderen komen uit school en eten in plaats van snoep een eitje met een gekookt kuikentje er in. Dus niet zoals bij ons thuis smekkende geluiden van een Mars maar krakende geluiden

van een verbrijzeld schedeltje. 
's Avonds voor het eten hebben we maar weer Khmer Massage genomen bij Madame NR 1 en heeft Ria een uitgebreid pedicure pakketje genomen. En nadat dan weer alle ledematen op hun oorspronkelijke plaatsen zijn teruggebogen voel je je eerst een beetje geradbraakt maar later als herboren.. 

29 januari 2009 
Vanmorgen lekker ontbeten op het terras van ons hotel en rustig aan de dag begonnen. We hebben een TukTuk rijder genomen voor een halve dag en hebben ons naar een leuk klein dorpje laten rijden waar de tijd was blijven stilstaan.
Er was een markt zoals overal hier waar weer de meest afschuwelijke dingen stonden uitgestald. Soms ga je een klein beetje over je nek en de geurtjes zijn ook niet van Chanel. Ton heeft er nog een scheerdoos met mesjes gekocht,

model 1840. Voor 30 cent. We zijn koffie gaan drinken in een restaurantje waar we tussen de motor een auto onderdelen zaten
en voortdurend werden aangestaard.
Door de eigenaar een gerold sigaretje te geven waren we meteen geaccepteerd.
Afrekenen ging hier alleen in Riel de officiële munt in tegenstelling tot de rest van het land waar de dollar gehanteerd word.

Maar dollars daar hadden ze hier nog niet van gehoord. Langs de kleine riviertjes staan mannen te vissen. Vis is hier in overvloed en ook heel lekker.

Op de terugweg zijn we nog langs een weeshuis geweest waar kinderen geholpen werden en het zag er heel behoorlijk uit. Verder zijn we nog naar een kunstenaarsbedrijfje geweest waar echt heel mooie beelden gemaakt werden van zowel hout (mahonie) als steen.

Er waren stukken bij van 10000 dollar die verkocht waren naar Amerika en diverse grote Hotels. Geen kitsch maar echt mooi.
Voor de rest van de middag lekker aan de pool gelegen en gerust want het was niet te harden zo warm was het. 's Avonds lekker gaan eten in een super simpel restaurantje waar het heel lekker was.


Naar het noorden - The Golden Triangle


Ton en Ria

printversie

444.