Homepage

Ton en Ria door Thailand en Cambodja
Bangkok - Chiangmai - Golden Triangle
Tekst en foto's: Ton Stegers - Reistijd: januari en februari 2009

   

 

 

Aankomst in Bankok

Bangkok - Cambodja

Bangkok -Noorden

Provincie Krabi

Terug naar Bangkok


28 januari 2009
Vanmorgen om 7 uur uit de veren omdat we de vlucht naar Bangkok moesten hebben
.
De vlucht verliep prima en we hadden na een stop van 2 uur in Bangkok meteen een vlucht naar Chiangmai (het vliegen kost bijna niks en je voelt je een beetje miljonair) waar we een hotelletje geboekt hadden voor een nacht. Downtown Inn ,Lekker luxe


Kims Place

maar niks voor ons.
Bij aankomst ff surfen en de TROTTER nalezen en binnen een paar minuten hadden we om de hoek van het hotel een leuk Guesthouse (Kims place) gevonden waar we 11 euro betalen voor 2 personen incl. ontbijt.
Kims place ligt lekker rustig en centraal en heeft een lekkere tuin waar het heerlijk ontbijten is.
Het wordt gerund door een meisje en haar vader en ze doen echt alles om het naar je zin te maken.
Over de markt gelopen waar we nog maar ff 2 paar sandalen (echte TEVA tussenhaakjes) gekocht hebben. Het stikt hier van de tentjes en restaurantjes en je hoeft echt niet bang te zijn dat je hier IETS niet krijgen kunt.

Vanmorgen na het ontbijt ons nieuw onderkomen betrokken en meteen een scooter gehuurd voor een paar dagen. We gaan richting noorden naar MAE
RIM dit is een route door een heel groen natuurgebied met heel veel aantrekkelijke stops.
Het eerste stuk is meteen chaotisch omdat je door een enorm verkeer heen moet loodsen en dat natuurlijk links. Maar daarna is het dan ook relaxed rijden.
We hebben eerst een koffiestop gemaakt waar weer alles met handen en voeten gebeurd. Je kunt hier net zo goed Limburgs

 
Snakefarm

als Engels spreken, verstaan doen ze je toch niet. Een Snakefarm langs de weg hebben we een bezoekje gebracht en dat was echt lachen.

Het was een show die nergens op sloeg behalve op je lachspieren. Het leukste was nog het publiek en de kinderen. De kinderen en omaís sprongen soms gillend de tribune op van de angst.
Een bijbehorend dierentuintje was ook lachen maar ook schrijnend, de partij voor de dieren bestaat hier niet. In een kooi zat een duif met een grootbord ervoor: This is a Dove.

Verder rijdend door de oplopende temperatuur ( het is echt heet) zijn we naar een natuurreservaat geweest met 10 watervallen oplopend van klein naar groot. Prachtige omgeving en lekker koel aan het water. Een heel prachtig oerwoud dat ons deed herinneren Venezuela en Tanzania.

Heel hoge bomen en plantenn grote vlinders. Langs de weg gegeten in een Thais tentje waar de eigenares ons even een heerlijke maaltijd bereide. Een lekker bord Pad Thai en samen met 2 colaatjes betaalden we hier 100 Bath voor.
Aan de overkant van de weg waren ze olifanten aan het  wassen in de rivier. Een prachtig gezicht. Op ons gemak teruggereden en dat was lekker maar als we voor een stoplicht moesten wachten was het niet te harden. Bloedheet en uitlaatgassen van het verkeer waar we middenin stonden.

Stoplichten in Thailand hebben onder het rode of groene licht nog een teller die terugtelt tot je kunt
vertrekken.

Erg handig dan weet je precies hoelang de crematie nog duurt op die plek als je in die hete zon staat.
Kriskras door Chiangmai heen was het nog even zoeken voor we ons hotelletje gevonden hadden maar via Chinatown toch weer veilig thuis.

 
30 januari 2009 
Vanmorgen met de scooter ff naar het station gereden en alvast onze treintickets 2e class naar Bangkok besteld en meegenomen. Daarna door het razende verkeer richting noorden gereden via de ringweg die echt levensgevaarlijk is. Eerst

onderweg nog ff de tank vol benzine laten lopen en dat was dan weer 1 euro.

Het werd steeds drukker en Ria voelde zich niet meer lekker achterop want het was net de A2. Uiteindelijk in de Zoo van Chiangmai aangekomen waar wij speciaal voor de PANDAS naar toe wilden. Het is een heel fijn verzorgde dierentuin en de PANDAS waren ook heel leuk en schattig om te zien.

De rest van de beesten vinden we dan toch een zielig gebeuren door onze Afrika ervaringen en het is dan triest ze op een paar 4kante meter te zien rond wandelen.
Onderweg spoten ze ook nog wat snot door de lucht zodat mijn net gewassen witte korte broek meteen weer terug kon naar de LAUNDRY.
Ook het spelletje met zand op zuigen en over ons heen uit te blazen vinden olifanten waarschijnlijk heel leuk.

Wij eindigden met een rit door het water. Tijdens het ritje had ik de jongen die met de olifanten meeliep gevraagd om af en toe een foto te maken van ons bovenop de olifant..Dus hij liep achter ons aan met mijn camera heel druk bezig met fotograferen.
Toen ik vroeg of hij een paar leuke shots had kunnen maken bevestigde hij dat met een guitige blik in zijn ogen. Later bleek dat hij alleen maar de kont van de olifanten in close-up had gefotografeerd. Dus je zag alleen maar kontgaten en poep...  Maar hij had wel Lol.

Na een uur rijden moesten we een flinke tocht door de jungle maken om bij de watervallen te komen, soms heel soms heel smalle paadjes met klimmen en klauteren en diepe afgronden. Deze ervaring heeft ons doen besluiten geen 3 daagse trekkingstocht te doen, kwamen we aan bij een bergdorp waar de bergstam de KAREN wonen.

Heel apart volkje dat met meerden in een huis wonen samen met hun geoogste rijst, de veestapel blijft buiten. Ze hebben een Mongoolse uitdrukking in hun gezicht , ze komen uit Birma maar wonen al meer dan 300 jaar in Thailand.

Ze leven van hun vee en rijstbouw. Ze zijn heel sociaal en delen alles met elkaar dus als een van hun pech heeft met de oogst eet hij de rijst van de anderen. De vrouwen maken zelf kleding en ze proberen je hier natuurlijk ook wat van te verkopen.

Er hangt een erg ontspannen en gemoedelijke sfeer en er wordt gelachen, ze hebben er plezier in om met ons te babbelen en wat grapjes te maken. Onder hun paalwoningen liggen net zo ontspannen hun varkens , kippen en andere beesten.

Hierna hebben we in een dorpje in de bergen een lunch genomen die voortreffelijk was. En daarna waren we klaar om te gaan rafften.
Ons vlot bestond uit een paar kant-en-klaar gebonden bamboe stokken en na wat gebalanceerd was het toch beter te gaan zitten, dus meteen een natte kont.

Het was een prachtige vaart over de rivier met heel mooie natuur. Aanvankelijk ging het rustig maar toen er stroomversnellingen kwamen waren we toch tot op het bot nat. Ria moest zich stevig vasthouden en het scheelde niet veel en ik had alleen naar huis moeten komen. Daarna naar huis we waren doodop

van de fikse wandeling en de toch wel intensieve dag. Maar een massage in de avond deed weer wonderen.

1februari,
GOLDEN TRIANGLE
 
Vandaag zijn we een tocht begonnen naar de GOLDEN TRIANGLE. Een rit van 650 km naar de noordhoek van Thailand , we zijn om7 uur vertrokken en hebben aan de grens van BIRMA gestaan. Daar wat gegeten en zijn toen de rivier overgestoken naar LAOS,
weer een heel aparte ervaring.

Aan de kade stonden natuurlijk weer bedelende kinderen klaar om voor een paar Bath te vragen. Verder veel monniken en oudere mensen. Wel weer heerlijk eten uitgestald, (het lievelingsgerecht is hier gegrilde Hanenpoten.)

Onderweg een heel mooie Tempel gezien namelijk de Wat Rong Khun.
De bijnaam van deze tempel is de Witte Tempel.

Deze tempel ligt zo'n 15 kilometer ten zuiden van Chiang Rai. ( wij houden er niet zo van ) maar deze was echt prachtig, sneeuwwit en helemaal versierd met spiegeltjes. Aan de buitenkant is alles wit en hoewel de tempel nog verre van af is, zijn de

schilderingen binnen bijzonder interessant. Eerste tempel waar we ff bij stilstonden. Verder weer door het walhalla van de heroÔne, hier zijn de opium velden en daarom zijn wij ook met een organisatie gegaan want de
drugsbaronnen die hier rondlopen schieten op alles wat los en vast zit .(In Thailand is het officieel verboden)

Iets zuidelijker zijn we diverse stammen gaan bezoeken o.a. De Paduang / Padong zijn een bergvolk van de Karen-groep en komen oorspronkelijk uit Birma / Myanmar. 
In Noord-Thailand leven ze voornamelijk in de provincies Mae Hong Son en Chiang Rai. De Paduangvrouwen staan bekend als de langnekken of Giraffenvrouwen. 
Zij zijn heel mooi gekleed en hebben inderdaad loeizwaar ringen om hun nek.
Heel mooie fotoís kunnen maken maar dat is dan ook alles. Het is eigenlijk maar een zielige vertoning De vrouwen en meisjes dragen koperen ringen om hun nek, polsen en enkels.
Het lijkt er op, alsof zij heel lange nekken hebben. In feite drukken de zware ringen de schouders naar beneden.

Citaat uit
Thailand opent nieuwe mensenzoo !! 

Toeristen in Thailand kunnen voortaan 'langnekvrouwen' aangapen in een nieuw reservaat. De Karen-vrouwen dragen traditionele dikke koperen ringen rond hun hals. Doordat die de schouders naar beneden drukken, krijgen de vrouwen een 'giraffenek'. De zoo kost vijf euro voor buitenlanders en vijftig cent voor de Thai. Er bestaan al zeven van zulke toeristendorpen in Thailand. De Karen-vrouwen zijn Birmese vluchtelingen. Zakenmannen bieden hen onderdak aan in de reservaten om te ontkomen aan het zware leven in de Thaise vluchtelingenkampen.

Vervolgens geraken die vrouwen daar maar moeilijk weer weg. Niet alleen voor de Thaise regering brengen de vrouwen geld op.
Eerder werd een Thaise zakenman gearresteerd toen hij twintig vrouwen de Birmaanse grens over probeerde te smokkelen. Hij wilde hen voor tienduizend euro per stuk verkopen aan een 'zoo' in Phuket.
Volgens Narong Thirachantarangkoon, districtschef bij de nieuwe zoo, is alle kritiek overtrokken. 'De vrouwen wonen hier graag, dat is beter dan thuisblijven en verhongeren.


Dus met gemengde gevoelens zijn we hier weggegaan.

Na een rit van 3 uur door heel bergachtig gebied met nog een tussenstop om inkopen te doen aan de grens van MYANMAR
( het voormalige Birma)  waren we om 21.30 weer in Chiangmai.
We laten ons nog even goed verwennen voordat we morgen aan de treinreis naar Bangkok beginnen.


Via Bangkok naar het zuiden - Provincie Krabi


Ton en Ria

printversie

445.