Amerika - Suriname - Frederiksdorp

Frederiksdorp
Tekst en foto's: Pasca en John
Reistijd: augustus - september 2007

Suriname

 

     
 

Oude koffieplantage, geweldige fietstour en... muggen!
 

31/08/2007 - Van Access Travel hebben we een fietskaart ontvangen met daarop 3 fietsroutes naar Frederikdsdorp. In Kabalebo hebben we van een medereiziger al een leuke route te horen gekregen en deze staat ook op de fietskaart. Onze medereiziger was erg enthousiast over deze route, dus besluiten we die te volgen.
 


Inkopen gedaan, we kunnen op weg!

Vanmorgen hebben we tijd genoeg, we staan om 06.00 uur al naast ons bed en we willen rond 09.00 uur aanfietsen. We hebben een uitgebreid ontbijt en lummelen nog wat na met een kopje koffie. Na het uitchecken lopen we naar het fietsenverhuurbedrijf wat schuin tegenover het Eco Resort ligt. Hier kunnen we een fiets uitzoeken, worden de banden nagekeken en de zadels afgesteld. We ontvangen een bandenplaksetje, extra sloten, snelbinders, een fietspompje en de informatie om toch vooral links te fietsen en goed op te letten in het verkeer. Komt helemaal goed wat ons betreft. Verder wordt ons veel plezier toegewenst en kunnen we op weg.

Het eerste gedeelte van de tocht verloopt in vrij druk verkeer, maar al gauw wordt het rustiger op de weg. Het is heerlijk om Suriname op de fiets te verkennen, dit is echt genieten. Het is deze morgen al vrij warm dus we passen ons tempo aan, we hebben tenslotte alle tijd.

We komen oa. langs Elisabeth's hof, Twee Kinderen en De Morgenstond. Bij een supermarktje pauzeren we even en halen we wat te drinken. Mensen langs de kant van de weg zwaaien en we krijgen zelfs de opmerking "Och, die Nederlanders met hun fiets!"
 
Onderweg passeren we grote luxe huizen en bungalows, bijna allemaal voorzien van een groot zwembad in grote tuinen. Ongelooflijk, de huizen hebben van die pilaren en enorme entrees. De huizen zijn wel voorzien van een flink hoog hekwerk en overal is de naam te lezen van de security.

Via Clevia komen we aan in Leonsberg, hier gaan we de rivier over naar Voorburg. Direct komt er bij de aanlegsteiger een schipper op ons af die ons wel naar de overkant wil brengen, hij helpt ons met het inladen van de fiets en daar gaan we. Eenmaal aan de overkant legt de schipper uit dat we richting Nieuw Amsterdam moeten volgen om bij Plantage Frederiksdorp te komen. De route die we nu fietsen is veel rustiger en langs de kant staan kleine huisjes met tuintjes die vol staan met groentes en prachtige bloemen.

Kinderen roepen, "daag" en "hallo" en zwaaien, zo lief allemaal!


Met een bootje naar de overkant


We volgen nu de route langs de Commewijnerivier. Na enkele kilometers steken we deze rivier over en ook deze schipper is erg behulpzaam met het in- en uitladen van onze fietsen. De Commewijne rivier stroomt, naar ons idee, een stuk sneller en de boottocht verloopt erg wiebelig.
 


Het laatste stukje naar de plantage

Eenmaal aan de overkant nemen we een pauze en kopen onze flesjes drinken. Het interieur van dit winkeltje doet ons denken aan onze jeugd, grote snoeppotten op de toonbank, nostalgie! We hebben geen idee hoe lang het nog fietsen is en informeren bij de dame van het winkeltje, "Nog een minuut of drie", ze moet hartelijk lachen om onze reactie. We zijn er bijna!

Via een klein zandpad arriveren we bij Plantage Frederiksdorp, we herkennen de huisjes van de foto's die we op internet hebben gezien. Het ziet er allemaal zo liefelijk uit! Een jongen heet ons welkom en vertelt ons waar we de fietsen kwijt kunnen en overhandigt de sleutel van ons huisje. De huisjes liggen wat hoger en zijn via een trapje te bereiken. Het doet ons allemaal erg oud-Hollands aan, in positieve zin, zelfs rood-witte luikjes voor de ramen! De huisjes zien er geweldig uit, erg verzorgd en ruim, mooie houten vloeren.

Na vijf minuten hebben we onze spullen opgeborgen en lopen we wat over de plantage rond en bezoeken de aanlegsteiger. Het is hier heerlijk. In de middag relaxen we wat op ons balkon.
 


De plantage


Van oudsher de opzichters woning


Bij de aanlegsteiger


Enkele bezoekers komen lunchen in het restaurantje om daarna hun weg, fietsend, weer te vervolgen. Er komt een groepje van vijf personen aan en daar herkennen we er een van! Jawel, het is Tony.
 
Hartelijk begroeten we elkaar en hij zegt dat we toch wel zijn gelukskoppel zijn nadat we elkaar al drie keer hebben ontmoet! Tegen het eind van de middag arriveren er nog drie mensen, 2 Belgen met hun gids, ook zij blijven overnachten. We maken kennis met de eigenaar (een Nederlander) van Plantage Frederiksdorp. Zijn vrouw zal vanavond voor ons koken, we horen het wel als het eten klaar is, deelt hij mee. Wij halen een Parbo biertje en genieten op ons terras van de omgeving en de rust. Nou ja rust... als het gaat schemeren komen de eerste muggen ons bezoeken. Dat wordt flink insmeren met deet.

Om 19.00 uur worden we geroepen voor het diner. We zitten gezellig buiten met de Belgen en hun gids aan ťťn tafel. De eigenaar komt nog een praatje met ons maken en dan wordt het eten op tafel gezet. Het ziet er heerlijk uit en zo smaakt het ook.

Echt genieten kunnen we echter niet, de muggen hebben de aanval ingezet en links en rechts wordt er op schouders en benen geslagen om die rotbeestjes te "killen", zo irritant! Ze zitten met tientallen op onze armen en benen en zelfs in ons gezicht. John telt er 7 op mijn haarband! Niet leuk meer.


Dan laat de kokkin enkele ventilators neerzetten om de muggen te verdrijven, maar dat helpt niet veel. Na een poosje houden wij het voor gezien, we worden echt lek geprikt. Er wordt door de eigenaar nog wel medegedeeld dat vanaf morgen het diner binnen wordt geserveerd, maar ja, daar hebben wij niet meer zoveel aan, dan zijn wij al terug in Paramaribo! Ook het stel uit BelgiŽ spoedt zich terug naar hun kamer. Hadden ze vanavond maar alvast binnen het eten geserveerd, het was net zo gezellig!
 


Vroegere onderkomens personeel, nu restaurant

In ons huisje nemen we nog wat te drinken en kijken wat tv, totdat na een klein uurtje de stroom uitvalt en dan is het hier dus ook echt pikkedonker! Via het schermpje van onze mobiel (toch makkelijk zo'n ding) hebben we nog wat licht. Als we naar buiten kijken zien we hier en daar al enkele lichtpuntjes en na enkele minuten wordt er aangeklopt en krijgen we een kastje overhandigt met noodverlichting, twee lampen, als na een paar uur het ene licht uitgaat, gaat het andere licht aan. Ze zijn er dus op berekend. Het heeft wel wat hoor, dat gezellige lichtje! Onze leesboeken hebben we bij ons dus gaan we lekker lui op bed nog wat lezen.

De wekker is niet gezet maar om 06.00 uur zijn we alweer klaarwakker. Vandaag ook weer een stralende zonnige dag! We hebben echt geluk met het weer! Om 07.00 uur gaan we ontbijten, ook hier weer heerlijk brood, kaas, jam en koffie.
 
We nemen een banaan mee voor de terugtocht. Op ons balkon lezen we nog wat en dan pakken we onze spullen in, tijd om terug te gaan. We worden door de zoon van de eigenaresse (tevens kokkin) van Frederiksdorp met de boot naar de overkant van de rivier gevaren. Hij excuseert zich nogmaals voor de stroomuitval. Nogmaals delen wij mee dat dit echt geen probleem was! Hij geeft nog wel een goede tip: muggen komen op zwarte kleding af! Daarom had ik (Pasca) extra last van de muggen gisteravond: zwarte broek, zwart shirt, zwarte haarband! De tip komt net te laat maar we onthouden het voor een volgend reis. Of zou het alleen voor Suriname gelden? We worden geholpen met het uitladen van onze fietsen en bedanken voor de gastvrijheid.

Ook de terugweg is weer een plezier om te fietsen, het is geweldig om in een ander land de fiets op te stappen, moeten we toch eens vaker doen!


Groene moskee


We doen wederom rustig aan en nemen, voordat we de laatste rivier van deze tocht oversteken, nog een pauze. We komen langs een mooie groengekleurde moskee en maken daar nog een foto van. Een vriendelijke schipper brengt ons naar de overkant.
 


Onderweg

Normaal gesproken vaart hij dagelijks de schoolkinderen over maar aangezien het nu vakantie is vult hij deze tijd met het overzetten van oa. toeristen. 20 meter voor de kant houdt de motor er mee op. Dit is echter door de schipper snel opgelost. Een van zijn collega's is snel ter plekke, en helpt de boot aan de steiger te krijgen. We bedanken de schipper en hopen dat onze extra fooi bijdraagt aan de reparatie van de motor.

Het laatste gedeelte van de tocht is bekend terrein voor ons. Richting Paramaribo wordt het ook weer drukker op de weg. Om 11.30 uur leveren we onze fietsen in en we kletsen nog wat met de fietsverhuurder. Ze geeft aan dat we de fietsen nog de gehele middag mogen hebben, maar we bedanken vriendelijk, het wordt ons te warm.

Eenmaal bij het Eco Resort horen we dat onze kamer nog niet vrij is. Op een erg onvriendelijke manier wordt ons door een jongeman verteld dat dat nog wel een paar uur kan duren, hopelijk hebben ze om 14.00 uur een kamer vrij, krijgen we te horen. Dat wordt dus twee uur wachten in onze bezwete kleding... In principe is het allemaal niet zo'n probleem, het gaat ons meer op de manier waarop. Kan wel wat vriendelijker vinden wij.
 
We nemen op het terras een kopje koffie en doden de tijd met onze puzzelboekjes. Om 15.00 uur kunnen we eindelijk naar onze kamer, de backpacks die we hadden opgeslagen worden naar de kamer gebracht. Service van de zaak?!

Eenmaal op de kamer krijgen we telefoon van een medewerker van Access Travel. Onze vlucht naar Aruba die de volgende morgen om 10.00 uur zou vertrekken is vervroegd met maar liefst 4 uur. Wij dachten dat vliegtuigen alleen maar vertraging konden hebben, het tegendeel is hierbij bewezen. Onze vlucht gaat dus om 06.00 uur.

Geen probleem! Moeten we wel midden in de nacht ons bed uit, maar dat is niet zo erg.


Typisch Surinaamse woning

Helaas moeten we nu wel vele uren langer wachten op het vliegveld van Curacao (tussenstop), onze vlucht van hieruit naar Aruba gaat om 18.15 uur. De totale vluchtduur van Curacao naar Aruba bedraagt een half uur...

Ach die uurtjes komen we ook wel door!

Onze laatste avond in Suriname. We lopen Paramaribo in om wat te eten, uiteindelijk halen we wat en nemen dit mee naar de kamer. Net zo gezellig. Na het eten pakken we onze spullen in en genieten van de avond.

We kunnen terugkijken op een fantastische reis!

Suriname is een geweldig land, vriendelijke mensen, uitbundige natuur, multicultureel, ooit komen we nog eens terug!


Morgen vliegen we naar Aruba, 7 dagen genieten aan het strand, alle indrukken van de afgelopen dagen verwerken. De wekker zetten we op 03.00 uur...
 

Reisverslag Aruba

 

Meer reisverhalen van Pasca en John op Pole Pole Reizen


 
Pasca