Europa - Spanje - Andalusië - Granada

Granada
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: maart 2007

Spanje - Andalusië - Granada

 

 

 

 
 
Granada is een stad in Andalusië in het zuidoosten van Spanje, de hoofdstad van de provincie Granada. Het ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van de Sierra Nevada.
 
Eeuwen geleden was het de hoofdstad van het toenmalige Rijk van Granada en het Moorse Al-Andalus.

In de stad is een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra. Dit gigantisch paleis vol met overblijfselen van de Moorse en ook de Katholieke cultuur.

Granada staat ook bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada
. Het is een van de belangrijkste Spaanse studentensteden.

Wie Granada zegt, zegt ALHAMBRA

Helaas hadden wij heel slecht weer wat je ook aan de foto’s kunt zien.

Het was er koud tussen 7 en 10 gr (eind maart) met rijkelijk regen, aangezien wij onze tickets via internet besteld hadden bleef ons niet veel over, om het beste van te maken.

Wij zijn ook na 4 dagen vlug verder gegaan naar de kust, daar was het aangenamer.


Regen, regen en nog eens regen...


Het Alhambra was een echt ommuurde “stad” die door de Nasridische Koningen werd gebouwd, in de laatste periode van de Islamitische heerschappij in Spanje.
 


Alhambra - De Nasridische paleizen


Detail in een der Nasridische paleizen


Alhambra


Het woord Alhambra komt van het arabische woord qulat-al-hambra wat rood, roodkleurig rood kasteel betekend.
Het Alhambra is een juweel.
 


Alhambra


Het Generalife 


Dit was een recreatief paleis en landgoed onafhankelijk van het Alhambra
Het werd gebruikt door de Nasridische koningen om zich terug te trekkenen en van de rust te genieten.
 


Alhambra gezien vanuit het Generalife

 


In het Generalife

 


Bevloeiingskanaal in het Generalife

Het werd vermoedelijk gebouwd onder de heerschappij van ISMAIL de 1ste (1314-1325)
boven op de Cerro del Sol (de zonneheuvel).

Het was vroeger veel groter, het grensde aan de tot wat vandaag bekend staat als “Llano de la Perdiz” (de patrijs vlakte).

Door de  hoogste vesting van het  Islamitisch Granada, het “Castillo de Santa Elena” (het kasteel van de heilige Helena) of “Silla del moro” (de stoel van de moor) werd het beschermd. Het was bedoeld voor ontspanning, land en tuinbouw, veeteelt en het was natuurlijk een mooi jachtterrein.


Generalife


Het Albyzin

Deze wijk is bekend om zijn mooie plekjes die ons aan de Islamitische oorsprong doen herinneren.
 


Carrero del Darro in het laag Albyzin

Met de Darro rivier die er doorstroomt, is het een van de vele plekjes die van Granada een zo bijzondere stad maakt.

Het Albayzin is onderverdeeld in het boven en laag Albayzin.

Als je van het Plaza Nueva en Santa Anna, die bijna in elkaar overgaan. wandelt langs de Carrero del Darro naar Paseo de Los Triestes, loopt u door een van de mooiste gedeelten van deze wijk met leuke restaurantjes en voor deze wijk typische Islamitische winkeltjes. Op Paseo de Los Triestes vindt u leuke terrasjes en boven prijkt het Alhambra.
 


Ook hier de Carrero del Darro in het laag Albyzin

 

De kathedraal

Van hier uit loopt u ongeveer 5 minuten naar het centrum en de kathedraal.
Het historisch centrum, het HART van de stad Granada is een van de kenmerkende plaatsen
vol van prachtige en interessante plekjes.

 
 

De katholieke koningen zagen de kathedraal als symbool van de expansie van het christendom,
maar Karel de 5de was eigenlijk de echte oprichter en stimulator hiervan.
De kathedraal is een voorbeeld van pure renaissancekunst.
 

 

De bouw duurde lang en hierdoor is het een melange van gotiek, renaissance, barok en neoclassicisme
 maar het grootste deel is in renaissancestijl gebouwd.

 

 

 

De prachtige schilderijen zijn van de "Spaanse Michelangelo” Alonso Cano (1601-1667)

Het heeft in totaal 180 jaar geduurd voordat de kathedraal klaar was, de eerste steen werd gelegd op 25 maart 1523
en de kathedraal was voltooid  in 1704.

Wat moet deze stad mooi zijn als het mooi weer is, we komen zeker nog een keer terug om de rest te bekijken, zoals:
koninklijk hospitaal, klooster van Cartuja, klooster van de heilige Hiëronymus, de basiliek van San Juan de Dios, etc.

 

 
Stukje geschiedenis

Granada is een stad in Andalusië, in het zuidoosten van Spanje.Het is de hoofdstad van de provincie Granada. Het is de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba en ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada.

Eeuwen geleden was het de hoofdstad van het Rijk van Granada en het Moorse Al-Andalus. Granada bezit een  van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis.

Het gebied waar Granada ligt werd al in de 8e eeuw v. Chr. bewoond door verschillende Iberische volkeren, deze omgeving heette toen “Ilturir”. Hier woonden o.a. de Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagenen. Er bestaan sporen  uit de 6e eeuw v. Chr., de stad heette toen “Lliberri”. In het jaar 193 v. Chr. werd “Lliberri” veroverd door de Romeinen, die haar  “Lliberis” noemden. Veel betekenis had de plaats toen nog niet.

Tot 711 hoorde Granada bij het rijk van de Visigothen. In het jaar 713 werd het  veroverd door de koning, “Abdelaziz” en kreeg het de Arabische naam “Elvira”. In het jaar 740 ontstonden er opstanden van de Afrikaanse Berbers, die  werden onderdrukt door het Moorse leger. De Moorse bevolking in Granada woonde vanaf 756 rondom de wijk Albaicín en het Alhambra.
De stad was zeer belangrijk in het Arabische Al-Andalus, en maakte deel uit van het Kalifaat van Córdoba, onder de twee namen “Madina Ilbira” en “Elvira”.

In de 11e eeuw werd de stad ‘verplaatst’ van het toenmalige Medina Elvira naar Medina Granata, waar de naam “Granada” van afstamt. Na deze verhuizing begon een periode van vele oorlogen om de macht over Al-Andalus.

In 1013 werd het Rijk van Granada opgericht door Zawi ben Ziri. Het Rijk van Granada was in 1035 één van de Taifarijken, dat werd geregeerd door de Berbers. Daarna begonnen de aanvallen van de Almoraviden en de Almohaden en daarmee vele gevechten waardonder de Slag bij Las Navas de Tolosa. Desondanks  ontwikkelde de stad zich verder. In 1232 werd de macht overgenomen door Alhamar, die opnieuw een koninkrijk van Granada maakte. Hier werden liefst twintig verschillende sultans  koning van dit rijk. In 1492 kwam een eind aan het Moorse Rijk. Er kwam een einde aan 800 jaar Arabische macht.

De moslims en joden werden door de katholieke koningen van Spanje gedwongen tot bekering, en werden daar door niet uit het land gezet. Diegenen die de Spaanse Inquisitie overleefden, vluchtten naar Noord-Afrika. Langzaam verloor de Arabische taal  haar rol in Granada en werd steeds meer vervangen door Spaans. De moskeeën werden  katholieke kerken. Het was in de 15e eeuw één van de rijkste steden van Europa.

Tijdens de regering van sultan Alhamar in tijd van de Moren, was het Alhambra gebouwd. Het Alhambra van vandaag werd echter pas geconstrueerd in de 17e eeuw. En was het nieuwe regeringspaleis van de stad. In het district Albaicín woonden de ambachten en de adel. De Joodse bevolking leefde in de wijk El Realejo. Na de val van het Moorse rijk groeide het nieuwe Spanje al gauw uit tot één van de machtigste landen ter wereld.
 


 

De website van Arie


Arie