Europa - Spanje - Alicante - Denia en Valencia

Denia en Valencia
Tekst en foto's: Nico Boelrijk

Reistijd: april 2006


-Spanje - Alicante - Valencia

 

 

Haven van Denia

 
 
Maandag 3 april 2006 
Vandaag gaan we naar Spanje Denia. Om precies te zijn naar het Penthouse van Rianne en Rick. De koffers zijn gepakt + een extra tas om het gewicht te verdelen. De rugzak is gevuld met spulletjes voor in het vliegtuig. Alexandra staat om 8.30 uur voor de deur en brengt ons naar de trein. Met de trein is de meest makkelijke manier om op Schiphol te komen.
Per auto heb je (misschien) veel files. Treinen rijden (meestal ) op tijd. Onze trein staat gepland om 09.20 uur. We moeten eenmaal overstappen in Utrecht. De trein komt op tijd aan op het station in Utrecht. We moeten even lopen naar perron 7.
We hebben 7 minuten om dit te regelen. Voor ons jonge mensen; geen probleem. Alles verloopt gladjes. Trein staat klaar op het perron. We rijden linea recta naar de hal van Schiphol. We staan met onze bagage in het voorportaal van de trein.

Naast ons staat een man van plm 40 jaar. Hij knoopt met ons een gesprek aan. Hij gaat naar Moskou. Een eindje uit de buurt. Hij gaat voor zaken. Eerst vliegt hij naar Petersburg en van daar gaat hij verder per trein. Een soort HSL- lijn. Hij spreekt vloeiend Russisch en dat is erg handig als je in Rusland bent! Hij zet nieuwe bedrijven op in Rusland.
Even later stopt de trein in de hal van Schiphol. We moeten naar de vertrekhal om in te checken. Volgens de dienstrooster moeten we ons melden bij balie 4.  Hier komen we Ruud ( broer van Anneke) tegen.


Opgravingen bij de burcht van Denia

Hij was voor enkele dagen bij zijn dochter Suzanne in Nederland. We vliegen gedrieën naar Valencia. Voor ons is dit erg handig. De auto van Ruud bij het vliegveld in Valencia. Hij brengt ons naar de flat van Rianne. We checken in. Een fluitje van een cent. Thuis hebben we via het internet onze instapkaarten geregeld. We hebben zelfs onze zitplaatsen per Internet kunnen regelen. Eenmaal achter de douane nemen we koffie in het wachtgedeelte van Schiphol. Hierna moeten we naar Gate D 85. Deze Gate ligt helemaal aan de rand van Schiphol.

We moeten een aardig tijdje tippelen om hier te komen. Ons vliegtuig 737 – 7000 staat al klaar. Het vliegtuig heeft plaats voor 149 passagiers. Volgens de lijst gaan er 119 passagiers mee. We zitten op de stoelen 4 e + f. Eenmaal in het vliegtuig kunnen we van plaats verwisselen. Ruud zit op de 2e rij. Anneke neemt plaats naast Ruud en ik zit aan de andere zijde aan het gangpad.


Denia - Burcht

De vlucht staat gepland voor 16.00. We vertrekken op tijd en na 2 uur en 5 minuten staan we op het vliegveld van Valencia. Het is warm zonnig weer. Temperatuur plm 23 graden. Ruud haalt zijn auto ( Ford Focus Simax, kleur zilver). Een mooie ruime auto. Na een uurtje rijden staan we in Denia. Hier heeft Ruud een huurauto voor ons geregeld. Met de huurauto rijden we achter Ruud aan en gaan naar zijn buitenverblijf aan de voet van de berg Mongo.

Een prachtige bungalow met alles er op en er aan. Zwembad en een heerlijk terras. Boven op de bungalow hebben zij een terras. Vanaf dit terras heb je een prachtig uitzicht top de burcht van Denia en de zee.

We worden welkom geheten door Finny en Koos. Voor alle duidelijkheid; Koos is een vrouw van het bouwjaar 1942. Reken maar zelf uit hoe oud ze is. Het is een stevige meid met een rond gebruind gezicht. Een vrouw die je niet direct over het hoofd ziet. Stevig op haar benen en de rest mag er ook zijn.Meer over Koos volgt ( misschien)  later.

Finy heeft zich flink uitgesloofd met de nodige hapjes en drankjes. Ze is een echte gastvrouw en dat wordt door ons zeer gewaardeerd. Om 19.00 uur vertrekken we naar ons eigen ( tijdelijk) buitenverblijf aan de zeezijde. We nemen nog een afzakkertje en slapen als rozen.


Dinsdag 4 april.
Om 08.15 uur staat Anneke naast haar bed en kom ik een kwartiertje in de kamer. Het is zonnig weer. Een kleine sluier bewolking boven de berg Mongo.  Doet een beetje spookachtig aan. 
Eerst een kopje thee en dan naar de supermarkt Dia-Dia voor de noodzakelijke boodschappen. Hierna gaan we ontbijten op
het terras. We besluiten om vandaag te gaan fietsen langs de zee in de richting van Denia en v.v. naar Las Portas.

We fietsen over de wandelpromenade, vlak langs de zee. Heerlijk weer weinig wind. Zo fietsen we 1 uur heen en 1 uur terug. Om 13.00 uur zitten we op ons terras en genieten van het uitzicht en het terras.

Het is en blijft zonnig warm weer. In de schaduw staat de thermometer op 26 graden.  In de namiddag gaan we boodschappen doen in het dorp Denia . Bij thuiskomst komen Ruud en Finny even langs. Een drankje en dan zijn ze weer weg.

Anneke maakt het eten klaar. We eten binnen, want buiten wordt het frisser en er staat meer wind.  Na het eten gaan we nog even een rondje lopen over het strand. Een loopje van plm driekwartier. De avond wordt gevuld met het kijken naar de TV.


Fietsen bij de wandelpromenade


Woensdag 5 april - Valencia.
Vanmorgen waren we laat uit bed. Om precies te zijn om 9.15 uur. Eerst heb ik brood gehaald bij Dia –Dia. Voor 50 cent heb je een heer baquette. Hierna ontbeten en optutten en douchen en dan is er koffie! Om 11,30 uur gaan we op pad naar Valencia.

Ja, we gaan naar Valencia om hier een stadswandeling te maken. We rijden eerst linksaf en gaan richting de N 332. We nemen de provinciale weg, althans dat dachten we, maar er is nog een andere weg langs de kust. Een kleinere weg. Het is rustig op de weg, weinig tot geen verkeer. We rijden in de bebouwde kom en de maximum snelheid is 60 km. Na een klein kwartiertje rijden wordt het nog rustiger op de weg. Op het laatst is er zelfs niemand meer op fiets of auto te bekennen.

We komen een moeilijk Spaans verkeersbord tegen. Waar we de ballen van snappen. Op eens houdt de weg op. Geen asfalt meer. Einde straat. Vlak voor ons zien we een klein riviertje lopen en dat was het dan.  We rijden terug en hopen op betere tijden. Na enkele honderden meters zien we een wegwijzer staan, die ons naar de N 332 verwijst. We nemen deze weg en even later rijden we over de provinciale weg de N 332. Het is een drukke tweebaans weg. We veel vrachtverkeer. Toch kunnen we blijven rijden.

Bij Oliva komen de verkeersproblemen. We moeten dwars door het plaatsje en dit geeft de nodige oponthoud. Veel stoplichten en verkeer zorgen dat we stapsvoet moeten rijden. Na een klein half uurtje verlaten het plaatsje en vervolgen onze weg over de N 332.
Bij Gandia rijden we langs het plaatsje – vervolgens gaan we langs Cullera en blijven de
N 332 vervolgen. Na 106 km en bijna 2 uur verder staan we midden in Valencia.

Onze Ford K kleur zilvergrijs (3698 DGB) parkeren we in de parkeergarage aan de Gran via Marques del Turia. Een brede laan tegen het centrum. We lopen richting centrum en staan dan plotseling voor het Station Nord.   We lopen naar binnen en staan op het platform waar alle treinen binnenkomen. Aan de zijkant van het station is een winkelgalerij en hier zit ook een cafetaria.

Binnenstad van Valencia

Hier gebruiken we de lunch. Een broodje gezond met een heerlijk glas koel Spaans tapbiertje. Het smaakt prima. Met deze maagvulling kunnen we zonder problemen een stadswandeling maken.  We lopen naar het centrum. Veel gebouwen uit de begin tijd van de 19e eeuw. Af en toe kom je een ouder gebouw tegen. In de Spaanse Burgeroorlog 1936 heeft men hier ( bijna) alles
plat gebombardeerd. Het was leuk om hier eens de binnenstad te bekijken, maar ik vind het geen historische stad.

Hierna lopen we langs het centrum over de Antiguo cauce del rio Turia. Dit is een brede verdiepte groene zone met alle mogelijke faciliteiten voor sporters en wandelaars. Dit parkgedeelte ligt midden in de stad. We wandelen aan de straatzijde langs dit park. Het autoverkeer raast langs ons heen.

Na enige tijd lopen we terug naar onze parkeergarage. Auto wordt uit de stalling gehaald  en wij vervolgen onze weg. We rijden langs genoemd park in Oostelijke richting. Aan het einde van dit park ligt het attractiepark L’oceanografic.

Dit park is te vergelijken als het Dolfinarium in Harderwijk. Bij de kassa blijkt dat de entree behoorlijk prijzig is. 23 euro p.p. Het park sluit om 18.00 uur.


Valencia - Arena

Het is nu 16.30 uur; we zouden in anderhalf uur alles moeten bekijken. Dat is voor ons een onbegonnen zaak.
Hierna gaan we terug naar ons tijdelijk onderkomen in Denia. Om 17.15 uur zijn we thuis. Het was een gezellige zonnige dag.

Donderdag 6 april.
Vandaag is Ruud jarig. Hij is nu 59 jaar. Eerst brood halen voor het ontbijt.
Het is zonnig weer. Bij een temperatuur van plm 24 graden. Na het ontbijt koffiedrinken dan douchen. Om half elf gaan we naar Denia. In de Hoofdstraat is een grote schoenzaak gevestigd. Hier worden de schoenen direct vanuit de fabriek verkocht.


Station Noord - Valencia

Het is ene kleine zaak met veel schoenendozen. Anneke koopt een paar slippers en ik koop 3 paar schoenen. Te weten: een paar bruine – een paar zwarte schoenen en een paar sandalen. Voorlopig kan ik er weer jaren mee vooruit.

Om 12.00 uur zijn we bij de jarige job Ruud.
Op het terras zitten er vele vrienden van Ruud en Finny. Voor ons wordt een plaatsje aan de grote tafel vrijgemaakt. Finny heeft vele lekkere dingen op tafel staan. Het smaakt allemaal prima. Op Ruud wordt geklonken. Hij is het middelpunt en voelt zich als een vis in het water.

Om 14.00 uur houden wij het voor gezien en gaan terug naar ons buiten verblijf. Inmiddels is het weer van slag. Een partij wolken zorgen voor daling in de temperatuur. Toch blijft het voor aangenaam warm.
Enige ogenblikken later schijn de zon weer en is het weer zoals het was!

We zitten gezellig op het terras met een drankje voor ons neus en een spannend boek in ons hand. Mensen wat wil je nog meer. ’s Avonds gaan we met Finny en Ruud uit eten bij E & E. Dit is een restaurant dat door Nederlanders wordt gerund. Ook de vriendin van Finny - Koos is van de partij. Het eten smaakt prima en het is gezellig met elkaar.  Om 22.00 uur zijn we thuis.

Vrijdag 7 april - Ondarra
Eerst brood halen en dan ontbijten. Op het fietsje van Koos rijd ik naar Dia - Dia om het brood te halen.
Vandaag gaan we een rondje fietsen in het achterland.

We rijden naar Ondarra een klein stadje. We rijden tussen de sinaasappelbomen. Het meeste fruit is van de bomen gevallen. Sommige bomen staan alweer in de bloei. Het is heerlijk zonnig weer bij een matige wind. Temperatuur is plm 25 graden ( in de schaduw) 

Na Ondarra rijden we richting Denia. In Denia vinden we het bureau van Toerisme. Hier wordt een plattegrond van Denia en de omgeving gehaald. Allemaal gratis

We fietsen op ons gemak terug naar huis. Inmiddels is het 12.30 uur. We hebben 2 uur gefietst. Af en toe is het bewolkt, maar het blijft een aangename temperatuur. Anneke is geobserveerd van een zwaluwnestje aan de pilaar van de flat. Iedere keer haalt zij met een bezem het nestje weg, maar iedere keer proberen de zwaluwen weer een nestje te bouwen.

’s Middags gaan we nog even op de fietsnaar Intra-tuinen voor het kopen van bak met bloemen voor Anneke de Wit.  We rijden door het achterland en vinden Intra-tuinen. Een mooi tuincentrum met veel bloeiende planten.

We kopen 2 potten met hangplanten. Ook wordt een vlinder van keramiek gekocht. We krijgen alles mee op onze fietsen. Voor de rest op ons gemak buiten op het terras gezeten.

Zaterdag 8 april


Sinaasappelboom in Ondarra

Vandaag gaan we naar Anneke en Wil de Wit in Busot. Een uurtje rijden in de richting van Benidorm. Onderweg wordt er getankt, want zonder benzine kom je nergens. We rijden over AP 7 tolweg.
Bij Capello gaan we er af en rijden het stadje binnen. Hier proberen we de richting van Busot te vinden.

In eerste instantie lukt dit, maar even later zijn we de weg kwijt. We bekijken de kaart en dan blijkt dat we de N 777 moeten hebben. Gevonden nu is een eitje om verder te gaan. Volgens informatie van Anneke moeten we bij

T kruising rechts aanhouden. Hier gaan we toch nog in de fout. Blijkt dat niet deze T kruising is, waarover Anneke het heeft. We bellen met Anneke en zij zegt: blijf staan, ik kom je halen. Even later staat ze voor onze neus. We rijden achter haar aan en staan binnen enkele minuten voor haar buitenverblijf.

Een mooie bungalow met een ruime tuin. We worden verwelkomd door Wil en niet te vergeten de hond PePe. Een kleine vriendelijke bastaard. Wil ziet er slecht uit. Hij is – een paar dagen geleden – geopereerd. Er is een stukje versteviging in zijn aorta – nabij zijn lies – gezet. Hij heeft nog behoorlijk pijn, maar is blij dat we er zijn.

De Anneke’s gaan nog even naar de apotheek om voor Wil een pijnstiller te halen. Ondertussen bekijken wij de tuin. Wil zorgt dat mijn

horlogebandje wordt verwisseld. Ik krijg een lichtkleurig bandje. Staat perfect en ik ben een blij mens. We gebruiken de lunch bij hen. Smaakt allemaal perfect en het is gezellig. Het is zonnig weer bij een temperatuur van 27 graden en weinig wind.

Om 17.00 uur gaan we op huis aan. We rijden het eerste stukje over de N 332 langs Benidorm. Bij Benidorm gaan we verder over AP 7. Om 18.45 uur zijn we thuis.
We zijn blij dat we bij hen langs zijn geweest. Thuis nemen we onze rust en kijken op ons gemak naar de TV.

Zondag 9 april.
Juist ja. Ik ben jarig. Ben 63 jaar geworden. Ik kom nog maar pas kijken, maar toch….Ik voel mij gezond en kan nog jaren mee. Belangrijk is dat we samen nog jaren plezier aan elkaar hebben en kunnen genieten van onze kinderen en onze kleinkinderen.

Anneke heeft een heerlijk ontbijt voor mij klaar gemaakt. Verse broodjes gebakken en eieren gekookt. Gezellig aan tafel gegeten. Pluk de dag.

Om 10.00 uur staat Ruud aan de deur. De huurauto wordt teruggebracht. Om 11.00 uur zijn we terug. Tussentijds heeft Bep gebeld om mij te feliciteren, helaas was ik even weg. Anneke heeft de felicitatie in ontvangst genomen. We gaan een einde fietsen langs de zee in de richting van Valanecia.

We blijven rijden op het rijwielpad langs de plaatselijke weg. De weg waar we enkele dagen geleden tot aan het doodlopende gedeelte van deze weg reden. Het is heerlijk warm zonnig weer. Bij een temperatuur van plm 26 graden en weinig wind. Na driekwartier fietsen, bereiken we het riviertje.
We lopen even op het bruggetje en hebben een prachtig uitzicht op de zee.
We rijden terug over dezelfde weg.


Vanaf het bruggetje een prachtig zicht op zee

Onderweg gaat de telefoon en ik heb Wim aan de lijn. Ik wordt gefeliciteerd met mij verjaardag. Ik  waardeer dit zeer.  Thuis genieten we van het mooie weer op ons terras en drinken op onze gezondheid. Het blijft heerlijk weer en de zon zorgt voor een


Denia - Uitzicht op zee

aangename vakantietijd. Tussentijds belt Anneke nog even met Wil. Met de pijn gaat het een stuk beter. Wil heeft nachts soms last van een nachtmerrie over dood en verderf. Het klinkt niet echt vrolijk. We schuiven onze stoelen naar de achterzijde van het huis. De zon schijnt zijn stralen fel op onze huis en doet onze zorgen ( tijdelijk) vergeten.

’s Middags kwam Ruud nog even langs om te klinken op mijn verjaardag.

’s Avonds zijn we uit eten gegaan bij de Italiaan. Het smaakt goed en samen hadden we het erg gezellig en dat is toch het belangrijkste.

Maandag 10 april.
De vakantie zit er op. Nu moeten we de boel nog even aan kant maken. Om 12.00 uur staat Ruud voor de deur om ons op te halen en ons weg te brengen naar het

vliegveld van Valencia.Om 13.00 uur zet Ruud ons bij het vliegveld af en hij wordt bedankt voor deze service. We zoeken de balie waar wij moeten inchecken. Is niet eenvoudig, want op het bord wordt aangegeven dat er 7 balies voor Transavia zijn gereserveerd. We sluiten aan bij de tweede balie. Na een klein half uurtje staan voor elke balie een groot aantal mensen te
wachten totdat de balies opgaan. OM 14.00 uur gaat 1 balie open. Dat is de balie, waar wij niet voor in de rij staan, dus jammer een andere rij opzoeken.  Na een minuut of10, blijkt dat er 2 balies zijn voor het inchecken voor onze vlucht naar Amsterdam.

Het blijven Hollanders, lekker ongesigneerd voordringen en dan heel strak voor je uitblijven kijken. Blijven voor mij onhebbelijke zielige mensen. Het best is maar, alles zo vlug mogelijk weer te vergeten en overgaan tot de orde van de dag. Hierna moeten we nog even langs de veiligheidscontrole.
Jassen uit, riem – portemonnaie en ander voorwerpen in een bakje leggen. Rugzak gaan in de scan en even later komt die er weer uit.
Een beveiligingsambtenaar probeert mij duidelijk te maken, dat er voorwerpen in


Naar huis

mijn rugzak zitten, die ik er uit moet halen. .  Blijkt een krukketrekker te zijn, die ik van de firma Gall en Gall ooit eens gratis heb gekregen. Dit is een voorwerp dat niet in mijn handbagage mag zitten. Of ik het opnieuw wil laten inchecken of zij zorgt dat het in een grote bak met “gevaarlijke voorwerpen” terecht komt.

Voordat ik een antwoord heb kunnen geven, ligt mijn dierbare kurkentrekker al in de grote bak. Met weemoed en na enige keren slikken vervolg ik mijn weg naar het tijdelijke verblijf voor wachtende passagiers. Een half uur voor vertrek gaan we aan boord van de 737 – 700. Ook deze vlucht is goed bezet. De vlucht verloopt voortreffelijk.

Om 18.20 uur staat we op de grond op Schiphol. We hebben een goede aansluiting met de trein. In Utrecht even overstappen en dan richting ons eigen huis. Om even voor 8 uur zijn we thuis. Alexandra heeft ons van de trein gehaald en voor ons thuis staan prachtige bloemen met een briefje welkom thuis. Onze kinderen en kleinkinderen zijn zeer attent en dat is leuk om te zien.

Einde vakantie.  Op naar de volgende.


 


Nico