Europa - Spanje - Salamanca

Salamanca
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: juni 2011

Spanje - Castilië en León - Salamanca

 

 

 

 
 
Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie Salamanca, gelegen in de regio Castilië en León, circa 200 km ten westen van Madrid.
 
Als wij via Calle Rua Mayor richting Catedral Nueva lopen, komen wij eerst bij Plaza Anaya aan, een leuk park voor de kathedraal. Catedral Nueva, gebouwd van de 16e- tot de 18e eeuw, is hoofdzakelijk gebouwd in 2 bouwstijlen: Gotisch en Barok. Direct naast de nieuwe kathedraal bevindt zich de Catedral Vieja, gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl. Catedral Vieja is wel één van de mooiste Romaanse kathedralen van Spanje met een unieke Byzantijnse koepel en een collectie van meer dan 100 schilderijen.
 

Catedral Nueva
 
Catedral Vieja

In het oude centrum van Salamanca ligt alles op enkele minuten van elkaar en voor wij het weten staan we voor de beroemdste en oudste universiteit van Spanje. De Universidad de Salamanca werd gesticht in 1218 door koning Alfons IX van León. Maar eerst het verhaal van de kikker, een mythe. Wie namelijk de kikker in de voorgevel van de universiteit spot, zal gezegend worden met veel geluk. De kikker is uitgegroeid tot het stadssymbool van Salamanca en in elke souvenirwinkel in allerlei vormen te koop.
 
 


 

 

Plaza Mayor


 


 


 

   
Plaza Mayor

Salamanca heeft vele mooie plaza's maar het plein der pleinen van Salamanca is het Plaza Mayor. Als wij het plein oplopen is er een kleine demonstratie, maar het heeft zo een aantrekkingskracht en is van zo een grootsheid. Op de vele en grote terrassen zitten vele toeristen en Spanjaarden. In de 18e eeuw onder leiding van Andrés García de Quiñones gebouwd. Vanwege de omvang en de bouwstijl wordt het Plaza Mayor als het belangrijkste plein van Spanje beschouwd. Het geheel is omgeven door een zuilengang van arcaden, op twee kolommen rustende bogen. Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk Paviljoen met een borstbeeld van Filips V. Het ligt in het centrum van Salamanca. Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje.
 


Bezienswaardigheden:
 
Plaza Mayor
Oude kathedraal en nieuwe kathedraal
Museo de Art Nouveau y Art Decó Casa Lis de Salamanca
Casa de las Conchas
Convento de las Dueñas
Convento de San Esteban
Escuelas Mayores (hoofdgebouw van de universiteit van Salamanca)
Palacio de Monterrey, een van de bekendste voorbeelden van de platereske stijl
 
Moderne tijd

Het oude centrum van de stad hoort sinds 1988 bij het Werelderfgoed van de UNESCO. De overeind gebleven gebouwen behoren tot de romaanse stijl en de gotiek, maar toch vooral de bloeitijd van de Spaanse renaissance. Het ademt volgens de bewoners van de agglomeratie eromheen, de studenten en de vele toeristen de intimiteit van een dorp.
 
Aantrekkelijk aan de stad is ook de beperkte omvang en het overzichtelijke karakter. Het historisch centrum, de attracties waaronder de universiteit, de kathedraal en Plaza Mayor liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Salamanca is verder zo Spaans als het Spaans kan zijn, het klimaat - onberispelijk blauw en zonnig en warm hierbij inbegrepen. En last but not least wordt in Salamanca het beste en zuiverste Spaans gesproken.

De Romeinse brug

Vijftien van de 27 bogen van de gerestaureerde Puente Romano zijn nog oorspronkelijk Romeins, uit de 1e eeuw na Christus. De brug over de rivier Tormes lag op de Romeinse Zilverroute van Sevilla naar Astorga en biedt een prachtig uitzicht op de oude stad.
 


Aan de oever van de Tormes

 

Als je na heerlijk zwerven door deze prachtige stad moe en tevreden een leuk plekje zoekt om uit te rusten, loop dan over de oude Romeinse brug. Ga aan het eind van de brug linksaf en volg het voet- en fietspad langs de oever van rivier Tormes. Rechts zie je een leuke kerk maar een stukje verder staat een klein restaurantje met een terrasje met een prachtig uitzicht over de rivier en de sky van Salamanca.


Op de achtergrond hoor je een watervalletje, hier heerst een heerlijke rust en met een glaasje wijn kun je nog eventjes lekker nagenieten.
 

Meer reisverhalen op de website van Arie


 


Arie