Europa - Spanje - Murcia

Murcia
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: juni 2012

Spanje -
Murcia

 

 

 

 
 
Murcia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Murcia, aan de rivier Segura. De linkeroever van de stad herinnert nog aan de Moorse tijd. De stad werd gesticht in 831 na Christus. Bij het ontstaan van Murcia werd er een 15 meter hoge verdedigingswal gebouwd. Deze wal had toen in totaal 95 torens, wat aantoont hoe belangrijk Murcia toen als commercieel centrum was. Vanaf 1266 kregen de gildes het voor het zeggen. Toen ontstonden de historische straten van nu zoals Trapería, Platería en Vidrieros. En de moskeeën verdwenen, hiervoor in de plaats kwamen tempels.
 


Plaza de las Flores


Kathedraal en Plaza Bellugo


Bisschoppelijk Paleis uit de 18de eeuw

 

La Trapería

In deze straat klopt het hart van het stad. Hier zijn de banken, cafetaria's, traditionele winkels, warenhuizen en het casino, een 19e-eeuws juweel. Dit is zeker een bezoek waard zoals de danszaal, de bibliotheek en het boudoir. Een van de andere historische straten van de stad is de Platerfa welke de Trapería doorkruist. De Trapería komt uit bij de voormalige moskee.

De kathedraal Santa Maria

Ligt aan Plaza Hernández Amores, ook een heerlijke plaats om naar de mensen te kijken en van een drankje te genieten. De in 1394 gestarte bouw is in fases en door verschillende architecten uitgevoerd, waardoor diverse architectuurstijlen zijn te bewonderen.


Zo is de 100 meter hoge toren een combinatie van Toscaanse- en barokke architectuur. Wilt u de kathedraal bezoeken dan is dit mogelijk van 10.00 - 13.00 en 17.00 - 19.00 uur.

Via de Plaza de Santo Domingo en Calle de la Merced kom je bij de universiteit, een 16e-eeuws klooster met een prachtig claustrum over twee verdiepingen van marmeren zuilen.
 

 


Theatro Romea op Plaza Julián Romea


 

Via de oude poort van Santo Domingo kom je op Plaza de Julián Romea met het theater Romea welke is gebouwd in Isabellijnse stijl. Plaza de Julián Romea is een heerlijke plaats om een terrasje te pikken, echt een waar paradijs om op een zonnige ochtend je krantje te lezen en een bakje te doen.
 

Plaza Domingo

Smalle straatjes


Via de mooie nieuwe Gran Via, het winkelcentrum en gelijktijdig de hoofdstraat kom je bij het renaissancistische Palacio de San Esteban, Hier zit het regionaal bestuur van Murcia en een gelijknamige kerk. Verderop is Iglesia de San Miguel, een waardevol barrok retabel.
 
Dwarrelend door smalle straatjes kom je bij Plaza de Santa Catalina, waar een bezoek kan worden gebracht aan het Museo Ramón Gaya, een museum gewijd aan de in Murcia geboren schilder Ramón Gaya. Hier ligt ook Plaza de las Flores, een van de drukst bezochte plekjes van Murcia. Zoals je al gemerkt hebt bezit Murcia een aantal gezellige en levendige plaza's met terrasjes, zo ook hier. Een terrasje pikken of een bloemetje kopen of van een heerlijk vleespasteitje van Bonache genieten, het kan allemaal hier op Plaza de las Flores. Daarnaast ligt Plaza de San Pedro.
 

 

Puente Viego over de Rio Segura

 

Als je nu richting de rivier de Segura loopt kom je bij het oude in mudejarstijl gebouwde Palacio Almudi met zijn indrukwekkende zaal met Dorische zuilen, welke in een gemeentelijk kunstcentrum is omgedoopt. In het Museo Salzillo welke te vinden is in de Iglesia de Nuestro Padre Jesûs, in een door de Italiaanse kunstenaar Sistori aangebouwde, prachtig gedecoreerde kapel, zijn verschillende hoogtepunten te zien uit de processiekunst van de beeldhouwer Francisco Salzillo. Hier kun je ook de kerststal zien met 500 door hem gemaakte figuren, zoals enkele van zijn beelden en schetsen.

Lopend langs de rivier kom je bij Plaza de la Glorieta, het geliefde stadsplein van Murcia, met het gemeentehuis. Verderop staan verschillende bijzondere gebouwen, zoals het barokke Bisschoppelijk Paleis en het Palacio de los Fontes, welke gebouwd zijn in de 18e eeuw.

Lopend door Calle de Correos komt men via het grafelijk paleis Palacio del Conde de Floridablanca, nu een luxe hotel, en de poort Arco de San Juan op het gelijknamige plein. Hier kun je kennis maken met de exquise plaatselijke keuken en de vele kroegjes en taveernes. De Salzillo-processie is wel de belangrijkste processie met semana santa. Bij de eerste zonnestraal op goede vrijdag om zeven uur, wordt standaard door de broederschap het gezicht van de Dolorosa de Moeder der Smarten gekust en dan begint de processie. Schommelend gaat de processie door de straten, complete scènes, pasos naspelend. Het meest geliefd is het uitbeelden van het Heilig Avondmaal op fijn tafellinnen en echte levensmiddelen.
 

Meer reisverhalen op de website van Arie:


Heerlijk-op-vakantie.nl


Arie