Europa - Spanje - Andalusië - Huelva

Huelva
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: juni 2011

Spanje - Andalusië - Huelva

 

 

 

 
 
Huelva Is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die zich bevindt bij de samenvloeiing van de rivieren Tinto en Odiel, zo'n 90 km ten westen van Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. De Huelva was een trefpunt van verschillende culturen en beschavingen.
 
Huelva is in ongeveer het jaar 1000 v.Chr. gesticht door de Feniciërs met de naam Onoba (Onos Baal = de vestiging van God).

De provincie Huelva ligt in het uiterste zuid westen van Andalusie en Spanje. Ten zuid westen van Sevilla en het grenst aan Portugal, de kuststreek behoort tot de Costa de la Luz.

Gelukkig is provincie Huelva weten te ontkomen aan het massatoerisme zoals we bijvoorbeeld aan de Costa del Sol zien. Het is zelfs de minst bezochte provincie van Andalusie. Ook al is de hoofdstad Huelva niet de mooiste stad van Andalusie, toch zijn er vele mooie en interessante plaatsen om te bezoeken en te ontdekken. Twee voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de kloosters Santa Clara en San Francisco, die de moeite van een bezoekje waard zijn. Buiten de stad Huelva vind je vele duinen, stuwmeren, pijnboom bossen, lagunes met zoet water en immense zandstranden.


Kleurrijke bankjes

 
Het nationale park Doñana ligt in de provincie Huelva, wat bekend staat om zijn wetlands, de belangrijkste van Europa. In dit park zijn vele verschillende planten en dieren te bewonderen. Natuur en vogelliefhebbers maar ook wandelaars komen van over de hele wereld naar dit speciale stuk natuur. Doñana is het laatste woongebied van verschillende diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn, zoals de Iberische lynx en de spaanse keizer arend. De beste tijd om dit park te bezoeken is in de winter of het voorjaar. Het is dan veel groener en in de zomer is het eigenlijk te warm voor een aangenaam bezoek.
 


Huelva-Iglesia de San Pedro

Het monument van het geloof van de ontdekkingsreizigers (Monumento a la Fe Descubridora) is een grote stenen sculptuur uit 1929 die vervaardigd werd door de Amerikaanse beeldhouwster Gertrudis Whitney. Het monument staat op Punta del Sebo, aan de monding van de rivieren Tinto en Odiel. Het is een alegorische voorstelling van de rol die Huelva speelde bij de ontdekking van Amerika.

Huelva is direct gelinkt met Columbus en de ontdekking van Amerika. Hier was het waar Christoffel Columbus met zijn schip vertrok om de Nieuwe Wereld te ontdekken. Een van de belangrijkste feestdagen van Huelva zijn de feestdagen ´Colombinas´, die beginnen aan het einde van juli en doorgaan tot in augustus. Het is een viering ter ere van de bekende reis en de goede relatie die Huelva heeft met de Amerika´s.


Monumento a la Fe Descubridora


"Huelva, stad der karvelen" staat in het gedicht van Antonio Machado over de Andalusische hoofdsteden. Maar wat zijn karvelen? Een karveel is een van oorsprong Moors/Portugese twee- of driemaster met achterkasteel. Er zijn twee versies, de langscheeps met latijn getuigde caravela latina en de vierkant getuigde caravela redonda. De karveel is waarschijnlijk in de 12e of 13e eeuw ontstaan uit een vissersscheepje van de Middellandse zee.
 

 
Gevel van het Grand Theater in Huelva

Vanuit Palos de la Frontera vertrok Columbus in het jaar 1492 om, naar het later bleek, Amerika te ontdekken. In Muelle de las Carabelas liggen replica´s van de vloot van Columbus, het vlaggeschip Santa Maria, de Niña en de Pinta. De laatste twee zijn zogenaamde karvelen, de Santa Maria is een kraak, een grotere versie van de karveel.

Huelva heeft een welvarende chemische industrie en een belangrijke haven. Het is niet bepaald een toeristische trekpleister. De oorsprong van de stad is Grieks. Ook Romeinen en Moren hebben er gewoond.

Huelva is weliswaar een provinciehoofdstad, maar heeft nog altijd de karakteristieke sfeer van een kustplaats weten te behouden. De Feniciërs noemden de stad Onuba en de Arabieren Guelbah, waar de huidige naam van afgeleid is, en maakten het tot een klein Moors rijk.
 
Door de aardbevingen in de 18de eeuw werd een groot deel van de stad verwoest. Een 18de-eeuwse kathedraal is bewaard gebleven, evenals de kerken van San Pedro (barok, gebouwd op de overblijfselen van een oude moskee) en van La Concepción (16de eeuw, herbouwd na de aardbeving van Lissabon), en het klooster van La Merced (de huidige kathedraal met een bijzondere voorgevel).


Het centrum van de stad: Plaza de las Monjas

Twee bekoorlijke plekjes zijn de Paseo de las Palmeras (bij de haven) en de witgekalkte kapel van La Virgen de la Cinta (op het hooggelegen deel van de stad), beschermheilige van de stad. Vanaf hier heeft men een schitterend uitzicht op Huelva, met de riviermonding en het natuurgebied Marismas del Odiel. Vooral bij  zonsondergang vormen deze een onvergetelijke aanblik. Columbus bracht ooit een bezoek aan dit heiligdom, weergegeven op de siertegels.
 


Opvallend gebouw

Het grootste feest in de regio is de bedevaart (Romeria) van El Rocio op tweede pinksterdag met meer dan 1 miljoen bedevaartgangers (en 25.000 paarden). Wie in Spanje faam en naam heeft komt hier dan en dus ook live op tv. Een plaats op de camping van El Rocio kost dan € 450,- per nacht. Tot 2020 al volgeboekt!
 


Badderen in de fontein op Plaza de las Monjas

El Rocio is op je rondreis dan ook een bezoek waard. Enkele leuke restaurantjes in de onverharde straten die een beetje Wild West aandoen met huizen van de broederschappen met ervoor paardenrekken en het witte bedevaartkerkje met Mariabeeld (La Paloma Blanca).Rond 3 augustus is het grote Columbusfeest(Fiestas Colombinas) ter herinnering aan de eerste reis van Columbus.


Genieten op het terrasje van het Grand Theater


In de stad zelf vindt u het Historisch museum, met alle informatie en tentoonstellingen over de historie van dit gebied. Verder is de Plaza de Toros een bezoek waard en natuurlijk het oude centrum met zijn markthallen. De Barrio Reina Victoria met zijn Engelse huizen uit de 19e eeuw is een oase van rust in de binnenstad. Er vlakbij vindt u een groot warenhuis, een Hipercor.
 


Bron historie Huelva: Wikipedia

De website van Arie


Arie