Europa - Spanje - Andalusië - Córdoba

Córdoba
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: juni 2010

Spanje - Andalusië - Córdoba

 

 

 

 
 
Als wij 's morgen rond 9 uur opbreken in Torre del Mar om naar Cordoba te rijden is het reeds 28 gr. en voordat wij Malaga voorbij zijn en de bergen inrijden 34 gr. Het dak van de Cabrio open, grote hoed op zodat wij onze oren niet verbranden. Het landschap is bijna saai te noemen: kilometers lang olijfbomen afgewisseld door druiven plantages om voor Cordoba over te gaan in graanakkers. Ondertussen is de temperatuur opgelopen naar 39 gr.
 


Hofje met kunst- en handwerk bedrijfjes

Na een beetje zoeken vinden wij de camping niet ver van het centrum. De camping heet wie de straat "Brillante" ideaal gelegen om de stad te bezoeken. Voor de deur gelijk een bushalte, wat wil je nog meer. Aanmelden, caravan op zijn plaats, electro aansluiten en klaar is kees. Naar de bushalte, gelijk staat er ook al een bus, en binnen 10 minuten staan wij in het centrum. Wat een heerlijke stad!!!


Tegenover de ingang van de Grote Moskee

 
CORDOBA

Een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Córdoba. De stad ligt op 120 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena.

Cordoba is de derde stad van Andalusië maar ook de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden. Het is niet een van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden ter wereld.

In de 10e eeuw was het de op een na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is.
 


Gemeentehuis


Plaza del Conde de Priegot

De stad is ook de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides, en van de wereldberoemde sombrero. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.

Door de omvangrijke Spaanse kolonisatie bestaan er op het Amerikaanse continent meer dan 1000 plaatsen die vernoemd zijn naar Córdoba, waarvan de belangrijkste de Argentijnse stad Córdoba is.

De stad Córdoba zou door de Carthagers gesticht zijn, maar het waren de Romeinen die de stad in 152 v.Chr. koloniseerden en op die manier de ontwikkeling sterk beïnvloedden. Córdoba werd uitgeroepen tot hoofdstad van de toenmalige provincie Be.

Aan het begin van de 5de eeuw vernielden de Visigoten de stad, die kort daarna een heropleving kende als deel van het Byzantijnse Rijk, maar in 571 werd de stad opnieuw door de Visigoten ingenomen. Van dan af kwam Córdoba in een neerwaartse spiraal terecht en toen de Moren er in 771 arriveerden bleven van de stad enkel nog wat ruïnes over. De komst van de Moren betekende weliswaar een inlijving bij het Arabische Rijk, maar dankzij de Moorse overheersing begon de stad zich geleidelijk aan te herstellen.
 


Grote Moskee of La Mezquita

Abdoerrahman I maakte Córdoba tot hoofdstad van al-Andalus wat met de bouw van de eerste vrijdagmoskee, La Mezquita, geconsolideerd werd. De komst van de moskee zorgde ervoor dat eenheid ontstond tussen de gebieden onder het gezag van Abdoerrahman I.

Toen de Emir in 766 van het Alcázar zijn residentie maakte, kon niets de opgang van de stad nog verhinderen. De komst van Abdoerrahman III in 929, die als de grootste Islamitische heerser wordt beschouwd, betekende opnieuw een boost voor de welvaart van de stad. Dit weerspiegelde zich in de uitbreiding van de stad, vooral in de wijk rondom de Mezquita.

Ook de handel kende een sterke groei in die periode. De zijdecultuur nam de stad in en de kristalkunst zag het levenslicht.


Alcázar de los Reyes Cristianos

 
De stad werd een ware opslagplaats voor luxegoederen uit het Oosten en het Westen.

De 10de eeuw kan als Córdoba’s Gouden Eeuw worden beschouwd aangezien de stad toen de rijkste en meest moderne van het westen was. Er waren maar liefst 1000 moskeeën en 600 badhuizen gevestigd en ook de eerste straatverlichting in Europa was er te vinden. Vanaf de 11de eeuw was er echter sprake van een kentering in de verhoudingen tussen de verschillende godsdienstgroeperingen: Berbers, Joden en Mozaraben. Na het verdwijnen van het kalifaat van Córdoba in de eerste helft van de 11de eeuw, volgden een aantal verschillende dynastieën elkaar snel op en uiteindelijk verloor de stad zijn functie als provinciehoofdstad.
 


Alcazar de los Reyes Cristianos...

De Reconquista of christelijke herovering zorgde voor het definitieve keerpunt in de geschiedenis van Córdoba.

Het dagelijkse leven en de architectuur veranderden drastisch van stijl. Zo werden onder het bestuur van Ferdinand III van Castilië 14 parochiekerken gebouwd. Later volgden nog tal van kerken, kloosters, paleizen, hospitalen en herenhuizen.


...met riante tuinen en waterpartijen


Toch zou de stad niet meer hetzelfde niveau bereiken als onder de Moren. Noemenswaardig uit die periode is dat Christoffel Colombus er in de 15de eeuw voor het eerst zijn plannen om naar Indië te reizen aan de katholieke koningen voorstelde.
 


De Romeinse brug

Pas met de 20ste eeuw brak voor de stad een nieuw succeshoofdstuk aan. De bevolking kende op korte tijd een sterke groei en dat ging gepaard met een versneld moderniseringsproces.

Vandaag is Córdoba een smeltkroes van oud en nieuw.


De Romeinse brug


Heel wat historische stadsdelen werden opgenomen in het de Werelderfgoedlijst van de Unesco, wat de populariteit van de stad alleen maar sterker heeft gemaakt. Veel toeristen bezoeken Córdoba om zijn indrukwekkende Moorse architectuur, maar ook de middeleeuwse en hedendaagse gebouwen maken de stad meer dan beminnenswaardig. Tegenwoordig is Cordoba een leuke mooie stad met vele herineringen aan het verleden.
 


Een van de vele patio's

De stad is makkelijk te bereiken via goede toegangswegen en eenmaal in Cordoba aangekomen is het het makkelijkst de stad al lopend te verkennen (parkeren in het centrum is zo goed als onmogelijk). De kathedraal staat in het historisch centrum en is een goed referentiepunt. Vanaf hier kunt u gemakkelijk al wandelend alle toeristische bezienswaadigheden bezoeken.


Grote uitstelling over en van het stierenvechten

 
Het interessantste en meest indrukwekkende monument van Cordoba is de Mezquita, oftewel moskee. Wat bekend staat als een van de belangrijkste islamitische monumenten in de westerse wereld. Het is een fascinerend gebouw met verschillende bouwstijlen waaronder Arabisch, Mudejar en Renaissance. Als u via de grote toegangspoort het complex binnenkomt, komt u op een mooi binnenplein dat Patio de los Naranjas (binnenplaats van de sinaasappels) heet, met vele sinaasappelbomen (die in het voorjaar voor een heerlijke geur zorgen op het plein door hun bloesem) en fonteintjes.
 


Joodse wijk of Juderia

Bijna net zo belangrijk als de Mezquita zijn de ´Tesoros de Cordoba´ oftewel de schatten van Cordoba, met het Alcazar, Fuente de Calahorra en de oude joodse Synagoge, wat nu een museum is.

De Joodse wijk of Juderia is een van de meest gezellige stadsdelen van Cordoba. Dwalend door de smalle straatjes met winkeltjes, restaurantjes, tapasbars en een marktplaats. Het zijn prachtige kronkelende straatjes met witte huizen en vele kleurrijke bloempotten aan de muur en op de patios. Het straatje waar elke toerist doorloopt is de Calle Judios, het meest typische van de wijk. De synagoge moet je zeker bezoeken want het is een van de weinigen in Europa uit de middeleeuwse periode.

Vergeet niet om 's avonds een wandeling te maken door de Joodse wijk, de verlichting maakt er echt iets speciaals van.

In het zuiden van de provincie Cordoba liggen veel typisch andalusische dorpjes met allen een rijke geschiedenis en cultuur. Het is leuk om in een paar dagen deze dorpjes en hun levensstijl te leren kennen.
 


Bron historie Cordoba: Wikipedia

De website van Arie


Arie