Europa - Spanje - Andalusië - Cádiz

Provincie Cádiz
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
 


Spanje - Andalusië - Cádiz

 

 

 

 
 
Cádiz is een provincie in het zuiden van Spanje, met gelijknamige hoofdstad Cádiz, situeert zich in het Zuid-Spaanse Andalusië. Tijdens het grootste deel van het jaar bezit Cádiz een van de aangenaamste klimaten van het Iberisch schiereiland.
 


Conil de la Frontera

De provincie heeft langs de Costa de la Luz ook kilometerslange stranden van fijn zand, die over het algemeen nog weinig toeristisch worden geëxploiteerd.

In de bergketen van Grazalema bevindt zich El Pinsapar, een natuurreservaat dat, in tegenstelling tot de rest van de provincie, een van de grootste jaarlijkse hoeveelheid neerslag van Spanje kent.


Conil de la Frontera


In het zuiden bevindt zich Campo de Gibraltar, een gebied met o.a. de volgende plaatsen: Algeciras, La Línea de la Concepción, San Roque en Tarifa. Het schiereiland van Gibraltar is een Britse kolonie en behoort bestuurlijk gezien niet tot de provincie van Cádiz. De Costa de la Luz, Spaans voor "kust van het licht", is een relatief onbekend stuk Spaanse kust tussen Gibraltar en Portugal.
 


Cadiz Stad - Vestingmuur

Omdat de Costa de la Luz aan de Atlantische Oceaan ligt waait altijd een stevige westenwind vanuit zee. Dit zorgt voor vaak Nederlands aandoende wolkenpartijen, waar de Costa de la Luz haar naam aan dankt.

De stranden zijn erg mooi, maar moeilijk te bereiken. De Costa wordt met name veel bezocht door windsurfers.


Cadiz Stad - Vissen voor de vestingmuur

 
Er is ook een aantal natuurgebieden waarvan Nationaal park Doñana het belangrijkste is. In dit gebied, dat wat grootte en belangrijkheid betreft met de Waddenzee te vergelijken is, zijn veel “Nederlandse” vogels te vinden die hier overwinteren of op hun tocht van Noord-Europa naar Afrika hier een rustpauze inlassen. De Costa de la Luz wordt door de Donana doormidden gedeeld.
 


Cadiz Stad - La Torre de Tavira

Daarnaast is er een natuurgebied, het Parque Natural Bahia de Cádiz, in de baai van Cádiz.

Boven het plaatje Barbate is een pijnbomenbos dat aan zee grenst. Dit is het Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. Hier komen nog vossen voor en grazen oerrunderen. De bevolking mag er in december kastanjes plukken.


Cadiz Stad - Centrum

 
In dit natuurgebied ligt ook Cabo Trafalgar, een grote rots met een vuur toren erop aan een mooi strand. De laatste keer dat hier iets van betekenis gebeurde was in 1805, toen de Engelse vloot onder Horatio Nelson de gecombineerde Spaans/Franse vloot versloeg.
 


Jerez de la Frontera - Paleis van Karel V

Cádiz is de oudste stad van Europa. Columbus vertrok er op ontdekkingsreis naar Amerika. De stad was ook het vertrekpunt van een deel van de Spaanse Armada. In de tijd van Jose I was Cádiz even de hoofdstad van Spanje.

Vlak bij de stad Tarifa bevinden zich de resten van een Romeinse stad, Baelo Claudia.


Jerez de la Frontera - Sherrystad


In tegenstelling tot de Costa del Sol wordt de Costa de la Luz door toeristen slechts beperkt bezocht. Alleen in Chiclana de la Frontera en in Almonte zijn kleine toeristische centra.
 


 

De website van Arie


Arie