Homepage

Rondje Madeira
Tekst en foto's: Dirk Dewulf
Reistijd: voorjaar 2008

 

 

Start Portugal

Funchal

Rondje Madeira

Binnenland

Omgeving Funchal

         
Er staat een glimmende Clio voor de inkom. Die hebben we een paar dagen gehuurd om het eiland te verkennen. We volgen de kustweg richting west via de Estrada Monumental langsheen het Lido complex in São Martinho. Dit is het modernste gedeelte

waarlangs de hoofdstad zich heeft uitgebreid. Hier vind je de meeste luxueuze hotels, villa’s en woonappartementen. Eenmaal die drukte voorbij krijgen we een heel wat romantischer weg te zien , omzoomd met talrijke bloemen.
Mij valt het op hoe zeer de trajecten van de snelweg of via rapida zijn toegenomen. Vele bruggen en tunnels hebben het landschap enigszins hertekend.

Gelukkig is er nog steeds de oude kustweg die langs vele bochten en steile klimpartijen voert naar weer een ander uitzichtpunt of

miradouro waar geen halt houden doodzonde  betekent. Camara de Lobos is een schilderachtig vissersdorpje 9 km ten westen van Funchal. Hier zijn de vissers nog steeds heel bedrijvig en wordt er vooral veel espada bovengehaald.
Vanop de hoger gelegen  weg krijg je een mooi overzicht over dit gebied dat midden de wijngaarden en bananenplantages ligt.
Camara de Lobos ( hol van de zeewolven) werd ook vooral bekend omdat Sir Winston Churchill er vanaf 1950 vaak te gast was en er dit typische haventje schilderde. Vanuit Camara de Lobos heb je ook al een mooie kijk op de klip waar we heen willen. Gedurende een tiental kilometer gaat het flink bergop.

Dit moet zowat de vruchtbaarste landbouwstreek van Madeira zijn. De miradouro van Cabo Girão biedt vele uitzichtpunten.

We staan nu op de hoogste klip van Europa en de tweede hoogste ter wereld. De oceaan ligt 589 m pal onder ons. Het uitzicht is ronduit grandioos.

Merkwaardig is dat onderaan de loodrechte rotswand landbouwpercelen te zien zijn, enkel per boot bereikbaar !
 


Camara de Lobos

Dennen en eucalyptussen groeien hier tot aan de rand van de afgrond. Adembenemend ! Wie mooie plaatjes wil schieten moet wat geduld uitoefenen. Hier sta je nooit alleen. Cabo Girão is één der drukst bezochte plekken op Madeira.


Cabo 
Girão  


Ribeiro Brava


Ribeiro Brava

Via een spectaculaire rit hoog in de heuvels bereiken we via Campanàrio de tweede grootste stad van het zuiden : Ribeiro Brava. Het stadje ligt in een diepe kloof tussen twee bergwanden en is een zeer belangrijk kruispunt van twee wegen. Enerzijds de kustweg die rondom het eiland gaat en anderzijds de dwarsweg die rechtstreeks naar de noordkust en São Vicente leidt.


Ribeiro Brava

In Ribeiro Brava is het aangenaam wandelen langs de gezellige winkelstraatjes en nabij de zee zijn er enkele terrasjes die lonken naar de dorstige chauffeur. Van al dat draaien en dat keren, weet je wel !

Tot Ponta do Sol, de warmste plek op Madeira , is de weg vrij vlak en breed. Verderop verandert het snel en worden de wegen smal , erg bochtig en veel steiler. Er is nauwelijks verkeer omdat de meesten de verkorte weg noordwaarts kiezen.

Voorbij  Calheta zijn we even de goeie weg kwijt. Een bediende van een benzinestation (die hier niet dik gezaaid liggen) stuurt ons een kortere secundaire weg op richting het hoogplateau en Fonte da Pedra.
Dat zullen we geweten hebben . De Clio kreunt , vaak in eerste versnelling, en kruipt tegen onmogelijke hellingen.

De motor en ikzelf beginnen warm te lopen. Wat als hier een tegenligger, een panne, … ik durf er gewoon niet aan denken ! We zijn er echt niet rouwig om wanneer, na een tiental km, er weer licht door de bomen schijnt.
Bijna boven op de hoogvlakte komen we op een bredere weg uit. We zijn op een uitloper van het Paul da Serra plateau op een hoogte van 1022 m.
Dit moet  Fonte da Pedra zijn.

We rijden letterlijk boven de wolken en langs de kant van de weg staan koeien te grazen . Een waanzinnig beeld. Soms staan ze gewoon pal op de weg en gapen ze ons alsof we een trein zijn. Een hele trage dan wel.

Bij de steile afzink naar de noordkust  is een uitkijkpunt vlak boven Porto Moniz. Prachtig  ! Meteen een mooi zicht op de lavarotsen die uit de zee opsteken en aldus bij hoogtij natuurlijke zwembaden vormen.
Bij het doorrijden van het stadje blijkt hoezeer men ook hier zijn best heeft gedaan om toerisme aan te zwengelen.
Alles is heraangelegd en ligt er netjes bij.


Porto Moniz

Graag wilden we de gevaarlijke, maar oh zo mooie oude  route tussen Seixal en São Vicente volgens maar we worden via de snelweg en lange tunnels gestuurd. In São Vicente vernemen we dat om veiligheidsredenen het hoger vermeld traject slechts in de andere richting open is. Daar kunnen we inkomen. Dat doen we dan maar na een korte lunch.


Sao Vicente

De smalle weg, soms laag tegen de zee, dan hoog in de rotswand uitgehakt , bochtig en door kleine donkere tunneltjes, met af en toe een gratis douche er bovenop wanneer je onder een waterval doorrijdt. Het blijft fascinerend.

Een niet te missen route en beslist één van de toeristische toppers van Madeira !
We volgen de ruwe noordkust tot Ponta Delgada.


Noordkust voorbij Sao Vicente

Vanaf hier tot Boaventura en São Jorge  is de weg bijzonder smal en kom je ook liefst geen tegenliggers tegen. De omgeving is evenwel oneindig mooi en heel kleurrijk. In Santana is een bezoek aan de typische huisjes een must.


Santana. Typische huisjes

De oorspronkelijk nog bewoonde huisjes zijn nu boetiekjes geworden en staan midden een weelderige tuin met prachtige bloemen.
Aan het einde van die tuin een panoramisch vergezicht over de oceaan. Heel fraai !

Langs het mooie Faial en Porta da Cruz vervolgen we onze rondrit . Na een glimp van Machico te hebben opgevangen en omdat er nog meer moois te zien is in de omgeving, beslissen we om hier later eens terug te keren.
Voor vandaag opteren we om via Santa Cruz langs de via rapida  terug te rijden naar ons hotel.


Naar hogere sferen


Dirk