Europa - Portugal - Porto

Porto
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: april 2011

Portugal

 

     
 

Als wij 's morgens opbreken in Cáceres om naar Porto te rijden, is het weer aan het veranderen. Het is niet zo heet meer, er komen wolken en ja hoor, halfweg begint het een beetje te regenen. Dit was maar een voorbode: van de 5 dagen die wij in Porto waren hadden wij ook 5 dagen regen.

Porto (ook wel Oporto) is een Portugese gemeente en havenstad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Porto is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). De stad was in 2001 culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam. Porto is vooral bekend als herkomstplaats van port(o)wijn, die in Vila Nova de Gaia (gelegen tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro) wordt gelagerd en van daar uit over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid. In de Romeinse tijd was op de plek van Porto de stad Portus Cale gevestigd. In 868 werd de stad op de moslims van Al-Andalus veroverd door Vímara Peres, een vazal van Alfons III van Asturië.
 

Als wij op de camping in Vila do Conde aankomen bevalt ons de camping niet zo goed, 3 km lopen naar de metro dat is niet zo erg maar als je, zoals wij, tot 7 uur door de stad loopt dan zijn die 3 km best veel. Geen WIFI, de plaatsen zijn ook niet wat ze zijn moeten. Dat merken wij als het echt begint te regenen: de hele avond en nacht en morgen. Wij besluiten terug te rijden naar het zuiden van Porto naar een andere camping.

Als het 's middags droog wordt, nemen wij de bus die direct voor de camping stopt, wat wil je nog meer. Maar dan begint een dodemansrit, haha. De buschauffeurs hier kennen maar 2 dingen en dat is het gas en de claxon. Maar de mensen kennen niet anders, die valt het al helemaal niet meer op. Zitten rustig te praten met elkaar, af en toe zit er wel eens iemand naast de stoel maar ach, dat gebeurt blijkbaar wel meer.


De stad is wereldberoemd als het hart van de handel in portwijnen, maar het is ook een belangrijk industrieel centrum. Er zijn olieraffinaderijen en textielfabrieken gevestigd. Tot 1174 was het de hoofdstad van Portugal en de stad waaraan het hele land zijn naam te danken heeft (de Romeinse nederzetting Portus Cale). Kronkelende steegjes en opeengepakte huizen, prachtig gelegen aan Douro rivier: dat is Porto. Temidden van deze heerlijke stad liggen heel wat prachtige bezienswaardigheden die door de UNESCO tot Werelderfgoed zijn bekroond. Binnen de 14e eeuwse Romaanse muur liggen de parels van Porto, waaronder de Sé Cathedral, Paço Episcopal (Paleis van de Bisschop) en vele prachtige kerken!

De Douro wordt overspannen door een markante stalen brug met twee verdiepingen. Het laagste niveau van de Dom Luis I brug verbindt de laaggelegen stadsdelen, via de hoogste weg kom je in de bovenstad die je delen moet met de metro. Rechts naast de brug brengt een lift je ook naar de bovenstad.
 


Wasje
 
Leuk balkonnetje
     

Zo gaat het ook naar de bovenstad
 
Ponte Luis I


Het mooiste uitzicht over Porto heb je ongetwijfeld vanaf de Ponte Luís I. De donkere opeengepakte huizen en het doolhof van nauwe steegjes zijn nog mooier zichtbaar vanaf hier boven. Hier zie je ook de mooiste bruggen die Porto rijk is, waaronder de Ponte Maria Pia, het eerste juweeltje van Gustav Eiffel. En natuurlijk de prachtige Ponte Luís I en Ponte da Arrábida.

In Portugal wordt de West-Europese tijd aangehouden. Net als in Nederland gaat de klok in de zomer een uur vooruit. Het is daardoor zowel in de winter als in de zomer 1 uur vroeger dan bij ons.
 


Aanraders


Het oude centrum Ribeira
- De Ribeira (Rivieroever) is de oude wijk van de Portugese stad Porto aan de rivier de Douro. Hier meren vele portboten (Rabelo) aan, die naar de aan de overkant gelegen stad Vila Nova de Gaia gaan.

De Maria Pia-brug - Ontworpen door Théophile Seyrig en gebouwd door G. Eiffel & Cie. De brug is genoemd naar de Portugese koningin Maria Pia (1861-1889), prinses van Italië uit het huis van Savoye. Op 4 november 1877 werd de brug feestelijk geopend door het Portugese koningspaar. De nabijgelegen, sterk gelijkende brug heet naar haar man, Dom Luís I, koning van Portugal (1861-1889).

De Dom Luis I Brug - Een zusterbrug van de Maria Pia-brug, ontworpen door Théophile Seyrig.

De Avenida dos Aliados - Het uit de eerste helft van de 20e eeuw stammende stadhuis.

São Bento stationshal - Vooral het tegelwerk, ligt midden in het centrum.

Boekhandel / bibliotheek "Lello" - Een heel oude, bijzondere boekhandel met plafondschilderingen en veel oude houten boekenkasten.

De Sé - De kathedraal, hooggelegen boven de stad.

Mosteiro da Serra do Pilar - Eigenlijk in Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de rivier de Douro, maar met een geweldig uitzicht op Porto en het werelderfgoed.
 

Porto Card

Met de Porto Card kun je van alle openbare vervoermiddelen in Porto gebruik maken. Daarbij heb je met de pas gratis toegang tot vele musea en andere bezienswaardigheden en geeft vaak kortingen op restaurants, amusementsparken etc.! De kaarten zijn verkrijgbaar bij verkeersbureaus, enkele hotels en FNAC winkels. De kaart is te koop voor 1, 2 of 3 dagen. Wil je Porto te voet verkennen dan is er de speciale "1 Day Walker". Met deze kaart heb je alle voordelen van de Porto Card, alleen zonder gebruik van het openbaar vervoer, waardoor deze kaart dan ook goedkoper is.
 

Meer reisverhalen op de website van Arie


Bron historie Porto: Wikipedia


Arie