Peru - Land van de Inca's
Tekst: Danny Daniels - Foto's: Chris Lens en Walter Deproost
Reistijd: Pasen 2007

 

 
Zaterdag 31 maart. Brussel – Madrid – Lima.
5.10 u aanschuiven check in Iberia. Erg druk en dus iets langdurig. Boarding passen voor de groep lagen klaar en dus uiteindelijk vlug ingecheckt.
8.00 u vertrek vlucht naar Madrid. 2.00 u vliegen. De meesten sliepen.
Drankjes en maaltijden aan boord te koop. Madrid transfer van terminal 4 naar 4S per ondergronds treintje.
12.00 u check in voor aansluitende vlucht naar Lima. Iedereen had goede plaatsen. Service Iberia matig, zelfs bijna onvriendelijk, wel rustige vlucht.

Na 11 uur en 50 u minuten waren we in Lima. 2 maaltijden aan boord. 14.00 u en 22.00 u. Geen privé schermen en veel rondgeloop.

17.30 u plaatselijke tijd  (7 uur terug draaien) landen, pascontrole, bagage ophalen, 2 documenten invullen waarvan 1 briefje in de reispas moet blijven. Oppassen voor verlies.
18.30 u buiten en de gids stond op ons te wachten. Karla Pineda. Goede gids.
Transfer naar hotel in Miraflores ongeveer 40 minuten rijden.
De gids organiseert dragers en betaalt de dragers op de luchthaven.


Hotel Maria Angola.
Avondmaal in het hotel is driegangen menu. In orde.
Vlakbij het hotel is er een grote 24 u winkel waar je echt alles kan kopen.


Lima. Plaza Major


Zondag 1 april. Lima

8.00 u ontbijt. Telefoonkaart gekocht  20 soles = 5 € en daar kan je ongeveer 25 minuten mee bellen naar Europa.
Koers : 1 USD = 3,15 soles  en 1 € = 4, 05 soles.
9.30 samen met de gids eerst naar het centrum en de Plaza de Armas  (30 minuten rijden). Plaza Major en bezoek kathedraal. Er was net palmprocessie bezig op deze palmzondag. We waren ongeveer 15 minuten in de kathedraal en dan ging het naar  het Franciscanenklooster bezoek + catacomben + bibliotheek (zeer mooi).


Lima. Palmprocessie

Picknick gekocht in 24 u winkel. Cola 1,2 sol,  water 1 sol, belegde broodjes ongeveer 7 sol en gewone broodjes en croissants ongeveer 1 sol.

Van iedere deelnemer geld opgehaald voor de fooien. Ongeveer 20 euro per persoon. Ook de reispassen de hele reis bijgehouden van alle deelnemers. Afgegeven aan iedere receptie bij aankomst en meegenomen voor het vertrek.

Geen pas nodig om geld te wisselen behalve in de bank en daar is niemand geweest want overal officiële geldwisselaars.
Picknick in een stadspark bij het hotel waar ook veel kunstenaars waren.

14.30 vertrek naar nationaal museum, Museum de Arquelogia y Antropologia. 30 minuten rijden. Mooi uitgebreid museum waar alles overzichtelijk is en ruim opgesteld. Veel te zien, goede uitleg lokale gids.
Wel alles moeten vertalen daar er een grote groep geen Engels spreekt.
Frans is ook geen optie daar dezelfde groep ook geen Frans spreekt. De hele reis door dus alles vertaald voor deze mensen.
2 uur in het museum en dan naar het hotel terug. Vrije tijd tot 19.30 u.
Er waren overal internet cafés dus even naar huis internetten voor 1 sol per uur. 19.30 u avondeten in Mangos Cafe in Larcomar shopping center boven de kust. 10 minuten rijden. Uitzicht over de baai van Miraflores en eten verzorgd en sfeer oké.

Maandag 2 april.  Lima Arequipa
Wake up call 6.30 u. Vertrek uit hotel om 7.45 u. Ontbijt in buffetvorm. Met de bus naar de luchthaven is nu 1 uur rijden. Inchecken
op zijn Zuidamerikaans = er zijn geen regels. Iedereen kruipt voor.

Tenslotte maar zelf even initiatief genomen en een check in balie geblokkeerd en toen ging het zeer vlot. Boarding cards waren al geleverd. Er moest enkel bagage afgegeven worden.

Veiligheidsmaatregelen zeer miniem. Alle dranken en messen konden zo mee aan boord.

Dan 1u en 10 minuten vliegen tot Arequipa met een kleine snack aan boord. 11.30 u aankomst en gids wacht ons op.
Eerst naar restaurant Sol de Mayo. Uitgebreide lunch met keuze uit verschillende schotels in een mooie omgeving. Lekker eten.
Rondleiding door Arequipa, de zogenaamde

Witte stad, met een uitzichtpunt Yanahuara, stadswijk en dan naar het centrum met het Santa Catalina klooster en  bezoek van één uur met gids van het klooster.
Daarna naar de Plaza de Armas en de kathedraal en dan naar het jezuïetenklooster en kerk (zeer mooi) Naar het hotel Casa Andina (misschien wel het minste van de hele reis maar toch goed). Het hotel ligt 10 minuten wandelen van het centrale plein.


Arequipa witte stad


Bedelende vrouw


Verlegen jongen

18.45 u vertrek vanuit het hotel naar het centrum voor de processie in de goede week. Zeer indrukwekkende optocht. Mooie muziek en supergrote meegedragen beelden. Avondmaal in een restaurant aan de Jezuitenkerk: 9 sol gegrilde kip met sla, frietjes en cola; een sandwich 3 soles, groot bord soep 5 sol.

Dinsdag 3 April.  Arequipa – Puno
8.00 u vertrokken per bus uit Arequipa richting Puno. Eerste stuk spectaculaire landschappen met vulkanen, vicuna’s, alpaca’s en lama’s. Zeer vaak gestopt om foto’s te maken en aan de hoogte te wennen. Ook om cocathee te drinken.


landschap onderweg naar Puno (hoogvlakte)


vicuna, kortharig en duurste wol

  Hoogste punt 4590 m.
Echt wel ijle lucht en dan op ongeveer 4000 m picknick lunch.

Velen hebben zich wat verpakt aan de hoogte en zich niet goed tegen de zon beschermd.
Wel leuk uitzicht met mooie landschappen. Afdaling naar Puno met een paar zieken van de hoogte of een zonneslag.
Eco Inn mooi verzorgd maar gehorig hotel.
Avondbuffet 34 soles; afgeboden naar 27 soles.

Woensdag 4 april. Puno -  Titicaca meer
7.30 u klaar voor vertrek boottocht op Titicaca meer. 3800 m hoogte. Een zieke blijft vandaag in bed; zijn kamergenoot houdt hem gezelschap. Goede gids. Na 30 minuten varen aankomst bij Uros eilanden bij de Uro-Aymara indianen leven voor de kust


stadszicht Puno

op rieten eilanden. Supercommercieel maar op een aangename manier.
Gaf veel pittoreske beelden. Dan 2 uur varen naar een eiland in het meer: Taquile eiland. Wandeling met een hoogteverschil van 200 m te overbruggen.
Is erg mooi maar voor veel deelnemers toch wel zwaar.
Ga aan land op het uiterste punt van het eiland en volg het wandelpad.


boot van de Uro-Aymara indianen

Naar boven naar het centrale plein. Het hoogteverschil is ongeveer 200 m. Dan een vrij saai stadje met een handwerkmarkt.
De mannen haken en breien er en de vrouwen weven.
Nog 10 minuten verder naar een restaurant met een lekkere maaltijd met vis, rijst, aardappelen en soep.
Korte maar hevige afdaling naar de boot en dan terug naar Puno in 2,5 uur varen. Avondmaal in het hotel.

Donderdag 5 april. Puno – La Raya - Cusco.
7.30 u vertrek met de bus naar Cusco en oversteek van de altiplano (hoogvlakte). Bus zonder airco, wat de laatste kilometers


vrouwen aan de kook

niet zo prettig was voor sommige deelnemers. De eerste 100 km was erg slechte weg om dan langzaam te klimmen in een schitterend landschap tot op de Col de la Raya 4395 m. Onderweg een paar keer gestopt voor foto’s, toilet enz.

Middagmaal in Sicuani in een wegrestaurant met buffetformule. Dan bezoek aan de inca ruïnes van Racchi. Het bezoek duurt 30 minuten en is een leuke eerste kennismaking.

Verder naar de kerk van Andahuaylas. Indrukwekkende kerk in een mooi plaatsje aan een pleintje met eeuwenoude bomen. Er was net een begrafenis bezig.

Dan nog 45 minuten tot Cusco en check in hotel San Augustin International. Nogal verschil in de kamers. Ook de bagagebehandeling niet even gemakkelijk omdat de bussen niet in de straat van het hotel mogen.

Het hotel heeft wel heel wat charme. Ook geen individuele airco wat bij sommige een beetje wrevel opwekt. Het ligt wel vlakbij de drukke Plaza de Armas. We eten in de pizzeria aan de overkant van de straat. Pizza met een drankje = 10.5 soles

Vrijdag 6 april. Cusco
8.00 u ontbijt en daarna vertrek in een regenachtige sfeer naar de ruïnes van Puca Pucaru. Eerste stop met een overzicht over Lima. Daar begint de bui. Eerste stop Sacsayhuaman = regen. Vlug langsgelopen en de bus in. Dan naar Tambomachay = het

Incabad. Weer droog. Mooie kleine site.

Naar Puca Pucara = klein fort. De groep is overal aan het sjacheren. Dan naar de site van Kenko = de rituele balsemtempel. Ook mooie en kleine site.

Het begint weer te regenen = gieten. Nu naar de Plaza de Armas in het centrum van Cusco. Eten in restaurant Inka Grill. Mooi verzorgd en netjes.

Dan 2 uur op bank gaan zitten in het centrum en naar mensen kijken. Om 17.30 u Goede vrijdag processie op het plein. Er was zeer veel volk. Eten in restaurant Tunupa ook aan de Plaza de Armas. Zeer groot en verzorgd buffet. frisdrank 6 sol,  bier 7 sol en wijn 12 sol.

Zaterdag 7 april. Cusco – Pisac – Yucay


dorpsplein Taquile

8.30 u vertrek uit het hotel en naar zonnetempel Ollantaytambo. Mooie site in een Dominicanenkerk. 30 minuten bezoek.

Ondertussen bagage in bus en naar Plaza de Armas. De kathedraal is nog dicht. Dan naar de Pisac. Een grote toeristenmarkt. Eerst 45 minuten rijden over een pas van 3600 m.

Op de markt in Pisac alleen spullen voor toeristen niet duur en aangenaam winkelen tot 12.00 u. Dan verder naar Urubamba en na 1 uur rijden eten in het Tunupa restaurant van Urubamba in een oude haciënda zeer mooi.

Zelfde kelners als de avond ervoor in Cusco (zelfde eigenaar). Weeral schitterend buffet in mooie omgeving.

Dan 30 minuten rijden naar Ollantaytambo en bezoek aan de inca ruïnes aldaar. Bezoek met wel een serieuze klim. Een aantal mensen bleef beneden.

We rijden dan naar hotel Casona di Yucay in het hart van het Heilige Dal. Erg mooi hotel maar het profiteert van zijn ligging en vraagt in het restaurant schandalige prijzen (voor Peru toch), b.v. 18 sol voor een bord soep.
Avondwandeling in het dorp. Kaarsenwijding in de kerk. Jos is naar de kapper geweest en heeft zich laten scheren.

Zondag 8 april 2007. Yucay – Chinchero – Moray – Maras
7.00 u  vertrek naar Chincero. Een uur rijden naar een hoogte van 3800 m.
De zondagse markt van Chincero  is een mooie markt met een kleurrijk spektakel. Bezoek van 10.00 u tot 11.15 u.


de mannen op Taquile breien en haken

Dan via een echte veldweg met schitterende landschappen naar Moray met de ronde Inca-terrassen.
De weg was soms echt op het randje voor de bus.

12.00 u aan de terrassen overvallen door een korte hevige bui.Lunch in de bus en dan bezoek aan de terrassen.

Verder naar Maras met zijn zoutterrassen. Mooie beelden. De zoutpannen  zijn een bezoek zeker waard. Om 17.00 u terug in het hotel.

Met de lokale bus naar Urubamba gereden (50 centimes per persoon) en dan gaan eten in een Polleria : soep, halve kip met frietjes en sla en drank = 12 sol per persoon. Nog iets gedronken in de bar en naar bed.


Maandag 9 april 2007. Machu Picchu – Cusco
7.30 u vertrek naar Ollantaytambo per bus. Om 8.45 u trein naar Vistadôme met service aan boord en naar Aguas Calientes. Duur 2 uur en dan per busje naar de beroemde Verloren stad Machu Pichu (= 30 minuten). Het regent  en er zijn een paar
grondverzakkingen geweest op de weg naar boven.
Het tropisch woud is wel zeer mooi.


landschap

Machu Pichu in de regen heeft wel iets. Duur van het bezoek met gids is ongeveer 2 uur.Lunch in Sanctuary lodge aan ingang Machu Pichu is goed. Buffet formule met drank inbegrepen. Kostprijs $ 32 indien je apart betaalt.
Dan nog 1,5 uur vrij in Machu Pichu en de zon kwam er weer door. Het wordt zelfs aangenaam weer.


trein naar Machu Picchu


Machu Picchu in de mist


Lama op de site

15.55 vertrek met de trein naar Ollantaytambo.17.15 u bus naar Cusco met aankomst om 19.40 u. Check in hotel San Agustin. Eten in restaurant recht tegenover hotel. Vroeg naar bed want morgen weer vroeg op.

Dinsdag 10 april 2007. Cusco – Lima – Nasca
Na een korte nacht om 5 uur op en ontbijt. Om 6 uur verlaten we het hotel waar nu plots de bus wel voor deur kan staan..In de luchthaven de gebruikelijke chaos aan de check in en na meer dan een uur kan het zoals gewoonlijk weer heel snel gaan en zijn

we op 5 minuten ingecheckt als groep.
Dan blijkt de vlucht plots vertraging te hebben en dat heeft de hele dag ons parten gespeeld. We vertrekken uiteindelijk pas om 9.30 u en komen in Lima aan om 10.30 u. Dan vertrekken we naar de haciënda
 SanJose in de buurt van Chincha in het midden van een verbazingwekkende oase met katoenvelden.
Dat blijkt wel 3 uur rijden.
Om 14.30 aangekomen en middagmaal in een mooie omgeving.
De haciënda is wel redelijk vervallen. Ook in de ondergrondse gangen wordt even rondgedwaald.

Verder naar Ica om 16.30 u en dan door naar Nasca waar het al 20.00 u is als we aankomen. Check in hotel Casa Andina. We wandelen wat door Nasca en

kapel van hacienda San Jose

eten iets in een Italiaans restaurant vlakbij het hotel. Spaghetti met drank voor ongeveer 20 sol.


Woensdag 11 april 2007. Nasca – Ica
Na een slechte nacht met weinig slaap naar het ontbijt om 7.00 u en vertrek om 8.00 u naar de Nasca Lines.


vlucht over de befaamde Nasca lijnen

We hebben de beschikking over 2 toestellen met 5 plaatsen en dus kunnen we in 2 x2 ladingen vertrekken.
De vlucht duurt ongeveer 45 minuten + in en uitstappen een klein uur.

De piloot volgt een  vooraf vastgelegd traject en bekijkt de figuren steeds van links en van rechts zodat alle inzittenden het goed kunnen zien. Er waren er wel een paar ziek in de loop van de vlucht want het is toch steeds schuin hangen.

Dan trekken we naar een pottenbakker Tobi en naar een gouddelver waar we een aangenaam uurtje doorbrachten alvorens naar een restaurant in het centrum van Nasca te trekken.
We rijden dan naar Ica en doen een siësta in de bus.

We bezoeken het museum van Ica met enkele mummies en rijden even door het centrum alvorens aan te komen in de Oase en
hotel Mossone. Dat is waarlijk schitterend.

Advies: sla het museum en het centrum zeker over en probeer zo snel mogelijk in het hotel te zijn. Dit is een oase in de woestijn met palmbomen rond een meertje en daar rond een paar hotels en terrasjes.

Het is gebouwd door Italianen in het midden van de negentiende eeuw en is waarlijk wonderbaar.

We zijn wat gaan kuieren rond het water en deden een terrasje. We waren te laat om een duin op te klimmen voor de zonsondergang.

Hotel Mossone is niet het meest moderne hotel maar heeft wel ongelooflijk veel stijl en charme.
Avondeten was duur in het hotel maar zeer goed en op de terrasjes was er ook overal iets te krijgen.


hotel Mossone in de oase van Huacachina

De bar in koloniale stijl met de perfecte sfeer was ook schitterend.

Donderdag 12 april 2007. Ica – Paracas
Om 7.00 u naar Paracas vertrokken waar we om 8 uur de boot naar de Balestas eilanden hadden. We zaten met onze groep in een aparte boot en voeren eerst langs de kandelaar van de Andes en dan in ongeveer een half uur naar de Balestas eilanden.


de geoglief "kandelaar" op de weg naar de Ballestas eilanden

Dit was een prachtig en onvergetelijk schouwspel. Miljoenen (of iets minder) vogels en honderden zeeleeuwen bevolken deze eilanden.

Je krijgt ze van alle kanten te zien en van zeer dichtbij. Het was de moeite zeker waard. Pinguïns, aalscholvers, Andes-sternen, pelikanen …..Te veel om op te noemen. Dan in een half uur terug naar het hotel en check in hotel Paracas.


 zeeleeuwen, pelikanen, aalscholvers, pinguins, e.a. passeren de revue

De kamers waren al ter beschikking in een luxueus resort met alles erop en eraan. Mooie zwembaden, strandstoelen, bars en


Paracas natuurreservaat

winkeltjes. ’s Middags eten met vissoep en vis als hoofdschotel. Zeer goed.

Na de middag vrij met platte rust en nog andere vormen van ontspanning.

Dan gingen we toch maar wandelen naar het dorpje waar we dan de markt bezochten en uiteindelijk ook iets gingen eten in een plaatselijk visrestaurant.

Vooral de vismix viel in de smaak maar ook de nadere visschotels waren zeer goed.  Met drank ongeveer 20 sol.

Dan terug naar het hotel onder een mooie sterrenhemel.


Vrijdag 13 april 2007. Paracas – Lima – Madrid
Ontbijt om 8.00 u en vertrek om 8.45 u naar het Paracas nationaal park. Zeer mooie woestijn zonder enige plantengroei vlak


groepsfoto in het Paracas reservaat

tegen de zee. We stopten bij twee uitzichtpunten voor een korte wandeling.

Eerst de kathedraal met een indrukwekkende rots in zee en daarna 15 km verder aan de zeeleeuwenplaats waar vandaag jammer genoeg de zeeleeuwen net op familiefeest ergens anders waren.
Maar er was veel te zien aan andere dieren.

Om 10.45 u vertrekken we dan naar Chincha waar we om 12.00 aankwamen en in restaurant El Sausal aten. Goed restaurant in een wijnstreek. Lekker eten met betaalbare drankjes 3/4/5 sol.
Avocado, vis en dessertbuffet.

13.00 u vertrek naar Lima en aankomst aldaar om 16.00 u. Dan zijn we - omdat we wat tijd-reserve hadden - vlakbij de luchthaven gestopt aan een    indianenmarkt waar we de laatste sollen hebben opgekocht.
Om 17.00 u begin check in en dit ging redelijk vlot. Best iets eten voor je door
de controle gaat want daarna is er echt alles peperduur en niet echt veel te vinden. Luchthaventaksen betalen, controle op betaling luchthaventaksen, pascontrole, douanecontrole, veiligheidscontrole neemt ongeveer een uur in beslag als het iet of wat druk is. De luchthaventaks was nu 30.25 $.

Wij moesten toen nog bijna 2 uur wachten op het vertrek en dan met Iberia naar huis. Service weer niet vriendelijk en maaltijden niet goed. Misschien is KLM een waardig alternatief.

Zaterdag 14 april 2007. Madrid – Brussel
Vlucht naar Madrid duurt 12.50 minuten. Overstap in Madrid. Weer van terminal wisselen met het treintje is goed aangegeven. Let op in Madrid wordt geen incheck begin afgeroepen. Zelf volgen.
Vlucht naar Brussel 2 uur en aankomst om 18.35 u.


 


Danny