Europa - Noorwegen - Mjosameer

Rond het Mjosameer
Tekst en foto's: Debora Scheffer
Reistijd: juli 2005

Noorwegen - Hamar - Lillehammer - Peer Gynt Veien

 

 

Peer Gynt Veien

 
 

Dag 10 - Dinsdag 12 juli

Wederom inpakken en wegwezen. Een niet al te lange tocht voor de deur, dus we hoeven niet heel vroeg in actie te komen.
 

Het weer is wederom erg goed vandaag. Vanuit het bijna Zweedse Drevsjo, trekken we meer naar de steden. De verre uithoek van de provincie Hedmark wordt gevormd door de gemeente Trysil. De gemeente beslaat bijna 3000 km2 en heeft slechts 6950 inwoners. Rond Trysil is voornamelijk natuur te bewonderen en goede wateren om te vissen. De natuur wordt gevormd door een zeer bosrijke omgeving welke de grens met Zweden overschrijdt. Een waarschuwing voor stops onderweg: rond Trysil leven nog wilde beren.

Wij kiezen onze weg via Elverum. Het centrum van deze stad is na de tweede wereldoorlog geheel herbouwd. Net buiten het centrum liggen twee musea. Het Glomsdalsmuseum; een openluchtmuseum (Noorwegen kent er velen!) met zoín 80 oude boerderijen en aanverwante gebouwen.


Het vissersparadijs bij Trysil

 


Vikingskjeppet - Hamar

Het is wel het grootste openluchtmuseum in Noorwegen. Via een brug kun je naar een eilandje waar het Norsk Skogbruksmuseum ligt. Themaís zijn de bosbouw, visserij en jacht. Voordeel: je kunt er met hetzelfde entreebewijs naar binnen.

In Elverum zelf is van alles te doen: zwemmen, kanoen... en bowlen voor de liefhebber. Het plaatsje biedt ook voldoende eetgelegenheden. Wie er echter doorheen rijdt ziet niet direct een plaatsje wat gezelligheid uitstraalt.

Na Elverum komen we in Hamar. De hoofdstad van de provincie Hedmark en bekend  van de Olympische schaatshal het Vikingskjeppet. Dit was niet de oorspronkelijke naam van de hal, maar kreeg al snel de meeste bekendheid.
 
In de zomer een zeer uitgestorven boel, in de winter met wedstrijden een bron van feest in de sneeuw (en dit zowel zomer als winter uit eigen ervaring...). En voor de liefhebber: de baan is een periode tijdens de zomer open! Van 8-18u.

Aan de andere zijde van de stad staat het Ol Amfi, gekoppeld aan de Nordlyshall,  een van de grootste houten bouwwerken ter wereld. Beide ook uit de tijd van de Olympische Spelen. Aan de westzijde van Hamar ligt het schiereiland Domkirkeodden. Wat zijn naam dankt aan de 12e eeuwse kathedraal. Het centrum biedt enkele winkels, maar gezelliger is het in onze eindbestemming vandaag: Lillehammer.

De campings zijn hier niet meer zo wijds en stil als we inmiddels gewend waren. Net aan de buitenrand ligt het Lillehammer Turistcenter. Een camping met hutten. Je bereikt deze goed via afslag Lillehammer-Noord.

Dag 11 - Woensdag 13 juli

Olympische dagÖ hoe kan het ook anders als je in Lillehammer verblijft. Start met de skischansen Lysgardsbakken en Kanthaugen vlakbij het Olympia Parken die boven het dorp liggen.


Klik op de routekaart voor detailkaart


Een combinatieticket biedt toegang tot de skilift, de springtoren en een simulatie van bobslee en downhill skiŽn. Wij gaan ervoor... Na met verbazing te hebben gekeken naar de springers die op natte grasmatten hun kunsten vanaf de springtoren vertonen, kijken we met nog meer verbazing naar de grasmaaier die bij de hoogste schans het gras aan het doen is. Hij rijdt omhoog en laat zich vervolgens achterwaarts naar beneden glijden.
 


"Daar gaat er een!"

Bij de schansen kun je ervoor kiezen om een trap (954 treden) te bestijgen naar de hoogste punten van het skispring complex. Of lekker relaxed met de skilift. In tien minuten sta je boven en bemerk je pas hoe steil het werkelijk is.

Wie bovendien toegang heeft tot de springtoren zelf, ziet pas echt hoe het van bovenaf eruit ziet. De schans is ongelooflijk steil. In de toren zijn een aantal fotoís van springers te zien en bovendien zijn er diverse vakantieherinneringen te koop.

Beneden aan de schans settelen wij ons in een witte bak en maken daar een downhill en bobslee simulatie mee. Vooral de eerste is verbazingwekkend hard. Leuk om een keer zo mee te maken. Een tip voor wie erin gaat: er hangen microfoons, buiten kan iedereen je horen!

 
Na de skischansen wordt er naar het Olympisch museum gereden. Deze bevindt zich bij de Hakonshallen, een grote sporthal voor diverse evenementen. De geschiedenis van de spelen vanaf Athene wordt hier middels fotoís en attributen getoond. Daarbij worden natuurlijk vooral de Noorse prestaties aangegeven. En er is, uiteraard, ruim aandacht voor de spelen van Lillehammer. Waarbij ook fotoís van Rintje Ritsma, Falko Zandstra en Bart Veldkamp te zien zijn. Ook het schaatspak van winnaar Johan Olav Koss is er te zien. En voor wie even geen supervisors in de buurt ziet... zit er wellicht ook nog een snelle zit in een bobslee in.

Verder rond Lillehammer zijn nog het bobslee parcours (hiervoor de brug over het meer over) en het langlaufparcours te zien. Bij deze laatste is weinig actie, maar de houten stellages en schietbanen te zien waarover het parcours loopt.


Skischans Lillehammer

 


Beeld uit het Olympisch museum

Bij de bobslee baan kan een rit worden gemaakt in een soort wagentje wat over de baan gaat.

Na al dit Olympisch geweld kiezen we voor een blik in de stad. De winkelstraat is gezellig druk en biedt diverse soorten winkels. Ook zijn hier diverse tentjes om iets te eten.

Na het eten wordt er bij de camping nog gemidgetgolft. Kleine besparingstip voor wie hier wil golfen... Het is relatief duur, zeker gezien de kwaliteit van de baan. Neem daarom minder stokken dan er personen gaan golfen, je kunt immers makkelijk samen doen. Bij de laatste baan verdwijnt de bal... als het erg rustig is, kun je zodoende makkelijk deze baan even overslaan en het parcours nog een keer doorlopen.


Dag 12 - Donderdag 14 juli

Omdat op deze campingsplaats drie i.p.v. de eerder gebruikelijke twee nachten wordt verbleven, hebben we nog een volledige dag in de omgeving door te brengen. Een echte aanrader is de Peer Gynt Veien, een toeristische weg door een uitgestrekt gebied boven in de bergen. De weg is 60km lang. Vanaf Lillehammer neem je de E6 naar Harpefoss.
 

Daar links richting Gala. Hiermee wordt een eerste stuk overgeslagen, maar dit is op zich geen gemis. Het traject is niet te volgen zonder een tolpoort door te gaan. Gelukkig zijn deze verlaten tolpoorten dusdanig geautomatiseerd dat je met de creditcard kunt betalen. Het bedrag is niet hoog (60NOK) en de route de moeite waard.

De route neemt ongeveer een halve dag in beslag.

Wie daarna nog wat cultuur wil op doen, kan naar het Maihaugen openlucht museum in Lillehammer gaan. Dit museum biedt een grote verzameling oude huizen van honderden jaren oud, als ook een verzameling huizen en attributen uit de19e en begin 20e eeuw. Daarbij is vooral de post en posttrein een trekpleister.

Zelf vonden we juist het echte oude gedeelte mooier. De staafkerk in Maihaugen is hier ook van binnen te fotograferen.

 


Oud Noorse architectuur

Wie de huizen echt van binnen wil bekijken, kan het beste een rondleiding van een gids volgen. Daarmee worden ook kamers in huizen bekeken die anders alleen van achter een hek te zien zijn.

Bij het gebouw aan de ingang is nog een expositie te zien over verschillende tijden in Noorwegen. Leuk opgezet met veel verzameld materiaal.

Het is wellicht beter eerst naar het museum te gaan en daarna de Peer Gynt Veien te rijden.


Stavkirkje in Maihaugen


Dit om te voorkomen dat je net niet genoeg tijd hebt om heel het museum te bekijken. Zeker als een rondleiding gevolgd wordt, is dit een aanrader. Laatste avond op de camping wordt er nog even gebarbecued met de Noorse garnalen op het vuur.


Dag 13 - Vrijdag 15 juli

Een pech dag... want na het nog in lekkere zon inpakken... volgt de trip naar Oslo... in de regen. Een regenbui die heel de dag aan zal houden.
 

Begin van de avond moet er ingecheckt worden bij de Stena Line Ferry om richting Frederikshavn in Denemarken te keren. De dag brengen we door in een regenachtig Oslo. De vele overdekte winkelcentra bieden nog wat beschutting. Bij mooi weer zijn het havengebied en de vesting bij de haven leuke uitstapjes. Voor wie meer tijd heeft, is bij droog weer het Vigelandspark een aanbeveling. Hier treft men een grote verzameling beelden van mensen in allerlei emoties en acties.

Voor deze vakantietrip was Oslo slechts gekozen als doorgangsstad naar Denemarken. Nog ruim voor de verplichte incheck tijd, besluiten we al naar de ferry te gaan. Daar blijken velen, velen met ons het zelfde te hebben besloten en belanden we achter in een rij. Maar toch nog een geluk... na lang wachten mag deze rij het eerste de ferry op en zijn we zodoende voor de echte drukte aan boord.

Een twee persoonshut met uitzicht op zee biedt een prima plaats voor de komende nacht. Met eigen badkamer en toilet is dit prima vertoeven. Wie wat meer in rust wil eten kan overigens beter tot een later moment op de avond wachten. Het schip vertrekt rond etenstijd wat er toe leidt dat de restaurants direct vol zijn. Het eten aan boord is overigens niet goedkoop.

Nog een tip voor wie Noors geld over heeft, er is een bank en er kan omgewisseld worden naar diverse valuta.
 


Aankomst bij Denemarken

Precies twaalf uur na het afmeren in Noorwegen, komt de ferry aan in de haven van Frederikshavn. Voordeel voor wie als eerste de boot met de auto op mocht... je mag er ook weer als eerste af. Dus niet lang na het aanleggen gaat de rit door het Deense landschap naar de Duitse grens.

Houdt er wel rekening mee dat als je in Denemarken wilt tanken of eten, je hiervoor Deense kronen nodig hebt. De reis gaat voorspoedig al komen we in midden Duitsland nog wel in een file.


Dit is echter niets in vergelijking met de files die wij al lang in Denemarken en Duitsland aan de andere zijde van de weg zien. Na zoín 8 uur rijden komen we aan in Nederland na een enerverende en vooral mooie en heerlijke vakantie.
 

Verder naar algemene informatie Noorwegen


 

 


Debora