Europa - Nederland - Den Haag en Scheveningen

Den Haag en Scheveningen
Tekst en foto's: Joyce Frey
Reistijd: juni 2007

Nederland

 

     
 
Toen ik na een lange treinreis van Zwitserland naar Nederland met mijn schoonzus van Eindhoven naar Son onderweg was, vertelde ze me, de volgende dag naar Beverwijk te willen gaan. Ik kon me niet goed voorstellen waar dat precies lag maar dacht wel dat het aan de kust moest zijn. Mijn schoonzus bevestigde dat. Zij wou daar Chinatown bezoeken.
 
Ik vertelde haar hoezeer ik mij verheugde op een bezoek aan de zee. Hoelang was ik daar al niet geweest ? De zee, in het land waar ik geboren ben?

's Avonds bekeek ik met mijn broer de kaart en voeg of het mogelijk was over Den Haag te rijden. Dat was geen probleem. Ook mijn wens om naar Scheveningen te gaan, werd ingewilligd.

En zo vertrokken we de volgende ochtend vanuit Son via Rooterdam naar Den Haag. We kwamen daar bij een kanaal, waarvan ik kon vertellen dat deze verder ging naar Leidschendam. Hoewel ik hier 50 jaar niet meer ben geweest, kwam de omgeving me bekend voor.

 


Hier op de eerste verdieping ben ik geboren

We bereikten Den Haag, dat niet veel veranderd leek. Ik had eigenlijk verwacht dat alles nieuw zou zijn.

We hadden de Rijswijkseweg snel gevonden. De tramlijn was naar het midden van de weg verlegd. Daarom moesten we verder rijden en dan omkeren om weer een stuk terug te gaan.

Toen ik de Lyonnetstraat zag, sloeg mijn hart over. Het was een éénrichtingsstraat geworden. Met een kleine omweg kwamen we er toch in.

Voor het huis waar ik geboren ben, bleven we staan om een foto te maken.

Daarna gingen we naar het Binnen- en Buitenhof, waar ik als kind vaak gespeeld had. Tenminste... als er geen staatsbezoek was. Ook dat was hetzelfde gebleven. Afgezien van de nieuwe gebouwen ernaast. We bekeken als van binnen en van buiten. Ook de oude stad was weinig veranderd.
 


Buitenhof


Ridderzaal


Binnenhof

 
Verder ging het naar Scheveningen. Het Kurhaus staat er nog en de tramhalte ook. De pier had ik nog nooit gezien, terwijl die toch behoorlijk oud is. Verder zijn er straten bijgekomen en een promenade met veel winkels en restaurants.

Met mijn broer liep ik naar het strand. Het is lang geleden dat ik hier voor het laatst ben geweest. Ik vertelde dat ik hier als kind door een kwal werd gebeten. En nog voor we de kustlijn bereikten, konden we een brede strook kwallen zien. Gelukkig was het weer niet om te baden, want ik was er niet overheen gekomen. Ik vertelde ook, hoe wij vroeger de zonsondergang op het strand bekeken en daarna de duinen oprenden om het nog eens te zien. Dat deden wij nu ook, maar dit keer bij klaarlichte dag. Mijn broer was toen nog te klein om dit mee te maken.


Scheveningse pier

 


Hollands landschap

Daarna stapten we de auto in om naar Beverwijk te rijden.

Onderweg passeerden we verlaten dorpen, waar de kerktorens al vanuit de verte te zien waren. Ze lijken niet dichterbij te komen.

In de weiden, die met water omzoomd zijn, grazen koeien en molens staan in het platte landschap.

Eindelijk komen we bij de tunnel onder het IJ. Daarachter ligt IJmuiden waar het al vanuit de verte naar de hoogovens stonk.
 
Daar was dan Beverwijk en vonden "Chinatown", dat nogal verstopt lag achter ijzeren blikken. Hier zijn meer Arabieren dan Chinezen. Er zijn goedkope winkels en restaurants. Mijn schoonzus was erg teleurgesteld. We hadden het snel beken hier.

Op weg naar huis moesten we bij Oss op de veerboot.

Ik was blij dat ik drie kwart van de dag in mijn verleden heb kunnen terugkijken.

Voor mij is het een mooie dag geweest. Ik heb de sporen van mijn kinderjaren kunnen opnemen.


Veerpontje bij Oss - Megen


 

 


Joyce