Europa - Nederland - Drenthe

Drenthe
Tekst en foto's: Debora Scheffer
Reistijd: oktober 2005

Nederland

 

 

Borger

 
 

Een weekje hunebeddenland


Wie het ver weg denkt te moeten zoeken om mooie en interessante natuur en cultuur te ontdekken, zit er toch echt naast. Nederland met zijn provinciën herbergt een al even divers landschap als dat zij kazen bezit.
 


Natuur bij Westerbork

Het is oktober 2005, als veel mensen bij komen van een slechte zomer, genieten wij van een zonovergoten herfstweek in Drenthe. Verblijfplaats: Westerbork, vakantiepark Timmerholt. Dit vakantiepark bevat voornamelijk vakantiewoningen in privé bezit. Een groot deel wordt echter via het park verhuurd. Er is geen zwembad of winkel. Wel zijn er een restaurant en speelfaciliteiten.

Om nu eens niet het geijkte op te zoeken, slaan we deze vakantie herinneringskamp Westerbork over. Wie dit echter wel wil bezoeken, moet het plaatsje Hooghalen aanhouden. Het kamp ligt hier immers dichterbij dan bij Westerbork zelf. De eerste dag van de vakantie brengen we met een groter gezelschap door dan we de rest van de week zullen doen.


Het is even plannen, maar met wat omwentelingen, is een ieder op tijd in het plaatsje Anloo. Hier zullen wij per fiets een ‘letterboxen’ tocht afleggen. Letterboxen zijn een soort pvc buizen met een afgesloten deksel.
 
Aan de hand van aanwijzingen, moet je de juiste letterbox zien te vinden. Met de meegeleverde sleutel kun je deze vervolgens open maken en dan een stempel zetten op de kaart die je bij je hebt. Iedere box heeft zijn eigen stempel. Op verschillende plaatsen in Drenthe zijn er routes met de letterboxen mogelijk. Onderweg kom je dan boxen tegen die je juist niet moet hebben. Zie Letterboxen - Drenthe voor meer informatie.


Letterbox


De tocht die wij vanuit Anloo volgen brengt ons onder andere over het prachtige Balloërveld. En natuurlijk langs de hunebedden (waar heel de familie even op de foto moet).
 


Balloërveld (foto: Anderhoes)

Na de tocht verhuist het gehele gezelschap naar het bowlingcentrum in Rolde.Waar we na een lekkere steengrill maaltijd de ballen flink over de baan laten rollen. Het centrum is niet uitgesproken groot, maar de banen en culinaire voorzieningen goed.

Als alle visite dan eindelijk weg is, begint een dag later de geplande vakantie in kleiner comité. En hoe kan zo’n vakantie in Drenthe nou beter starten dan met... nog een prachtige fietstocht.

We laten ons verleiden door de aankondiging van de jaarmarkt te Beilen. Vanuit Westerbork een kwartiertje fietsen. Voor wie deze verleiding ook treft: niet aan toegeven. De jaarmarkt is niet anders dan een doordeweekse markt elders.


Toch brengt Beilen enige verlichting: Tip voor een ieder die last heeft van de rubberen handvatten op het fietsstuur: koop een paar babysokjes en schuif ze over de handvatten. En weg is de irritatie.
 

Vanuit Beilen vervolgen we de weg naar Dwingeloo en het nabij gelegen natuurgebied. Vlak voor we het veld kruisen is er een kleine picknick gelegenheid. Dit biedt een prachtig uitzicht over het veld. We kiezen de route over het veld en zakken nog zuidelijker af. Tja... dan blijkt dat het een behoorlijk stuk terug fietsen is. Afin... na zo’n 50 km waren we dan eindelijk weer bij het Westerborkse aangekomen. Moe, maar zeker voldaan!

De volgende dag maar even geen fietstocht. De auto brengt ons op deze zonovergoten dag naar Emmen. En om precies te zijn: Het Noorder Dierenpark. Dit park kent twee delen die
met een corridor dwars door het centrum met elkaar zijn verbonden. Het is een aanraden de auto bij het nieuwe gedeelte te parkeren en dit eerst te bezoeken, aangezien dit veel kleiner is dan het andere deel.

Niets vermoedend gaan we op pad naar de eerste dieren: de pinguïns. En wat een geweldig verblijf! Je loopt direct tussen de pinguïns, duidelijk in bronstijd, door. Het is ook even opletten geblazen, want pinguïns van links en rechts hebben voorrang.


Een schreeuwend mannetje


De schreeuwende mannetjes  slaan hun vleugels op en neer, vrouwtjes lopen ongeduldig kontschuddend heen en weer. Dit kun je wel uren aanschouwen.
 


Een van mijn favoriete diersoorten

Na een kort rondje langs de andere diersoorten in dit deel, gaan we via het centrum van Emmen (een oase voor de kledingshopper!) naar het andere deel. Wat opvalt zijn de vele kassen met bijzondere planten en vogelsoorten. In die ruimtes is het echter wel erg benauwd en vochtig. De vlinderkas is ook bijzonder mooi.

En natuurlijk zijn in dit deel mijn persoonlijke favorieten te bewonderen: de giraffen.  In een soort Afrikaans landschap met zebra’s, impala’s en neushoorns lopen de kamlperden (giraffen in Afrikaans) sierlijk rond te stappen.

Na de dierentuin doen we nog een klein rondje centrum en dan met de auto terug naar Westerbork.


In Westerbork zijn diverse eetgelegenheden te vinden. Een uitblinker is zeker wel Diggels of de Eetkamer van Westerbork. Voor een drie gangen menu moet je zeker even de tijd uittrekken, maar het is dan ook verrukkelijk. En het verrassingsmenu laat niets te wensen over!

Natuurlijk kan bij een verblijf aan Drenthe een bezoek aan het hunebedden museum niet ontbreken. Vanaf Borger vervolgen we onze route meer noordwaarts langs nog wat oude stenenkunstwerken. Denk overigens niet dat alle op de kaart aangegeven hunebedden direct te zien zijn. Sommige zijn niet van dichtbij te benaderen en zeker niet met de auto.
 


Borger - Grootste hunebed van Nederland

Met de kaart op schoot besluiten we een eigen hunebedden tocht te maken en een paar prachtexemplaren te bezoeken.

De eerste stop is uiteraard in Borger waar de grootste van de in Nederland gevonden bedden is te zien. Hier ligt dan ook het - geheel vernieuwde - hunebeddencentrum.
 


Wolf in Hunebed Centrum Borger


De film aan het begin mag dan vaag zijn, het centrum verder is leuk om te bezoeken  Met een uurtje ben je er wel doorheen. We belanden die dag afsluitend (na een lange tourrit) in het natuurgebied Fochteloërveen. Een prachtig uitgestrekt gebied  waar je rustig doorheen kunt wandelen.
 


Natuurgebied Fochteloërveen

Even lijkt het of het einde van de wereld nabij is, iedereen is al gevlucht, behalve wij zelf. Zo stil is het hier! Hier leren we ook dat Nederland hier nog vier soorten slangen herbergt. In dit gebied komen honderden adders, tientallen gladde slangen en enkele ringslangen en hazelwormen voor (al is deze laatste officieel geen slang, maar een hagedissoort zonder poten… wie ziet het verschil).


Hazelworm


De slangen zijn er vooral als de zon opkomt, wij hebben er helaas niet een kunnen spotten. Ga overigens niet in goede kleding door dit gebied: het veen is erg vochtig en modderig. Goed schoeisel is zeker geen overbodige luxe! Vanaf de parkeerplaats gaan we ook nog even naar de eendenkooi.
 

Vanuit de observatiehut kun je mooi over de plassen heen kijken. In de hut zelf staan tekeningen met de namen van de voorkomende vogels. Op de terugweg rijden we nog even om door Staphorst om de bijzondere boerderijbouw (alles achterelkaar) te bewonderen.

Afin, inmiddels is de zadelpijn wel weer weggezakt (althans... dit lijkt zo tot we op de fietsen plaatsnemen) en kunnen we wel weer wat lichaamsbeweging gebruiken.

We rijden via het Oranjekanaal  naar de Westerborkse buurtgemeente Orvelte. Misschien wel het meest bekende plaatsje van Drenthe. Overlte is een soort openlucht museum: de huizen zijn oud en er worden diverse ambachten tentoongesteld. Je kunt een combinatieticket kopen en de huizen bezichtigen. Wij kiezen er echter liever voor zelf een beetje door Orvelte te wandelen. De bordjes bij de huizen vertellen immers al heel veel (en de Lonely Planet nog meer).

Een aanrader is het om in een van de winkeltjes een potje Orvelter mosterd te kopen en om precies te zijn die met Cranberry (of als u er toch bent... neem een potje voor mij mee).

Op de weg van Orvelte naar Westerbork staat nog een oude (oer)boerderij. Dat wil zeggen: een reconstructie van wat hier eens gestaan heeft. Maar zeker wel even de moeite om naar toe te fietsen/lopen.


Oranjekanaal


De middag wordt ook weer sportief: we gaan golfen bij Koekange. Nou ja, pitch en putt dan. Dit is een soort verkleind golfspel met banen van 20 à 45 meter. Je slaat af en probeert zo snel mogelijk te putten. Wij treffen dat het bij aanvang erg rustig is. Een gedegen uitleg en we kunnen van start.
 


Pitch en Putt golfbaan in Koekange

In principe mag je twee uur lang op de baan zijn. Met twee personen (en geen slechte slag al zeg ik het zelf) hebben wij er 2,5 uur over gedaan. Met het prachtige weer is het echt een leuk spel. Uitdagend en zeker voor herhaling vatbaar! Let wel op: neem de veiligheidsregels goed in acht... een bal kan immers hard aankomen en er zijn meer mensen op de baan. Minder geschikt voor jonge kinderen.

Verwar pitch en putt overigens zeker niet met boerengolf, het zijn twee totaal andere spelen.


Gescoord!!!


Het lijkt dan of we de hoogtepunten voor dit tijdstip van het jaar wel hebben gehad. Maar nee, de volgende dag gaan we zeker nog een activiteit doen die alleen in Drenthe te vinden is: het Boomkroonpad. Dit pad brengt je op 45 meter hoge galerijen tussen de boomkronen van het bos. Langs de (niet al te lange) route staat uitleg  over de soorten bomen.
 


Boomkroonpad

Zeker daar waar vanaf die hoogte gezocht moet worden naar een haas en twee muizen (na lang turen vond ik ze, tip: ze zijn zwart) is het even oponthoud bij erge drukte. Een roofvogel doet het vast sneller.

Aan het einde van het pad zijn een aantal wandelroutes te nemen. Wij kiezen voor de heide en vennen route. De route gaat overigens voor een groot deel door het bos, wat in deze herfsttijd de meest prachtige paddenstoelen toont. Als u last heeft van hoogtevrees raad ik u dit pad ten zeerste af: de galerijen bewegen behoorlijk heen en weer!


Herfstpracht


Vanaf het bezoekercentrum kun je overigens ook nog met een paard en wagen naar een nabij gelegen oude boerderij, waar ook gelegenheid voor een drankje is. Meer informatie over het Boomkroonpad op de site van Staatsbosbeheer.

Voor ons het einde van een weekje mooi weer, mooie natuur en lekker bijkomen. Wat is Nederland toch prachtig.

   

   


 

 


Debora