Europa - Nederland - Spakenburg

Spakenburg
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
 

Nederland

 

     
 
Spakenburg was vroeger een vissersdorp aan de Zuiderzee. Het ligt ten noorden van Amersfoort en aan het Eemmeer. Het dorp telde rond 1892 zo'n 200 vissersschepen. Door de groei van de vissersvloot moest in 1886 een tweede haven worden aangelegd (de Nieuwe Haven). Na de afsluiting van de Zuiderzee (1932) en de inpoldering na de Tweede Wereldoorlog ging het met de vissersvloot al snel bergafwaarts.
 

Tegenwoordig zijn er nog slechts 30 botters die in de Oude Haven liggen.

Vergeleken met vroeger is dit weinig, toch is dit ongeveer de helft van de huidige bottervloot.

     

Scheepswerf of helling in Spakenburg

   

 

Botters


Bij de scheepswerf (de Helling) worden nu nog botters gerestaureerd, maar er worden bijna geen nieuwe botters meer gebouwd. Dat de scheepswerf in staat is om een nieuwe botter te bouwen, blijkt uit het gegeven dat men eind jaren '80 nog een nieuwe botter heeft gebouwd voor de Gemeente Bunschoten (waar ook Spakenburg onder valt).
 

     

     
Spakenburg is ook bekend vanwege de klederdracht, die anno 2005 nog door ca. 400 vrouwen (boven de 54 jaar) gedragen wordt. De dracht is karakteristiek door de zogenaamde kraplap. Dat is een brede gesteven doek over de schouders. Vaak heeft deze een kleurig bloemmotief.
 

Na de Tweede Wereldoorlog liep vrijwel iedereen nog in klederdracht. Tussen 1955 en 1965 is een groot deel van de bevolking overgestapt naar "burgerkleding", hetgeen veel gemakkelijker was. De mannen- en de kinderdracht verdwenen in de jaren '60. De vrouwendracht is voorlopig nog niet verdwenen.
 

     

 

Sfeerbeelden van Spakenburg

 
     

Zonder Harley voelt men zich 100 jaar terug in de tijd

       

       

     

De twee gezichten
van Spakenburg

 


 

 


Arie