Afrika - NamibiŽ - Rondreis Pasca en John - Etosha NP - Namutoni - Halali - Okaukuejo

Etosha NP - Namutoni - Halali - Okaukuejo
Tekst en foto's: Pasca Nabben
Reistijd: mei - juni 2010

NamibiŽ

 

 

Zebra's bij de waterpoel van de Okaukuejo Campsite

 
 

Van Kunene naar het Etosha National Park - Namutoni
 

29/05/2010 - Vanmorgen om 05.00 uur opgestaan, we hebben een lange route voor de boeg dus we willen op tijd wegrijden. We maken wat boterhammen voor onderweg en drinken een kop koffie. De spulletjes worden ingepakt en om 06.30 uur verlaten we bij de eerste zonnestralen Kunene.

We volgen eerst de Kunene rivier. De weg is geen weg te noemen maar het uitzicht is weer prachtig, de bruine Kunene rivier links van ons en rechts de bergen en velden. We zien enkele hutjes en we stoppen om jojoís weg te geven. We rijden over rotsen en door rivierbeddingen, het gaat goed al voelen we de camper ťťn keer flink wegzakken in de modder, het is hier veel vochtiger dan in de rest van NamibiŽ.
 


 


Onderweg naar Etosha


 


Langzaam veranderen de houten hutjes in golfplaathuisjes. In de verte zien we de Ruacana watervallen en overal, zoals in de rest van NamibiŽ, zwaaiende mensen. De golfplaathuisjes nemen af en maken plaats voor stenen huisjes, het verkeer wordt drukker, we naderen de stad Oshikati.

In Oshikati tanken we de camper vol (en wordt onze ruit weer ontdaan van alle stof, vliegen en andere ondefinieerbare dingen), en doen we boodschappen bij de Spar. Wederom een mega Spar waar alles te krijgen is. Oja, pinnen kan er ook. De benzinepomp en de Spar liggen naast elkaar, dat is dus makkelijk. De eigenaar van Kunene had voor ons een plattegrondje getekend en het klopt dus allemaal precies. Een klein uurtje later vervolgen we onze weg, het schiet nu op we rijden al weer op asfalt.
 


Onze eerste olifant!

We verlaten de B1 en slaan rechtsaf richting Etosha Park, het is nog 13 km tot de King Nehale Gate. Daar aangekomen worden de nodige formulieren ingevuld en mogen we tekenen voor het ďbetreden eigen risicoĒ.

Het is vanaf de gate nog 40 km naar ons eerste overnachtingsadres Namutoni. We rijden een enorm grote vlakte in en vinden het spannend. Hier hebben we naar uitgekeken.

Nog geen 3 km op weg zien we onze eerste olifant! Deze staat op een afstand van 25 meter van de weg bij een poel te drinken, kijkt ons een keer aan en vindt het wel best. Wat een machtig dier, wij voelen ons heel nietig. Veel springbokjes, zebra's en giraffen, deze laatste staan bij een poel en willen net gaan drinken, de voorpoten uit elkaar en hun sierlijke lange nek wordt gebogen om het water te bereiken. Een luid geslurp volgt.

Ons eerste overnachtingsadres is Namutoni Camp. We arriveren wat later in de middag en melden ons bij de receptie. We worden vriendelijk ontvangen en krijgen de nodige informatie. Omdat het niet al te druk is mogen we zelf een kampeerplekje uitzoeken.
 
Eerst doen we nog wat inkopen bij het winkeltje, vanavond gaat uiteraard de braai weer aan en de vriezer van Namutoni is goed gevuld, voldoende keus. Tevens schaffen we de Etosha Map aan, hierin staan alle diersoorten en alle routes aangegeven, dus deze moeten we echt hebben, leuk om op te zoeken welke dieren we allemaal zien en het volgen van de diverse routes gaat met de kaart uiteraard een stuk makkelijker. Op het grasveld voor de receptie zien we een hele groep zebra manguste. Kei leuke beestjes die niet stil kunnen zitten!

Dan gaan we op weg naar de campground en vinden we een mooi rustig plekje. De rest van de middag ruimen we de camper weer een beetje op en lezen een boekje.

In de loop van de middag wordt het wat drukker op de campground maar het staat bij lange na niet vol.


Namutoni Camp


Tegen de avond eerst lekker douchen en daarna de braai aan. ís Avonds zien we menig jakhals rondsnuffelen, ze zijn nieuwsgierig maar ook erg schuw. Gereden km vandaag: 401
 


© Eish SA


Etosha National Park - Halali
 

30/05/2010 - Vanmorgen een klein beetje uitgeslapen, maar om 07.00 uur zitten we al aan de koffie. Links en rechts rijden er al mensen het park in en de campground ziet er nu wel verlaten uit. Ook wij pakken ons boeltje in en zijn klaar voor een nieuwe dag Etosha. Eens kijken wat het vandaag brengt, om 07.30 rijden we het park in, op naar de beestjes! We rijden leuke routes, via Okerfontein en Springbokfontein gaan we richting Halali, ons volgende overnachtingsadres.

Als eerste zien we springbokjes en even later giraffen, wat zijn die groot van zo dichtbij! Prachtige dieren, als ze rennen lijkt het net in slow motion te gaan. Dan spotten we ineens een spotted hyena, wat kijkt die gemeen. De jakhalzen op de camping zijn schuw maar dat kun je van deze hyena niet zeggen. Hij loert op iets, helaas kunnen wij niet zien wat, en heeft totaal geen oog voor de camper. Hij komt tot vlakbij en wij kunnen hem goed bekijken.
 
 


Spotted hyena

 


Giraf


Wildebeesten

Etosha National Park


Gemsbok


Yellow Billed Hornbil


Lilac Breasted Roller

   

Op de route zien we zebraís, struisvogels, wildebeesten en olifanten. Ook zien we prachtige vogels, van bontgekleurd tot diverse rovers. De wegen zijn uitstekend en de route is prachtig. We stoppen onderweg op twee picknickplaatsen maar hier blijf je op je hoede, de omheining is laag en op veel plaatsen stuk en daarbij staan de poorten van de picknickplek open, spannend! We rijden de Eland Drive en Rhino Drive en zien op deze route veel giraffen en een steenbokje. We vinden het machtig om in dit park met zín 2'en rond te rijden en op zoek te gaan naar alles wat er leeft. Een hyena is de restjes aan het eten van een achtergelaten prooi en een jackhals doet pogingen om wat te pikken, wat de hyena duidelijk niet goed vindt.

Bij Halali aangekomen checken we ons in en halen we in het winkeltje het nodige brandhout. We vinden een mooie grote plek voor onze camper en ook hier is het erg rustig. We hebben nog mooi de tijd om de was te doen en deze te laten drogen.
 


Halali Campsite

 


Zonsondergang bij de drinkplaats


Rond 17.00 uur wandelen we naar de verlichte drinkplaats en wachten gespannen af. Helaas twee uur later, het is inmiddels pikkedonker, hebben we nog geen dieren gezien, wel een mooie zonsondergang. We hebben honger gekregen en wandelen terug naar ons plekkie, de braai gaat aan en we genieten van de avond. Gereden km vandaag: 140


Etosha National Park - Okaukuejo
 

31/05/2010 - Vandaag verlaten we Halali en is onze eindbestemming Okaukuejo (spreek dat maar eens foutloos hardop uit). Om 07.15 uur zijn we op weg. Nog maar net zijn we de poorten van Halali uit of we worden door andere toeristen die met hun auto langs de kant van de weg staan, gewezen op een leeuw. Wauw, de eerste die we zien, prachtig! We krijgen de kans om een foto te maken maar dan verdwijnt de leeuw in de struiken en wij vervolgen onze weg.
 


Papa leeuw vervolgt zijn weg

Een paar kilometer verderop ziet John een leeuw in het struikgewas. Als we stoppen en de motor uitzetten zien we nog twee leeuwinnen en drie welpjes pal langs de kant van de weg! Dit is zo ontzettend machtig om te zien.

Papa leeuw vervolgt zijn weg en loopt voor de camper langs om aan de andere kant van de weg in de struiken te verdwijnen. De twee leeuwinnen volgen hem en steken ook de weg over. De welpjes weten even niet wat ze moeten doen, kijken naar de camper en dan weer naar de leeuw en de leeuwinnen. Een dapper welpje waagt het erop en steekt ook over, de andere twee blijven staan waar ze staan en vertrouwen het niet helemaal. Een van de leeuwinnen komt terug en spoort de welpjes aan haar te volgen. We merken dat ze de welpjes niet mee krijgt en wij rijden een stukje door om de welpjes alle vrijheid te geven. Dapper lopen ze nu met mama mee. Prachtig om te zien en zo ontzettend dichtbij.

Wij rijden naar Rietfontein en zien uit de verte al de leeuwenfamilie aankomen, een eindje verderop staat een grote groep zebraís te drinken uit een poel. Ze houden de leeuwen goed in de gaten maar maken geen aanstalten om te vertrekken. De leeuwenfamilie drinkt uit dezelfde poel maar blijft op afstand van de zebraís, waarschijnlijk hebben ze hun buik al vol. Even later loopt de leeuwenfamilie weg om lui onder een boom te gaan liggen.
 


Stay in your car...

Via Rietfontein rijden we naar de poelen Salvadora en Sueda, maar deze poelen staan droog en er zijn dus ook geen dieren te bekennen.

Een mooie route brengt ons naar Olifantsbad, helaas geen olifanten hier al doet de naam anders vernoemen, maar wel veel springbokjes en impalaís. Bij Olifantsbad is een omheinde picknickplaats met een gesloten hek en hier nemen we een uitgebreide pauze. Ook al zit het hek dicht, je blijft wel rond kijken, je weet immers maar nooit.

Bij de Gemsbokvlakte is het een drukte van belang, hier loopt alles door elkaar, zebraís, struisvogels, springbokken en gemsbokken. Ook in Nebrownii worden we verrast door de grote groepen dieren. We besluiten nog naar de Etosha Pan te rijden en zien de immens grote witte vlakte voor ons, erg bijzonder.


Struisvogel


Bij Okaukuejo checken we in bij een norse dame die er duidelijk helemaal geen zin in heeft vandaag. Op de automatische piloot geeft ze ons de informatie door en we krijgen een plek toegewezen.
 
Dat is de eerste keer, bij de overige overnachtingsplekken in Etosha mochten we zelf kiezen. We lopen eerst even naar het winkeltje en treffen er bijna lege schappen aan, geen vlees, groente of brood. Gelukkig nog wel braaihout en enkele blikjes bier.

We zijn het absoluut niet eens met de aangewezen campplek. Deze is veel kleiner dan de overige vrije plekken, ligt pal lang het toiletblok en heeft geen waterkraan. De braai ligt van zín standaard dus daar kunnen we niets mee. Overigens heeft Okaukuejo de minst sfeervolle camping van wat we tot nu toe in Etosha gezien hebben. Vreselijk kaal en geen enkele uitstraling. Het mag duidelijk zijn dat we een ander plek willen en dit is bij de receptie zo geregeld. We hebben nu een plekkie met enige privacy, waterkraan en een fatsoenlijke braai. Het leukste van alles is dat er overal holletjes zijn van eekhoorns, schattige beestjes die ons gelijk komen bezoeken!


Okaukuejo Campsite


Wat ook gezegd mag worden is dat wij vinden dat Okaukuejo de mooiste waterpoel heeft! Deze is echt schitterend en heel overzichtelijk met rondom allemaal bankjes waar je rustig kunt zitten. Eind van de middag zien we hier grote kuddes zebraís, elke kudde wacht geduldig tot de vorige kudde klaar is met drinken en ze lossen elkaar daarna pas af, we zien ook nog wildebeesten, springbokjes en zelfs een olifant.
 


 


Waterpoel bij de Okaukuejo Campsite


 


ís Avonds gaan we nog een keer kijken bij de waterpoel en wat een verrassing, we zijn er nog maar net of vanuit het donker komt een neushoorn bij de poel drinken, wij kei blij, deze hadden we nog nooit gezien, zelfs in Kenia niet. Tijdens de braai komen de jakhalzen nog langs om te kijken of er wat over is. Gereden km vandaag: 124


Etosha National Park - Van Okaukuejo terug naar Namutoni
 

01/06/2010 - Wat vliegt de tijd, het is alweer 1 juni. We zijn om 05.00 uur al op en lopen om 05.45 uur naar de waterpoel. Een grote kudde zebraís is al aanwezig. Het blijft een prachtig gezicht om deze dieren op een rij in de waterpoel te zien staan. Het is overigens vanmorgen weer erg koud, evenals de afgelopen dagen. Onze fleecetruien komen goed van pas! We blijven een klein uurtje bij de waterpoel en pakken daarna ons boeltje in om richting Namutoni te rijden.

We zijn het er beide over eens dat Okaukuejo de minste plek is om te verblijven. Het is op deze campplaats veel te druk en er is een boel herrie ís avonds, er zijn verstopte toiletten en overgelopen douches waar niets aan gedaan wordt. De eekhoorns bij ons plekje maken echter een hele boel goed!
 


Etosha Lookout - Zicht op de Etosha Pan

Enkele kilometers van de campsite rijden we pardoes een neushoorn voorbij, voordat we hebben gekeerd is de neushoorn al in de struiken verdwenen maar we hebben er toch mooi een glimp van opgevangen!

Vandaag houden we de hoofdroute aan naar Namutoni want die hebben we nog niet gereden. De heenweg zijn we via allemaal afslagen en omwegen gegaan. We zien weer ontzettend veel dieren ook het rode hartebeest en die hadden we nog niet gezien. In Halali doen we boodschappen omdat deze winkel in het park het meest uitgebreid is. We ontmoeten een Engels stel waar we gezellig een praatje mee maken. We wisselen ervaringen uit over NamibiŽ en over nog heel wat andere landen. Erg leuk!

Via Halali rijden we naar de Etosha Lookout. Heel bizar, een grote witte vlakte met helemaal niets! Zo ver als we kunnen kijken, gewoon niets!

Het waait er ontzettend en dus ontbijten we in de camper. Telkens als je over de witte vlakte kijkt denk je water te zien in de verte, het is er echter gortdroog. Op dit punt mag je de auto uit en we lopen een stukje de zoutvlakte in. Ondanks de wind voel je de zinderende hitte van de grond opstijgen. We zien geen dieren hier maar ja, wat is hier ook te vinden?
 
We rijden door naar Batia, maar helaas staat de poel droog, dus geen dieren.

Op de route zien we nog veel wild zoals zebraís, impalaís, struisvogels en een heuse kameleon. Als we bijna bij Namutoni zijn, komen we nog giraffen en twee olifanten tegen, wat is het toch geweldig om hier rond te rijden.

Bij Namutoni worden we weer hartelijk ontvangen en mogen we onze eigen plek uitzoeken. We vinden een geweldig stekkie, met waterkraan. Even denken we dat het twee campingplekken zijn, maar het is er echt ťťn! Dus veel ruimte en onze camper kan mooi in de schaduw van de bomen staan. We kunnen het niet laten en gaan even bij de waterpoel kijken. Hier komt juist een kudde wildebeesten aan om te drinken, wat een geluk weer. Na de wildebeesten volgen de impalaís en gemsbokken. Daarna zien we een groepje kuduís met hun prachtige gedraaide hoorns.


Namutoni Campsite


Laat in de middag de camper opgeruimd, dat was wel weer nodig! Na een lekkere douche maken we er avond van en gaat de braai aan. Op de campplek is het heerlijk rustig, wat een verschil met onze vorige overnachting. Gereden km vandaag: 165
 

Verder naar Tsintsabis - Otjiwarongo - Windhoek


 
Pasca