Afrika - Mauritius - Pamplemousses - Cap Malheureux - Grand Bassin

Mauritius
Tekst en foto's: Dirk Dewulf
Reistijd: mei - juni 2011

Pamplemousses - Cap Malheureux - Grand Baie - Vacoas - Grand Bassin

 

    Prachtige grote waterlelies in de botanische tuinen van Pamplemousses
 
 
Op 11 km van de hoofdstad ligt het stadje Pamplemousses, waarvan de naam gelinkt wordt aan de ingevoerde citrusvrucht die er groeide bij de rivier, en waar je uren kan wandelen door één van de mooiste en soortenrijkste botanische tuinen van de wereld. Dus voor de bezoeker aan Mauritius een absolute must.
 


Entree botanische tuinen Pamplemousses

Meer dan 300 jaar geleden gesticht door een Frans gouverneur heette het toen Jardins de Mon Plaisir (zijn woning), later ook Jardin Botanique Royal.

Het was echter botanist Pierre Poivre, ook wel “missionaris van de kruiden” genoemd, die er zijn huidige betekenis aan gaf door diverse planten en bloemen van over gans de wereld naar hier te importeren.


Voormalige gouverneurswoning


Meer dan 800 plantensoorten waaronder minstens een 60 tal verschillende palmbomen. Bijzonder is de Talipotpalm die 40 tot 80 jaar oud kan worden voor hij voor het eerst (en laatst) bloeit.
 
Maar Pamplemousses is vooral bekend om haar prachtige grote waterlelies (Victoria Amazonica), die een gewicht kunnen dragen van 45 kg. De tuin werd pas in 1988 herdoopt in Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Gardens als eerbetoon aan de man die Mauritius naar de onafhankelijkheid leidde. Via verschillende mooie wandelpaden en lanen kom je voorbij vijvers en terrassen en eeuwenoude bomen en kruiden.
     


Meer dan 800 plantensoorten ...


... eeuwenoude bomen ...


... en de Victoria Amazonica

     
Het meest noordelijke punt van het eiland op onze route is Cap Malheureux. Hier landden de Engelsen in 1810 en veroverden het eiland op de Fransen. Toch is dit niet de reden waarom deze kaap deze ongelukkige naam meekreeg. Wel omdat de moessoncyclonen hier aan land komen op hun vaak verwoestende tocht.
     


Cap Malheureux - Notre Dame Auxiliatrice

Toch is Cap Malheureux wellicht het meest idyllische, meest romantische en meest pittoreske plekje van Mauritius. Een wijde lagune met rustig klotsend water, Wiebelende bootjes en hier en daar een visser. Verder een prachtig uitzicht op de eilandjes voor de kust : Coin de Mire en Île Plate plus op het voorplan, glimmend in de zon, het in koloniale stijl opgetrokken rode katholieke kerkje Notre Dame Auxiliatrice.


Cap Malheureux - Idyllisch en pittoresk

     


Cap Malheureux - Uitzicht op de eilandjes Coin de Mire en Île Plate

 
Eigenlijk wordt de ganse noordkust gekenmerkt door sprookjesachtige baaien en stranden en diepblauwe en groene lagunes. Het is bijgevolg ook daar dat het wemelt van de luxehotels.
 


Grand Baie - De te drukke toeristenstad

Grand Baie is daar het sprekende voorbeeld van. Het vroegere vissersdorp is uitgegroeid tot een ware mondaine toeristenstad met een druk en lawaaierig centrum, vele shoppingcentra, restaurants in overvloed en een bruisend uitgangsleven met discotheken bij de vleet. Neen bedankt!

Onderweg naar het zuiden rijden we naar het Mare-aux-Vacoas, het meer dat dient als zoetwaterreservoir voor het ganse eiland.

Lindsay merkt op dat er hier een probleem is dat we zelf kunnen vaststellen: een ernstig watertekort. Het grootste binnenmeer van Mauritius staat op een zeer laag peil want het heeft tijdens het jongste regenseizoen nauwelijks of toch veel te weinig geregend.

Ook dit zou te wijten zijn aan de klimaatsveranderingen die we wereldwijd zien.
 
In de verte duikt een beeld op. Het is het 80 meter hoge beeld van de god Shiva, voor de Hindoes de meest heilige plek op Mauritius, Grand Bassin. Dichterbij zien we hoe het reusachtige beeld is opgetrokken uit beton en geverfd is in een bronskleur.
 


Grand Bassin - Shiva

Grand Bassin is een stukje India op Mauritius. Het water van het kratermeer is even heilig als dat van de Ganges.

Volgens de legende overvloog Shiva de wereld. In zijn bagage stak de Ganges om India te beschermen tegen overstromingen. Toen hij het onbewoonde Mauritius zag en er wou landen vielen enkele druppels uit zijn van bloemen gemaakte luchtschip in de gedoofde vulkaan en vormden aldus het heilige meer.

Boven het water glanst het gouden dak van een hindoetempel. Dagelijks kan je hier offers zien brengen of rituele zuiveringsceremoniën meemaken. Hoogtepunt is echter het Maha Shivaratri feest in februari/maart (naargelang de stand van de maan) waarbij de Hindoes massaal pelgrimstochten ondernemen naar Grand Bassin.


India op Mauritius

 

Verder naar Chamarel - Le Morne

 


 


Dirk