Afrika - Mauritius - Souillac - Curepipe - Port Louis

Mauritius
Tekst en foto's: Dirk Dewulf
Reistijd: mei - juni 2011

Souillac - Curepipe - Port Louis

 

  Port Louis - De hoofdstad
 
 
Zalig nietsdoen kan perfect op de prachtige stranden hier in het zuiden maar er is meer. Daarvoor moet je echter buiten de omheinde palaces komen. De zuidkust is wellicht nog de meest authentieke van gans het eiland.

De hele kustlijn leunt aan tegen de uitgestrekte suikerrietvelden. Met het binnenlandse gebergte als achtergrond levert dit al een mooi plaatje op. Hier zijn de luxe hotels niet zo dik gezaaid maar is er ruimte voor fiets- en wandeltochten. Het zuiden biedt een ruime keuze aan watersporten (duiken, surfen, kiten) maar bezit ook enkele gereputeerde 18 hole golfterreinen.
 


Souillac - Onstuimige oceaan bij basaltrotsen

Voor onze ontdekkingstocht hebben we een taxi ingehuurd en Lindsay is daarbij onze chauffeur en gids.

Via een aangename en bijna desolate kustweg beginnen we bij het meest zuidelijke punt in Souillac. Daar zijn geen zwemstranden maar zien we de geweldig mooie rotskusten van le Gris Gris. Hier is de oceaan zo onstuimig dat de golven zich te pletter slaan tegen de steile basaltrotsen.


Souillac - Rotskusten van le Gris Gris

     
Er hangt vaak een soort grijze mist door het opspattende water. Eén klip waar de golven permanent op inbeuken, en zodoende een schreiend geluid teweegbrengen, heet La Roche qui Pleure! De Fransen zeggen dat het veel gelijkenis vertoont met Bretagne, met de Schotse kust zeggen de Britten. Die twee zullen het nooit eens worden!

Via kronkelende maar goed onderhouden wegen rijden we (links) verder het binnenland in langs kleine dorpjes. Het is erg afwisselend, soms tussen metershoge rietstengels, soms over pittige heuvels. Het herinnert zowel aan Afrikaanse als aan Caribische toestanden.
 


Curepipe - Centrum van de modelscheepsbouw

Aldus bereiken we de tweede en hoogste stad van het eiland, Curepipe dat op 550 m. hoogte ligt. Van deze stad die 60.000 inwoners telt zegt men dat zij het aangenaamste klimaat hebben. Altijd iets koeler, steeds een licht briesje maar ook de meeste regen. Mauritianen zeggen dat er hier slechts twee seizoenen zijn: de regentijd en de tijd van de regen.

Curepipe zou zijn naam gekregen hebben omdat het een rustplaats was voor diegenen die van het noorden naar het zuiden reisden en hier dus even de tijd namen om een pijp te stoppen.

De stad is uitgegroeid tot een centrum van de modelscheepsbouw. Voor één van deze handgemaakte scheepsmodellen heeft een arbeider ongeveer 4 maanden nodig. De prijzen zijn navenant en lopen al gauw in de duizendtallen euro. De productie ervan kan men gaan bekijken in één van de oudste ateliers: de Comafora.
     


Le Trou au Cerfs

Ten westen van de stad rijden we tegen de vulkaan op tot aan de rand.

Le Trou au Cerfs is dichtbegroeid maar is toch 100 m. diep en 80 m. breed.Het uitzicht aan de overkant is zowaar nog meer indrukwekkend.

Van hieruit zie je bijna de ganse westkust van Mauritius met de imposante bergketen Les trois Mamelles en le Mont du Rempart (545 m.).


Les trois Mamelles

     
Ook kan je zien hoe de steden Quatre Bornes, Rose Hill en Beau Bassin, gebouwd aan de voet van de berg Corps de Garde, aaneengegroeid zijn tot één grote stad. De grootste, de hoofdstad Port Louis met 160.000 inwoners, ligt netjes verscholen achter de bergen. En daar trekken we heen.
 


Quatre Bornes, Rose Hill en Beau Bassin aan...

 


...de voet van Mont du Rempart zijn uitgegroeid tot één stad

 
Van een hoofdstad weet je dat je er kan gaan shoppen, dat het verkeer er hectisch is, meestal veel te druk en lawaaierig. Op Mauritius is dat niet anders en daarvoor zijn we niet naar hier gekomen. Port Louis werd in 1736 door de Fransen gesticht en genoemd naar koning Lodewijk XV. Naast hoofdstad is Port Louis uiteraard de grootste haven van het eiland. Als men weet dat alles, maar dan ook alles, hier moet ingevoerd worden weet je meteen hoe belangrijk deze wel is voor de Mauritianen en voor de tewerkstelling. Om een overzicht van deze haven te krijgen trekken we naar boven naar de citadel.
 
 


Port Louis vanaf de citadel

 


Caudan Waterfront ...


... hypermodern winkelcentrum

     


De haven van Port Louis

 

 

 


Fort Adélaïde - Vroeger verdedigingsfort


Champ de Mars


Fort Adélaïde - Nu cultuurcentrum

   
     
Fort Adélaïde was oorspronkelijk een verdedigingsfort en werd gebouwd door de Engelsen in 1834. Van hieruit krijg je een geweldig zicht over de haven en de stad. Aan je voeten ligt de Champ de Mars, na Ascot in Engeland, de oudste paardenrenbaan ter wereld. Reeds in 1812 bestond hier de Turfclub en nog steeds worden de tradities in ere gehouden en loopt het rennenseizoen jaarlijks van mei tot december. De citadel is intussen omgevormd van verdedigingsbastion tot een cultuurcentrum met tentoonstellingen, concerten enz.

Graag willen we een kijkje nemen bij het nieuwe architecturale project en trots van Port Louis, het hypermoderne shoppingcenter Caudan Waterfront. Beslist een geslaagde realisatie met een combinatie van oude en futuristische bouwstijlen, volgepropt met taxfree boetiekjes, eethuisjes en terrassen met zicht op een deel van de haven. Er is zelfs een casino. Misschien leuk voor regenachtige dagen, maar geef ons toch maar het V&A Waterfront van Cape Town of beter nog geef ons de ware schoonheid van Mauritius: zijn natuur.
 

Verder naar Pamplemousses - Cap Malheureux - Grand Bassin

 


 


Dirk