Europa - Luxemburg - Luxemburg Stad

Luxemburg Stad
Tekst en foto's: Debora Scheffer
Reistijd: 2004 - 2005

Luxemburg

 

 

Luxemburg - Altstadt

 
 

Luxemburg Stad

De hoofdstad van het kleine hertogdom wordt gevormd door de gelijknamige stad Luxembourg.

Voor wie buiten de stad verblijft, is het aanrader om per trein naar de stad te reizen. Na het station kunt u het beste schuin rechts aanhouden en doorlopen tot over de grote rivier. Er zijn diverse dingen te bezichtigen. Wanneer je geen museum bezoekt, houdt er dan rekening mee dat je binnen een paar uur de belangrijkste zaken hebt gezien.

De kazematten

Aan de oostzijde van de stad zijn de kazematten. In de rotsen uitgehouwen ruimten waar in tijden van oorlog de stad bewaakt werd. Vanuit de kazematten heb je mooi uitzicht op het lager gelegen gedeelte van de stad. Wie daar wil komen, kan via het St. Esprit plein met de lift van de parkeergarage omlaag. Het lager gelegen gedeelte biedt een klooster en een waterverloop en verder straten met oude huizen.

De kazematten op zich worden meer spectaculair aangeschreven dan ze zijn. Wie claustrofobisch is, heeft hier in het verder gelegen gedeelte niets te zoeken: zeer smalle gangen en trappen waar tweerichting verkeer moeilijk op is.


De steile wanden midden in de stad

   


Notre Dame Luxembourg

De domkerk

Via de luxere winkelstraten (aanrader voor shopaholics) kom je bij de domkerk Notre Dame. De kerk heeft regelmatig foto exposities. Zo was er ten tijde van mijn bezoek een expositie over de uitvaart van Paus Johannes Paulus II.

Verder zijn er diverse beeldwerken te zien en een imposant glas-in-lood werk achter het hoofdaltaar. In de catacomben van de kerk is een kleine kapel met het familiegraf van de groothertog familie.


Zicht vanuit het park op de stadsmuren van Luxemburg

 

Stadspark

Aan beide zijden van de hoge bruggen, kun je met trappen naar beneden naar het in het midden gelegen stadspark. Een absolute aanrader: het park is schitterend ingericht met diverse boom-, plant- en bloemsoorten. Zo zijn er een rozentuin, diverse waterlopen, grasvelden, boomgroepen en leuke spelingen met rotsen te zien. Imposant zijn de zeer hoge steile muren die het park omringen en als verdediging van de stad diende.

 


 


 
Debora