Afrika - Kenia - Rondreis - Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden
Tekst en foto's: Debora Bom
Reistijd: oktober 2007

Kenia

 

     
 
Temperatuur

De temperatuur is, omdat het daar voorjaar is, tegen de zomer aan, heerlijk. Dat wil zeggen: je moet er rekening mee houden dat het overdag - snel - warm kan worden. In de ochtend en eind van de dag is het goed vertoeven met zoín 25 graden. Midden op de dag, aanvankelijk van waar je verblijft, kan het al snel richting de dertig graden gaan. In de Masai Mara is het erg droog en zodoende ook warmer dan bij Lake Nakuru wat relatief laag ligt (hier bleef de temperatuur zo rond de 25 graden).

Mombasa is een ander verhaal. Hier gaat de temperatuur snel omhoog en over de 30 graden heen. Wij hebben het zo rond de 35 graden gehad en dat is ook daar behoorlijk warm. Het is daar in de ochtend en zeker tegen de avond aan plakkerig, benauwend. Dus... die duik in het zwembad en airco op de kamer... is niet echt een overbodige luxe.

Dag en Nacht

De zon komt vroeg op... en gaat vroeg onder. Inderdaad beide rond een uur of zes / half zeven. Na zonsondergang kan het behoorlijk afkoelen, zeker in Shaba en Masai Mara. In Mombasa daalt de temperatuur ook wel, maar blijft het relatief warm.

Door de vroege zonsopkomst en -ondergang, beginnen de dagen voor de Kenianen ook vroeg en eindigen ook vroeg. Als voorbeeld: wij stonden bijna iedere dag rond half zeven, of zeven uur bij het busje om weg te gaan... en gingen ís avonds rond half tien ons bed al in... Er is ís avonds ook eigenlijk niets meer te doen de resorts waar wij verbleven. In Mombasa kun je nog tot laat in de bar hangen of naar de disco... als je er van houdt (wij niet).

Fotograferen

Het niet fotograferen op sommige (dus lang niet overal) plaatsen is reŽel. Ik ken het ook vanuit Zuid Afrika. Het is afhankelijk van hoe je reist... dat wil zeggen: via welke wegen, dorpen of steden, of in een reisgroep duidelijk georganiseerd met busje, of met zijn tweeŽn in een auto, of voor een bepaald doel (misschien vrijwilligerswerk) daar.

Via de grote snelwegen of een echte toeristenroute is anders dan via landelijke binnendoor wegen. En kom je puur als toerist, of kom je daar werken... Dat is ook voor het gedrag van de Kenianen, een heel groot verschil. Ook in welk Afrikaans land je bent, is van grote invloed op dit gedrag (en de eventuele blanke historie in zoín land). Landen met een minder grote toeristenpopulatie, zijn wat dat betreft, veeeeeel toegankelijker. Daar zijn de blanke toeristen nog heel bijzonder en leuk om mee om te gaan... dat beeld hebben de Keniaanse stedelingen zeker niet...

En in een stad is het ook weer anders dan langs een weg mensen op de kiek zetten. Dit laatste kan (mits je kunt stoppen of langzaam kunt rijden), maar in de steden is het soms toch een ander verhaal. Niet alle Kenianen zijn er van gediend als een soort aap bekeken te worden en gefotografeerd te worden. De mensen hebben het veelal niet breed, het is nu eenmaal een andere cultuur dan de westerse cultuur en toerisme is een bron van inkomsten en soms ook een bron van ergernis. Iemand die zich een beetje van te voren in de cultuur van zoín land verdiept, weet dat en houd er rekening mee. En dan is er niets aan de hand.

Gevaarlijk?

Nairobi, zoals ook Johannesburg en Durban in Zuid Afrika, behoren tot de meest criminele steden van de wereld (bijnaam van Nairobi is niet voor niets Nairoberry). Daar heb je als toerist totaal geen last van, als je je gedrag aanpast. En dus op dat soort plaatsen geen fotoís maakt, maar gewoon de beelden in je opneemt, er niet alleen op uit gaat en mensen niet uitdaagt door met dure middelen rond te paraderen en tassen onverlet laat liggen. Op die plaatsen is het vanuit het busje beter om niet te doen... mede omdat je tussen zoín honderden plaatselijke autoís en busjes stilstaat in het verkeer. Ik heb tijdens deze reis niets van diefstal of wat dan ook meegemaakt. Tijdens mijn reis in Zuid Afrika wel (rugzak, pinpas en camera, gelukkig van anderen...)
 


 
Debora