Europa - ItaliŽ - Gardameer - VenetiŽ - Verona

ItaliŽ - Gardameer - VenetiŽ - Verona
Tekst en foto's: Frank en Anita
Reistijd: zomer 2007

 

 

 

 VenetiŽ - Canal Grande

 
Voorbereiding

Twee weken voordat we vertrekken zijn we op zoek gegaan naar een camping rond het Gardameer. Wij hebben een selectie gemaakt vanaf de CD-rom campingboek van ACSI. Onze eisen zijn zwembad(en), animatie voor de kinderen, aan het meer gelegen, redelijk grote camping met de nodige voorzieningen. Zo kwamen we bij Camping Lido uit in Pacengo. Via email en internet geboekt, er was gelukkig nog plaats, want daar waren we een beetje bang voor.
 

We gaan normaal liever naar de bergen, maar dan moeten de weersvoorspellingen wel goed zijn en dat waren ze niet. Wij wilden het dit jaar eens anders doen. Het opzetten en afbreken van de vouwwagen neemt veel tijd in beslag. We hadden al diverse tips gekregen van vouwwagenreizigers om in Oostenrijk te overnachten bij een "Zimmer-frei" of "Bauernhof". Voor ons was het belangrijk dat de vouwwagen er 's nachts veilig stond. Wij wilden dus iets hebben met een garage of een adres niet langs de doorgaande weg. Wij zijn eens gaan snuffelen op internet bij farmhollidays.com en zo kwamen we uit bij Gerardhof in de plaats Wildermieming.


Ons overnachtingadres ligt 30 km. westelijk van Innsbruck. Wij hadden besloten om geen vignet te kopen voor Oostenrijk. Deze hadden we ook niet nodig als we via de Fernpass naar ItaliŽ zouden gaan. Vanaf Innsbruck naar ItaliŽ heb je een tolweg die je altijd moet betalen ook al heb je een vignet.
 
11-7 Vertrek naar overnachtingadres Wildermieming Oostenrijk (760 km.)
Bij aankomst bleek het erg rustig te liggen en hoefden we niet bang te zijn dat er iets met de vouwwagen zou gebeuren. Voor de kinderen is 1 overnachting in deze zeer rustige omgeving, tussen de koeien en weilanden, meer dan voldoende.

12-7 Reis naar Italie Gardameer Pacengo camping Lido (290 km.)
Na het ontbijt zijn we vertrokken. Wat is het toch relaxed vertrekken als de vouwwagen al compleet ingepakt klaar staat. Voor herhaling vatbaar. Na een aantal kilometers bleek de raambediening aan passagierzijde kapot. Het raam stond nu 1 cm. open. Daar kan je geen honderden km. mee rijden over de snelweg. Met onze universele tape hebben we de ruit afgeplakt. Blijkt toch weer handig te zijn om de brede grijze tape binnen handbereik te hebben liggen. De reis ging voorspoedig.


Wij komen bij voorkeur op een doordeweekse dag op de camping aan want dan is het niet druk met komende en gaande mensen. We waren er vroeg in de middag en we konden in alle rust een mooi plaatsjeuitzoeken. We hadden de keus of tussen de Denen of tussen de Nederlanders. Er was nog voldoende plaats.
 
We hebben de vouwwagen compleet opgezet inclusief luifel. We konden alles net kwijt. Voorgaande dagen is het regelmatig slecht weer geweest. We kregen de tip van onze overbuurman (die al 20 jaar op deze camping komt) "Als je de overkant van het Gardameer kan zien, dan kan je storm verwachten". Het was gelukkig "heiig". We waren dus gewaarschuwd.
 
13-7 Auto problemen
Zoals gebruikelijk gaan wij na de dag van aankomst boodschappen doen. Na 1 km. begon er een lampje te branden en kwam de tekst in beeld "Ga zo snel mogelijk naar een garage". Foute boel dus. We reden maar terug naar de camping en we hebben de alarmcentrale gebeld van Centraal Beheer.


Na heel veel gebel bleek het de remlichtschakelaar te zijn. Het was te gevaarlijk om nog verder te rijden. De auto wordt opgesleept en de dag erna zal er een leenauto klaar staan. Lekker begin van de vakantie.


14-7 Leenauto opgehaald in Pacengo en gezwommen
In Pacengo de leenauto opgehaald, lekker gezwommen en met de boot gevaren in het Gardameer. Het is zonnig en de temperatuur is ca. 35 gr. Celsius.
 

15-7 VenetiŽ
Volgens kenners kun je het beste naar VenetiŽ reizen met de auto en de trein. Vanaf  Pacengo met de auto naar het treinstation van Mestre (130 km, 1 uur en 20 min.). Je kan parkeren tegenover het station. Met de trein van Mestre naar VenetiŽ (treinkaartje 2 euro, duur ca. 15 min.).
 


Met de busboot zijn we vanaf het station naar het San Marcoplein gegaan. Vanaf het plein zijn we teruggelopen naar het station door leuke nauwe straten, over vele bruggen en pleinen. VenetiŽ is een schitterende stad waar al veel over geschreven is. Om alles te willen zien heb je meerdere dagen nodig. De bekende dingen hebben we gezien en de sfeer hebben we geproefd.
 VenetiŽ


16-7 Met de mountainbike (ATB) er op uit

Vandaag voor het eerst met de ATB erop uit. Het is de eerste keer dat we een fiets bij hebben op vakantie. De ATB stond stevig bovenop het dak van de auto. We hebben er onderweg geen last van gehad. De "kustweg" voor de camping staat weer vol, het is zoals iedere dag file rijden maar niet voor de ATB. Met de ATB over het midden van de weg ga je iedereen voorbij. In Lazise even gestopt om in de fietsenwinkel te kijken van profwielrenner Rasmussen. Toch een lekker stuk gefietst over een glooiende weg. De volgende rit wil ik in de bergen fietsen.

17-7 Sirmione
Sirmione is een leuke toeristische plaats op een schiereiland in het Gardameer. Het bezichtigen van de ruÔne is aan te bevelen. Je hebt vanuit de torens een mooi uitzicht op het dorp met al zijn rode daken en het Gardameer.

18-7 Gezwommen/gefietst Torre del Benaco, San Zeno di Montagna
's Morgens op de ATB naar Torre del Benaco en vanaf daar een klim van 10 km. naar San Zeno di Montagna. Gemiddeld stijgingspercentage 5%, maximale afdaalsnelheid 70 km/h. Zo hard ben ik nog nooit naar beneden gereden.
 

10-7 Verona
Bezoek aan Verona. Rijke geschiedenis. Vele mooie gebouwen en pleinen. Verona is met name bekend door het Romeins amfitheater en het balkon van Romeo en Julia. Veel gezelligheid in de stad. Het amfitheater was niet toegankelijk omdat er een operavoorstelling zou plaatsvinden. Daar komen we nog een keer voor terug.

20-7 Auto opgehaald en gezwommen
De kosten bleven beperkt. Voor mijn gevoel niet duurder dan in Nederland. Ze hadden meteen de raambediening vervangen.

21-7 Dag op de camping
Lekker een dag op de camping met zwemmen, varen, zonnen. De kinderen vermaken zich goed met de buurtkinderen uit Assen en Brussel.
 

22-7 Autoritje langs mijn fietsroute
Even trots laten zien hoe steil het is waar ik omhoog ben gefietst. In de meest toeristische plaats aan het Gardameer, Lazise, lekker gegeten en een wandeling gemaakt. Echt een gezellige plaats.

23-7 Verona 2e keer
Bezoek aan het Romeins theater. Veel ruimtes in het theater zijn niet toegankelijk, zodat je geen indruk krijgt van de dierenverblijven. Dat was wel teleurstellend. Hoog op de tribunes heb je een mooi overzicht en merk je dat ze vroeger nog niet zo gek waren. De akoestiek  is goed.


24-7 Pacengo

Pacengo kende ik ondertussen al goed.  Omdat ik veel op de ATB reed ben ik hier vaak geweest. Kleine plaats met een paar leuke straten. Vrienden van ons komen hier volgende week op camping "Bella Italia".

25-7 Laatste dag voor vertrek
Waterfiets gehuurd, gezwommen en rustig alvast wat spullen ingepakt.

26-7 Vertrek - Rechtstreeks naar huis
Ca. 14 uur gereden. Te veel voor 1 dag. Veel vertraging op de Fernpass door langzaam verkeer. Als je snel naar huis wil is de Fernpass voor mij geen optie meer.

Algemeen
Het weer is alle dagen perfect geweest. Wij hebben geen druppel regen gehad. En de temperaturen zijn alle dagen tussen de 28 en 35 graden geweest.

Eťnmaal dreigde het te onweren maar dat ging aan ons voorbij, 20 km. hoger heeft het wel flink geonweerd. Dat kon je horen en zien. Het achterland van Pacengo is redelijk vlak zodat de wolken daar voorbij kunnen. Boven Torri del Benaco is dat niet het geval. Daar heb je dan ook meer kans op slechter weer.

De kinderen hebben zich goed vermaakt met de animatie, zwembaden, het meer en het belangrijkste met de campingvrienden en vriendinnetjes.

ItaliŽ blijft voor ons vakantieland nummer 1.
 


Terug naar de startpagina van ItaliŽ
Frank