Europa - ItaliŽ - Toscane - Pisa

Pisa
Tekst: Charles Julien sr.
Reistijd: mei - juni 2004

ItaliŽ - Toscane - Pisa

 

     
Start ItaliŽStart ToscaneFlorenceLuccaMontalbinoSan GimignanoPisaVinciVolterraInfo Toscane
 

let vooral op het fotomodel
Pisa - Ja ja, nog steeds scheef!

Wie aan Pisa denkt komt onmiddellijk op de proppen met de scheve toren. Vooruit: ook de directe omgeving er van. En dat is ook zeker de moeite waard.

De toren met z'n zeven verdiepingen is een tijdje niet toegankelijk geweest voor het publiek. Nu mag je er mondjesmaat weer een klimmetje wagen. De bijbehorende dom dateert al uit 1063. Daarvoor staat nog het baptisterium, waar menig generatie aan gewerkt schijnt te hebben tussen 1152 en 1284.

Als je dit deel van Pisa bekeken hebt denk je misschien: "En nu naar het strand", naar Marina di Pisa. Dat deden wij en het leek wel een spookstadje.

Eind mei en uitgestorven....

Wat wel leuk is, vinden we bij de monding van de Arno, die via Pisa in de zee terecht komt. In die rivierdelta, nou ja, delta-tje, zijn kleine eilandjes, zandbankjes,  met daarop vissershutten. Iets groter dan de huisjes bij de volkstuinen in Nederland. Als waterliefhebber kan je het hier wel een half uurtje volhouden. Maar goed, hier waren we al voorbij gereden, kwamen Marina di Pisa binnen en schrokken van de stilte. Er is ook weinig strand.

We gaan verder in de richting van Livorno. De zee krijgen we niet meer te zien. Tussen de weg en de zee liggen wat campings en wat bossen.. Dan zien we in de verte de havens van Livorno. Hoe meer we naderbij komen, des te meer industrie is er te zien. Natuurlijk een noodzakelijk kwaad, maar voor ons als toerist knap je af.

We besluiten niet verder te gaan en de weg maar weer naar "huis" te pakken. Livorno hebben we dus niet gezien.
 


Baptisterium

Maar wat wel heel interessant is: het vliegveld van Pisa! Een mooiere ligging is niet denkbaar. Het ligt aan de rand van de stad. Lopend kan je zo naar het centrum. Maar je kan ook de bus nemen die er voor staat te wachten. Wil je verder, dan pak je de trein. Ook het station is direct aan het vliegveld.
 

De goedkope vliegmaatschappijen vliegen hierheen. Easyjet vanuit Amsterdam, Ryanair vanuit Charleroi.

Voor een Toscane vakantie iets om over na te denken.
 


Pisa - De Dom


 


Charles sr.