Europa - ItaliŽ - Toscane - Montalbino

Montalbino
Tekst: Charles Julien sr.
Reistijd: mei - juni 2004

ItaliŽ - Toscane - Florence

 

     
Start ItaliŽStart ToscaneFlorenceLuccaMontalbinoSan GimignanoPisaVinciVolterraInfo Toscane
 

Montalbino?

Weinigen zullen er van gehoord hebben, lijkt me. Het is een gehucht op een bergkammetje en bestaat uit vier normale woonhuizen, twee kerkjes, een kapelletje en een kast van en huis dat onderverdeeld is in verscheidene wooneenheden. Het maakt deel uit van een complex waar olijfolie en wijn wordt geproduceerd.
 


Ől Borgo di Salvino


Hier hebben wij onze intrek genomen. Vanaf een enorm balkon keken we tientallen kilometers ver het Toscaanse heuvelland in. Beneden ons, langs de bergwand en het dal, bijna uitsluitend olijfbomen en druivenplantages.
 


Aan de achterkant van het huis


Brutale zwaluwen vlogen om onze oren en als we de deuren open hadden kwamen ze een kijkje binnen nemen. Na enkele dagen was de lol er voor hun af en bleven ze een metertje of tien uit de buurt.

Voor boodschappen moeten we naar Montespertoli, dat gelukkig wel op de landkaart staat. Het ligt acht kilometer verder. De wegen zijn hier ontzettend heuvelachtig en relatief steil. Maar een ritje naar die plaats is prachtig. Meestal rijd je over de bergkammen, waardoor je zowel links, als rechts een perfect uitzicht hebt.

Voor de discoganger is onze verblijfplaats een regelrechte ramp. Maar voor de natuurliefhebber en de rust minnaar is het ideaal. Als de rust je de keel gaat uithangen zijn de plaatsen als Firenze, San Gimignano en noem maar op, binnen handbereik.
 

Ől Borgo de Salvino
Als het donker wordt
is het een sprookje
door de fantastische verlichting

En Montespertoli? Is dat iets?

Nou... nee... het is dat er 'n supermarkt is, een pleintje met wat ongezellige terrasjes, wat bankautomaten en je bent altijd weer blij terug te zijn in ons gehucht. Als thuisbasis voor een bezoek aan de beroemde plaatsen in Toscane zitten we koninklijk. Na een dagje vermoeiend stappen in Firenze is er geen beter thuiskomen.


 


Charles sr.