Europa - ItaliŽ - Toscane - Lucca

Lucca
Tekst: Charles Julien sr.
Reistijd: mei - juni 2004

ItaliŽ - Toscane - Lucca

 

     
Start ItaliŽStart ToscaneFlorenceLuccaMontalbinoSan GimignanoPisaVinciVolterraInfo Toscane
 
In de loop der jaren heeft Lucca zich weten te ontworstelen aan het imago van "dé" plattelandsstad van Toscane. Overal kwam men de prent van het ovale plein de Piazza del Marcato tegen. Het heeft de vorm van een oud Romeins theater en een ideaal decor voor toneelstukken van bijvoorbeeld Carlo Coldoni. De Commedia dell'arte!

Het nieuwe imago is meer sportief. Er kan over de eeuwenoude stadswallen gefietst worden. En dit gebeuren vindt nogal weerklank in de wereld. Ter plekke kan men fietsen huren. Iedereen kan er aan meedoen.
 


San Martino

Een andere troef is het geboortehuis van de grote componist Giacomo Puccini. Zijn opera's vieren hier nog steeds hoogtij. Puccini ligt begraven in zijn voormalig huis aan het Lago di Massaciuccoli. Hij ligt hier ook begraven, gezellig met zijn vrouw. Het huis wordt daarom Meseo Villa Puccini genoemd.

In het stadje zelf, 85.000 inwoners, ligt de kathedraal San Martino. Deze ziet er aan de voorkant een beetje vreemd uit omdat de rechterkant er een beetje bedrukt uitziet. Alsof het plaats heeft moeten maken voor de klokkentoren. De marmerstad Carera ligt hier niet ver vandaan. Dat is merkbaar aan het vele marmer dat in de kathedraal verwerkt is.
Maar we kwamen om te fietsen. Over de stadsmuren! Denk nou niet dat het een smal, hoog muurtje is waar je levensgevaarlijke toeren moet uithalen om op de fiets en de muur te blijven. Niets daarvan. De stadsmuur is zelfs royaal begroeid met bomen. Soms vraag je je af: "Fiets ik wel op een muur?" Jazeker wel, nog wel de mooiste stadsmuur van heel Italië, volgens de reisgids van de ANWB.


Gemengde wielerploeg "De Montalbino's"

Een rustig rondje rond de stad over de twaalf meter hoge muren kan 'n uurtje duren. Wij deden dat de eerste ronde. Het is ook maar 4 KM lang. En breed? Soms 30 meter. De tweede ronde reden we nog rustiger. Veel tijd genomen om foto's te maken, een broodje te eten.

Daarna nog wat door het centrum gereden, langs het huis van Puccini gegaan. Dit vooral op verzoek van René, die helemaal gek is van de opera's van deze componist. Het leek wel alsof hij ter bedevaart ging. De afgoderij ging nog niet zover dat we gesommeerd werden ook naar Museo Villa Puccini aan het meer te gaan. Het was een leuke sportieve dag. Eerst was het nog fris. Na de middag konden de vesten of jacks uit en werd het ouderwets aangenaam.
Puccini lijkt een beetje hooghartig naar het voorbij trekkende volk te kijken

Even stonden we in twijfel om ook nog even naar Collodi te gaan. In deze plaats logeerde ruim een eeuw geleden de beroemde schrijver Carlo Lorenzini. Wie??? Carlo is de geestelijk vader van Pinocchio. In deze plaats is een heel pretpark aangelegd, gebaseerd op de avonturen van deze langneuzige figuur. Meer voor kinderen.
 

Giacomo Puccini in 1910

 


 


Charles sr.