AziŽ - IndonesiŽ - Molukken - Ambon en Bali

Ambon en Bali
Tekst en foto's: Marina Snaaijer
Reistijd: februari 2007

IndonesiŽ

 

     
 

Laatste keer terug naar Ambon
Zondag 18-02-2007
 


Speedboot naar Ambon

Omdat het zondag is vaart de houten veerboot niet dus gaan we om 09.00 uur Saparua verlaten met een overdekte speedboot voor 25 personen. Met 4 vrouwen zitten we op het kleine open achterdek pal op de 4 buitenboordmotoren van 40 PK elk.

Een enorme herrie en stank, maar wel een lekker windje en we willen graag om ons heen kijken. We racen over een spiegelgladde zee en soms scheert er een vliegende vis met ons mee. Het gaat allemaal voorspoedig want om 11.30 zijn we al in het hotel in Ambon.

Eerst even lunchen en dan met de betjak naar het internetcafť. Met Yannes en nog een paar andere mensen gaan we naar de enige souvenirwinkel van Ambon. Een klein winkeltje waar we wat t-shirts kopen.
 


Winkelwater

En dan begint het opeens te hozen. Zeker een half uur achter elkaar. De winkel begint al snel vol te lopen, van achter naar voor gutst het water over de betonnen vloer. Het dak begint stromend te lekken en we helpen maar wat om de t-shirts van de planken te halen. Met een trekker vegen we razendsnel de vloer aan maar het is letterlijk dweilen met de kraan open. We nemen dus maar een taxi en laten het winkelmeisje met de misŤre achter.

Een half uur later is het weer droog. De straten staan nog vol water en later horen we op het nieuws dat er een flink stuk is ondergelopen.


Wateroverlast in Ambon


We dineren voor de laatste keer met Debby, Yannes en de groep. Er worden serieuze gesprekken gevoerd en ook gelachen. Voor de laatste keer zingen ze nog voor ons de inmiddels bekende liedjes. MALUKU MANISEE!!!

Het is altijd jammer dat je afscheid moet nemen als je elkaar net wat beter hebt leren kennen. Debby en Yannes blijven in Ambon en wij worden morgen in Bali opgewacht door een nieuwe gids, Silvester.
 
Overwinterparadijs Sanur?
Maandag 19-02-2007

Om 5 uur is het al verzamelen in de hotellobby. We gaan Ambon en de Molukken verlaten. We vliegen met Lion Air naar Makassar, Sulawesi en stappen over in het knalrode vliegtuig van Wings naar Denpassar op Bali.

Om 12 uur zijn we al in het hotel Dumas in Sanur. Mooie royale tuin, 2 zwembaden en een grote kamer. Wat een luxe allemaal. Dit is Bali en duidelijk meer aan toeristen gewend dan Ambon. We zwemmen, lunchen en wandelen door het dorp. Mooie winkels met kleding en ook weer heel veel souvenirwinkeltjes met nog altijd dezelfde spulletjes als jaren geleden.


Visserboten in Bali

Dinsdag 20-02-2007

Vandaag wat rondgekeken in Sanur.

De hoofdstraat is een kilometers lange straat met aardige winkels en veel restaurants. Evenwijdig aan de weg ligt het strand, ook kilometers lang met een betegeld voetpad. Alleen maar hotels, soms met mooie tuinen. Een flink aantal souvenirswinkeltjes en de (on)nodige kledingzaakjes. Verkoopsters hebben weinig te doen dus iedereen die langs komt wordt aangesproken. De hotelgasten zijn allemaal boven de 60.

Als we al gedacht hadden om te overwinteren zetten we dat nu uit ons hoofd. Zo op het oog saaiheid en verveling alom!


Kuta - Tuban

Woensdag 21-02-2007

Afscheid genomen van de groep. We zijn meegereden naar het vliegveld en vandaar doorgereden naar Kuta. Om 13.00 uur waren we in hotel Bakung Beach in Kuta-Tuban.

Overdenkingen op Bali
 

Terugkijken op deze Molukkenreis doen we met veel plezier.

De natuur met zijn vele kleuren groen, de mooie luchten en de schitterende zee in diverse kleuren blauw, helder en warm, soms verraderlijk maar uniek met zijn nog steeds adembenemende bodemschatten heeft onze verwachtingen overtroffen.

Hartverwarmend was vaak de openheid en hartelijkheid van de bevolking en de altijd vrolijke kinderen. Het Hi Mister en Misses zal nog lang in onze hoofden blijven naklinken.


Offers in Bali

 

Op Ambon zelf is de machtstrijd van de afgelopen jaren nog wel zichtbaar en soms voelbaar. Maar met het afgesloten verbond van Broederschap tussen Moslims en Christenen hopen we dat het wankele evenwicht hersteld is en ook toekomst heeft. Aan de positieve strijd en instelling van Debby en Yannes zal het zeker niet liggen.

Veel gezelligheid en vrolijkheid hebben wij ondervonden met de groep. Een verzameling uiteenlopende karakters met een gezamenlijke passie voor reizen en/of het mooie land IndonesiŽ. We hebben dit keer erg veel met elkaar opgetrokken en bijna altijd samen gegeten.


Bedankt "singles" Mieke, Diny, Martin, Henderik, Hein, Frits en de echtparen Kees en Dora, Bert en Jeltje, Bert en Rinie, Jan en Nellie. (Toch wel een beetje jammer dat we geen groepsfoto hebben gemaakt.)

En we bedanken natuurlijk Debby en Yannes voor hun goede begeleiding en zorgen. De avonden waarop zij met vrienden voor ons hebben gezongen zijn ook absolute hoogtepunten van deze vakantie!
 


Jimbaran

Donderdag 22-02-2007 t/m maandag 26-02-2007

De laatste dagen in Kuta hebben we net zo'n beetje doorgebracht als de overwinteraars hier. We hebben ondanks de hitte veel gewandeld langs het strand, de winkelstraten en de achterliggende straatjes van Tuban.

Bali is zoals altijd een vriendelijk eiland. Er wordt nog
altijd heel veel aandacht besteed aan de offerbakjes en de ceremonies, dit komt op ons relaxed en vredelievend over.

In 2001 waren we hier ook en er is in dit gedeelte niet veel veranderd. Wel een grote verandering is het super winkelplaza Discovery aan de rand van Kuta-Centrum. Veel moderne winkels met merkartikelen tegen bijna Europese prijzen.

Het is tamelijk druk met, denken wij, veel kijkers. De kopers zijn de opvallend veel aanwezige jonge Aziaten, Japanners, Taiwanezen en Zuid-Koreanen, maar ook ons Oostblok heeft Kuta ontdekt. Deze ontwikkeling kan wel eens financieel nadelig zijn voor onze overwinteraars.
 

Verder hebben we wat gezwommen in het zwembad, de zee vinden we niet schoon genoeg. Veel op terrasjes gezeten om Bintang en vers vruchtensap te drinken en zijn we elke dag ergens anders gaan eten.

Het mooiste vinden we Jimbaran Beach met zijn vele verse vis en als je geluk hebt een prachtige zonsondergang. Dit geldt ook voor het bij het hotel gelegen strandrestaurant Patai. Het open, iets hoger gelegen restaurant geeft altijd wat extra verkoeling door een licht zeebriesje. Het eten, vooral de gegrilde vis en kip is er uitstekend en goedkoop.

De muziek hebben ze helaas niet begrepen. Wij horen natuurlijk veel liever de Indonesische muziek dan de mooie maar saaie Evergreens.


Jimbaran Beach


Op maandag 26-2 moesten we om 12.00 uur weer vertrekken. Met Lion Air (alleen 1 glas water) naar Jakarta. Vandaar met een luxe toestel met veel beenruimte van Singapore Airlines naar Singapore en daar weer overstappen in de gewone krappe Boeiing (ook Singapore Airlines) om in 12 uur naar Amsterdam te vliegen waar we 's ochtends 27-2 om 06.30 uur aankwamen.
 

Meer reisverslagen van Marina en Frans


 
Marina