Europa - Ierland - Cork en omgeving

Ierland - Cork en omgeving
Tekst en foto's: Nico Boelrijk
Reistijd: juli 2007

Cork - Cobh - Kinsale - Ring of Kerry - Youghal

 

     
  Start Ierland   Cork en omgeving   Reis per containerschip  
 
Zuid West Ierland - Cork

De voorbereiding voor deze reis heeft zich al enkele weken geleden afgespeeld. Ierland stond al enkele jaren op onze verlanglijst en nu is de tijd daar om hieraan inhoud te geven. We dachten eerst aan een georganiseerde reis met een gezelschap, maar daar zijn we toch op teruggekomen. De hele dag in het gelid lopen met alle poespas er om heen leek ons niets, dus gingen we op zoek – via internet – naar een geschikte locatie.


Vliegveld Cork

Na enig zoeken op internet kwamen we tot een volgende reisprogramma.

Met het vliegtuig van Aer Lingus naar Cork.
In Cork vinden we een geschikt hotel: Gresham Metropole Hotel aan de Mac Curtain Street. Van daar uit gaan we tripjes maken in de omgeving van Zuidwest Ierland.
Voor deze tripjes hebben we een huurauto gevonden bij de firma Hertz. Deze firma heeft zijn huurauto’s staan bij het vliegveld. Erg handig voor het ophalen en wegbrengen.

In de bibliotheek is uitvoerig gezocht naar informatie over Ierland.  De informatie viel tegen, dus hebben we een reisboek over

Ierland gekocht en onze kinderen hebben ons ook verblijd met een reisboek over Ierland. Alles bij elkaar hebben we genoeg informatie om aan deze reis te beginnen. Op woensdag 25 juli 2007 was de dag daar dat we op reis gingen naar Ierland.
’s Morgens vroeg uit de veren, want om 06.00 uur stond de taxi van Gomes voor de deur om ons naar Schiphol te brengen. Met twee grote koffers gingen we op reis. Om 07.00 uur stonden we op Schiphol. Het inchecken ging - voor ons - op een nieuw systeem. Door middel van je paspoort in het incheckapparaat te leggen en enkele toetsen in te drukken kwamen er zo waar de instapbewijzen tevoorschijn.

Als je het eenmaal weet, is het een eitje om te doen. Hierna hebben we onze koffers afgegeven en als het een beetje meezit, kunnen we die in Cork van de lopende band halen! Voordat het zover is, gaan we eerst maar eens een lekker bakkie koffie in het restaurant drinken.

Het is nog stil op Schiphol en in het restaurant. We genieten van onze koffie en het uitzicht op het platform. Het gaat er nu echt van komen.


Huurauto stond klaar op vliegveld

Ierland we komen er aan! Om 08.00 uur gaan we langs de paspoortcontrole. Onze Gate is D3. Ons vliegtuig is van het type Airbus 320. Met als vluchtnummer EI 841. We moeten nog even wachten voor het inchecken. Om 9.00 uur is het zover, we mogen in de Gateruimte plaatsnemen. Om 9.50 uur mogen we instappen. Via de slurf stappen we in. Onze plaatsen zijn 7C  en


Cork

en 7D. We zitten aan weerzijde van het gangpad. Om 10.00 uur vliegen we richting Ierland. Om 10.30 uur plaatselijke tijd landen we op het vliegveld van Cork
Het is wisselvallig weer. Zon en af en toe regen met een stevige wind. Bij de uitgang van het vliegveld staat een busje van het autoverhuurbedrijf Hertz ons al op te wachten. We worden naar het autobedrijf gereden. Hier krijgen we een huurauto


Ons hotel in Cork

Fiat Grand Punto. Een mooie nieuwe auto met het stuur aan de rechterkant. Dat is wel even wennen, maar uiteindelijk wordt de auto met de linkerhand in de eerste versnelling gezet en rijden maar! Links rijden is hier het parool. Gelukkig rijden er enkele auto’s voor mij, zodat ik alleen maar hoef te volgen. We rijden over de  N27. Uiteraard rijden we verkeerd, maar na enige


Beetje regen bij aankomst in Cork

ogenblikken komen we op de goede weg richting Cork. Met een beetje geluk rijden we in één keer naar ons hotel. Gresham Metropole Hotel in de Mac Curtain Street.

Een hotel dat staat aan de rand van het centrum van Cork. Het hotel heeft een grote ontvangstruimte met een donkerkleurige houten balie. We worden vriendelijk te woord gestaan door een Ierse receptioniste. Het beroerde is dat onze kamer nog niet gereed is. Dat is een minpunt voor het hotel, want in de brochure staat dat onze kamer om 12.00 uur gereed zouden zijn; nee dus.

Het kan nog wel tot 14.00 uur duren voordat de kamer klaar is. We nemen in de Bar van het Hotel de lunch. Een paar Sandwiches en een Iers biertje (Guiness) en een wit wijntje voor Anneke. 
Het regent, dus blijven we in de ontvangsthal van het hotel. Na enig aandringen

bij de receptioniste is onze kamer om 13.30 uur gereed voor gebruik. We krijgen kamer 333 op de 3e etage. De kamer ligt aan het einde van een lange gang aan de binnenzijde van het hotel. Eenmaal de hoek om van de lange gang, kijk je vanuit het linkse raam op de rivier en het centrum van de stad.  Onze kamer heeft uitzicht op de platte daken van de binnenplaats.


In het centrum van Cork

Verder kijken we op een kerktoren van Shandon Church. De 40 meter hoge Pepper Pot Tower ( peperbustoren) is misschien wel het markantste punt en herkenningsteken van Cork. Deze kerk heeft in de top een koperen zalm als windvaanvis.

Alle noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig.
Er is zelfs een broekenpers. Niet dat dit direct gebruik gaat


Cork - Centrum

worden, maar toch…. Nadat we koffers hebben uitgepakt is het inmiddels buiten droog geworden. We beginnen aan een stadswandeling in het centrum van Cork. Het is druk in het centrum. Veel winkelend publiek. Ze zijn er in alle maten en leeftijden. Ook de informatie op de Grand Parade wordt bezocht. Een autokaart van de omgeving wordt gekocht. Na een uurtje lopen in

het centrum gaan we terug naar ons hotel. Ik haal in de Bar van het hotel een wit wijntje en een Iers biertje (Guiness) en drinken dit op onze kamer op.
Lekker relaxed. Vanavond eten we in ons hotel. Smaakt allemaal prima en tegen redelijke prijs. Om 20.30 uur liggen we op bed. Doodmoe en vallen bijna direct in slaap.

Donderdag 26 juli 2007
Lang zal ze leven in de glorie. Anneke is vandaag jarig. Wel apart in een vreemd land je verjaardag vieren. Toch heeft Anneke dit al menig keer meegemaakt. Na een innige omhelzing  en het toewensen van een lang gezond leven gaan we onze persoonlijke verzorging regelen. 

Om 9.00 uur zitten we aan het ontbijt. De ontbijtruimte is gelegen aan de achterzijde van het hotel; aan de rivierzijde. Met een plaatsje bij het raam heeft


Cork - Admiraliteit

men een mooi uitzicht op het centrum van de stad.  Het ontbijtbuffet ziet er perfect uit. Echt een Iers / Engels  ontbijt met gebakken ei, bacon, roereieren, gekookte tomaten en bloedworst. Ook de toast is aanwezig. Met koffie wordt alles deskundig naar binnen gewerkt. Als toetje van het ontbijt is er vers fruit. Ook yoghurt is aanwezig. Na van alles even geproefd te hebben


Kilbrittain

verlaten we de ontbijttafel en gaan we ons klaar maken voor een trip langs de baai van Cork.

Het betreft hier Route 600. Een regionale smalle bochtige weg. Het landschap is prachtig en we genieten hiervan. Het weer is wisselvallig. We rijden hierna naar Kilbrittain. Kilbrittain ligt aan de  Courtmacsherry Bay.

Hier ligt het restaurant The Pink Elephant.


Kilbrittain

We gebruiken hier de lunch. Sandwiches met een wijntje en een Iers biertje geeft ons nieuwe kracht voor het voortzetten van onze trip. We rijden vervolgen onze trip langs de kust. We rijden Clonakilty binnen en hierna naar het verste punt van onze trip

Rosscarbery hoe kan het anders dan dat dit plaatsje ligt aan de Rosscarbery Bay.
Het landschap is heuvelachtig en het gras is hier echt groen.

Een prachtig uitzicht.  Om 16.30 uur zijn we weer terug in ons hotel.  We nemen alvast het programma voor de volgende dag door. In de planning staat het plaatsje Cobh. Dit plaatsje ligt vlakbij Cork aan Cork Harbour Bay.

Om 19.00 uur dineren we in het hotel. Tong met Franse frietjes hebben we  besteld en het smaakte heerlijk. Vooraf nemen we champignonsoep en als nagerecht ijs met aardbeiensaus. Om 21.30 uur liggen we uitgevloerd in bed en slapen als rozen.


Vrijdag 27 juli 2007  
Om 8.00 uur staat Anneke als eerst naast haar bed. Ik kom er iets later uit. Met z’n tweeën in de badkamer je eigen optutten is niet handig. Om 9.00 uur zitten we wederom aan de ontbijttafel. We laten het ons smaken. We gaan hierna naar Cobh.
We rijden over de N25 richting Midleton. Bij de afslag Cobh gaan we er af. Over de R 624 rijden we Cobh binnen. Het weer is met ons. Zonnig en warm.

We parkeren onze auto nabij het kantoor van de Holland Amerika Lijn. Aan de kade ligt het cruise-schip de Maasdam. Een groot schip. Het lijkt op de s.s. Rotterdam.

We lopen door Cobh . Een gezellig toeristisch plaatsje. We drinken een kop koffie in het oude stationgebouw De Heritage. 

Cobh betekent in het Gaelic “haven “. Vanuit dit plaatsje aan de Cork Harbour vertrokken tijdens de hongersnood van 1845 duizenden Ieren naar het “beloofde land” Amerika. De voorvaderen van menig Amerikaans congreslid, burgemeester en gouverneurs scheepten in deze haven in.


Cobh - Heritage

Aan de westelijke waterkant staat het standbeeld van Annie Moore en haar broers ter nagedachtenis aan die oversteek.  Ook liggen de vele honderden slachtoffers van de door een Duitse onderzeeboot bij Kinsale getorpedeerde Lustitania op het kerkhof van Cobh begraven. Cobh spreekt men uit als Cove. Hier vertrokken en arriveren transatlantische schepen.


Cobh - Rode, gele, blauwe en witte gevels

De passagiers krijgen al in de haven een aardige kijk op het stadje met de rode, gele, blauwe en witte gevels van de huizen en de imposante neogotische St. Colman Cathedral met op de achtergrond de terrasvormige heuvels.

In 1849 is de stad hernoemd in Queenstown ter ere van een bezoek van koningin Victoria, maar de Ierse benaming Cobh


De Maasdam

werd in 1922 weer in ere hersteld. Cobh’s maritieme verleden wordt uit de doeken gedaan in het Heritage Centre The Queenstown Story. Dit Centre is een voormalig spoorwegstation.
Het beroemdste schip dat ooit de haven van Cobh verliet, was de Titanic. In dit Centre wordt er ruim aandacht aan geschonken. Hierna gaan we op weg naar Midleton. We wandelen in het centrum van deze plaats. Het centrum is een lange straat.


Cobh - Voor de Rosarykerk

Niet indrukwekkend, maar gezellig en de huizen zijn in pasteltinten geverfd.

Voor het gerechtsgebouw staan twee rechtsgeleerden (advocaten) met elkaar heftig te discussieerden. Aan het einde van deze straat staat een imposante kerk “Rosary”. Deze wordt bezocht.

Hierna lopen we terug naar het parkeerterrein waar onze auto staat. In de supermarkt bij het parkeerterrein kopen we enkele sandwiches en worden ter plaatse genuttigd.  Hierna rijden we terug naar ons hotel. Om 14.00 uur zijn we thuis. We rusten hier even uit. Om 15.30 uur lopen we naar het Informatiecentrum op de Grand Parade om te kijken naar een georganiseerde busreis in de omgeving. Als we met een busreis op stap gaan, dan is deze gepland op a.s. dinsdag. We zien wel of we het ook echt doen! 
We wandelen door het centrum van Cork. Veel winkelende passanten.

Anneke heeft inmiddels een grote blaar op haar voet. Niet prettig om verder te lopen. Het centrum van Cork is een echt winkelparadijs. In de zijstraten zijn vele restaurants. Het is behoorlijk druk. Veel jongelui staan voor de winkels en fotograferen elkaar met hun mobieltje. Zo te horen zijn het Spanjaarden en Italianen. Ook wordt er door de jongelui driftig ge-SMSt.


Rechtsgeleerden in Midleton

Het mobieltje is echt een statussymbool.
Zonder een mobieltje hoor je  er niet bij.

Toch valt mijn oog op een jonge dame, die op de grond van de plaatselijke telefooncel zit en met de plaatselijke telefoon een amuserend gesprek voert met een andere telefoongebruiker. Dit zie je bijna niet meer in deze tijd. Het gebruik van een publieke telefooncel is niet


Midleton - Kerk

meer van deze tijd! Om 16.30 uur zitten we op onze hotelkamer. We volgen de Tour de France. We horen dat Rasmussen uit de Rabo-ploeg is gegooid. Hij zou hebben gelogen omtrent zijn trainingsverblijfplaats. Bogaard heeft vandaag een goede dag. Hij wordt 4e. Bogaard heeft een voorsprong van plm 8 minuten op het peloton. ’s Avonds om 18.30 uur dineren we in ons hotel. Het smaakt allemaal prima. Om 20.00 uur wandelen we nog even door Cork. De winkels zijn tot 21.00 uur open. Het is druk in het centrum. Eenmaal terug op onze hotelkamer slapen we als rozen.

Zaterdag 28 juli 2007
Om 8.30 uur zitten we aan ons ontbijt. Vandaag gaan we naar Kinsale. We rijden over de N 71 en daarna over Route 600. Kinsale is een kustplaats en ligt aan de monding van de rivier de  Bandon en ligt onder Cork. Wegens de vrij smalle

haveningang en de versterkte forten op beide oevers was de stad vanuit zee vrijwel onaantastbaar.

In de 18e eeuw was Kinsale een van de belangrijkste Britse marinehavens.

Kinsale heeft in de afgelopen jaren een grondige opknapbeurt gehad. Nog niet zo lang geleden zaten de kronkelende straten vol kuilen.


Kinsale Bay

De lage huizen zijn opgeknapt en de pubeigenaren hebben zich met de meest uiteenlopende kleuren op hun gevels uitgeleefd. Om 10.00 uur lopen we door Kinsale. Ook een toeristen- en vissersplaatsje. De ochtendzon laat zich verschalken.
Het is enigszins bewolkt  en de temperatuur is aangenaam. We lopen ronde de baai naar de haven. In Kinsale staat hier en daar

een winkel. Het aantal bars en restaurants hebben hier de overhand. Om 10.30 uur rijden we naar Charles fort. Charles Fort ligt aan de rivier de Bandon. Vanaf boven op de Hill heb je een pracht mooi uitzicht op de haven van Kinsale en de haven. We rijden hierna over enkele binnenwegen en belanden wederom op de Route 600. We gaan terug naar Cork.

De auto wordt geparkeerd in een speciaal parkeerhuis aan de rivier de Lee. Je moet in het parkeerhuis voorzichtig rijden. De op en afritten zijn smal en vragen om aandacht. Nadat de auto op de 3e etage is geparkeerd lopen we ondanks de blaren op Anneke’s voeten – naar het centrum van Cork.

In het centrum kijken we naar makkelijke schoenen voor Anneke. In de schoenenzaak Clarks kopen we makkelijk zittende Clark schoenen voor Anneke. Tijdens het lopen blijkt dat deze schoenen perfect zitten en makkelijk


Kinsale Bay - Jachthaven

lopen. We lopen terug naar Mac Curtain Street  en gaan lunchen bij het restaurant Isaac. Het restaurant ligt tegenover ons hotel. Het restaurant is gebouwd in dezelfde stijl als ons hotel. Een groot buffet en daar achter vriendelijke personeel. We zoeken een plaatsje en vinden dit in de hoek van de zaal. De lunch smaakt goed en om 13.30 uur keren we terug naar ons hotel.


Kinsale

We kijken naar de Tour de France. Onder het genot van een heerlijk kopje thee.

Op onze kamer hebben we de faciliteit om zelf koffie en thee te zetten.

Vandaag wordt er in de Tour een tijdrit gereden. Dekker blijkt de beste Nederlander te zijn.

Inmiddels is het gaan regen, wat zeg ik: het is gaan plenzen.


Kinsale

Het komt met bakken uit de hemel.  Niets aan de hand we zitten hier droog! ’s Avonds dineren we in ons hotel. Smaakt allemaal prima. Na afloop nemen we nog een afzakkertje en dan slapen....

Zondag 29 juli 2007
Vroeg uit de veren. Om 7.15 uur staan we naast ons bed. Toiletteren en dan ontbijten. Om 7.45 uur staan we in de ontbijtruimte. Jammer vandaag kunnen we pas om 08.00 uur ontbijten. Toch kunnen we alvast zitten en wordt thee of koffie geserveerd. Om 8.00 uur gaan we echt ontbijten. Na een kwartiertje hebben alles naar binnen gewerkt. Om 8.15 uur zijn we terug op onze kamer.

Inmiddels het aardig weer geworden. Een beginnend zonnetje en een aangename temperatuur. We gaan vandaag de Ring of Kerry rijden. Om 8.45 uur beginnen we aan onze reis. We rijden over de N 22 richting Killarney. Een afstand van 84 kilometer. Onderweg doen we de plaats Macroom aan. Hier staat de voorgevel van een oud kasteel. Indrukwekkend – imposant!.


Kasteel in Macroom


De wegwijzers in Macroom


Ring of Kerry - Ladie View

Hierna rijden we over de N 71 richting Kenmare. Een prachtige rit. Veel slinger en smalle wegen en klimmen en dalen maakt er een onderdeel vanuit. Onderweg hebben we een pracht uitzicht op de Ladie View. Uiteraard wordt alles op de digitale chip vastgelegd. Bij Ladie View onderbrekende we de rit voor een kop koffie. Hierna verder naar Kenmare. Vanaf Kenmare nemen


Ring of Kerry - Sneem

we de N70 naar Sneem.
Door dit plaatsje loopt een snel stromend rivier. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht hierop. In Sneem nemen we de lunch in een klein restaurantje. Gezellige bedienende personeel en iedere bezoeker is in een goede stemming. Mooi weer maakt de mens blij. Hierna gaan we verder over de N70 . Onderweg hebben we uitzicht op de Oceaan.

We stoppen bij Waterville. Hier nemen we een ijsje en genieten van het uitgesproken mooie weer. De reis wordt voortgezet over de N70 en we rijden langs Cahersiveen. In Cahersiveen maken we een sanitaire stop.      

Vervolgens rijden we verder over de N 70 naar Killorglin – Killerney en daarna in één ruk door naar Cork. Om 16.15 uur zijn we thuis. Het was een gezellige indrukwekkende dag. Dit hadden we voor geen goud willen missen.

De hele rit was 84 + 180 + 84 = 348 km. ’s Avonds gaan we dineren in Cork. We vinden in de Paul Street een leuk restaurant. De zaaknaam is Amicus. Het is hier druk, maar wel gezellig. We hebben een tafeltje vlakbij de ingang. Anneke heeft Fajita.
Een gerecht met kleine pannenkoekjes en lekkere pasta om dit op de pannenkoekjes te leggen. De pannenkoekjes oprollen en


Ring of Kerry - Caherdaniel

dan smullen. Het geheel wordt geserveerd op 3 schalen, die boven elkaar zijn gestapeld. Het geheel ziet er heel verzorgd uit.

Ik heb een spies met daaraan geregen een vlees, paprika en champignons. De spies is opgehangen in een gietijzeren constructie waar op de onderkant een bord is gemonteerd.
Het geheel ziet een erg ingenieus uit.


Ring of Kerry - Onderweg

Jammer dat ik mijn fototoestel niet bij mij hebt, anders had ik dit digitaal kunnen vastleggen. Het is een heel gezellige avond. Het typisch in dit restaurant is, dat de toiletten op de bovenste etage (4e etage) zijn gelegen. Een bord “toiletten “ wijst via het trappenhuis naar de bovenste etage. Eenmaal op de bovenste etage blijkt dat je ook met de lift naar deze etage kan komen.

Dus na het toiletteren neem ik de lift. De lift brengt mij langs de etages van het restaurant. De eerste en tweede etage zijn ingericht als een restaurant. De derde en vierde voor de toiletten.   
Na dit gezellige diner lopen we naar ons hotel. We nemen nog een afzakkertje en slapen als rozen.

Maandag 30 juli
Om 8.15 uur staat Anneke naast haar bed. Ik kom wat later uit bed. Om 09.00 uur zitten we aan het ontbijt. Het is rustig in de ontbijtruimte. We maken er vandaag een rustig dagje van. We blijven in Cork. Na het ontbijt lopen we naar de Grand Parade. Hier is het toeristenbureau gevestigd. We willen de “The Cork City Tour” maken. Bij dit toeristenbureau kunnen we de tickets kopen.
De bus voor deze Tour staat om de hoek van de Grand Parade. De hele tour duurt ongeveer 45 minuten. De bus staat voor ons klaar.


Nogmaals Ring of Kerry

We nemen plaats in het bovenste geheel van de bus. Boven kun je overdekt of in het open gedeelte plaatsnemen. Het is zonnig weer. Weinig wind. Met deze bus kom je plaatsen waar jezelf niet komt. Het is een mooie rit met veel bezienswaardigheden. We rijden ook langs de universiteit van Cork. Na 45 minuten staan we weer op ons uitgangspunt. We lopen door het park, gelegen


Cork - Grand parade park

aan de Grand parade. De toegang tot het park is met indrukwekkende stenen bogen afgeschermd. In het park zitten de stadsmensen op het grasveld te genieten van de zon. Ze eten hier hun twaalfuurtje op.
Op het grasveldje staat een klein standbeeldje van een oude vrouw, die haar uien aan de man brengt. Aan het eind van het park staat een grote moderne fontein.


Universiteit van Cork

We lopen het park uit en in een wijde boog lopen we naar de Paul Street. In deze straat drinken we in een klein restaurantje koffie. Hierna lopen we terug naar ons hotel. Ter plaatse blijkt dat onze kamer nog niet is schoon gemaakt. Dus wegwezen. We lopen naar de achterzijde van hotel de St Patricks Quay en wachten tot de “The Cork City Tour” ons komt ophalen.


Universiteit van Cork

Op de St Patricks Quay stopt deze bus op verzoek. Met de kaartjes voor deze bus kunnen we de hele dag of en uitstappen. Na een klein kwartiertje stopt de bus op ons verzoek. We rijden mee tot aan  de Universiteit van Cork. Hier stappen we uit en gaan de universiteit bekijken. De entree van de universiteit is een groot toegangshek met het wapen van Cork.

Een oprijlaan brengt ons naar de Campus van de universiteit. Vele collegezalen liggen verspreid over het terrein. Even later staan we in het hart van de universiteit. Een ruim honderdjarig gebouw in een carré opstelling is het hoofdgebouw van de universiteit.

Het betreden van dit hoofdgebouw voert je terug in de jaren 1850. Een oude gang langs de collegezalen geeft de nodige statigheid. Af en toe kan je even in een collegezaal gluren. Aan deze gang ligt ook een campuswinkel waar alles

omtrent curiosa te koop is. Hierna lopen we over het terrein en zien een kapelletje op het terrein staan. We bezoeken het kapelletje. Een mooi interieur met een mozaïeken vloer. Het altaar bestaat uit een gebeeldhouwde tafel. Hierna maken we


Universiteitskapel

gebruik van één van de bankjes en eten de meegebrachte sandwiches op. Hierna lopen we terug naar de plek waar de bus op verzoek stopt. De bus stopt na een kleine tien minuten. We rijden mee tot het eindpunt. We lopen terug naar ons hotel. Hier blijkt dat onze kamer schoon gemaakt is.

Het is inmiddels 15.00 uur en besluiten een middagdutje te doen. Om 16.00 uur gebruiken we - naar Engels gebruik - thee op onze kamer. ’s Avonds om 18.00 uur gaan we eten in de stad.

Wederom in de Paul Street. Dit keer eten we in een restaurant naast Amicus. Ik eet Italiaans en Anneke een  hamburger. Smaakt allemaal prima. Als toetje neem ik een heerlijk ijsje. IJs met slagroom. Om het eten op een rustige manier te laten “zakken” lopen we rustig terug naar ons hotel.


Cork - Paul Street

Om 19.30 uur zijn we terug op onze kamer. We lezen wat en na enige minuten vallen we om van de slaap.

Dinsdag 31 juli
Om 09.00 uur zitten we aan het ontbijt . We besluiten vandaag naar Youghal te gaan. Youghal is een klein vissersplaatsje aan de kust en ligt aan een baai. Het is zonnig weer bij een temperatuur van plm. 22 graden en er staat weinig wind. 

We rijden over de N 25. Dit is een snelweg. Alles verloopt gladjes. Bij binnenkomst in het plaatsje staat aan de baai een heuse vuurtoren.  Even verder op parkeren we onze auto. We lopen naar een kleine pier.

Hoe dichter we bij de pier zijn, hoe meer het stinkt. We zien dat het laagwater is en mogelijk is dit de oorzaak van de stank. Ondanks de stank lopen we toch over de pier. De pier ligt in een carré opstelling en hier tussen ligt een prachtig aangelegd park met in het midden een muziekpodium.

We lopen door het park terug naar onze auto. We gaan verder richting centrum van Youghal. Het centrum bestaat een lange winkelstraat. We rijden onder de vesting door en parkeren de auto in de winkelstraat. Op aanwijzing van een winkelier worden er enkele muntstukken in de parkeermeter gegooid.
Zo, voorlopig staan we veilig. We lopen door de winkelstraat.


Youghal

Aan weerszijden staan kleurige panden. De één nog mooier dan de andere. We duiken een zijstraat in en plotsklaps staan we voor een kleine haven. De enkele scheepjes liggen op het droge.

Hierna lopen we terug naar de winkelstraat. We lopen tot het einde van de winkelstraat en houden dit vissersplaatsje voor gezien. Terug naar de auto.  Wij vervolgen onze weg naar het puntje van de baai nabij Youghal. We hebben een prachtig uitzicht op de baai. We moeten een stukje terugrijden om onze weg te volgen.

We rijden naar Knockedoom Head. Ook hier een prachtig uitzicht maar nu op de Oceaan. We rijden langs de kust naar Ballymacoda en vervolgens naar Shamagarry en naar Ballycotton. We staan aan de Oceaan met een prachtig uitzicht op een eiland voor de kust. Hier in Balltcotton hebben we geluncht. Bij de plaatselijke snackbar annex winkel hebben we enkele sandwiches gekocht. Ook hot chocolat wordt ingeslagen en dit consumeren we aan een picknicktafel op het grasveld met

uitzicht op het strand. Heerlijk relaxt. Na een voldaan gevoel vervolgen we onze weg en rijden naar Cloyne – Whitegate. Hier houdt onze reis langs de kust op. We rijden terug via de N25 naar ons hotel. Om 13.30 uur zijn we weer thuis.

’s Avonds eten we in ons hotel. Om 21.30 uur liggen we plat. Einde vakantie in Ierland.

Morgen inpakken en weg wezen.

Woensdag 1 augustus
Vandaag moeten we de koffers gaan inpakken maar eerst nog even heerlijk ontbijten. Het smaakt allemaal prima. Het wordt nu echt tijd om de koffers in te pakken. Om 10.30 uur staan we aan de balie van het hotel en checken we uit. De koffers worden alvast in de auto geplaatst. We lopen voor de laatste maal


Youghal

nog even naar het centrum van Cork. Een paar aanzichtkaarten kopen om het Ierse gevoel mee naar huis te nemen.  Ook kopen we 2 aanzichtkaarten voor Isabelle en Lucas. Deze kaarten gaan per post naar hun toe. Hierna gaan we koffie drinken wederom in de Paul Street. We zitten op het terras en hebben zicht op de voorbijgangers oftewel de passanten.


Youghal

Hier is een kleurige schakering aan voorbij lopende mensen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Dik - dun - smal - breed - roodharig - blondine en brunette. Sommige lopen te koop met hun roots.

Zwierige kleding - toppunt van gemakzucht, spijkerbroek en een alledaags T shirt. Broek op de hielen en de bilspleet zichtbaar voor de omstanders. De één heeft een stevige stap


Cork - Red Bar

over zich en een andere loopt al slovend voorbij. Een ander geeft duidelijk aan dat “rechtop lopen” je figuur beter tot zijn recht komt. De figuren waarbij de “puntjes op de i“ worden gezet. Ik zou hier de hele dag kunnen zitten en alleen maar kijken naar hetgeen voorbij komt, maar ja, daar zijn we niet voor naar Ierland gegaan. Trouwens het wordt de hoogste tijd om onze huurauto terug te brengen naar de firma Hertz nabij het vliegveld Cork. Zo gezegd, zo gedaan.


Gezellige Ierse pub bij het vliegveld van Cork

We rijden in een rustig tempo naar Hertz. Om 12.50 uur is de huurauto afgeleverd en worden wij door personeel van Hertz naar het vliegveld gebracht. Echte service! Op het vliegveld moeten we wachten tot 17.10 uur voordat ons vliegtuig vertrekt. We lopen wat rond op het vliegveld en nemen een drankje in de Red Bar van het vliegveld.

Een echte Ierse Bar met alles er op en er aan. Ik neem nog een Murphy’s tap biertje. Anneke neemt een Cola Light. Gelukkig blijft de klok doortikken en kunnen we 15.00 uur inchecken. Om 17.10 uur vertrekken we en komen om 19.30 uur aan in Amsterdam.
Hier worden we opgehaald door de taxi van Gomes en na een klein uurtje staan we voor Graafhoek.De spulletjes worden her en der in het huis gezet en laten een alcoholhoudend drankje ons smaken. Er wordt gebeld met Alexandra en ons verblijf in Ierland wordt in geuren en kleuren verteld.

Het was een leuke, gezellige vakantie en we zijn ook weer blij dat we thuis zijn!.  

Oranje knipperlichten in sommige Ierse dorpen
Het is ons opgevallen dat in enkele dorpen nog een oranje knipperlicht staat bij een voetgangersoversteekplaats. Iets dat bij ons al jaren verdwenen is. Hier wordt de knipperbol nog in ere gehouden. Een echte bezienswaardigheid.


Cork
De bezienswaardigheden van de stad Cork liggen tussen de twee takken van de rivier de Lee. De St. Patrick’s Street en de Grand Parade zijn twee aantrekkelijke winkelstraten met 18e eeuwse huizen. Aan de Grand Parade liggen het toeristenbureau, een vermaakcentrum en de overdekte English Market, waar vis, vlees en groente te koop worden aangeboden.

 


   
     Nico