Europa - Frankrijk - Saint-Cyprien

Saint-Cyprien
Tekst: Charles Julien sr. - Foto's: Therese Honselaar
Reistijd: mei - juni 2007

Frankrijk - Languedoc-Roussillon - Pyrénées-Orientales

 

 

De haven van Saint Cyprien

 
 
Saint-Cyprien is de derde plezierjachthaven van Europa. Dat wel. Maar absoluut geen mondaine badplaats, zoals je zou kunnen verwachten. Integendeel. Een discotheek is ver te zoeken (maar is er wel een) evenals het drukke flaneren langs de schilderachtige haven. Saai? Zeker niet. Er is van alles te beleven. Maar ik vrees niet geheel naar de zin van de jonge vakantieganger. Voor het echte vertier moet je naar het 10 km. zuidelijker gelegen Argelès-sur-Mer met zijn 54 campings en schitterende stranden.
 
Saint-Cyprien is een ideaal oord voor sportievelingen en gezinnen met jonge kinderen.

Het strand is maar liefst 6 km. lang. Om de kilometer is een uitkijktoren met wachtpost die over de veiligheid waakt. Er zijn douches en toiletten. Terrasjes en eettentjes. Ook is er een mogelijkheid om zeillessen te nemen, ook voor de jonge tieners, die al snel de volle zee opgaan. Voor 30- tot 70 euro per uur is een motorboot te huur waarmee de zee bevaren kan worden. Je betaalt dan wel een fikse borgsom.

Het echte vakantiegevoel komt als de vissersboten binnenvaren. In hun kielzog honderden meeuwen die een hapje afval van de vis vakkundig weten te onderscheppen. Op de losplaats aan de kade staan de liefhebbers al keurig in een rij te wachten om de verse vis direct van de vissers te kopen.


Vissersboot met de vele meeuwen

 


Het sportcomplex

In zuid San Cyp (zoals de ingewijden zeggen) is een groot sportcentrum. Het Grand Stade les Capellans. Hier kunt u een van de twintig tennisbanen huren. Er zijn vele courts om badminton te spelen en ook squash behoort tot de mogelijkheden.

In het noorden ligt een golfbaan van 18 holes en het westen trakteert u op een hippisch centrum waar uiteraard paard gereden kan worden.

Naast het sportcentrum ligt een schitterende tuin, meer een park, waar eeuwenoude palmbomen staan, hoge bamboebossen, enfin, alles wat in het Mediterrane gebied in de natuur thuis hoort is hier te vinden. In dit park is ook een kwekerij voor pauwen die er vrij tussen het publiek rondlopen. De tuin trekt ook nogal wat studenten aan die met hun docenten het hele park doorkruisen.
 
Hier is het echt een oase van rust. Zolang de pauwen hun snater houden. Op de meeste plaatsen staan verklarende teksten bij planten en bomen. Dit parkje, dat overigens gratis toegankelijk is, zou je niet moeten overslaan.

Maar de echte charme van deze plaats is natuurlijk het havengebied, met de vele terrasjes en winkeltjes.

Ietsje het binnenland in vinden we het oorspronkelijke Saint-Cyprien: Saint-Cyprien Village. Dit oude stadje is erg rustig maar  leuk om doorheen te dwalen. Tijdens marktdagen is het moeilijk parkeren en drukte alom.

Midden in het centrum vinden we twee musea. Een aan het centrale marktplein, waar net een expositie van een bekende fotograaf werd gehouden.


Le Jardin des Plantes des Capellans

 


Museum "Collections François Desnoyer"

Dat is het museum "Collections d'Art Contemporain".

Op honderd meter afstand vinden we het Museum "Collections François Desnoyer" en vallen daar nog net op het nippertje met de neus in de boter. Morgen zal de expositie weer verplaatst worden. Gravures van de meest beroemde hedendaagse moderne kunstenaars zijn hier verzameld.

Binnen treffen we een heerlijke puinhoop aan, want de plaatselijke dorpsjeugd heeft liggend op vloeren en banken bezit genomen van de expositie.

 


Vroege kunsteducatie

Onder leiding van hun leraren worden bepaalde werken nagemaakt en sommigen deden het erg precies.

Dit kleine ongemak namen we er graag bij.


Museum Collections d' Art Comtemporain


Omdat je in Saint-Cyprien redelijk snel bent uitgekeken is deze plaats een ideaal plekje voor tochten in de omgeving.
 


De nieuwe weg van Argelès naar Le Pertus

Over de nieuwe weg van Argelès naar de grensplaats Le Pertus hebben we een schitterend uitzicht op de 60 km. verder gelegen berg
Le Canigou.

Met zijn 2784 meter een van de hoogste toppen van de Pyreneeën.


Zicht op Le Canigou

 

Céret

 


Céret

Uitstapje naar het in de Pyreneeën gelegen Céret. Slechts 30 minuten rijden.

Céret is bekend om zijn kersenteelt. In het algemeen zijn de Céret kersen de eerste die op de markt verschijnen.

Maar Céret dankt zijn faam ook aan de beroemde cellist Pablo Casals. Regelmatig worden er concoursen gehouden voor cellisten.

Pablo Picasso heeft in dit schilderachtige dorp een tijdje gewoond in het huis der kubisten (rond 1912) waar nu het "Musée d'Art Moderne" is gevestigd. Daar bewonderden we werken van Picasso, Matisse en vele anderen. Op de foto rechts een van de achteraf straatjes.


Achteraf straatje in Céret

 

Amélie-les-Bains

 
 


Amélie-les-Bains

Tien minuten verder het dal van de Tech inrijdend komen we in het bronnenbadplaatsje Amélie-les-Bains.

Een hoger gelegen plaats waar je een kuurtje kan nemen, maar vooral van de schitterende omgeving kunt genieten. In de diepte stroomt de Tech, richting Saint-Cyprien.


Amélie-les-Bains

 

Barcelona

 
 


De beroemde Rambla

Erg aantrekkelijk is de mogelijkheid van een dagtocht naar Barcelona. Om 07.00 vertrekt de bus uit Saint-Cyprien en komt daar 2,5 uur later aan. De bus raast langs de Sagrada Familia en andere beroemde gebouwen. Daarna bent u vrij om te gaan en staan waar u wilt.

Om 17.00 uur vertrekt de bus terug vanaf het Museum Maritim, bij de haven en Ramblas.


Kabelbaan naar de Montjuïc


Dit kost 28 euro per persoon en is een schitterende eerste kennismaking met Barcelona, zonder gedoe van parkeren en zoeken. metro in en uit, enz. Voor al deze zaken kunt u zich laten informeren bij het Office du Tourisme aan de haven van Saint-Cyprien. Men spreekt daar helaas uitsluitend Frans.
 

www.saint-cyprien.com

 


 


Charles