Europa - Frankrijk - Provence - Cannes

Cannes
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: september 2006

Frankrijk - Provence-Alpes-Côte d'Azur - Alpes-Maritimes

 

 

 

 
 

Cannes is een stad in Zuid-Frankrijk met 72.400 inwoners. Cannes ligt aan de Côte d'Azur in het departement Alpes-Maritimes, kortweg 'zerosix' (06) genaamd naar het nummer van het departement, waar alle nummerborden ook met 06 beginnen.
 

Als wij 's morgens met de auto lekker met open kappie door de bergen richting Cannes rijden is het heerlijk weer.

Onder aan de haven aangekomen, waar je ook de auto goed kunnen parkeren,
kopen wij eerst kaartjes voor de boot naar St. Marguerite. Na een minuut of tien is de boot er en dan gaat het echt vlug. Het zijn wel heel snelle veerbootjes.


Aan de overkant aangekomen lopen wij richting het fort, vooral bekent door de Iron-man oftewel de man met het ijzeren masker. Onderweg daarheen word je gegrepen door geuren en kleuren van eucalyptussen en pijnbomen. Dit militaire bolwerk bovenop een rots gebouwd, is nog vrij goed onderhouden. Nadat wij hier rondgelopen hebben, wat prachtige vergezichten oplevert en na een bezoek in het museum gaan wij na drie uurtjes de rest van het eiland eens bekijken.
 

Hier zijn veel zeldzame boomsoorten en trekvogels die neerstrijken op stranden met doorschijnend water waar het wemelt van de posidonia.

Als wij bij het enige geopend restaurant op het terrasje twee cappuccino drinken merk je dat ook: meer dan 9 euro moeten wij betalen. Nou ja, het moet zo zijn.


Daarna lopen we terug naar de haven om weer met de veerboot naar Cannes te gaan. Cannes is vooral bekend door het jaarlijks in mei terugkerende prestigieuze Internationaal Filmfestival.
 


De filmsterren worden in luxe limousines vervoerd tot aan de beroemde rode loper, om via de trappen vervolgens aan de blikken van het grote publiek te worden onttrokken. Hier wordt sinds 1946 elk jaar de internationale zeer begeerde prijs Palme d'Or (Gouden Palm) voor de beste film toegekend. We lopen heerlijk door de smalle en pittoreske straatjes van Le Suquet, om daarna via via boven op de heuvel bij het Castre museum terecht te komen.
 

Dit als historisch monument geklasseerde kasteel verheft zich hoog boven La Croisette, de baai en de Lérins-eilanden.

In dit museum worden kunst en voorwerpen uit Oceanië, de Himalaya en Amerika, met een rijke voorraad oude voorwerpen uit het Middellandse Zeegebied en precolumbiaanse keramiek getoond.


Hier staat ook het kerkje St. Nicolas met een pleintje met bomen waar het heerlijk toeven is in schaduw. Hier heb je een prachtig uitzicht over de haven en de beroemde boulevard La Croisette, genoemd naar een klein oud kruis aan het eind van het strand van Cannes.
 

Dit is wel het visitekaartje van Cannes: kilometers lange stranden, luxe hotels en alles wat duur en goed is. Het verleden van Cannes is te bewonderen op twee heuvels, la Croix-des-Gardes en la Californie.

Hier werden vanaf de 19e eeuw vakantieoorden gevestigd van koningen, tsaren en prinsen, maharadja’s en emirs en nu beroemde artiesten en idolen.


De geschiedenis van Cannes gaat terug tot aan de oudheid. Zijn geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van de eilanden Sainte-Marguerite en Saint-Honorat. Na de val van het Romeinse rijk ondergaan de kust en de eilanden verschillende invasies, maar er ontwikkelt zich een klein dorpje rond het castrum van Le Suquet. In 1834 kende de stad een bliksemsnelle bloei, onder anderen dankzij lord Henry Brougham, grootkanselier van Engeland.
 

Door hier te gaan wonen, trekt hij de Engelse en Russische aristocratie aan, die hier schitterende tweede huizen voor de winter bouwt. Met de komst in 1946 van het Filmfestival wordt Cannes definitief een van de geliefdste bestemmingen voor de elite.

Ten noorden van Cannes lag Le Cannet, een verkleinwoord van Cannes, dat dus 'klein Cannes' betekent.


Het oorspronkelijke bergdorpje bestaat nog steeds, maar is intussen vastgebouwd aan Cannes. Cannes kende eigenlijk geen zandstranden, maar nadat bij Le Suquet, de oude kern van Cannes op de berg, zand voor de de fundamenten van het hotel Carlton was uitgegraven, ontstond zo het eerste kunstmatige zandstrand van Cannes.

Nadat wij dit alles bewondert hebben, rijden wij weer via binnenweggetjes en in rust genietend van de omgeving naar St. Aygulf. Het was een heerlijke en fantastische dag
 


De website van Arie


Arie