Europa - Frankrijk - Candé-sur-Beuvron

Candé-sur-Beuvron
Tekst en foto's: Nico Boelrijk
Reistijd: juni 2005

Frankrijk - Centre - Loir-et-Cher

 

 

Kasteel van Chenonceau

 
 
Onze Vlaamse verkeersoperator (navigatiesysteem) leidde ons naar ons volgend reisdoel Candé-sur-Beuvron. In het begin was zij van plan ons een toeristisch reisprogramma voor te schotelen, maar daar trapten wij niet in. Een ander programma werd aangesproken en dit bracht ons naar ons einddoel.
 

Het laatste gedeelte waren we op ons zelf aangewezen, maar aan mijn eigen navigator Anneke zijn we heelhuids op de camping Grand Torture aangekomen.

Een vriendelijk echtpaar verwelkomt ons op de camping. Met een plattegrond in de hand hebben we onze sta-caravan gevonden: 27.
De caravan is ruim en schoon. Een kleine beschadiging aan de koelkast en een scheurtje in de douchewand. Alles ziet er proper uit.

De caravan staat dwars opgesteld. Een terras voor de caravan. De plaats is ruim. Veel Nederlanders op de camping.

Het zwembad is hier erg klein. Wel veel speelattributen voor de kinderen. Het restaurant gaan we vanavond uitproberen. We hebben getelefoneerd met het thuisfront. Ook thuis is alles in orde. Alleen in Nederland is er regen, regen en nog eens regen. Niet leuk voor hen.
 
De kilometerstand staat op 2213.

’s Avonds gaan we uit eten in het restaurant. Het motregent, dus eten we binnen. Veel tafeltjes en stoelen in een kleine ruimte. De kleine ruimte doet plattelands Frans aan. Op de tafels staan vaasjes met margrieten en roggestengels. We zijn de 2 bezoekers en na ons wordt het vlot druk in de tent. Een Française van middelbare leeftijd komt de bestelling opnemen.

Zij is niet direct het licht van Frankrijk, maar zij doet haar uiterste best om het ons naar ons zin te maken. Na enkele minuten komt het glas wijn en het bier. Hierna hebben we - als voorafje - ham met meloen besteld. Het hoofdgerecht moet worden een gevulde omelet voor Anneke en voor mij een steak. Nu deze bestelling was voor het personeel en de keuken iets te veel van het goede.


Ik kreeg ham met een klein meloenijsbolletje. Dit heb ik nog nooit meegemaakt: meloenijsbolletje! Ik dacht bij me zelf - ook dit moet je maar eens meemaken. Gelijk met mijn voorgerecht kreeg Anneke haar hoofdgerecht - gevulde omelet.
 


Blois - Paleis van Justitie

Tussentijds konden we onze ogen de kost geven.

Een Nederlands echtpaar met 2 kleine kleuters (1 à 2 jaar). Druk in de weer om hun kroost stil te houden. Een Engels echtpaar. Een directrice achter de bar met een air van heb ik jou daar. Felle priemende ogen tegen haar personeel (2 serveersters). De directrice wilde zich overal mee bemoeien, maar er kwam weinig goeds uit haar handen.

We hadden medelijden met de serveersters en natuurlijk ook met het Nederlandse echtpaar met hun kroost. Na een uurtje hadden we het wel bekeken en gaan we terug naar onze caravan.
Hier aangekomen besluiten we nog een korte wandeling over de camping te maken.


Na deze korte wandeling van plm driekwartier hebben we voor deze avond genoeg gezien en sluiten we onze ogen in een heerlijk opgemaakt bed  We horen dat het buiten aan het miezeren is.

Maandag 6 juni 2005
Het is donker weer. Geen stukje blauw aan de hemel te bekennen. Ook niet in de verre toekomst. Het is nog droog, dus gaan we fietsen naar Blois. Nadat we het dorp Candé-sur-Beuvron binnen rijden, begint het te miezeren. Echt vies weer wordt het. We rijden terug naar de camping en besluiten met de auto naar Blois te gaan. Regenjassen mee.
 


Blois - Entree Bisschoppelijk paleis

Moet te doen zijn. Auto even buiten het centrum geparkeerd. Ons boekwerk Loire met een plattegrond van Blois is onze gids in deze stad.

Blois is een mooie historische stad met veel bezienswaardigheden. Van kerk, fontein, bisschoppelijk paleis tot Ville de Hotel. Ville de Hotel is gebouwd op een plateau. Vanaf hier heb je een prachtig overzicht op de stad en de Loire.

Tot 15.00 uur hebben we ons vermaakt in deze stad. Hierna gaan we terug naar de caravan. Opeens is de zon doorgebroken en begroet ons met zijn warme stralen. Het wordt warm en aangenaam. De lange broek en trui wordt uitgedaan. Stoeltjes gaan naar buiten en zonnen maar.


 Blois - Halle aux Crains


Na een klein kwartiertje komt als een dief de regen met bakken uit de hemel. Dat is schrikken. Het papierwerk (boeken - mappen) en niet te vergeten onze drankjes kunnen we met veel pijn en moeite tijdig binnenkrijgen. We besluiten ons geliefd spelletje scrabble voor de dag te halen. Het wordt een interessant potje.
 

De score is niet hoog. Ruim 750 punten en het is een nek aan nek race. Ook nu blijkt dat Anneke de meeste punten heeft gehaald. Het eten staat op een laag pitje.

Tussentijds hebben we nog eventjes van de zon kunnen genieten. Wederom is het gaan regen. Lekker gekletter op het dak van de caravan. Echt vies weer. We wachten op betere tijden. Misschien morgen.


Dinsdag 7 juni 2005

Om 8.00 uur uit de veren. Het is droog zonnig weer. Een stevig briesje dat vooral koud aanvoelt. We besluiten vandaag te gaan fietsen. Fietsen in de omgeving.


Pauzeren langs de Loire


Een route wordt uitgekozen uit de folder Le Pays des Chateaux a velo.
In de folder staat de route omschreven als “Itineraire 3“. Zestien en een halve kilometer. La balade a remonter le temps. De volgende plaatsen worden aangedaan: Les Montils - Seur - Chailles - Villeloret - Madon -  Candé-sur-Beuvron.
 


Fietstocht langs de Loire

Blijkt ruim 25 km te zijn. Voor ons geen probleem. We hebben gefietst van 10.00 - 12.00 uur. Thuis geluncht. Na de lunch gaan we om 13.00 uur wederom op pad. Nu staan de fietsen op de auto. We gaan naar Chaumont sur Loire. Een klein plaatsje langs de Loire. Auto wordt geparkeerd aan het begin van het plaatsje, langs de Loire.

Fietsen er af en we fietsen langs de Loire richting Candé-sur-Beuvron. We rijden langs de camping Muncipal. De camping ligt prachtig langs de Loire. Het is een groot veld waar men een caravan-tent kan plaatsen. Het geheel ziet er heel verzorgd uit. Ter hoogte van de camping gaat het fietspad over in een karrenspoor. Geen gezeur - gewoon door fietsen.

We fietsen langs de Loire. Af en toe is de rivier in al zijn glorie zichtbaar.

Na 2,5 km heeft Anneke het wel gezien. Op deze wijze fietsen, vindt ze er geen lol aan. We gaan terug naar ons uitgangspunt en rijden nu de andere richting in. We rijden enkele kilometers uit het plaatsje en besluiten dat het zo genoeg is voor vandaag. Fietsen op het fietsenrek van de auto en we vervolgen onze weg naar het plaatsje Amboise.
 
Een stadje dat 15 km verder op ligt.  We rijden af en toe vlak naast de Loire. Om 14.00 uur zijn we in Amboise. Een gezellig toeristisch plaatsje. De auto staat geparkeerd even voor het plaatsje.

De binnenstad is voor de voetgangers. We lopen langs de plaatselijke kerk - kapel. We kopen souvenirs voor Lucas en Isabelle. Op het terras drinken we een wijntje en een biertje.

Hierna lopen we naar het huis van Leonardo da Vinci. Hier heeft hij enkele belangrijke mechanische voorwerpen uitgevonden. Hierna houden we het voor gezien en rijden terug naar onze camping. We rijden nu aan de andere kant van de Loire ( N 152).


Amboise - Huis van Leonardo da Vinci


Bij Chaumont sur Loire
gaan we terug naar de andere kant van de Loire (N 751). ’s Avonds gescrabbeld  Wat een moeilijk woord zeg!

Woensdag 8 juni 2005
Om 8.15 uur uit bed. Ontbijten en daarna besluiten we naar Tours te gaan. Om 10.30 uur starten we de motor van de auto en gaan op weg. Om 11.30 uur wordt de auto geparkeerd in een parkeergarage in de binnenstad. We lopen naar het VVV kantoor.
 


Tours - Zicht op de kathedraal

Even zoeken, maar uit eindelijk gevonden. Een modern gebouw nabij het station. We worden vriendelijk geholpen. Een map van Tours + 4 fietsroutes langs de Loire. We lopen hierna naar de kathedraal.

Een mooi gotisch gebouw. Groots van opzet. Mooie glas in lood ramen. Tijdens onze aanwezigheid wordt er klassieke kerkmuziek ten gehore gebracht.

Hierna gaan we lunchen in de binnenstad. We zitten op een terrasje van een Italiaans restaurant - midden in de stad. Zonnig, warm weer. Een klein briesje aan wind, midden in het plantsoen. Ideaal voor een rustpauze.

Vriendelijke bediening. Alles wordt netjes aangeleverd. Om 13.30 uur gaan we wederom op pad. We gaan een van de fietsroutes rijden. We zetten de auto aan het begin van een fietsroute.


Tours - Interieur kathedraal


Fietsen gaan van het fietsenrek. We staan in Port Cardon langs de Cher. We beginnen met de wind mee. Niet direct ons voordeel, want terug hebben we de wind tegen. Er staat een stevige bries. We besluiten 12 km heen en 12 km terug te fietsen.
 

We beginnen heel relaxt. Het is een mooie rit langs de Cher.

Mooi uitzicht over het land. Veel akkers met granen, koren en klaprozen. Hier en daar een oude boerderij / schuur. We passeren het plaatsje Savonnieres. Een klein Frans plaatsje aan de Cher. Een Muncipal is in aanbouw.

In de Cher ligt een aanlegsteiger voor Inlandse houten vaartuigen. We vervolgen onze weg naar Villandry. Hier is ons eind punt. De fietsen worden gekeerd en we rijden terug naar de auto.

Het was een gezellige fietstocht. Een volgende keer beginnen we bij Villandry en gaan dan verder de fietsroute 2 vervolgen. Om 16.45 uur zijn we op de camping. Het is nog steeds zonnig en warm weer.


Langs de Loire - Savonnieres


Donderdag 9 juni 2005   
Vandaag zijn we laat uit bed - 9.00 uur. ’s Morgens vroeg is het nog koud en het bed nog warm. Dus geen enkele aanleiding omuit bed te komen. Eerst brood halen en daarna ontbijten. Het ontbijt hier is zeer gevarieerd.
 


Chenonceau - Kasteeltuin

Stokbrood met zoetigheid (jam, appelstroop en pindakaas) dan yoghurt met een smaakje. Altijd een verrassing met welke smaakje (kersen - aardbei - peer etc.). Daarna afruimen en dan douchen en aankleden is de volgorde van het programma. Koffie. Tijdens de koffie maken we een definitief programma voor de dag.

Vandaag besluiten we een gecombineerde dagvulling te doen. Eerst bezoeken we een kasteel en wel Chenonceau. Een kasteel midden in de Le Cher.
Volgens de plaatsjes van de reisfolder en meegebrachte documentatie is dit een heel apart kasteel. Om 10.30 uur verlaten we de camping en gaan op weg naar Chenonceau. Via de binnenwegen D 110 en D 114 rijden we richting Montrichard.


Van Montrichard gaan we naar Chenonceau. Om 11.30 uur staan we op het parkeerterrein van het kasteel. Via een brede oprijlaan met hoge bomen lopen we in de richting van het kasteel. De zon breekt door. Een koele bries zorgt voor een aangename dag. We zijn niet de
enige bezoekers.
 


Kasteel Chenonceau

Velen gaan ons voor en we zien ook al bezoekers die het kasteelterrein verlaten. Toegangsprijs voor deze entree is € 8. Na een kleine wandeling over de oprijlaan zien we het kasteel liggen.

Een imposant gebouw met daarvoor een groot grasveld. Het grasveld is in een bepaald patroon gemaaid. Aan de rechterkant staat een langgerekte laagbouw van huizen.


Chenonceau


Dit gedeelte wordt
gebruikt als restaurant (zie verder boekje over Chenonceau). Het is een indrukwekkend kasteel, dat over het water is gebouwd. Heel apart. Rondom het kasteel ligt een brede gracht. Uiteraard met enkele ophaalbruggen. De parken rondom het kasteel zijn een plaatje om te zien en doet denken aan Fontainebleau. Na een uurtje hebben we het wel gezien en gaan we een fietstocht maken. Hiervoor gaan we naar Fougeres sur Bievre (Gele route van Pays des Chateau a Velo).
 


Fietstocht langs de Loire

We combineren 2 routes: de gele route en de lichtbruine route. Totaal goed voor 29 km. Het is lekker weer en er staat een stevige bries.

Om 13.00 uur gaan we op pad. Sambin - Ouchamps - Le Mousseau - Farrras - Fresnes - Feings. Tijdens deze fietstocht moeten we stevig op de pendalen staan. We rijden over asfaltwegen en grintpaden. Een gezellige en enerverende fietstocht. Om 15.30 uur is onze fietstocht ten einde.
 
Hierna boodschappen doen in Onzain (nabij Chaumont sur Loire). Om 16.00 uur rijden we het terrein van de camping op en kijken terug op een gezellige zonnige fietsdag.


Vrijdag 10 juni 2005
Het is toch iedere keer weer een wonder dat je wakker wordt en tegen je enige echte eega kan zeggen: Goedemorgen lieveling, heb je lekker geslapen. En ik blij dat ik je weer in levende lijve mag ontmoeten!!! Dit laatste klinkt heel pathetisch, maar ik bedoel het als een goede start van de dag. Hierna zijn de dingen, die op een ochtend op een camping gedaan moeten worden heel voorspelbaar.
 

Brood - Pain Baquette halen. Ontbijten en tijdens en na het ontbijt besluiten wat we gaan doen. Het is zonnig weer en er staat weinig wind. We gaan fietsen.

Althans fietsen langs de Loire in de omgeving van Tours. De laatste fietstocht langs de Loire zijn we geëindigd bij het plaatsje Villandry en vanaf dit punt willen we verder fietsen richting Brehemont (fietsroute no. 2). Zo gezegd - zo gedaan. Om 10.00 uur rijden we richting Tours. Om 11.00 uur staan we bij het plaatsje Villandry. Fietsen van de auto en fietsen maar. Eenmaal op de fietsroute zien we wederom een caravan, waarin woonwagenbewoners leven.


Langs de Loire


De was hangt er te drogen aan een
paar waslijnen, gespannen tussen een gedenknaald en een wegwijzer. We rijden de bewoners voorbij en zien dat een man aan het mandenvlechten is. Dus hij zorgt voor zijn eigen onderhoud. We fietsen eerst langs de Le Cher. We hebben wind mee. Het fietsen kost geen enkele moeite. Na 5 km komt de Le Cher en de Loire bij elkaar.
 


Langeais


Langeais


Langeais


Maar eerst moeten we een hobbelige
kasseien weg nemen. Dit is het verbindingstuk van de ene naar de andere dijk. Alles verloopt gladjes. We komen bij de brug naar het plaatsje Langeais. Langeais ligt aan de overzijde van de Loire. Een klein gezellig dorpje met een groot kasteel.
 


Behemont

Het kasteel staat midden in het dorp. Je kunt er alleen maar omheen. In dit dorpje - midden in het centrum - gaan we koffie drinken. We zitten op een terrasje en de auto’s passeren je rakelings. Voor € 5 weten we alles. Hierna wordt de reis voortgezet en gaan we richting Behemont. Met een rustpauze onderweg, komen we hier om 12.30 uur aan. Een door gemeentewerken geplaatst bivaktafel is voor ons een ideale plek om te lunchen.

We hebben alles bij ons. Brood - drinken. We zijn rappe eters en na een stief kwartiertje zitten we weer op onze fietsen en gaan verder richting Ile St. Martin
(fietsroute no 3).  Even voor dit plaatsje worden we door een toeristisch bord met eettafel en een aantal bomen uitgenodigd om hier eventjes uit te rusten. Een blik jus d’orange (van Slagharen) wordt hier opgedronken en de fietsen worden gekeerd. We hebben 23,5 km gereden.


Eenmaal op de fiets blijkt dat
de wind toch nog aardig tegen ons aan staat te waaien. Er moet meer inspanning worden geleverd om vooruit te komen. Inmiddels hebben we een afgetraind lichaam, dus ons maken ze niets meer wijs. Na 19 km (min 4 km van Langais) en een stuk vermoeiender staan we voor de auto. Enigszins uitgeteld. Onderweg halen we boodschappen. Om 16.45 uur staan we op de camping.
 
Zaterdag 11 juni 2005
Opstaan. Brood halen en ontbijten. Het is zwaar bewolkt en het ziet er niet naar uit dat dit wel eventjes zo kan blijven. We besluiten vandaag om eerst naar chateau Beauregard te gaan en daarna hopen we op beter weer. De zon probeert af en toe door de bewolking heen te komen.

Om 10.30 uur gaan we op weg. Eenmaal aangekomen bij het chateau blijkt dat het kasteel verscholen ligt in een bosrijke omgeving. Niets van het kasteel te zien. Alleen door betaling kunnen we het kasteel bewonderen. Vinden wij niet nodig, dus terug naar de camping.

Het weer wordt er niet beter op. We besluiten ons boeltje bij elkaar te zoeken en naar huis te gaan.


Behemont


In overleg met de beheerder van de camping kunnen we om 12.30 uur de caravan laten inspecteren. Alles wordt uit de kast gehaald en om 12.00 uur is onze caravan klaar voor inspectie. Twee jongens van de camping komen de boel inspecteren en alles is naar wens geregeld. De motor van de KIA wordt gestart. Navigatiesysteem ingesteld voor Ede en daarna gaan we. Bij een stand van 2686 km vertrekken we. Het is 12.30 uur.

De reis verloopt voorspoedig. Geen problemen rond Parijs. Om 21.00 uur staan we voor de deur van Alexandra en Erik. Wij blij en de kinderen en kleinkinderen ook blij. Na een half uurtje gaan we op naar ons eigen huis.

Einde vakantie. Kilometerstand staat op 3200 km.
 

Deze vakantie begon in Orange e.o.


Nico