Europa - Frankrijk - Barbières

Barbières
Tekst en foto's: Debora Scheffer - Bom
Reistijd: augustus 2006

Frankrijk - Rhône-Alpes - Drôme

 

 

Col de Tourniol

 
 
Aan de westkant van de Alpen (daar waar de eerste cols beginnen) ligt een gebied wat zich kenmerkt door enerzijds de prachtige bergen en bergtoppen en anderzijds juist een geheel vlak landschap:

het gebied van de Drôme.

Ideaal voor fietsers en wandelaars die niet per se de beenspieren willen trainen.


Romeins verleden
Gevlucht voor het slechte weer in Duitsland, komen wij uit bij Barbières, een plaatsje ten oosten van Valence. Net aan het begin van de Alpen. De camping Le Gallo Romain ("De Romeinse stijl", naar het vroegere Romeinse handelspad wat door dit gebied ging), in Nederlands eigendom, is net na hoogseizoen heerlijk rustig en prima verzorgd met zwembad, restaurantje en mogelijkheid om bijvoorbeeld brood te bestellen.
 


Onze tent op de camping

Zij bevindt zich op de weg naar de Col de Tourniol (geen makkelijke weg voor grote caravans). Midden in de natuur met de zon die over de bergranden gluurt.

De plaatsen zijn ruim genoeg voor onze tent. Door de bomen en struiken heb je ook behoorlijk veel privacy.

Omdat het rustig is, kunnen we zelf een mooi plekje uitkiezen. Wel moet vermeld worden dat het in het hoogseizoen heel druk op de camping is en er zeker ook veel kinderen zullen zijn. De indruk van dat moment kan zodoende totaal anders zijn dan onze ervaring die prima was.

 
Voor de kinderen is er in het hoogseizoen een speciaal programma. Naast kampeerplaatsen zijn er mobilhomes te huur.

Vanaf deze camping ben je direct in de bergen. Geen wonder dan ook dat een auto hier een must is om ergens naar toe te gaan. En er zijn heel wat campinggasten die de racefiets of ATB flink gebruiken (de helden). Het weer is in dit gebied doorgaans goed.

Wij treffen een weekje bewolking, maar prima weer om nog actief te zijn.


Bergen rond Barbières


Bij wat bewolkter weer, en ja dat kan ook in dit deel als het in de rest van Europa al helemaal slecht is, is het een aanrader om met de auto een mooie bergtocht te maken. Wij doken de eerste dag direct de Col de Tourniol op en gingen zo verder net hoe de wegen ons leiden.
 


Aquaduct bij St. Nazaire-en-Royans

Dit bracht ons onder andere bij St. Nazaire-en-Royans. De toeristische trekpleister van dit dorp valt direct op: een imposant groot aquaduct. Zeker vanaf de westzijde is het prachtig om te bekijken: water op de voorgrond, het aquaduct en de Alpen als achtergrond decor.


Rode grond bij St. Nazaire


Op het aquaduct zelf is een promenade gecreëerd waar je (tegen betaling) overheen kunt wandelen. We passeren zo ook rivierbeddingen met vooral rode zand/grond afzettingen. Het doet bijna Afrikaans aan. Via het lagere gedeelte van de Drôme keren we terug naar Les Barbières.

Cultuur snuiven
Natuurlijk willen we ook wat Franse cultuur opsnuiven en dus vervoegen we ons de volgende dag bij de bezoekers van het Franse stadje Romans-sur-Isère. Het lag aan de tijd en de dag waarop wij het plaatsje bezochten, dat moet ik eerlijk vermelden, maar wat een tegenvaller was dit.
 


Romans-sur-Isère

Geen moment hebben wij er aan gedacht dat dit toeristische stadje wel eens gesloten zou kunnen zijn. De waarschijnlijk normaal gezellige straatjes bleken uitgestorven. De eettentjes waren nog wel redelijk bezet.

Wie het stadje nadert, kan overigens de slot-achtige bebouwing bovenop de berg niet missen. Dus... bekijk even van te voren of er niet een lokale dag is waarop heel het dorp in rust verkeert en ga anders zeker even naar Romans.


Zo zijn er in juli de internationale folklore festivals, zijn er diverse musea in het dorp waaronder het historisch schoenen museum en is er een redelijk aantal boetiekjes en andere winkeltjes. Ook bevinden zich aan de rand van de stad grote bekende supermarktketens. Tijdens de vakantie is het toch wel leuk om minstens een keertje door een van de supermarchés te dwalen en te verwonderen wat er allemaal in de supermarkt te koop is.

Dagje op pad naar de dieren...
Het gebied van de Drôme, waar Barbières in ligt, grenst aan de Ardèche. En hier alleen een trip doorheen maken is al de moeite waard.  Wij gaan op pad naar Peaugres en om precies te zijn naar: Safari de Peaugres - Ardèche.
 

Om het even te vergelijken: een soort Beekse Bergen, maar dan in Frankrijk. Bij aankomst kun je eerst bij het loket kaarten kopen; die bestaan uit twee tickets: eentje voor de safari trip en eentje voor de dierentuin.

Wij gaan eerst op safari met de auto. Zebra’s en andere grazers groeten ons en struisvogels gluren nieuwsgierig de auto in. Een beetje te nieuwsgierig zelfs en we kunnen net op tijd het raampje dichtdoen, of er zat een langnek met snavel en grote kraalogen binnen de auto.

Even doen ze moeilijk en belemmeren ons de doorgang, maar met langzaam optrekken kunnen we toch passeren.


Safari


Dan naderen we een gebied met eerst vooral veel waarschuwingsboorden: alles afgesloten laten, niet stoppen, niet toeteren, niet inhalen, geen herrie maken... We gaan het gebied van de beren in. Eerst zoeken we een beetje in de bossen en zien we weinig, maar dan doemen er als snel een aantal grote donkere gevaartes op.
 


Safari


Slaapverwekkend


Spelende beren


Oke, ze komen vooral spelend en slapend over, maar toch. Een beer heeft een lekker plekje op het pad gevonden en de auto’s manoeuvreren om het beest heen.
 


Voetje kietelen

Een leuke ervaring en zonder krassen op de lak vervolgen we onze tocht langs grazers en meer bijzondere dieren.

Na de safari bezoeken we de dierentuin, waar vooral het voer uurtje bij de leeuwen en tijgers vertier brengt.

In deze verblijven zijn glazen gangen aangelegd waar je doorheen kunt lopen.

Op die manier kun je heel dichtbij de dieren komen en met een beetje geluk lopen ze over je heen en kun je bijvoorbeeld onder een pootje kietelen...


Minigolf in Romeinse sferen
Eind van een middag besluiten we ook nog even actief aan het werk te gaan. Op zo'n 15 à 20 minuten rijden van de camping ligt Mini-golf du Lac bij Chateauneuf-sur-Isère. Aangegeven met bordjes met een kikker erop. Voor mensen die wat jaren geleden in dit gebied waren: dit meer staat bekend als het kikkermeer (Lac s'Aguille) en was vroeger vrij toegankelijk voor recreatie.

Nu is het meer verkocht en alleen toegankelijk voor bezoekers van de entertainmenthallen die er staan en het naastgelegen vakantiepark. De midgetgolf (open sinds 2005) is wel voor een ieder toegankelijk en geheel in Romeinse sfeer opgebouwd. Goede banen (18 stuks), ruim opgezet en een leuk parcours voor jong en oud.
 
Wandeling naar de Tête de la Dame...
Stilzitten komt in ons vakantiewoordenboek hooguit een paar uurtjes voor, dus na wat rustige dagen, begint het in onze voeten te kriebelen en moeten we op pad. Het weer is goed: een flauw zonnetje en fris windje.

De campingeigenaren hebben goede tips voor leuke wandelingen. Zo wordt ons een punt gewezen waar je omhoog kunt naar de Tête de la Dame op 1506m.

Een wandeling voor mensen met een beetje doorzettingsvermogen, een redelijke conditie en vooral geen hoogtevrees.


De eerste top


Lonely at the top

Dit laatste niet omdat de wandeling nou zo moeilijk is, maar vooral omdat je gedurende een groot deel van de wandeling aan de rand van de berghelling loopt met her en der een gapend gat de diepte in.

Het eerste stuk is een kiezelpad met wat begroeiing aan de randen. Hierna volgt een smal pad over de berghelling waarbij de top het grootste gedeelte van de trip in zicht is.

Voor wie wel eens in de bergen wandelt, is het bekend dat dit zowel motiverend als zeer deprimerend kan werken... want die top blijft ver weg.


Eerst passeren we een kruis en bovenop dragen we ons steentje bij aan het torentje op de top. Dit is geen extreme tocht en met 1,5 à 2 uur sta je boven en kun je (bij helder weer) van het prachtige uitzicht genieten.
 


Steentje bijdragen

Als wij naar de top lopen komen we behalve nog wat Nederlandse Gallo Romain gasten ook een aantal gieren tegen.

Ze blijven redelijk hoog boven de berg cirkelen, maar geeft toch een heel apart gevoel.

De nabij grazende koeien blijken er niet echt van onder de indruk te zijn. In totaal 3,5 uur later staan we weer bij de auto. Voldaan!


Terras op onze camping

 

Toppers:

-      de wandeltocht naar de Tête de la Dame (3,5 uur totaal, goede bergschoenen, evt. stokken en zeker geen hoogtevrees)

-      voor kleine ontspanning tussendoor: Mini-golf du Lac

-      autotrip door de bergen en langs St. Nazaire-en-Royans

Floppers:

-      stadje Romans-sur-Isère, typisch Franse slordigheid en op een verkeerd tijdstip is er niets te beleven (dus eerst goed informeren naar openingstijden)

Verder:
 

-      Het eten bij de camping is goed, een simpele maar goede keuken. Het is echter wel afhankelijk van wie die dag als kok de dienst doet. Wij hebben twee maal eten met friet besteld en vonden het de eerste keer heerlijk waardoor de tweede keer - waarbij de friet op zich ook oké was – een beetje tegen viel .

-      Brood bij de camping is goed en eigenlijk de enige manier om vers brood te eten ’s ochtends. In het dorpje is een bakkertje met voornamelijk stokbroden en het brood uit de supermarkten is niet zo goed vers te houden.

-      Wij zijn op de bonnefooi vanuit Duitsland naar Frankrijk gereden, verdreven door slecht weer. Het is ons opgevallen dat campings hier niet in grote getale aanwezig zijn en als ze er zijn, zijn ze vooral druk, groot en aan het eind van de dag vies. Le Gallo Romain kwamen wij bij toeval tegen en was echt een verademing na alles wat we daarvoor gezien hadden. Onze wijze les: niet op de bonnefooi dit gebied in, maar van te voren oriënteren waar de campings zitten en wat voor camping je zoekt.


Uitzicht onderweg


 


 Debora