Europa - Frankrijk - Provence - Roquebrune-sur-Argens

Roquebrune-sur-Argens
Tekst: Charles Julien sr. - Foto's: Therese Honselaar
Reistijd: mei - juni 2006

Frankrijk -
Provence-Alpes-Côte d'Azur - Var

 

 

Roquebrune

 
 


Een van de toegangspoortjes

Even aan de drukte van de kust ontsnappen

Slechts 15 minuten rijden en u waant u, min of meer, in de middeleeuwen.

Waar kan dit?

In Roquebrune-sur-Argens, maar 10 km. van de kust, tussen Fréjus en Ste. Maxime.

Dit zeer aanbevelenswaardige en schilderachtige plaatsje heeft in het centrum een aantal kleine parkeerplaatsen, maar die worden meestal door de eigen inwoners gebruikt.

Een "royaal" parkeerterrein bevindt zich aan de noordkant van het dorp en nog kosteloos ook. Uniek aan de Côte d'Azur!


Boulevard de Liberté


Via tunneltjes komt u in het centrum terecht. En zoals gewoonlijk: het hoogste punt is gereserveerd voor de kerk. Daaromheen het kleine, maar zeer aangename centrum met souvenirwinkeltjes, restaurantjes en leuke terrasjes. Door de vele trapjes en poortjes is het bijna autovrij.
 


Hotel de Ville

De echte hoofdstraat en tevens centrum is de Rue de L'Hotel de Ville. Hierlangs lopen ook de Moorse galerijen.

Het gemeentehuis is te vinden op de hoek van de winkelstraat, Rue de Grande André Cabasse.

 


Steegje naar het postkantoor

 
Een paar honderd meter noordelijker vinden we het mooie Lac d'Aréna. Hier zijn twee restaurantjes, een leuk strand en telefooncel (altijd handig om eens niet per mobieltje naar huis te bellen).

Aan het strand word je soms opgeschrikt door een voorbij gierende motorboot met waterskiër. Deze sporters houden echt wel goed afstand van de baders.

Ook zijn hier wat waterfietsen en ander futuristisch materiaal voor een uurtje te huren.

Deze plek is door de toerist gelukkig niet ontdekt en hier kan je Fransman onder de Fransen zijn en zelfs nog een balletje Jeu de Boules gooien. Het meer staat in verbinding met de rivier de Argens en ligt aan de voet van de rood-bruine rots die in al zijn eenzaamheid staat te pronken.


Lac de L'Aréna

 


Rocher de Roquebrune

Tussen het plaatsje en het meer loopt een smal glooiend weggetje, dat uiteindelijk in de plaats Le Muy uitkomt.

Deze weg loopt langs de voet van de rots, waarnaar Roquebrune is genoemd.

Parkeer de wagen even aan de kant en klim een eind omhoog in de zinderende hitte van de Provence. Hier zijn mooie plaatjes te schieten en de uitzichten blijven veranderen.

Het is een ideale plek voor een gezonde rustpauze of een potje badminton op de vlakkere delen.

Het enige verkeer hier komt van de bewoners, die zeer voorkomend en vriendelijk zijn.
 
Roquebrune aan de noordkant verlatend, komen we bij de snelweg. Deze twee kilometer loopt langs wijnvelden, potteriën en supermarkten.

Opvallend zijn ook de vele bedrijven die stacaravans en chalets verkopen. Modellen te kust en te keur.

Als we onder de snelweg door zijn, komen we in een heerlijk geurend gebied van sparren, dennen en natuurlijk de Pin Parasols. Deze vier kilometer lange weg loopt, over heuvels en langs gezellige bochten, naar de villawijk La Bouverie. Schitterend gelegen. Je zult hier toch mogen wonen!

Twee kilometer noordelijker loopt de smalle weg D 47. Ga deze op in omhooglopende richting, dus rechtsaf en geniet van de rare kurkeiken met hun gedeeltelijke zwarte bast.


Hoogste punt op de D 47 - La Bouverie in de laagte


Ietsje verder kom je bij de smalle kloof de Gorges du Blavet. Hiervoor moet je wel de auto uit en een kort stukje lopen. Dit is zeker de moeite waard, maar het parkeren wordt ook hier al wat moeilijker.
 


D 47 - La Motte - Bagnols en Forêt

Als we de gemeentegrens passeren komen we na 300 meter op het hoogste punt van deze heerlijke weg.

Natuurlijk de wagen of de fiets aan de kant en bekijk de oriënteertafel.

Onder de kurkeiken is een kleine picknickplaats met een onvergetelijk uitzicht, tot aan de kust.


Bagnols en Forêt


Na de afdaling zijn we na 5 minuten met de auto in het bergdorpje Bagnols en Forêt. Van hier dalen we af via ontelbare slingerbochten naar het vlakke land van Fréjus en vandaar terug naar Roquebrune.
 


Frans nationaal skicentrum - Roquebrune

Naar het zuiden

Roquebrune is omgeven door wijnvelden en de heerlijkste wijnen worden hier gemaakt, vooral de rosé is lipaflikkend. Gaan we richting Agulf dan nemen we voor driekwart de rotonde en na 100 meter rechts is het Centre National de Ski Nautique. Wat voor de voetbal Zeist is, is Roquebrune voor de waterskiërs.


Centre national de ski nautique


Het is een lang gegraven kanaal met springschans en aan het eind wat kantoorgebouwen en terras. Het valt enorm tegen maar toch is het leuk om langs de oever te gaan pauzeren en naar de spaarzame sporters te kijken. De hele weg langs het kanaal mag met de auto bereden worden, maar is zo smal dat passeren van een tegenligger via een inrit of berm moet gaan. Aan de andere kant loopt een voetpad, dus een rondje skikanaal kan gemaakt worden.

Gaan we verder naar de kust door, dan komen we in het aardige kustplaatsje St. Agulf waar richting Fréjus grote stranden zijn en bij St. Agulf zelf zijn leuke kleine strandjes te vinden. Het centrale plein wordt steeds bevolkt door Jeu de Boulers en steeds meer vrouwen werpen hierbij hun gewicht in de strijd. Emancipatie, zelfs in de mannensport!
 


Les Issambres

Terug naar Roquebrune

We rijden weer naar het zuiden. Naar dezelfde rotonde, maar die nemen we nu voor de helft. Over een typisch Provencaalse weg, met dennengeur en warmte, langs de specifieke huizen van de streek, gaan we naar Les Issambres. Ook dit is weer een deelgemeente van Roquebrune. Hiervoor moeten we de Col de Bougnon over.

Na een rustig klimmende weg en slechts één haarspeldbocht zitten we aan de top van de col. Schrik hier niet van, want deze col is nog geen 200 meter hoog. Na een kilometer ben je al bij de hoge buitenwijken van de begenadigde gemeente. Er is een parkeerplaats aan de rechterkant met een fantastisch uitzicht over de zee. Daarna slingert de weg zich langs de villa's naar beneden en kom je uit bij de haven: Port des Issambres.
 
Roquebrune is niet alleen een mooie gemeente, met veel variabele mogelijkheden, maar ook erg groot. Van noord naar zuid is het 22 kilometer.


Roquebrune-sur-Argens - Overzicht van de gemeente


www.paysmeresterel.com


 
Charles