Europa - Frankrijk - Via de Vogezen naar de Provence

Via de Vogezen naar de Provence
Tekst: Frank Julien
Reistijd: augustus 2004

Frankrijk - Lorraine - Vosges en Provence-Alpes-Côte d'Azur - Alpes-de-Haute-Provence

 

 

Gorges du Verdon

 
 

Vogezen: La Chapelle-devant-Bruyères

Provence: Castellane

   
Woensdag.
Eerste reisdag naar de Vogezen. Onderweg veel regen. Op de eerste camping was geen plaats meer.
De tweede, in St.Die stond ons niet aan. De derde camping hebben we van te voren gebeld of er nog plaats was. Vanaf heden bellen we eerst op voordat we er naar toe rijden.
Het is nu droog en de temperatuur is 30°. Bewolkt. De nacht van te voren is de camping onder water komen te staan door een wolkbreuk en hevig onweer.
De stroom was uitgevallen en in sommige tenten stond wel 40 cm water. Dat hebben wij gelukkig niet meegemaakt.
Donderdag
Vandaag een dag van zwemmen en niets doen. Bewolkt en vanaf 15.00 uur onweer en regen.. 30°
Wij staan direct naast het sanitairgebouw, wat heel gemakkelijk voor ons is. Regelmatig ruiken we een rioollucht. Dit komt niet van het sanitair gebouw want het wordt over de gehele camping geroken.

Vrijdag
Droog en zwaar bewolkt. Bezoek aan Colmar. Mooie heenweg via Gerardmer en mooie col gereden met veel haarspeldbochten. In Colmar regent het. uit wanhoop maar naar een restaurant gegaan zodat we een tijdje droog zaten.. Op de terugweg droog en onderweg hebben de kinderen met een bootje gevaren en geracet in een elektrische auto.

Zaterdag
Bedoeling is om te gaan zwemmen en varen op het Longemeer. Eerst is het bewolkt en bij het meer ontstond het onweer; Daar waren wij getuige van.
Best mooi om te zien echter niet leuk om er in te zitten. We zijn daarom maar gevlucht naar de camping. Daar af en toe een bui bij 30°

Zondag
Schitterende dag. Lekker gezwommen  in het Longemeer maar vooral gevaren met Rick z'n boot. Zonnig weer en 30°. De vooruitzichten zijn, morgen nog een mooie dag en daarna wordt het weer slechter.
We hebben het besluit genomen om dinsdag te vertrekken naar de Provence

aan water waren we toch al gewend

 i.v.m. de weersverwachtingen in de Vogezen.

Watervallen van Tendon

Dinsdag
Reisdag van 500 KM naar overnachting plaats Monestier de Clermont ( 30 km onder Grenoble) Camping municipal Les Portes du Trieves.
Onderweg erheen steeds regenbuien. De tent was nat ingepakt.
Tijdens het opzetten van de vouwwagen en de luifel was het droog.
Een collega van het werk ontmoet.

Sprookjes landschap bij Col de Haut Croix (route Grenoble - Serres -Sisteron)

 
Vanaf 20.00 uur regen, regen en nog eens regen. Wij stonden niet goed.
We kregen het water van de weg onder onze tent. Esther heeft een dammetje gemaakt en dat heeft gewerkt.

Woensdag
Reisdag over 200 km naar de Provence. Over N - wegen met diverse cols
Het weer wordt steeds mooier. Onderweg ontsnapten we aan een ongeval.Op een berg ( de Haut Croix), in de afdaling, verliest een tegenligger de macht over zijn stuur. Al slingerend komt hij naar beneden en komt tot stilstand tegen een achter ons rijdende auto. Beide auto's worden tegen de rots aangedrukt.
De bestuurder van de auto komt er goed vanaf want ik ging er van uit dat hij het ravijn in zou storten.
De auto achter ons heeft veel pech. Waarschijnlijk zijn beide auto's totall-los.
Donderdag
Castellane. Camping Des Gorges de Verdon. Gezellige camping, zwemmogelijkheden in de Verdon en in het zwembad. Veel avondactiviteiten, restaurant, winkel. Zwemmen, niks doen en winkelen. Zon, boven de 30°

Vrijdag
Samen met Rick en Esther naar het kapelletje gewandeld boven op de rots. Anita blijft beneden i.v.m. haar slechte knie. De kinderen vonden het heel leuk om naar boven te lopen/klimmen naar het kapelletje boven op de rots bij Castellane. Wij waren snel boven, binnen een half uur. Een hele prestatie voor Esther en Rick. Bij 30° in de zon!! Verder gezwommen en aftasten of het verantwoord is om met Rick zijn boot de Verdon af te gaan. een stuk voor mij wel.

Samen met de kinderen durf ik nog niet. Hoog water in de Verdon. 2 Keer per week ( di+vr) laten ze het waterniveau stijgen in de Verdon zodat er op geraft en

Castellane
Rots met Kerkje aan de Verdon

gekanood kan worden.

Zaterdag
Vannacht veel wind met windvlagen tot 75 km per uur. Stormband geplaatst aan de luifel. Overdag de Gorges du Verdon afgereden. Mooie tocht, mooie uitzichten, 4 grote roofvogels gezien in de Gorges en een steenbok.
Bijzonder is de mooie blauwe kleur van het Lac de St. Croix. Anita heeft 's-morgens erg veel last van haar schouder gekregen.

Zondag
Vandaag de hele dag bezig geweest met het maken van een wildwaterbaan in de Verdon. De bodem bestaat uit grote en kleine stenen. Het waterniveau is voor het merendeel van de plaatsen zo laag dat je zelf het water kan sturen door dijkjes te maken en zo stroomversnellingen kan maken. Vanaf die stroomversnellingen kan je dan met een band of boot vanaf gaan.

Maandag
Naar de Middenlandse zee , St. Maxime en St. Aygulf.
Lange tocht  door het afgebrande gebied van de Var. De bedoeling is om naar St. Tropez te gaan. Echter na 1 uur in de file te hebben gestaan, kiezen we er voor om richting Frejus te gaan. vorig jaar zouden wij hier naar toe gaan. We zijn blij dat we er niet zijn geweest. Massale toerisme waarvoor alleen het strand interessant is.
In Draguignan naar de McDonalds geweest.

Helden hoog boven de Verdon

 

                        "Raften" in de Verdon

Dinsdag
Vandaag de voortent afgebroken en de luifel verplaatst; De rest van de tijd op onze eigen wildwaterbaan in de Verdon gevaren. Esther, Rick en papa hebben ervan genoten.
De hele week boven de 30° geweest

Woensdag
Tent in Castellane afgebroken. We gaan naar onze overnachtingsplaats Villefranche sur Saone. 400 km rijden in de zon.
De camping ligt 30 km boven Lyon. Camping Municipal. In Villefranche komen we de familie Scholten uit Asten tegen.
Onweer in de verte, voor de zekerheid de stormband weer geplaatst. 's-Nachts regen.

Donderdag
Reisdag naar Asten. 800 km.
Mooie reisdag. 10.00 uur vertrokken en om 19.00 uur thuis. Kinderen houden het reizen goed vol. Over bochtige wegen in de bergen wordt Esther wel eens ziek, maar het is niet zo ernstig dat ze moet overgeven.
Esther en Rick zijn fijne kinderen om mee te hebben op vakantie

     

Gorges du Verdon


 


Frank