Europa - Finland - Lapland - Kittilä - Levi

Fins Lapland
Tekst en foto's: Pasca Nabben
Reistijd: januari 2010

Finland - Lapland - Kittilä - Levi

 

     

24 januari 2010 - Een ijsvrij vliegtuig en een witte wereld
 

Even na middernacht klinkt het gepiep van de wekker, opstaan! Vandaag naar Fins Lapland! Na de nodige kopjes koffie om echt wakker te worden gaan de laatste spulletjes in de tas en kunnen we op weg. Na de berichtgeving over het slechte weer besluiten we eerder aan te rijden naar Schiphol en dat is maar goed ook, door de hevige sneeuwval en gladheid doen we er bijna drie kwartier langer over dan normaal en rijden we om 03.00 uur “lang parkeren” op.
 
Dit keer vliegen we met Arkefly, deze maatschappij vliegt rechtstreeks naar Kittila in Fins Lapland dus dat is gunstig. Het feit dat we “maar” twee uur ipv. van drie uur van te voren aanwezig moeten zijn is prettig. De formaliteiten op Schiphol verlopen vlot en we hebben nog wat tijd om te winkelen, er moeten immers weer nieuwe boeken worden aangeschaft!

Eenmaal in het vliegtuig moeten we nog even wachten tot het vliegtuig ijsvrij is gemaakt. Dat duurt en duurt en duurt... om een lang verhaal kort te maken; we hebben twee uur vertraging en zitten al die tijd in het vliegtuig, en dat voor een vlucht van nog geen drie uur! Diverse malen excuus van Arkefly die de schuld van de vertraging bij Schiphol neerlegt... Maar goed, 2 uur later dan gepland gaan we eindelijk op weg!

Eenmaal in de lucht doet de purser nog enkele mededelingen, en nadat hij ook nog eens de groeten overbrengt aan enkele passagiers nemen we Arkefly niet echt serieus meer! De vlucht echter verloopt goed en ach, daar gaat het toch om. Het is wel leuk dat de piloot aangeeft wanneer we de poolcirkel overgaan, onder ons is niets anders te zien dan een wit landschap, maar het is toch best een bijzonder moment!

 


Hotel Hullu Poro in Levi

De landing wordt ingezet en dat is toch best spannend op zo’n witte landingsbaan. We zijn er! Op de vliegtuigtrap mogen we kennismaken met de kou! Die dringt gelijk onze neus binnen, fris! Op het vliegveld heerst een ontspannen sfeer, geen controle of iets dergelijks gewoon doorlopen naar buiten! Het is even zoeken naar de juiste bus die ons naar Levi zal brengen en eenmaal in de bus krijgen we ons “programma” van deze week met de juiste tijden aangeboden en in het Fins worden we hartelijk welkom geheten in Lapland! Uiteraard begrijpen we dit pas als de Engelse vertaling volgt...

Ons verblijfsadres voor deze reis is hotel Hullu Poro, oftewel het gekke rendier. Het is een fijn sfeervol hotel wat heerlijk verwarmd is! We krijgen een kamer in het hoofdgebouw en dat betekent tevens dat we ’s morgens niet eerst naar buiten hoeven om naar de ontbijtruimte te gaan, want zelfs voor zo’n korte wandeling is het aan te raden om je warm aan te kleden.

Hullu Poro heeft diverse gebouwen waar de kamers in zijn ondergebracht en restaurants bij het hotel maar ook in Levi zelf. Onze kamer heeft tevens een balkon en het uitzicht is grandioos! De kamer is prettig, misschien wat oubollig ingericht maar van veel gemakken voorzien, vooral de verwarmde badkamervloer is zeer aangenaam! Al snel hebben al onze spulletjes een plekje gekregen en we popelen om naar buiten te gaan, dus extra laagjes aan onder onze ski kleding, handschoenen aan en muts op en wij zijn er klaar voor!
 


Het kleine gemoedelijke centrum van Levi

De eerste middag gaan we op verkenningstocht, eerst even een supermarkt opzoeken, die blijken er drie te zijn in de nabijheid (op loopafstand) van hotel Hullu Poro dus kiezen we er een uit en halen de noodzakelijke spullen. Daarna lopen we het kleine gemoedelijke centrum van Levi in. Het is nu bijna 15.00 uur en het wordt al schemerig zodat het al veel later op de middag lijkt.


Veel sneeuw en overal gezellige verlichting


We wandelen wat rond, het is hier echt prachtig, overal sneeuw, heel veel sneeuw en overal gezellige (kerst)verlichting, geweldig! In het centrum een paar souvenirwinkeltjes, restaurantjes en barretjes. Ondanks de lage temperaturen kunnen we goed tegen de kou en vertoeven we de hele middag buiten. Onze aangeschafte ski kleding en het thermo ondergoed doen uitstekend werk en het is geen overbodige luxe! De eerste avond doen we lekker rustig aan, wat eten, pilsje drinken, wat tv kijken en niet al te laat naar bed.


25 januari 2010 - Rendieren, langlaufcapriolen en sneeuwscooters
 

Om 06.15 uur beginnen we deze morgen met een flinke wandeling. Heerlijk die koude buitenlucht, neushaartjes bevriezen overigens als je hier naar buiten gaat, gek gevoel! We hebben trouwens kei goed geslapen en dat zal de rest van de vakantie zo blijven!
 
Het is heerlijk om hier door de sneeuw te wandelen, uiteraard wordt er links en rechts getest hoe diep die sneeuw nou eigenlijk is, nou... diep! Zodra we van het pad afwijken staan we tot onze billen in de sneeuw! Om 07.30 uur hebben we reuzenhonger, ook dat komt door de buitenlucht! Tijd voor een stevig ontbijt, en in Hullu Poro weten ze wel wat dat is! Een ontzettend uitgebreid ontbijtbuffet wacht op ons.

Nadat we nog het een en ander hebben gekocht in de supermarkt gaan we even langs bij het informatiecentrum van Levi. We informeren waar de schaatsbaan is en waar we langlaufspullen kunnen huren. Als we na 20 minuten weer buiten staan zijn we voorzien van alle info en hebben we de nodige folders in onze handen. Eerst even terug naar het hotel om de boodschappen weg te brengen, snel een kopje koffie en we gaan weer op pad.

Het is een hele onderneming om de deur uit te gaan, al die laagjeskleding, we zijn niet zo maar weg, maar we krijgen het al aardig onder de knie. In het centrum van Levi huren we onze langlauf uitrusting bij Intersport, er zijn overigens nog meer punten waar je langlaufspullen kunt huren bijvoorbeeld bij Zero Point nabij de skipiste.
 
We hebben nog nooit op de latten gestaan en we willen het langlaufen natuurlijk direct gaan uitproberen. Links van de skipiste beginnen de langlaufroutes en het is geweldig! Maar ook ontzettend hilarisch!
 
Met meer vallen dan langlaufen bereiken we het hoogste punt van een heel laag heuveltje... maar oefening baart kunst zullen we maar zeggen en na enige tijd hebben we het redelijk onder controle.

De omgeving is prachtig, een dikke laag sneeuw ligt op de dennenbomen en overal waar je kijkt is het wit, wit, wit, en het is zo ontzettend stil, we horen alleen het glijden van onze langlaufski’s in de sneeuw.

We komen er achter dat het een vereiste is om in de sporen te blijven!

Vooral berg af is langlaufen erg leuk alleen het remmen hebben we nog niet onder de knie. Berg op wordt al een stuk lastiger en we krijgen het er zelfs warm van! We komen tijdens onze korte eerste tocht niemand tegen en dat is maar goed ook, niet iedereen hoeft ons gestuntel te zien! Ach, als we maar schik hebben, en dat hebben we!
 
Wat een verrassing! We zien de eerste rendieren!

Wat moeten deze dieren gehard zijn om in deze kou te overleven.

Heel rustig schrapen ze met hun hoeven de sneeuw weg om bij voedsel te komen, ze kijken even naar ons op, zien geen gevaar, en gaan rustig door met waar ze mee bezig waren.

We maken wat foto’s, genieten van deze dieren met hun trouwe ogen en besluiten dan om terug te gaan naar het hotel, vanmiddag om 15.00 uur staat onze snowscooter tour op het programma! Op onze kamer eerst even een kop koffie en een boterham, daarna gaan er extra fleece laagjes aan over de thermo. Tijd voor actie!
 


Thermo overall, bivakmuts, laarzen, helm...

Om 14.30 uur melden we ons bij Lapland Safari’s in het centrum van Levi. Een uitstekend bureau wat geweldige excursies aanbiedt met perfecte begeleiding. Langzaam druppelt de rest van de groep binnen en worden we allemaal voorzien van: thermo overall, bivakmuts, laarzen, echte Finse geitensokken, fleecehandschoenen, handschoenen en helm... we kunnen nog net lopen...

Warm aangekleed stappen we met 40 anderen op 20 scooters en kan, na een korte uitleg, de rit beginnen, spannend! Nou, starten dan die scooter!

Na een paar minuten zijn we Levi al uit en rijden we door een prachtig landschap, daar kunnen we nu nog van genieten want over niet al te lange tijd is het daar te donker voor. Met 70 km per uur scheuren we over bevroren meren en door de sneeuw, het is geweldig. Onderweg waag ik het zelfs om een stukje te filmen maar heb daarna geen gevoel meer in mijn vingers van de kou!
 

De tocht is geweldig en halverwege maken we een stop en krijgen we warme bessensap. Ik voel mijn vingers echt niet meer en houd de beker stevig vast. Door deze stop hopen we wat op te warmen maar dat wil niet echt lukken. We scooteren verder door kuilen en behoorlijk scherpe bochten, het tempo zit er goed in. Na bijna 3 uur keren we in het pikkedonker terug naar Levi en dat is maar goed ook, zelfs praten gaat moeilijk met onze koude kaken en wangen! Wat een ervaring!


26 januari 2010 - Met de slee boodschappen doen en 10 km langlaufen
 


Boodschappen doe je met een slee

Vroeg ontbijtje en daarna met een sleetje boodschappen doen. De sleetjes liggen bij de ingang van het hotel en zijn super handig om je boodschappen mee te doen, geen gesjouw met tassen en het is weer eens een keer wat anders. Om 08.45 uur staan de boodschappen op de band, we mogen alleen de blikjes bier niet voor 09.00 uur mee naar buiten nemen. Finse maatregel, wij snappen deze maatregel niet helemaal en zien het nut er niet van in maar wachten keurig tot 09.00 uur... John maakt het grapje dat we de blikjes echt niet voor 09.00 uur willen nuttigen maar de verkoper snapt dát weer niet. Goed, kwartiertje buiten wachten, om 09.00 uur terug naar binnen, blikjes ophalen en weer naar buiten want alles was al betaald... De boodschappen op de slee en terug naar het hotel. Leuk, boodschappen doen!

Vandaag gaan we een heuse langlauftocht maken, niet een klein stukje maar een route van bijna 10 km. door de bossen.
 
We trotseren flinke heuvels en geweldige afdalingen de natuur is wonderbaarlijk mooi en we genieten van de rust en van de ruimte. Helaas zien we vandaag geen rendieren, hebben we gisteren toch maar mooi geluk gehad. Van de makkelijke route dwalen we af naar de zwarte oftewel zware route maar we laten ons niet kennen en gaan stug door! Dat is aan het eind wel te merken aan onze beenspieren!

Sommige heuvels komen we echt niet op. Dus latten af en lopen! Er staat een behoorlijke wind die constant stuifsneeuw in onze gezichten blaast, tijdens het langlaufen merken we dat niet echt maar als we even pauzeren koelen we flink af en merken we dat het echt koud is vandaag.

Tegen 13.30 uur bereiken we moe maar voldaan, zoals dat zo mooi heet, het einde van de route, toch maar even drie uur op de latten gestaan.


Witte wereld


Na een goede lunch maken we een wandeling door de omgeving en om 16.30 uur zijn we terug in het hotel. Het is mooi geweest voor vandaag! Nu... de verwarming hoog en lekker relaxen.


27 januari 2010 - Sneeuwstorm en husky's
 

We slapen hier zo vast dat we echt de wekker moeten zetten willen we op tijd ons bed uit zijn. Vanmorgen zelfs de wekker gewoon weer uitgezet met als resultaat dat we voor ons doen vrij laat op zijn, 07.00 uur.
 


Een heuse sneeuwstorm

Het heeft de hele nacht flink gewaaid en vanmorgen is dat niet veel anders.

De wind heeft gezorgd voor een ander landschap: overal flinke nieuwe sneeuwheuvels en de deur van het balkon krijgen we nauwelijks open door het pak sneeuw wat er tegenaan is gewaaid. Het heeft continue gesneeuwd en dat gaat hier niet met centimeters maar gewoon met een flink pak nieuwe sneeuw over de al aanwezige sneeuw.

Na een uitgebreid ontbijtje gaan we voor een wandeling. Net voordat we het hotel uitlopen zien we op het informatiebord dat er voor aanstaande zaterdag een trip wordt georganiseerd naar het originele ijshotel in Zweden. Na kort overleg besluiten we hier naar toe te gaan. Het gaat om een Engelse reisorganisatie en we zijn van harte welkom om mee te gaan. Na betaling ontvangen we de tickets en is alles geregeld. Leuk vooruitzicht!
 
Het blijft hard waaien maar daar laten we ons niet door weerhouden.

De sporen van de langlaufroutes die gisteren nog duidelijk te volgen waren zijn niet meer te zien en onze voetstappen staan als eerste in de verse sneeuw. Het wordt een fikse wandeling en een skibril is vanwege de stuifsneeuw niet overbodig.

Eenmaal terug op de kamer zien we op het nieuws dat er in Fins Lapland heuse sneeuwstormen gaande zijn, inmiddels waren we daar zelf al achter gekomen.

Om 14.30 uur zijn we bij Lapland Safari’s en worden we warm ingepakt voor ons husky avontuur. Even denken wij nog dat deze niet door zal gaan i.v.m. de sneeuwstorm, maar van dat “beetje” sneeuw deinzen de Finnen niet terug!


Verse sneeuw


Met een busje worden we vanuit Levi naar de Giewont Adventures Huskyfarm gebracht. De laatste 100 meter leggen we te voet af, de bus kan niet verder want vanwege de hevige sneeuwval is het pad onbegaanbaar.
 


Warm ingepakt voor de huskytocht

Als we de farm naderen horen we de honden al! We worden welkom geheten en krijgen uitleg over hoe we het beste met de slee kunnen omgaan en vooral, en daar wordt echt de nadruk opgelegd, waar de rem zit en hoe deze te gebruiken. Als menner (dat is degene die achter op de slee staat) nooit van de slee af vallen, vooral vast blijven houden! Elf sledes staan er klaar met elk een huskyspan van 8 honden, laten wij nou net de slee krijgen met een huskyspan van 7 honden! De sledes zijn vastgebonden en het kabaal van de honden is overweldigend! De honden rukken aan het touw, die hebben er zin in!

Ik neem plaats op de slee en John gaat achterop staan. Ondertussen begint het al te schemeren, de sneeuwstorm gaat onverbiddelijk door! Terwijl we wachten en de eerste sledes zien vertrekken, staan onze husky’s op hun achterpoten om weg te komen, ze blijven aan het touw rukken, het voelt als pijl en boog en we hebben echt het idee zo dadelijk vooruit te schieten! De slee op zich ziet er best gammel uit, maar het zal wel goed komen.

Dan wordt ons touw losgemaakt en we gaan inderdaad snel, razendsnel! Heftig! Eenmaal in diepere sneeuw gaat het wat rustiger maar we gaan nog steeds zo hard dat John direct moet bijremmen anders gaan we onze voorliggers voorbij en dat mag niet. Het is super, een hele belevenis, met ons eigen huskyspan door de natuur van Fins Lapland.

Inmiddels is het bijna helemaal donker, we moeten goed opletten want er wordt vrij vaak gestopt, waarom weten we niet precies, we vinden het zielig voor de honden die nog lang niet moe zijn en maar door willen gaan. Jammer dat we dus constant de rem moeten gebruiken.
 


"Onze honden"


De menner


We gaan snel!

 
We gaan een flinke heuvel op en even lijkt het of de honden het niet alleen gaan redden en John voor de eerste keer mee moet helpen, maar wij hebben een gouden span, en we halen het!

De tocht duurt ongeveer 1 1/2 uur, het waait nog steeds ontzettend, en de gevoelstemperatuur ligt hierdoor erg laag, onze ogen tranen en ijs vormt zich op ons gezicht. In het donker komen we terug bij de farm, ondertussen hebben we het ijskoud! Gelukkig staat er warme bessensap klaar bij een haardvuur, even opwarmen. Hoe dan ook, ondanks de kou, dit hadden we nooit willen missen! Het is echt fantastisch!

“Onze” honden hebben het geweldig gedaan!


Husky puppies


28 januari 2010 - Sneeuwschoenwandeling en bevroren dennenbomen
 

Vroeg op vandaag. Na het ontbijt is het direct tijd om ons om te kleden, vandaag gaan we een sneeuwschoenwandeling maken.
 


Sneeuwschoenwandeling

Het weer is vandaag rustig, geen wind meer en later op de dag komt een waterig zonnetje tevoorschijn.

Om 08.30 uur zijn we bij Lapland Safari’s en krijgen we onze “tennisrackets” oftewel onze sneeuwschoenen, die met gespen aan onze eigen laarzen worden vastgemaakt. Met een klein groepje wandelen we Levi uit en het lopen op deze tennisrackets gaat best gemakkelijk, totdat we een berg gaan beklimmen die bedekt is met anderhalve meter verse sneeuw, dan wordt het pas echt ploeteren. Dankzij de sneeuwschoenen zakken we niet verder weg dan zo’n cm of 30 tot 40.

Het is ontzettend leuk om te doen en je krijgt het er flink warm van, we lachen om de capriolen van onze medewandelaars en om die van onszelf. Als je eenmaal valt ben je niet zomaar weer op de been!


Een dikke ijslaag op de bomen

 


Uitzicht op Levi

We ploeteren een flink eind de berg op en hebben ontzettend mooie uitzichten. Op deze hoogte zit er niet alleen sneeuw op de dennenbomen en struiken maar ook een dikke ijslaag, prachtig om te zien. Vooral als de zon een beetje doorkomt lijkt alles te schitteren. De sneeuw lijkt ijsblauw te kleuren, zo ontzettend mooi. De lucht is helemaal helder en een roze gloed maakt het plaatje compleet. Onder ons zien we Levi liggen, het is inderdaad echt maar een klein dorp en in de verte zien we Hullu Poro.

Halverwege de tocht is het tijd voor warme bessensap, de Finnen weten wel hoe ze je warm moeten houden, bessensap doet het altijd goed!

Nadat we nog een stuk bergopwaarts zijn “gelopen” is het tijd voor de terugtocht, normaalgesproken gaat deze sneller, maar nu is het opletten dat je met je sneeuwschoenen niet uitglijdt en té snel beneden bent!
 
’s Middag maken we zelf (zonder sneeuwschoenen!) nog een mooie wandeling van ruim twee uur richting Kittilä, zien kleine dorpjes waaronder Immel en een gigantisch bevroren meer. Omdat het vandaag zo’n helder weer is, is het echter ook wel erg koud en nadat we terug zijn in het hotel is het eerst tijd voor een warme douche. Nadat we een broodje hebben gegeten maken we toch nog een korte wandeling, we kunnen het niet laten!

Ondertussen is het 17.30 uur en de temperatuur is -25. We lopen nog even naar hotel K5 (is weer eens wat anders dan K3) en bekijken de rendieren die ze hier in een parkje houden, het is uiteraard lang niet zo mooi als dat je deze dieren in het wild ziet.

Nog even met de slee wat boodschappen doen en dan is het tijd om te relaxen, boekje lezen, beetje tv kijken, wat eten en drinken.


Het dorpje Immel


29 januari 2010 - Wandeling en souvenirs
 

De wekker niet gezet, vandaag wordt er een beetje uitgeslapen. Om 08.15 uur zijn we op en om 09.00 uur zitten we aan ons uitgebreid ontbijt. We doen het lekker rustig aan, vandaag geen activiteiten op de planning.
 


Sauna in de vorm van een tipi tent

’s Morgens sneeuwt het weer maar het voelt vandaag niet zo koud aan, of zouden wij er stiekem aan wennen?

We gaan voor een wandeling en lopen Levi uit richting Rakka. Onderweg komen we al vrij snel weer rendieren tegen, prachtig! We zien Finse houten woningen in het bos en bijna bij elke woning staat een houten sauna in de vorm van een tipi tent. Het is heerlijk rustig en we genieten van de stilte en het geknerp van de sneeuw onder onze schoenen. Na enkele kilometers vinden we het mooi geweest en gaan we voor de terugtocht.

’s Middags maken we een souvenirs rondje door Levi. Veel souvenirs winkeltjes zijn er niet maar we weten toch wat leuke herinneringen aan te schaffen. Nog even wat boodschappen en om 17.30 uur zijn we terug op onze kamer.

We leggen vast het e.e.a. klaar voor morgen want dan is het vroeg dag. Om 08.00 uur komen ze ons ophalen voor onze dag Zweden, we kijken er naar uit! Overigens is de temperatuur vandaag -19.


30 januari 2010 - Finland - Zweden - IJshotel
 

Onze laatste dag, wat is deze week voorbij gevlogen! We hadden eigenlijk nog zo veel willen doen, maar ja de tijd ontbreekt en het is ook een reden om nog eens terug te komen. Weer een toevoeging aan ons lijstje. Om 06.15 uur eerst een kopje koffie, jee wat slapen wij hier vast zeg! Even wakker worden. Om 07.00 uur een boterham en dan is het tijd om ons om te kleden.
 


Ice Hotel in Jukkasjärvi

Om 08.00 uur zijn we bij de receptie en 10 minuten later komt de bus voorrijden. Na 45 minuten stappen we over in een andere bus en even later rijden we de grens Finland - Zweden over. Geen controle, helemaal niets.

We rijden over een brug en dit stukje wordt “niemandsland” genoemd, het hoort niet bij Finland en ook niet bij Zweden of is het dan juist van allebei?

Vanuit Levi ligt Zweden op 60 km. Vanaf de grens is het nog zo’n 3 uur rijden naar Jukkasjärvi, het dorpje waar het ijshotel zich bevindt.

Bij aankomst kijken we onze ogen uit, wat is dit ontzettend prachtig (en we staan nog maar bij de ingang), een hotel en kapel geheel uit blauw ijs en sneeuw. We krijgen een korte rondleiding en er wordt verteld over het ontstaan van het ijshotel, dit jaar precies 20 jaar geleden.

We hebben een bijeenkomst in de kapel en daar wordt e.e.a. uitgelegd over de bouw van het hotel en uiteraard dat het hotel elk jaar weer anders is.
 
In juni smelt alles weg en loopt het gesmolten water weer terug in de rivier (de Torne rivier), het is dezelfde rivier als waar ze de ijsblokken uithalen voor de opbouw. Kunstenaars van over de hele wereld schrijven zich in om een kamer te mogen decoreren. Het water uit de Torne rivier is uitzonderlijk helder, zonder bubbels, en daarom uitermate geschikt voor het bouwen van het ijshotel. De ijsblokken worden zelfs de hele wereld overgevlogen en verscheept om bijvoorbeeld in China en Canada een hotel op te bouwen.

Dan is het tijd voor de lunch en daarna mogen we op eigen gelegenheid alles bekijken. Eigenlijk weten we geen raad om de lunch weg te werken om al dat moois te gaan bewonderen.

De lunch is uitstekend maar het ijshotel boeit ons meer! Als eerste staan we op van tafel, doei! Eten jullie maar rustig verder, wij gaan de boel verkennen!


Bijeenkomst in de kapel van het ijshotel


De zon schijnt en dit geeft wel een heel speciaal licht op het ijshotel, geweldig! We gaan als eerste de hotelkamers verkennen en die zijn zo ontzettend mooi, overal sculpturen en er is veel gewerkt met gekleurd licht. De ene kamer is nog mooier dan de andere, we raken niet uitgekeken!
 
 


Natuurlijke blauwe gloed van het ijs

 


Hotelkamer


IJsbar

Ice Hotel in Jukkasjärvi


Sculptuur in het hotel


Mallen voor de opbouw van het hotel


Sculptuur achter het hotel

   
     
De centrale hal met pilaren en kroonluchters van ijs, het is onbeschrijfelijk (al doen we daar nu wel een poging toe). Overal zie je de natuurlijke blauwe gloed van het ijs terug. De kapel is prachtig en hier worden wel drie trouwerijen per week gehouden, op tijd reserveren is noodzakelijk en dat geldt ook voor de hotelkamers.

Buiten zien we achter het hotel de mallen staan die ze gebruiken voor de opbouw van het hotel en tevens wandelen we naar de rivier waar al dat prachtige ijs uit wordt gehaald. Achter het hotel zien we nog diverse sculpturen, waren deze niet goed genoeg? Volgens ons wel en we maken er mooie foto’s van. Om even op te warmen bezoeken we de souvenirwinkel.
 


IJskoude cocktails

Zo! En dan is het nu tijd om een cocktail te drinken in een heuse ijsbar! En deze ijsbar is toch wel grandioos! Keiharde muziek, geweldige sfeer, ja... iedereen komt hier om een cocktail te drinken om de kou toch enigszins te verdrijven! We bestellen allebei een mooi gekleurd drankje en vinden het heel speciaal dat dit wordt geserveerd in heuse glazen van ijs! Van te voren vragen we of er veel alcohol in het drankje zit (het is immers nog maar 15.00 uur) “nee hoor”. Nou we weten niet wat ze weinig noemen maar deze schiet toch aardig naar onze benen! Eerlijk is eerlijk, we krijgen het wel warmer!

Om 15.50 uur verzamelen we ons bij de bus en kan de terugtocht beginnen. Om 20.00 uur worden we netjes bij ons hotel afgezet. Wat een dag, helemaal geweldig!

De temperatuur van vandaag in Finland -18, in Zweden -23.

’s Avonds gezellig gekletst over van alles en nog wat en uiteraard over deze reis. We zijn het er wel over eens: “Dit gaan we nog eens doen”. John haalt nog wat boodschappen en ondertussen pak ik de koffers in. Het zit er bijna op.


31 januari 2010 - Afscheid van de waanzinnig witte wondere wereld
 

Na het ontbijt is het tijd om de koffers naar de receptie te brengen, er staat al een hele verzameling mensen die naar het vliegveld moeten. De rit van het hotel naar het vliegveld duurt maar 20 minuutjes. De inchecktijd duurt wat langer, er is maar één balie open op dit kleine vliegveld. Eenmaal in het vliegtuig moeten we even wachten op het team wat het vliegtuig ijsvrij komt maken, en dat hebben ze hier vaker gedaan, binnen 15 minuten is het voor elkaar. Mooi op tijd vertrekken we voor de drie uur durende vlucht naar Nederland.

Fins Lapland in vier woorden: waanzinnig witte wondere wereld!

 

Meer reisverhalen van John en Pasca op Pole Pole Reizen


 
Pasca