Europa - Duitsland - Eifel en Our - Vianden - Mullerthal

Een reis door de natuurparken Eifel en Our
Tekst en foto's: Jolande Rommens
Reistijd: juli - augustus 2008

Luxemburg - Vianden - Mullerthal

 

     
 
Vertrek vanuit Nederland

Vertrokken uit Breda, over Maastricht, Verviers, Bitburg en in een vlotte drie en een half uur aangekomen op het park Eifellux in KŲrperich. Dit ligt drie km van de Duits-Luxemburgse grens in het mooie Eifelgebied.
 

De glooiende heuvels met akkers, bossen en lieftallige dorpjes doen ons denken aan de Belgische Ardennen maar die liggen hier natuurlijk ook niet ver vandaan. Ook hier staat het koren alweer rijp op de velden en sommige akkers zijn al geoogst en liggen de strorollen te drogen in de zon.

De stacaravan is eenvoudig van aard maar voldoet aan onze verwachtingen. Als het goed is zijn we hier toch alleen maar 's avonds en 's nachts. Overdag zijn we op route. Helaas is de beloofde TV niet te huur wegens slechte ontvangst en het zwembad wat naastgelegen zou zijn is gesloten wegens verbouwing... en dat in het hoogseizoen.

De beheerders zijn alleraardigst. Het is een Fries Nederlands stel wat echt zijn best doet om het je naar de zin te maken. De kinderen zijn helemaal blij met de trampoline en het riviertje waar ze in kunnen spelen.

Die zijn gelijk de hort op. Eens kijken wat hier verder te beleven valt. We rijden alvast een korte ronde in de nabije omgeving en doen de eerste boodschapjes.
 
Al gauw komen we tot de ontdekking dat de benzine in Luxemburg veel goedkoper is dan in Duitsland. (1,49 tegen 1,26 euro). Dus tanken we meteen af in Vianden, net over de grens. Ik ben gelijk onder de indruk van het prachtige kasteel van Vianden. De Oranienburg of Oranjeburg genoemd of gewoon Schloss Vianden. Tot mijn vreugde zie ik dat er volgende week Middeleeuwse feesten in georganiseerd zijn. Dat is boffen.

Het slapen is even wennen. Het is warm in de caravan en de bedden zijn krap bemeten. Alle andere geluiden zijn ook altijd even lastig als je graag wilt slapen.


Kasteel Vianden op de heuveltop

 

27 juli 2008 - Het verkennen van de omgeving

Zoveel dingen van te voren al opgezocht op internet en nu maar kijken waar we het op de kaart kunnen vinden en hoe we er komen. In het boekje wat we op de camping kregen bij aankomst, staan een drietal autoroutes beschreven die al een goed beeld van de omgeving schetsen. Het lijkt ons het handigst om zo'n route te rijden zodat we wat thuis geraken in de omgeving, al het bochtenwerk, de hellingen en afdalingen en ontdekken waar alle dorpjes liggen.

Het is weer even wennen dit autorijden. Flink schakelen en de eerste haarspeldbochten zijn ook weer bedwongen. We hebben een nieuwe (tweedehands) auto, een stationwagon dit keer en ook dat is even wennen.


Onderweg in de buurt van Esch Sur Sure


We hebben toch wat ruimere parkeerplaatsen nodig nu. Maar de wagen houdt zich prima ook in de 14% hellingen. Dat mag natuurlijk ook wel met een 1800 motor... Maar toch, het is een wagen die we nog niet zo lang hebben en dat blijft altijd dan wat spannend zo'n tocht.
 


Boomstam bewerking met kettingzaag

We maken een mooie route langs Vianden, Wiltz, Clervaux en langs het dal van de Our zakken we terug af om weer bij Vianden uit te komen. Een stuk Luxemburgse Ardennen deze keer.

I
n Clervaux blijken die dag een soort dorpsfeesten te zijn georganiseerd. Het meest fascinerende is de houtbewerker die met zijn kettingzaag, kunstwerken vervaardigt uit boomstammen. Maar ook de boomstam zaagwedstrijd was bijzonder om te zien. We concluderen deze dag wel: het Luxemburgse taaltje is echt niet te verstaan.
 

28 juli 2008 -
Veinen 700 jaar!

Nog steeds zijn we wat onwennig en hebben nog niet een echte planning. We zijn ons nog steeds wat aan het oriŽnteren op de omgeving en Luxemburg heeft duidelijk onze voorkeur.
 
We besluiten naar Vianden te gaan en te kijken of de Tourist Info open is. We zijn wat te vroeg. Het is immers maandag en alles opent pas rond half twee. De winkels zijn dicht evenals het de Tourist Info. Er rijdt wel een treintje rond van Benny. We besluiten onszelf te trakteren op een rondrit door Vianden. Dit was een goede keuze.


Uitzicht over Vianden gezien vanaf  het kasteel


Benny's treintje wat door Vianden rijdt

We horen zelfs in het Nederlands hoe de stad Vianden is ontstaan (Veinen) en wat de Nederlandse rol van Willem II is geweest. Het slot van Vianden blijkt ook in handen van de Oranjes te zijn geweest. We zien het lage en het hoge gedeelte van de stad en als we uitstappen weten we er de weg een stuk beter.
 
 

De Tourist info is inmiddels ook open en gretig verzamel ik folders over de omgeving en activiteiten. We kopen gelijk een gedetailleerde kaart van de streek zodat we met de auto nog beter de weg kunnen vinden.

Zodra de winkels open zijn snuffelen we wat rond en komen een oerhollandse snackbar tegen. Erg ongezond maar toch even wat snacks gegeten. Het bezoek aan het slot stellen we uit tot volgende week. Immers zijn de Mittelaltige Festen pas vanaf 2 augustus. Die willen we ook graag meemaken.

We maken nog een ronde naar beneden en cruisen langs Bollendorf, Diekirch, Reisdorf, Bettel weer terug naar KŲrperich. Inmiddels gaat het autorijden ook steeds soepeler. Alsof we nooit anders gedaan hebben...


29 juli 2008 - Mullerthal - Berdorf: Klein Zwitserland genoemd

Vandaag besluiten we om nog wat verder naar beneden af te zakken richting Mullerthal. We rijden naar Gonsdorf en Berfeld.
 


Bovenop het rotsmassief Berdorf

Uit het verleden van Michel herinnert hij zich bij Berdorf een enorme rotspartij met kloven waar je prachtig kan wandelen. Onderweg er naar toe komen we al een paar mooie wandelroutes tegen en de Berenkop. Na enig zoeken komen we uit bij de camping en sportaccommodaties waar een route begint die je naar eigen keuze zo uitgebreid kan maken als je zou willen.

Het is bloedheet deze dag en we zijn blij de verkoeling van de bossen te kunnen zoeken. Na enig wandelen komen we uit bij een enorme rotspartij. Het blijkt dat we bovenop een massief staan wat aan diverse kanten in kloven naar beneden gaat. We hebben van hieruit een prachtig vergezicht over het dal en we kunnen kiezen of we links of rechts de kloof in willen.
 


Gelukkig hebben we redelijk goede schoenen aan en voorzichtig dalen we via trappetjes en vochtige koele spleten af in kloven en nissen die soms wel erg donker en mossig zijn.
 

Vervolgens komen we uit in een bosrijke omgeving die adembenemend is.


In de kloven kijk je met ontzag naar boven

De stoere rotsen rijzen steil langs ons op en daarboven op groeit soms weer bos... Wonderlijk.


We duiken de kloof in


Enorme rotsformaties lijken gestapeld


Na een hele middag klimmen en dalen, besluiten we dat het genoeg is geweest. Het is warm en vermoeiend en de kinderen hebben het ook gehad.
 

We hadden ze de speeltuin beloofd die bij de camping lag en daar koersen we uiteindelijk op af. Gelukkig hebben we altijd een rugzak met drinken bij want dat hebben we nu wel nodig. Als ze eenmaal in de speeltuin zijn, zijn ze hun vermoeidheid helemaal vergeten.

We praten wat met een ouder Duits echtpaar wat ons adviseert om ook eens in Ernzen te kijken. Daar heb je kennelijk ook een kloof De Teufelsschlucht en een Natuurbezoekerscentrum. We nemen de tip aan en komen hier later nog. Met een ijsje in de auto en de airco aan, rijden we langzaam, moe maar voldaan terug naar de camping.
 


Doorkijkje naar beneden

 

 

Naar de Vulkaaneifel in Duitsland
Jolande