Europa - Duitsland - Eifel en Our - Ourtal

Een reis door de natuurparken Eifel en Our
Tekst en foto's: Jolande Rommens
Reistijd: juli - augustus 2008

Duitsland / Luxemburg - Ourtal

 

 

Schiessentumpel

 
 
1 aug. 2008 - Gaytal - Irrel - Teufelsschlucht en een heuse ballonfiesta
 
Vanochtend een bezoek gebracht aan het Gaytalpark. Dit is een educatief centrum waar de kinderen een leuke speurtocht konden doen. Nadat ze deze met succes hadden opgelost mochten ze een mooie dierenposter uitzoeken.

Het Gaytalpark is een milieugerichte expositieruimte met interactieve elementen. De film over het natuurbehoud van het Ourdal is zelfs in het Nederlands te zien. Het hoofdthema gaat over milieubeheer en milieuvriendelijke energie zoals water, zon, hout, gas en windenergie. Er is in dit natuurgebied ook enorm veel gedaan om de schadelijke kolenstook compleet te vervangen met milieuvriendelijke energievormen. Je ziet dan ook veel windmolens, waterraderen, stuwen, zonnepanelen e.d.


Gaytalpark bij K÷rperich


Het Ourdal wordt door Luxemburg en Duitsland gezamenlijk ook steeds meer hersteld in een de oorspronkelijke staat om de bijna uitgestorven diersoorten als de zoetwater mossel en de beekforel weer de kans te geven. Wederom zochten we 's middags wat verkoeling in de buurt van water en kloven. Deze keer gingen we de tip van Ernzen en omgeving opvolgen die we in Berdorf van het Duitse echtpaar hadden gekregen.
 


De Irrel bij de Irrel waterval

De Irrelwaterval is vanaf de weg moeilijk te vinden. Je bent er zo voorbij gereden want het staat beroerd aangeven met een enkel zelfgemaakt houten bord Wasserfall. Als je het mist... ben je er alweer voorbij. De waterval mag eigenlijk naar mijn mening niet echt een waterval genoemd worden. Eerder een snelstromende rivier met flink wat rotspartijen. Misschien dat het in de lente, met meer smeltwater wat woester zal zijn?

Van hieruit kan je naar boven lopen naar de Teufelsschlucht, maar gezien de ervaring van gisteren hadden we daar weinig zin in. Op het kaartje beneden op de parkeerplaats hadden we al gezien dat deze kloof erg hoog lag. Dus dat wordt dan weer een hele klim. Dus we hebben de auto gepakt en zijn naar boven gereden bij Ernzen. Daar heb je een Naturerkundigungsstation... alhoewel ik daar weinig van gemerkt heb.

Er zit ook een imkerij waar je honing kan kopen en er is een houten speelgelegenheid. De Teufelsschlucht is een paar honderd meter verderop te vinden in het bos. De wandelroute er naar toe is goed te doen.
 


De Teufelsschlucht... een nauwe doorgang


 


Bijzonder mooi bosgebied bij de de Teufelsschlucht


De Schlucht zelf is een diepe kloof met een nauwe doorgang in het midden. De omgeving is wederom prachtig... 's Middags zijn we gaan zwemmen in Vianden. Verkoeling zoeken in het mooie maar o zo druk bezochte openlucht zwembad wat hoog boven Vianden ligt. De hete zomerdag trok vele bezoekers en het bleek nog een hele kunst om een parkeerplaats te vinden.
 


Even dachten we dat deze op
het dak zou landen

Eenmaal terug op de camping werden we onverwacht getrakteerd op een heuse ballonfiesta.

In Echternach waren ballonfeesten en de ballonnen waren van daaruit opgestegen om een wedstrijd te doen. De voorste ballon had een pittenzak gedropt in de heuvel zijwaarts van de camping. Alle andere ballonnen moesten zo dicht mogelijk daarbij landen. Dat was een vreemd gezicht. Een heuvel vol ballonnen. Echter omdat er geen weg in de buurt was, moesten die ballonnen ook weer van daaruit opstijgen naar de dichtstbijzijnde weg... Laat die nou net pal voor onze camping lopen...!

Opeens stegen de ballonnen links weer op om met een ruime boog rechts van de camping te landen op het naast de weg gelegen grasveld.


We keken ons ogen uit.
Ballonnen in je achtertuin.


De weg was binnen een mum van tijd vol met auto's van ballonhulpjes. Het is een echte hobby voor de rijken want hele dure auto's reden voor ons neus voorbij. Eentje leek op een knalrode Ferrari zoals Magnum die had.
 

De ballonnen landden in de weilanden, in de tuinen van landhuizen en eentje pal voor de ingang van de camping. We keken ons ogen uit.

Na dit spektakel werd er een kampvuuravond gehouden op de camping en konden we met wat lekkers ons nestelen rondom het vuur. Er was gitaarmuziek, zang en er was een vleermuisshow in de lucht te bewonderen...


2 aug. 2008 - Het Klanglandschaft

Deze wandeltocht had ik in Nederland al op het internet gevonden en wilde ik zeer beslist doen. De Klangwanderweg in Hoscheid is 6,5 km wandelen door een bosrijke omgeving. De wandeling duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk hoe snel je gaat. Het is een pittige wandeling met een wat steile afdaling en klim er in. Maar zeer beslist de moeite waard.


Kampvuuravond met vleermuisshow


Je kan je auto parkeren bij de kerk en daar zijn ook folders en een WC te vinden. Van daaruit volg je de symbolen van de Klangweg. De tocht maakt een grote ronde en je komt langs de andere kant van Hoscheid het dorp weer in waar de tocht dan weer eindigt bij de kerk.
 


Xylofoon in het Klanglandschaft

Onze kinderen zijn 6 en 10 en hebben het met wat moeite erg goed vol kunnen houden. Dit is mede te danken aan de aard van dit wandelpad. Er zitten namelijk 17 klankactiviteiten verscholen in dit pad waar de kinderen telkens konden halt houden en mee mochten spelen. Staatsbosbeheer in Nederland zou hier een leuk voorbeeld aan kunnen nemen, het zou een erg leuke aanvulling zijn op de huidige speelbossen. Misschien een idee in samenwerking met een kunstacademie?

Met alles mag gespeeld worden en het beekje onderaan het pad is een traktatie voor de kids als het om met water spelen gaat. Je kan er kleine dammetjes of geultjes maken en lekker met je voeten in pootje baden.
 


Na de inspannende tocht waren we moe maar apetrots dat we zo'n tocht toch uitgelopen hadden. Normaliter komen we in een vlak Nederlands boslandschap niet verder dan de 3,5 km en dan zijn de kids het meestal wel beu.
 
Maar juist de afwisseling, de spanning van wat zal het volgende klankspel zijn en het spelen daarmee maakte de tocht leuk en goed te doen voor ze.

Hoscheid is trouwens een prachtig klein plattelandsdorpje met een veel bloemen. Sowieso is het hier overal zo netjes en overal hangen plantenbakken vol met rijk bloeiende bloemen. Voornamelijk Surfinia's en Petunia's maar ook Geraniums, Afrikaantjes en Margrieten. De bloemenweelde overal in de dorpen is iets wat echt opvalt. Het lijkt net of iedereen zijn uiterste best doet om zijn huis zo mooi mogelijk met bloemen te versieren. Maar ook de gemeentes onderhouden hun wegen, parken en pleinen fantastisch.

Zo schoon, mooi en netjes.


Maria's grot staat ook vol met bloemen


De gekleurde stucwerken op de huizen maken van een straat vaak een sfeervol geheel. Terrakleuren of juist lavendelblauwe huizen, tot Bordeauxrood of ma´smeel. Soms doet het denken aan een Art Deco buurt.


3 aug. 2008 - De Schiessentumpel waterval en kasteel Vianden

Wederom een waterval maar dit keer meer in het Luxemburgse. Bij Mullerthal te vinden zowel vanaf de weg als vanaf een wandelroute in het dorp. De Schiessentumpel is een bekende waterval die je ook veel op ansichtkaarten tegenkomt.
 


De Schiessentumpel watervallen

Er loopt een bruggetje overheen en men kan helemaal tot beneden aan het water komen. Het is lekker pootje baden in koud water of steentjes zoeken in het beekje. De streek er om heen blijft adembenemend en het is een genot om hier te wandelen en te rijden.

Na de Schiessentumpel naar Vianden gereden. Lang uitgekeken naar het bezoek aan dit kasteel. Als jong meisje ben ik er geweest in 1975 en toen stond ik tussen de ruines. Nu sta ik in een nagenoeg geheel gerenoveerd kasteel wat inmiddels tot het best bezochte kasteel van Luxemburg mag worden gerekend.
 


En we boffen... want het is feest. Er is zoveel te zien en te beleven. Allerlei kraampjes met oude ambachten en streekproducten die je er kan kopen. De mensen zijn allemaal in de kledingstijl van de middeleeuwen, net als sommige bezoekers.
 
We dwalen door de marktlui, ridders, jonkvrouwen, schildknapen en ambachtslui. De diverse kraampjes laten zien hoe de dingen vroeger gemaakt werden. Weven, houtbewerking, kalligraferen, munten slaan, kleding naaien, koekjes bakken en snoep  hakken.

Er zijn ook spelletjes en activiteiten te doen. Ei kapot gooien, kruisboogschieten en oefenen met houten zwaarden en pijl en boog. Kars schiet met kruisboogschieten de pijlen via het afketsen op de kasteelwand zo over de kasteelmuur heen, naar beneden. Ik hoop niet dat er iemand onder heeft gestaan...
 


Kalligraferen


Binnen is het kasteel te bezoeken, welke voor de gelegenheid ook gevuld is met kraampjes en in de grote ridderzaal herleven oude tijden met ridderspelen, tamboers, vaandelzwaaiers maar ook buikdanseressen (vraag me af of ze die daar toen ook hadden) en doedelzakspelers. Ook was er een goochelaar met messen, ringen en een ahhhh wat lief, wat een schatje... mamma ik wil ook een konijn.
 


Ierse Folkgroep

De valkenier geeft buiten een demonstratie met zijn valk en laat zijn reusachtige uil zien. We komen bij een bedelaar met een alleraardigst hondje. We willen hem geld geven maar hij zegt zachtjes: "Nicht zuviel bitte". Want hij wilt kennelijk niet echt bedelen. Ik bedenk me dat hij het geld dan maar aan het kasteel moet schenken.

Het is een vrolijke boel en ondertussen bewonderen we de deels van binnen al gerestaureerde ruimtes. Een slaapkamer met hemelbed, een grote zaal met prachtige raamnissen en wandkleden. Een kapel met een herdenkingshoek aan Victor Hugo die hier in Vianden veel verbleef als banneling. Op de zolder vind je maquettes en fotoreportages van de opbouw, uitbouw, verval en restauratie van het kasteel.
 

Een rijke historie met rijke en arme tijden waarin het gesloopt werd wegens faillissement. Alles werd verkocht tot aan de daklei en stenen aan toe. Gelukkig heeft de regering zich er over ontfermt en bouwt sinds 1977 weder op. Toch wel een hoogtepunt van deze reis voor mij mede ook vanwege de herinnering aan de ru´ne. Om dan te zien wat het nu is geworden en met hoeveel liefde, passie en vakwerk het is opgebouwd, dat doet me wel wat.
 

 

Naar stad en land Luxemburg
Jolande