Europa - Duitsland - Thüringen

Thüringen
Tekst en foto's: Nico Boelrijk
Reistijd: september 2003

Duitsland - Thüringen - Jena - Weimar - Buchenwald - Erfurt

 

     
 

Vertrek uit Berkel en Rodenrijs op zaterdag 13 september 2003, te 8.45 uur. Na 140 km rijden we - via Arnhem - Duitsland binnen. Even na de grensovergang stoppen we bij een AC Restaurant. We proberen koffie uit het koffiezetapparaat te krijgen, maar dit geeft voor ons - als eenvoudige mensen - enige problemen. Het probleem zit hem in welke knop moet je aantoetsen en waar zet ik mijn kopje onder.
 

De verscheidenheid aan aantal knoppen is groot met teksten als koffie - koffie verkeerd - cappuccino - espresso en chocolade.

Onder deze knoppen staan een aantal buisjes waar vermoedelijk een van deze artikelen uit voortkomen.

Nu, deze keuzes aan mogelijkheden zorgen voor enige stagnatie in onze besluitvorming. Uiteindelijk hebben we een knop ingedrukt, willekeurig een kopje onder één van de buisjes geplaatst en warempel er kwam vocht uit het buisje en het heeft veel weg van een kopje cappuccino. Na dit heerlijk bakkie koffie stappen we weer in onze auto en gaan op weg naar onze bestemming Jena. Onderweg willen we weten waar vroeger de grens tussen Oost en West-Duitsland heeft gelegen. We moeten dit antwoord schuldig blijven en zullen thuis alles in alle rust bekijken.
 

Om 13.30 uur parkeren we de auto en gaan lunchen en niet te vergeten de auto moet op zijn tijd ook een slokje nemen. Dit alles wordt in deze stop geregeld. Wij eten braadworst met kartoffelsalade en een biertje en een wijntje om alles op een prettige manier weg te spoelen. De drankjes waren perfect. Braadworst smaakte goed alleen de kartoffelsalade was niet mijn keuze. Na de lunch gaan we wederom op pad en we ruiken reeds ons einddoel Jena.

Om even over 16.00 uur rijden we het terrein van ons hotel op. We krijgen kamer 140 op de 1e etage van een prachtig mooi ingericht hotel. De sfeer doet denken aan de jaren 1930. Art Deco. Na het uitpakken van de koffer en de handtassen springen we op de door ons meegenomen fietsen. We gaan de omgeving verkennen. Soms rijden we over de weg, waar we niet thuis horen. Na een kleine 10 minuten weten we het verschil tussen een fietspad en een rijbaan voor auto’s.


Ons Art Deco hotel in Jena


Dat is mooi meegenomen in een voor ons vreemde omgeving. We bereiken Jena. Hierna rijden we terug naar ons hotel. We rijden langs de trambaan
tramlijn 3 en 5. Deze tramlijnen hebben ons hotel als eindbestemming. Op onze kamer nog eventjes uitgeblazen van ons enerverende rit Jena v.v. hotel.
 


Oude tram in Jena

Om 20.00 uur staan we klaar voor het gebruiken van ons diner. De accommodatie waar het diner gegeven wordt ziet er voortreffelijk en stijlvol uit. Ook hier is de stijl van 1920 terug te vinden. Het diner staat gereed op een uitgebreid buffet. Volgens de kenners gaat het hier om een “lopend buffet”. Nu vind ik deze benaming toch enigszins vreemd.

Een lopend buffet. Het buffet loopt niet en het buffet staat ook niet op een lopende band, dus volgens mij is dit een verkeerde benaming. De enige die lopen zijn de gasten, die hun portie eetbare waren uit de gereedstaande schalen scheppen en daarna plaatsnemen op één van de gedekte tafels. Een ober komt langs en neemt de bestelling van de drankjes op, om ze hierna in een gezellige ambiance naast ons bord te plaatsen. Ik moet zeggen het heeft wel iets. Hierna zweven we naar onze hotelkamer en slapen als rozen.

Zondag 14 september 2003

Om 8.00 uur uit de veren. Aankleden en ontbijten. Ook hier een lopend buffet met alles er op en er aan. Het buffet is voorzien van vele lekkere en gezonde dingen. Eigenlijk te veel om op een ochtend naar binnen te werken. We doen het dan ook rustig aan. Hierna gaan we ons omkleden. Het wandeltenue wordt aangetrokken. We gaan een wandeling maken naar Jena. Dit klinkt erg sportief en dat is dan ook!
 
We lopen richting tram en besluiten om toch maar te gaan “trammen”. Het vervoer is gratis en dat kan je niet zomaar laten “lopen”. Met de tram worden we midden in het centrum van Jena afgezet.

We treffen het. In de stad is een stadsfestijn met alles
er op en er aan. Op de markt staan vele kraampjes met etenswaren (o.a. braadworst), bier, wijn en allerlei hebben-dingetjes. Poppetjes en vogelverschrikkers van stro. Midden op de markt staat een podium waar een heuse Duitse hoempapa orkest de engelen uit de hemel aan het spelen zijn.

Op de markt staan lange tafels met banken en daar zitten vele Duitsers verscholen achter een grote pul bier. Een pul die je met beide handen moet vasthouden om een dubbele breuk in je polsen te voorkomen. Ook is het handig om iets achterover te leunen om zodoende een val naar voren te voorkomen.


Poppetjes en vogelverschrikkers op de markt in Jena


Het is er een gezellige boel. Het bier vloeit hier rijkelijk op dit tijdstip. Ook de braadworst en ander warme etenswaar gaan als zoete broodjes over de toonbank. Na een anderhalf uur hebben we dit wel bekeken en gaan we met de tram terug naar ons hotel. We besluiten om Weimar te gaan bezoeken.
 


Markt in Weimar

De fietsen staan nog op de auto en dat is handig voor de fietstocht in de omgeving van deze stad. Weimar is een mooie oude stad. Het centrum is gereserveerd voor de voetgangers. Ook fietsers mogen voorzichtig in dit gebied fietsen.
 
Op het marktplein is een informatie-winkel. Hier kopen we een plattegrond van deze omgeving. Het is een wandel- en fietskaart. Alles is hierop duidelijke te zien. Hierna strijken we neer op één van de vele terrasstoelen. Met een pilsje en een glas rode wijn voelen we ons helemaal in ons element.


Neptunus op marktplein Weimar


Rondkijkend zien we vele oude historische gebouwen rondom het marktplein. Hierna klimmen we op ons stalen ros en maken een fietstocht in deze omgeving. We rijden langs het riviertje Ilm. We gaan richting Osmannledt. Bij het plaatsje Denstedt houden we halt en keren de fietsen en rijden we terug naar onze auto in Weimar. Het was een gezellige rit van plm anderhalf uur. Terug naar ons Hotel. Omstreeks 16.30 uur strijken we neer in onze hotelkamer en blazen eventjes uit. Onder het genot van een alcoholisch drankje kijken we terug op onze dag.

Maandag 15 september 2003


Donker weer - nevelig en met 14 graden niet al te warm. Eerst maar eventjes ontbijten. Het smaakte prima. We besluiten vandaag naar Leipzig te rijden. Om 9.30 uur gaan we op pad. Via de B7 naar de grote weg E 9 en richting Leipzig.
 

De auto wordt geparkeerd in het centrum van deze plaats. De Burgplatz nabij het raadhuis. Boven deze parkeergarage zijn winkels gevestigd, o.a. een boekwinkel. Hier kopen we een map van de omgeving.
 


Leipzig - Marktplein


 Leipzig - In de Madler passage

Hierna de rugzak om de schouders en lopen we richting het oude centrum. Inmiddels komt het zonnetje door. Temperatuur loopt op tot 20 graden.

Verschillende interessante gebouwen komen we onderweg tegen. Zoals het station. In dit station is de Informatie gevestigd.

We lopen verder langs het Oude Stadhuis, verschillende kerken en monumentale gebouwen. Het is een echte oude stad. Ruim van opzet, brede straten en pleinen. Het maakt grote indruk op ons. De veelheid van deze monumentale gebouwen maakt je tot een nietig mens. Je hebt het gevoel dat hier een grote macht aanwezig moet zijn, die alles bestiert.

Een macht die niet direct vriendelijkheid uitstraalt. Meer het gevoel geeft van gepaste terughoudendheid.
 
Genoeg hier over!  We lopen door een Passage. Deze Passage heeft een zelfde bouwstijl als de Passage in Den Haag.

Omstreeks 15.00 uur houden we het voor gezien. Niet dat we alles hebben gezien, maar meer kunnen wij visueel niet in onze hersenpannen opslaan. In de binnenstad nabij de universiteit vallen we bijna uitgeput op een terras neer. Eerst de inwendig mens verzorgen en dan zien we wel verder. We zijn neergestreken bij een pizzeria. De pizza smaakt prima en hierna hebben we weer moed genoeg verzameld om verder te gaan.

We gaan richting onze auto en daarna rijden we richting ons hotel. We rijden binnendoor over de provinciale wegen Weissenfels - Naumburg - Jena. Afstand is ruim 100 km.

Dinsdag 16 september 2003


 Dornburg - Langs de Saale


Anneke is het eerst uit bed. Ik kom iets later uit bed. Hierna gaan we ontbijten. Het blijft een feest om hieraan te zitten. Een echte luxe. Je begint er aan te wennen dat alles voor het grijpen ligt. Het weer is voortreffelijk. Om 9.00 uur lopen we naar Kaufland. Een winkelcentrum in de buurt. Hier is van alles te koop. We gaan in hoofdzaak voor de wandeling.  Om 10.15 uur springen we op onze fietsen voor een fietsroute. De Saale-route staat op het programma. De route begint beneden in Jena.
 

We volgen de plaatsen Jena - Lobede - West - Rutha - Maua - Rothenstein - Jagersdorf - Kleine Pürschütz - Grosspürschütz - Kahla.

Het heeft eventjes geduurd voordat we op de route waren, maar uiteindelijk is het gelukt. Hierna rijden we zonder problemen de route. We klimmen en dalen en af en toe even afstappen, omdat het klimmen te steil voor ons is. Het is prima fietsweer. Niet te warm en niet te koud. Rond de middag laat de zon zich van de zonnige kant zien. Het uitzicht is wijds en heuvelachtig. Uiteraard moeten we bij een spoorwegovergang wachten. Wachten op een trein in aankomst. Nu is dit zeer rekbaar. Uiteraard zal de trein wel eens aankomen, maar of dit lang gaat duren is een grote vraag. Inmiddels maken buurtbewoners ons opmerkzaam op een wandeltunnel onder de spoorlijn.


Brug over de Saale bij Jena


Deze spoorlijntunnel hebben ze niet voor niets gemaakt, dus trekken we de stoute schoenen en volgen op afstand de plaatselijke fietsende en wandelende buurtgenoten. Hierna springen we op onze fietsen en vervolgen wij aan de andere kant van de spoorlijn (de enige juiste zijde) de fietsroute. Na plusminus 5 minuten kwam de trein voorbij razen. In Kahla hebben we een ere rondje door de ommuurde binnenstad gereden. En passant passeren we het plaatselijke stationnetje.
 


Medallion van de Stad Kahla

Langs deze weg stond een gedenkplaat. Een vrouwspersoon (mogelijk Maria?), die met een lans een draak doorboort. Misschien heeft het iets te maken met onze "St. Joris en de draak”.  Uiteraard ligt dit vast op de digitale Sandisk 128 MB geheugenblok in mijn digitale camera Canon A70. Tevens is deze plaats het keerpunt in onze fietsroute. We rijden dezelfde route terug.
 
Het was opvallend dat nu de spoorwegovergang voor ons direct toegankelijk was. De trein was in geen velden of wegen te bekennen. We rijden naar het centrum van Jena. Hier parkeren we onze fietsen tegen een aanwezige lantaarnpaal. We lopen verder naar de markt.

Op het marktplein was er nog steeds een grote bedrijvigheid van het Jaarfestiviteiten. Vele kramen en op het midden van het plein tafels en banken voor de bezoekers. Bij de kramen kon je diverse eetwaren en biersoorten kopen.


We keken elkaar aan en besluiten het er op te wagen. Voor ieder een biertje moet te doen zijn. Anneke een licht biertje en ik neem een iets minder licht biertje oftewel een donker biertje. Het smaakt voortreffelijk. Hierna fietsen we terug naar ons hotel.

Woensdag 17 september 2003

Rond de klok van 8 uur komen we uit bed. Aangekleed en op naar het ontbijt-buffet. Het ziet er wederom voortreffelijk uit. Om 9.30 uur besluiten we naar Buchenwald te gaan. Niet direct een vrolijke plaats om te bekijken, maar wij vinden dat we deze plaats moeten bezoeken, om te beseffen hoe de Joden in dit concentratiekamp hebben geleden en vergast zijn. De weg er naar toe is voor ons niet makkelijk te vinden. Ons huwelijk wordt weer aardig op de proef gesteld
 

We rijden door kleine plaatsjes in de omgeving en eindelijk staan we voor de poort van het concentratiekamp Buchenwald. We huren een walkman “met het gesproken woord “ om ons de weg in dit kamp te leiden.  Het is een indrukwekkende rondleiding door het kamp. De crematoria met zijn ovens staan nog geheel in tact. Je moet wel enkele keren slikken om dit schouwspel te aanschouwen.
 


Concentratiekamp Buchenwald - Toegangspoort


Buchenwald - Monument van Nederland

Je snapt niet dat mensen dit elkaar kunnen aandoen.
Onmenselijk. Onwaardig en dit moet je altijd blijven bestrijden met woord en daad.

Om 13.00 uur lopen we naar het Grote Monument dat hiervoor is opgericht. Op de wandeling door het park staan betonnen monumenten  waarop de verschrikking die
de kampmensen hebben moeten doorstaan, zijn  afgebeeld. Elk land heeft een monumentaal rechthoekig bouwwerk, waarop een grote koperen schaal is gemonteerd. Op dit monument staat de naam van het land. Ook Nederland heeft hier een monument met als tekst “Holland”.

Om 13.30 uur hebben we nog niet alles gezien, maar wij vinden het genoeg om een oordeel te hebben, omtrent de verschrikkingen, die zich in dit kamp hebben afgespeeld. Hierna gaan we naar Erfurt. Een grote plaats met 200.000 inwoners.

Ook hier in de binnenstad staan vele monumentale gebouwen. Gebouwen gebouwd rond 1900. In de stad veel tramverkeer. Het beheerst het stadsbeeld. Verder ruime pleinen, met publieke zitbanken waar de inwoners dankbaar gebruik van maken. Ze zijn bijna allemaal bezet. Ook de terrasjes worden druk bezocht.
 


Erfurt - Vismarkt met mooie gevels


Erfurt - Vakhuizen op de markt bij de dom


Het is trouwens zonnig en warm weer. Eventjes kwamen er een paar druppeltjes naar beneden, maar dit was meer een incontinentie van de engeltjes boven. We bezoeken de Dom - liggend aan een imposant (markt)plein. Van buiten een indrukwekkend bouwwerk en van binnen groot en robuust. Niet direct een schoonheid van architectuur, maar vooral groots van opzet.
Langs dit marktplein staan vele “vakhuizen” met diverse pasteltinten.

Hierna gaan we terug naar ons hotel. We rijden over de grote weg. We houden Jura - Lododa aan en komen op een vlotte manier bij ons hotel. Onderweg wordt ons Hotel Mexx duidelijk aangegeven. Om
17.00 uur wordt het slot van onze hotelkamer ontsloten en vallen we ruggelings op ons bed.

Donderdag 18 september 2003

Om 08.00 uur opgestaan. Aangekleed en ontbijten. Om 9.30 uur springen we op onze stalen rossen. We gaan fietsen langs de Saale in de richting van Dornburg v.v. Camburg. In het begin is de dagtemperatuur aan de lage kant plm 12 graden. Eenmaal komt de zon door en de temperatuur vliegt omhoog tot 23 graden.
 


Vakwerkhuis bij Dobritschen

Tot en met Jena is het een vlakke rit. Hierna begint het enigszins heuvelachtig te worden en staan we op de pedalen. Gezien ons (afgetraind) lichaam moeten we af en toe van onze stalen rossen stappen en de klim verder te voet afleggen. Doch lopen met de fiets aan de hand is ook niet alles, dus springen we wederom op de fietsen. Het uitzicht is wonderschoon en ruim.

We doen de volgende plaatsen aan: Kunitz - Golmdorf - Dorndorf - Dornburg. Hierna rijden we langs de spoorweg. We zien een ICE-trein passeren. Een gedeelte van het fietspad langs de spoorlijn is aangelegd met oude spoorbielzen. Je houdt geen kont meer over.

Hierna doen we de volgende plaatsen aan: Naschlaussen - Dobritschen en als eindpunt Camburg.


Kerk bij Rothenstein

 


Weimar - Schiller en Goethe

Een oude stad. Hier hebben we bij een Imbiss gegeten. Hierna de fietsen omgedraaid en teruggereden. Totaal een rit van plm 60 km. In Jena op het marktplein nog een lunch gebruikt met een pot bier. Smaakte voortreffelijk.

Hierna richting onze hotelkamer. Om 16.00 uur waren we thuis. Ploften neer in luie stoelen en het was de eerste 5 minuten muisstil. Hierna zitten we met een glaasje vocht voor onze neus en genieten van het drankje, de vrijheid en de gezelligheid. ’s Avonds dineren en hierna slapen als rozen.

Vrijdag 19 september 2003

Om 8.00 uur opgestaan. Aangekleed en ontbeten. Om 9.30 uur gaan we op pad. We gaan nogmaals Weimar bezoeken. Nu wat intensiever. Wij parkeren de auto op het parkeerterrein van een congrescentrum. De bewaker was ons zeer behulpzaam. Auto parkeren kosten nul, nul.

We lopen naar de binnenstad van Weimar. Alle oude gebouwen worden aan de buitenzijde bekeken.
Ook het graf van de Goethe wordt bezocht. Hij ligt tussen de vorsten van Weimar. Aan de achterzijde van deze crypte is een Russische Orthodoxe Kerk. Binnen was zelfs een Orthodoxe priester - pater aanwezig.
 
Teruggelopen naar de markt. Hier een glaasje alcoholhoudende drank tot ons genomen. In een naburig bakkerswinkeltje 2 broodjes gezond gehaald en verorberd op een voor het publiek toegankelijke bankje. Het broodje smaakt voortreffelijk.

Weimar is een mooie historische stad met veel monumentale gebouwen.

Hierna gaan we richting Jena. We rijden langs Bad Barka. Een klein plaatsje nabij Weimar. Dit plaatsje aangedaan. De heer Goethe heeft hier verbleven. Het plaatsje heeft een gezellige markt en een mooi raadhuis. Hierna via de autoweg terug naar ons hotel.

De vakantie zit er weer op. Het was een gezellige leerzame vakantie.

De volgende morgen zaterdag 20 september 2003 rijden we terug naar huis in Berkel en Rodenrijs.


Schilderachtig Bad Barka

   

 
   
Nico