Europa - Duitsland - Berlijn

Berlijn
Tekst en foto's: Debora Scheffer
Reistijd: december 2003

Duitsland

 

 

Reichstag

 
 

Kerstsfeer in de Duitse hoofdstad


Dag 1 - Aankomst en de Dom


Het is even vroeg opstaan, maar dan heb je ook wel iets om naar uit te kijken. Nog voor zeven uur in de ochtend staan moeder en dochter (afgezet door pa...) op Schiphol.
 

Het vliegtuig gaat behoorlijk vol, wat er toe leidt dat de trolleys niet als handbagage mee mogen, maar gewoon het ruim in gaan.

Met de bus kunnen we vanaf het vliegveld in bijna hartje Berlijn bij ons hotel komen. Het ligt in de luxe buurten van Berlijn: een zijstraat van een van de meest luxe winkelstraten.

De dag is wat bewolkt en soms miezert het wat. Dat mag de pret niet drukken: na het neerzetten van de koffers is het gelijk op de bus naar de Dom.

In 1905 werd het imposante bouwwerk van de Berliner Dom voltooid en was al de derde kerk op deze plek.

In de oorlog raakte de Dom zwaar beschadigd en de restauratie was dan ook pas in 1993 voltooid.


Berliner Dom

 


Graftombe onder de Berliner Dom

De binnenkant herbergt een imposant altaar en een grafkelder met ongelooflijk veel graftombes (95 in totaal), van chique tot recht basis materiaal. Opvallend zijn ook de aantallen kindertombes tussen de grote graven in.

Een klein bordje verwijst naar "de koepel". Hier wacht een 267 treden tellende trap naar de buitenrand van de koepel. Ondanks de zware bewolking is het uitzicht prachtig.

Her en der zijn kerstmarkten te zien en de bekende gebouwen van Berlijn.

Aan het einde van de trap lopen we nog een kleine hal in. Dit zou de oorspronkelijke entree hal van de keizer van Duitsland geweest zijn. Het geheel is in bruin marmer gehuld en ziet er inderdaad prachtig uit.
 
 


Nikolaiviertel


Na de Dom gaan we meer naar het oude Berlijn: Nikolaiviertel. Het zijn een aantal kleine middeleeuws aandoende straatjes met een oud kerkje in het centrum. Het kerkje is van binnen niet de moeite van het bezichtigen waard, maar het kleine wijkje geeft een leuk romantisch beeld.

Vanuit dit oude stuk lopen we terug langs de Dom meer naar het centrum.

Daar komen we al op de eerste kerstmarkt. Braadworst, glühwein, kantwerken, kaarsen, van alles aan clichés. De sfeer is gemoedelijk en het is leuk om er doorheen te lopen. En natuurlijk moet er ook een plaatselijke specialiteit (de worst) worden gegeten.
 


Brandenburger Tor

 


Unter den Linden


De trip gaat door richting Unter den Linden. Waarschijnlijk een van de meest bekende straten van Berlijn. Met de Brandenburger Tor als verlicht eindpunt van de straat. Alle bomen in de straat zijn aangekleed met lichten, naarmate het donkerder wordt, toont zich een prachtig schouwspel af. Bij Unter den Linden vinden we een klein eettent met de meest heerlijke bouillon. De zelfgemaakte ijsthee en de apfelstrudel met vanillesaus zijn al even goed bereid en vormen voldoende voor de maaltijd.

Dag 2 - Schloss Charlottenburg

Wie Duitsland zegt, zegt kastelen en dus gaan wij vandaag naar het slot Charlottenburg. Wederom brengt de bus ons van deur tot deur. En belanden we zomaar in een zonnig stukje Berlijn.
 


Schloss Charlottenburg

Het paleis is in 1695 oorspronkelijk gebouwd voor Sophie Charlotte, de vrouw van koning Friedrich I. In de 100 jaren daarna is het alsmaar uitgebouwd om aan te tonen hoe groot de macht van de Hohenzollern (de toenmalige heersers, waarvan ook de graftombes in de Dom zijn) wel niet was.

Het paleis is in twee delen te bezichtigen: middels een rondleiding kun je naar het mooiste deel van het kasteel. Daar zijn prachtige taferelen van luxe leven te zien.

Vooral de kapel in het complex is imposant. Maar ook de kamer met verzameling porselein is ongelooflijk mooi in tact.

Middels een audiotoer in diverse talen (helaas... geen Nederlands) worden we rond geleid door de grote balzalen, jachtkamers en wat al niet meer. De schilderingen zijn mooi om te zien.

 


Neue Synagoge

Via de buitenzijde en voortuinen van het paleis kun je naar de zijvleugels.

De tuinen slaan we over, we hebben immers niet al te veel tijd en willen nog meer van Berlijn zien.

Aan de overzijde van het paleis zijn een aantal eetgelegenheden, de warme choco is zwaar, maar doet goed.


Hekdetail van het slot


In de middag gaan we naar de andere zijde van het centrum, wederom met de super busverbindingen. In de Oranienburgerstrasse treffen we de Neue Synagoge. De straat doet wat onguur aan, dit is typisch een stuk oud Oost Berlijn waar nog amper renovatie heeft plaatsgevonden. Voor een oplettende kijker zijn de contrasten sowieso zichtbaar. Een eerder verblijf van een paar dagen in het oude Oost Berlijn gedeelte heeft mij dat in ieder geval duidelijk gemaakt.

Voor de synagoge staan een aantal bewakers, compleet met wapenuitrusting. Het doet grimmig aan. De tassen worden leeg gehaald. We mogen niet naar de synagoge zelf, maar alleen naar het museumgedeelte.


Dit is de oude synagoge die tijdens de oorlog voor het grootste deel werd verwoest... door een geallieerde bom. De achtergevel is nog geheel open, de kogelgaten zijn zichtbaar, de tuin lijkt verwoest door granaten en kogels.  Foto’s maken is uit den boze...

We verlaten het donkere gedeelte en reizen weer richting de Brandenburger Tor. Daar valt op hoe de straten met de Engelse en Amerikaanse ambassades zijn afgezet met tankers en kruizen.
 

Onze trip gaat door naar de Reichstag. Je kunt het gebouw in om door te gaan naar een grote glazen koepel waar je over de stad kunt kijken.
 


Glazen koepel van de Reichstag


Gedächtniskirche

Wel moet je het ervoor over hebben om lang in de rij te staan. Dat doen we dan maar.

Ook hier weer strenge bewaking: scanpoorten en de tassen gaan open. Na een korte trip met een lift belanden we bij de koepel.

Het uitzicht is inderdaad bijzonder. Foto’s maken in de Reichstag: verboden.

Die avond doen we iets niet zo slims: op het kruispunt waar ooit de muur stond en Oost en West Berlijn samen kwamen (hier lagen de mijnenvelden)... vinden we de juiste bushalte niet meer.

Het wordt een toer van heel wat km lopen en het weer is niet lekker. De Mc Donalds biedt uiteindelijk uitkomst. En eenmaal nat... kunnen we het laatste stuk ook nog wel lopen.

Dit levert wel een mooi plaatje van de Gedächtniskirche.
 

Dag 3 - Gedächtniskirche, kerstmarkten en winkelen

De laatste dag van de trip aan Berlijn. De koffers worden gepakt en tijdelijk bij de receptie ondergebracht. We blijven deze ochtend in de buurt.

Eerst naar het grootste warenhuis van Berlijn. En inderdaad: het is massaal. Alleen de delicatesse afdeling (met haha... eindelijk Hörnchen in de vitrine) is bijzonder. Allerlei soorten chocolade en gebak. Er worden hier duidelijk kerstinkopen gedaan door de Berlijners. Bovenin het complex zijn een aantal eetgelegenheden ondergebracht. Verder talloze kledingafdelingen en wat al niet meer.
 


Versiering in het warenhuis


Mozaïek op het plafond van de Gedächtniskirche

Tegenover dit complex staat de Gedächtniskirche. Een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog. Zowel het oude als het nieuwe gedeelte zijn te bezichtigen. Het nieuwe gedeelte is echter weinig bijzonders.

Het oude gedeelte heeft een prachtig mozaïekwerk op het plafond. Ondanks dat grote delen beschadigd zijn, is de tekening nog goed zichtbaar.

Buiten rond de kerk is nog een kerstmarkt. Hier verkopen ze ongeveer de zelfde spullen als op de andere markten. We nemen een aantal peperkoek harten mee, het is de bedoeling dat je die op kerstavond om hangt bij de gene die je lief hebt.

Wij nemen ze gewoon voor heel de familie mee.

Na alles zo wel gezien te hebben wat op het lijstje stond, gaan we richting hotel en richting luchthaven. Hier moeten we nog wel een lange tijd wachten (maar gelukkig... er zijn wat winkeltjes)  maar dan is er de terugvlucht die snel voorbij gaat. En op Schiphol staat de trouwe pappa al weer te wachten... hij zou tussendoor toch wel naar huis zijn gegaan...?
 


Uitzicht vanaf de Dom


 
Debora