Amerika - Cuba - Rondreis

Cuba
Tekst en foto's: Marly Julien
Reistijd: februari 2006

Havana - Pinar del Rio - Trinidad - Camaguey - Santa Clara - Varadero

 

     


De gymplaats op een school in Havana

10 februari 2006

Gisterenavond zijn we geland in Havana, het was al donker en hebben niet meer gezien dan het hotel.

Na het ontbijt loop ik met Hetty door de straten van Havana.

Om ons heen zien we veel armoede. En omdat wij duidelijk toeristen zijn worden we aangesproken door bedelaars.

We lopen door een smal straatje waar een schooltje staat. De straat is afgezet, het stukje weg is bedoeld als gymplaats.

 
Terug in het hotel staat iedereen klaar om een stadswandeling door oud-Havana te maken.

We lopen via de kust naar het oude fort ‘El Morro en la Cabaña’. In het oude stadscentrum lopen we over een boekenmarkt.  Op het plein, Plaza de Armas, staan veel kraampjes met boeken en kaarten en overal zien we prenten met Ché Guevarra, de nationale held.

We lopen verder door de kleine en zeer oude straatjes. Veel huizen en gebouwen staan er vervallen bij. We horen dat er in Havana gemiddeld iedere dag zo’n drie huizen instorten.

We vervolgen naar Plaza Vieja, een oud plein waar niet veel te doen is, wel worden de gebouwen rond dit plein gerenoveerd, wat bijna uitzonderlijk is.


Oud Havana

 


El Morro

Op Plaza de Catedral wordt een meisje in een prinsessenjurk gefotografeerd. De familie viert dat zij 15 jaar is geworden, dit is een traditie die uitbundig wordt gevierd.

Uiteindelijk gaan we gezamenlijk lunchen, met rijst en bruine bonen op het menu. Van het huis krijgen we nog een mojito cocktail aangeboden. Een frisse alcoholische specialiteit met mintblaadjes erin.

Onze vrije tijd besteden we met een aantal mensen op het terrasje op Plaza de Catedral. De toeristen worden hier vermaakt door vrouwen in Cubaanse kleding en een grote sigaar in de mond.

’s Avonds dineren we in een klein restaurantje, we eten op het balkon en hebben uitzicht over de zee.

Later die avond belanden we bij ‘La Floridita’, dit is de bar waar Hemmingway zijn favoriete drankje kwam drinken. Er speelt een live band, veel salsa natuurlijk. De bar is sfeervol aangekleed, het is leuk om hier te zitten en te genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

Als laatste bestemming voor deze avond gaan we met een klein groepje mensen naar Casa de Musica.

Als je binnenloopt, lijkt het wel een theater. Er staat een live band te spelen op een super groot podium, en er wordt flink gedanst.

Het leuke hier is ook dat er alleen Cubanen komen, dat maakt het voor ons ook wel speciaal.


Plaza Havana

 

11 februari 2006
 


Grootste begraafplaats van Havana

Om 9.00 uur zijn we fietsen op gaan halen. We gaan namelijk een fietstocht maken door het nieuwe gedeelte van Havana.

Als we net onderweg zijn krijgt er al iemand een lekke band. Omdat we met een vrij grote groep zijn, zijn we ook regelmatig mensen kwijt.

Na wat heuvels op en af stoppen we bij de grootste begraafplaats van Havana. Hier staan ontzettend oude graven, ze zijn erg groot en erg mooi. We fietsen verder naar het plein van de revolutie.


               Ché Guevarra

Hier staat een monument en op een gebouw staat heel erg groot het gezicht van Ché Guevarra afgebeeld. Het is indrukwekkend om te zien en we maken hier veel foto’s.

Overal om ons heen zien we van die oude Amerikaanse bakken rijden, dat is wel grappig om te zien. Na de fietstocht eten Hetty en ik onze (in de supermarkt gekochte) broodjes op het dakterras van het hotel. We hebben een mooi uitzicht over de stad, en in de verte zien we de kust met het mooie fort ‘El Morro’. De rest van de middag relax ik wat.
 


Cuba Car

Met een groep van ongeveer 10 mensen gaan we dineren in China Town, het is er erg gezellig. En we kunnen heerlijk buiten eten. Onder het eten wordt er een Chinese show opgevoerd met draken en jongens die een vechtsport uitoefenen. Ook krijgen we zangers aan onze tafel die het lied ‘Guantanamero’ komen zingen. We hebben het lied de laatste paar uur zo vaak gehoord dat we er nu echt schoon genoeg van hebben. Maar we lachen vriendelijk en uiteraard krijgt de zanger weer een fooi.

Toen we terug kwamen in het hotel was het nationaal honkbal team gearriveerd. Honkbal is in Cuba heel erg populair en deze jongens worden in dit land dus helemaal aanbeden. Op het dakterras pakken we met een paar mensen nog een afzakkertje en gaan dan toch op tijd slapen.
 

12 februari 2006

 
Vandaag vertrekken we naar Pinar del Rio, het is zo’n 3 uurtjes rijden met de bus. Het hotel is mooi gelegen tussen Pinar del Rio en Viñales, ver van de bewoonde wereld, zo lijkt het wel. In het midden staat een groot zwembad met hoge palmbomen.

Helaas is het koud en regenachtig. Maar Hetty en ik besluiten te gaan paardrijden door een mooie vallei.

We rijden 2 uur door de tabaksplantages en komen langs  boeren dorpjes. We stoppen op den duur bij een klein huisje, hier hangen de tabaksbladeren te drogen.

De tocht is heel erg mooi en erg relaxt.


Paardrijden door de tabaksplantages


Om vijf uur is het tijd voor salsales. Het is erg leuk en we hebben erg veel lol. Na deze intensieve les ga ik naar mijn hotel om nog wat te relaxen. Ik val in slaap tijdens het tv kijken. Opeens hoor ik gebonk op de deur. Het is Oscar, later komt ook Hetty nog kijken. Iedereen is  klaar voor het diner. Ik pas voor deze avond want ik ben erg moe van de antibiotica die ik heb voor mijn blaasontsteking.
 

13 februari 2006


In de ochtend vertrekken we naar Viñales. Hier gaan we een wandeling maken door de mooie natuur.
 


Schilderachtige tafereeltjes

Het landschap is echt prachtig. We lopen door de kleine dorpjes en op het land werken de boeren met paard en wagen. Halverwege de tocht drinken we koffie bij een mevrouw die de gids kent.


Koffie drinken bij een Cubaanse familie

 


Terug naar Viñales

Na de koffie lopen we weer verder en eindigen in weer Viñales. Hier eten en drinken we wat en bekijken we de kraampjes op het pleintje.

Ik koop bij een van de kraampjes een cd met Cubaanse muziek als cadeautje voor Hetty omdat ze jarig is vandaag.
Later deze dag nemen we een kijkje in een sigarenfabriek. Natuurlijk neem ik een echte Cubaanse sigaar mee voor thuis. Ook lopen we nog binnen in een fabriek waar rum gemaakt wordt.

Uiteraard mogen we proeven van de (pure!) rum. Een aantal mensen is zo slim om wat cola te kopen, zodat we het kunnen mixen en het drinkbaar is.

Terug bij het hotel aangekomen komen de flessen rum te voorschijn. We bouwen een feestje om Hetty haar verjaardag te vieren. We doen dit in de bar aan het zwembad. Een aantal mensen hadden nog cake gekocht, en het wordt een gezellig feest.


Werken met "paard en wagen"


Cienfuegos

’s Avonds eten we in Pinar del Rio, als we in het centrum aankomen is daar veel drukte. Straten zijn afgezet en er is muziek. Helaas is het feest ’s middags geweest, en zijn ze de boel al weer op aan het ruimen.

We gaan gezamenlijk weer wat eten en keren dan weer terug naar het hotel om een afzakkertje aan het zwembad te nemen.


14 februari 2006
 

We vertrekken rond negen uur richting Trinidad. De reis duurt zo’n beetje de hele dag. Net als we stoppen voor de lunch begint de zon ineens fel te schijnen, heerlijk is dat.
 


Trinidad - Koloniale gebouwen

We stoppen bij een park waar je kunt lunchen en waar winkeltjes zijn. Hier kunnen we lekker de benen strekken en even relaxen. Na ongeveer 2 uurtjes verder rijden stoppen we in een klein plaatsje.
 
Het heeft ontzettend mooie koloniale gebouwen. We wandelen er wat rond en drinken wat fris.

Om 6 uur ’s avonds arriveren we bij het hotel. Er is alleen een probleem, er zijn niet genoeg kamers voor ons gereserveerd. Het gevolg is dat Hetty en ik bij Elle en Esther op de kamer slapen. Ook andere mensen worden bij elkaar op de kamer gedumpt. Maar goed, het eten in het hotel is erg goed en dat wordt inclusief aangeboden voor de overlast van de kamers.


Trinidad - Koloniale straten


Aan de bar van het hotel nemen we nog een laatste cocktail. ’s Avonds eten we dus in het hotel en het buffet is echt ontzettend goed. Er wordt nog een soort van Valentijns show opgevoerd en het is erg grappig.


15 februari 2006

’s Ochtends maak ik een stadswandeling door Trinidad. Ik beland al gauw bij een internet café en stuur dus meteen wat e-mailtjes naar huis. Daarna loop ik wat rond in de koloniale straten.
 


Trinidad - Trotse jongen

Overal zie je nog paard en wagen en op iedere hoek van de straat staan de locals op straat wat te kletsen.

Rond twaalf uur loop ik naar Plaza Major, daar zou ik Hetty treffen. We gaan even in het park zitten, en al gauw komt er een klein jongetje naar ons toegelopen.

Hij heeft een schattig puppy bij. Het jongetje vraagt om een peso (Cubaanse munt) om het dier te kunnen voeren. Natuurlijk krijgt hij die van ons.


Trinidad

 
’s Middags lunchen we met de groep. In het restaurant wordt weer live muziek gespeeld. Ik heb een groot bord met garnalen besteld, en het is heerlijk. Na de lunch nemen we nog een cocktail bij Casa la Musica. Het pleintje is erg gezellig en er zitten hier veel toeristen. Trinidad is erg mooi met zijn oude gebouwen en oude straten, het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. De terugweg naar het hotel gaat weer over de heuvelachtige paden, het is een flinke klim.

’s Avonds na het eten gaan we naar een gezellige bar, Casa la Trova, waar weer live muziek wordt gespeeld. De Cubanen dansen salsa en wij kijken hoe mooi ze dat doen. Sommige maken er een ware show van. Rond elf uur houdt de muziek op en gaan we dus verder naar Casa la Musica. Op het plein is het een drukte van jewelsten, hier wordt flink gefeest en gedanst, en dat allemaal in de buitenlucht. Na wat Piña Coladas vertrekken we naar een discotheek in de grotten. Het is niet echt druk maar de sfeer is echt geweldig. We staan de rest van de avond op de dansvloer. Als we er genoeg van hebben strompelen we over de heuvelachtige bergweggetjes weer richting het hotel.
 

16 februari 2006

 


Camaguey

We hebben de ochtend vrij om te doen wat we willen. Dus dat wordt een laat ontbijt, het is vakantie, toch?! Na het ontbijt ga ik rustig mijn tas inpakken.

Rond twaalf uur vertrekken we met de bus naar Camaguey. We maken een korte stop in Santa Luiz waar we een torentje kunnen beklimmen en hebben een mooi uitzicht over het landschap.

In Camaguey hebben we een ontzettend mooi hotel in koloniale stijl. En de kamers zijn er ontzettend groot. We worden verwelkomd met live muziek en een glaasje Cuba Libre (rum cola). We houden happy hour in een zithoek bij het hotel. Iedereen neemt wel wat mee, de een cola, de ander rum en weer iemand anders wat te knabbelen.


17 februari 2006
 

Na een heerlijk bord fruit deze ochtend stappen we de fietstaxi in om een stadstour door Camaguey te maken.
     
We bezoeken een kerkje, rijden door parken en maken een stop bij de lokale groente en fruitmarkt.

Je kan hier van alles krijgen.
     
Het is leuk hier rond te wandelen en foto’s te maken.

Verder bezoeken we een monument over de strijd in de revolutie.

Na een terrasje gepikt te hebben ga ik met Hetty naar de plaatselijke schoonheidssalon. Het is vrijdag dus het is ontzettend druk in deze zaak en moeten dus ook een hele tijd wachten.
Hetty wil een heel stuk van haar haar af.

Ik leg het uit aan de kapster, in de hoop dat het goed gaat.

Het resultaat is  goed en bedanken de kapster vriendelijk. We zijn weer een Cubaanse ervaring rijker.
     
Op het dakterras van het hotel smeren we weer een broodje.

We kijken uit op een drukke straat recht tegenover het station.


Fidel Castro en zijn mannen

     
Later lopen we nog door de smalle straatjes van Camaguey en uiteindelijk belanden we weer op een terrasje.
     

18 februari 2006
 

Na het ontbijt vertrekken we naar Sancti Spiritus. In de middag arriveren we bij het hotel. Het ziet er oud en vervallen uit.
 


Sancti Spriritus

We hebben de middag vrij dus nemen we een duik in het zwembad. Na het zwemmen gaan we het dorpje verkennen.

Er staat een oude kerk en er is een bruggetje om naar toe te lopen. Bij de brug staan er een aantal kinderen die om Pesos vragen. We lopen terug naar het centrum en pikken een terrasje. We eten in de buurt van Casa de la Trova en kunnen de live muziek dus goed horen.

’s Avonds bij het hotel wordt er karaoke gezongen, maar het is niet druk en niet gezellig. We maken onze eigen cuba libres en kletsen nog wat na bij het zwembad van het hotel.


Sancti Spriritus

19 februari 2006


Deze ochtend vertrekken we naar Santa Clara, dit is de plaats waar Ché Guevarra begraven ligt.
 
De eerste stop is dus bij de begraafplaats. Er is een museum bij en er zijn veel foto’s te zien van de revolutie. Buiten staat een groot monument met de laatste brief die Guevarra aan Fidel Castro geschreven heeft. Ik moet zeggen dat het erg indrukwekkend is allemaal.

In de middag komen we aan bij het hotel en gaan meteen lunchen. Om drie uur maken we een stadswandeling met de gids. In het centrum is een gezellig plein, je kan er gewoon uren op een bankje gaan zitten en mensen kijken. We worden steeds aangesproken door Cubanen om sigaren te kopen. We duiken een lokaal kroegje in en het is erg gezellig tussen de locals.


Monument Ché


’s Avonds gaan we nog dansen in een discotheek. Niets vermoedend zijn we een gay-bar binnen gelopen. Maar het was erg gezellig en we hebben veel plezier gehad. Na wat gedanst te hebben loop ik terug naar het hotel en op het plein staat een mensenmassa feest te vieren. Het is echt ongelofelijk zoveel mensen bij elkaar. Ik ben erg moe en ga op tijd slapen.
 

20 februari 2006

Vandaag vertrekken we naar Varadero. We gaan meteen van het strand genieten, het zeewater is best koud, maar als je er eenmaal door heen bent is het heerlijk.


Salsa

We eten bij het hotel, en ’s avonds is het party time. We gaan eerst naar de disco van het hotel. Daar is het niet druk. Dus later lopen we via het strand naar discotheek Rumba. Het is een lange wandeling.
 
In het begin is het er helemaal niet druk, maar later komt het volk binnen. Voor 10 pesos mogen we binnen en kunnen we de hele avond gratis drinken. Het is er erg gezellig en de rest van de avond wordt er dus alleen maar gedanst.

Rond drie uur lopen we weer het lange stuk via het strand terug naar het hotel. Sommige van ons nemen nog een duik in zee, maar ik niet, véél te koud!! Omdat het hotel all inclusive is, is er nog een snackbarretje open en we eten nog wat sandwiches en wat koude friet.

21 februari 2006
 

’s Ochtends neem ik samen met Hetty een taxi naar Varadero. De taxichauffeur vertelt ons dat er een leuk marktje is met alleen maar souvenirs, dat is precies wat we zoeken. Omdat we lekker op tijd zijn is het er nog niet druk. Hier kunnen we al onze inkopen doen, geweldig!

’s Middags vertoeven we nog lekker aan het strand. We liggen de rest van de dag lekker te bakken en we moeten niks.

's Avonds is er een barbecue georganiseerd op het strand. We eten bij de ondergaande zon nemen nog een cocktailtje en ik ga dan vroeg slapen want morgen is het weer vroeg dag.


Standbeeld van Ché Guevarra


22 februari 2006
 

Rond 8 uur worden we opgehaald om naar de Marina te gaan.

We hebben voor vandaag een boottocht met catamaran geboekt, we gaan zwemmen met dolfijnen. Hoe kun je je laatste dag in Cuba beter besteden?!

Er staan ongeveer 8 catamarans klaar en het is ontzettend druk met toeristen.
Na een uurtje varen stoppen we bij een bassin waar de dolfijnen zijn. Ik spring in het water en de dolfijnen komen steeds langs gezwommen, ik kan de dolfijnen aanraken en het is heel erg apart.
   
Na een tijdje varen we verder en maken dan een stop om te gaan snorkelen. We zien ontzettend veel vissen in verschillende kleuren.

De laatste stop is op een eilandje met een prachtig wit strand.

We krijgen een bord met overheerlijke seafood voorgeschoteld, het is echt smullen. We verkennen de omgeving een beetje, gaan lekker zonnen en zwemmen wat in zee.

Hiermee eindigt mijn avontuur in Cuba, en de volgende dag vertrekken we weer naar het koude Nederland.
     


Naar de website van Marly

Terug naar de startpagina van Cuba

Marly