Amerika - Costa Rica - Rondreis Puerto Viejo

Rondreis Costa Rica
Tekst en foto's: Marly Julien
Reistijd: april - mei 2008

 Puerto Viejo - La Fortuna - Nicoya - Corcovado

 

     
Op 22 april 2008 om 20.00 uur landen op Juan Santamaria Airport in Costa Rica. Onze vrienden Cristian en Victor staan al op ons te wachten. Het is goed om weer op Costaricaanse bodem te staan, weer terug in het relaxte en tropische land. We gaan meteen door naar restaurant bar Mundo.
 
Tijdens de heerlijke maaltijd kletsen we bij over wat er de afgelopen 3 jaar allemaal is gebeurd.

We nemen wat cervezas, maar niet te veel want morgen hebben we een druk programma.


23 april 2008
In de namiddag halen we onze huurauto op en rijden we naar de Poas vulkaan. De weg er naartoe is prachtig. We rijden langs cacaoplantages, kleine dorpjes en we zien alleen het groen van de natuur.
 
Vooral de palmbomen langs de weg, daar kunnen we geen genoeg van krijgen.

Na een lange slingerweg komen we bij een afgesloten pad.

Je kunt het terrein helaas maar op tot 15.30 uur en dat is het net geweest. Wat een pech!

Gelukkig is de La Paz waterval vlakbij en brengen daar een bezoek. We zitten in het regenwoud en het is fantastisch!

24 april 2008
Deze ochtend vertrekken we naar Puerto Viejo. Het duurt even voor we de stad uit zijn. Na zoín anderhalf uur rijden zitten we weer in het regenwoud, het Brauillo Carrillo National park.

We stoppen op verschillende look-outs maar de bebossing is zo dicht dat we helaas weinig uitzicht hebben.

Langs de bermen stromen overal kleine watervalletjes. We rijden via Guapiles naar Siquires en dan naar Limon.

Bij Limon verandert het landschap in bananenplantages en heel veel palmbomen.

Na een hele lange maar bijzonder mooie tocht arriveren we bij Azania Lodge in Puerto Viejo. Wat een paradijsje!

De cabinas zijn houten huisjes met gaas zodat je eigenlijk buiten slaapt, ze zijn leuk en romantisch ingericht. Na het inchecken nemen we een duik in het zwembad, en vanuit de jacuzzi spotten we de tientallen colibriís die er rondfladderen.
 
De tuin van het hotel is begroeid met tropische planten en bloemen, het is echt genieten hier.

ís Avonds maken we een strandwandeling en eten we wat in het centrum van Puerto Viejo. Uit de barretjes langs de weg hoor je overal reggaeklanken, er heerst hier een super-relaxte sfeer.


25 april 2008
Om 6.00 uur worden we gewekt door de fluitende vogels. De zon schijnt al fel en het is al lekker warm. Mijn ontbijt bestaat uit een bord van allemaal vers fruit; ananas, banaan, mango, papaya.

Nu is het tijd voor het strand. Er is bijna niemand behalve een paar honden die ons gezelschap houden.
Het water is lekker warm en er zijn wat golven. We genieten van de rust, het water en de zon.
 

ís Middags maken we een chocolade-tour. We worden enthousiast verwelkomd. Onze gids Alex leidt ons rond door de botanische tuin met tropische planten en bloemen.
Er is een typisch hutje gebouwd van de indianen.

Deze indianen leven nog steeds in het regenwoud hier zoín 5 uur (te voet) vandaan.


Dan wordt ons verteld over de geschiedenis van de chocolade in Costa Rica, en krijgen we uitleg hoe de chocolade gemaakt wordt. Het is erg leuk en interessant om te zien.

Voor we gaan eten drinken we nog wat in het hotel. We kletsen wat met 2 andere Nederlanders, een Amerikaan en 2 Duitse meisjes. Terwijl we zitten te kletsen zien we ineens een gigantisch grote krab verschijnen... waauw wat een beest.

26 april 2008
Na wederom een heerlijk ontbijt checken we uit. De pinautomaat van het hotel werkt niet dus moeten we even cash gaan halen bij de bank. Zodra we de auto starten gebeurt er niets... Ooohh waren jullie diegene die gisteren hun lichten aan hadden laten staan? 
Merkt een medewerker van het hotel op. Ja dus!!!
 
In het restaurant zitten vier Costaricanen te ontbijten en worden meteen actief gemaakt om onze huurauto aan te duwen. Dan komt de Amerikaan die we gisteren uitgebreid gesproken hebben en door het verwisselen van accuís is het truckje zo geklaard.

Uiteindelijk rijden we om 12.00 uur via de Central Valley naar San Jose. Onderweg komen we door kleine dorpjes en we stoppen voor een lunch en een drankje.

Rond 18.00 uur zijn we in San Jose, het is al donker. Ik bel direct Victor op en pikt ons op bij een grote mall vlakbij zijn huis.


Deze avond wordt mijn verjaardag gevierd, Cristian en Victor hebben al hun vrienden uitgenodigd. Iedereen heeft zelf drinken meegenomen (dat is gebruikelijk als er een feestje wordt gevierd) en Cristian heeft voor lekkere hapjes gezorgd. Ik heb een taart meegebracht en het feest kan beginnen! Met een aantal mensen nemen we nog een afzakkertje in een discotheek in San Jose, erg gezellig!


27 april 2008
Ik word om 7 uur al wakker van de felle zon in de kamer en de herrie op straat. Vandaag vertrekken we naar La Fortuna, we gaan de Arenal vulkaan bezichtigen. Het is weer een prachtige tocht door de groene natuur van Costa Rica.
 

Onderweg eten we enpanadas en tamales, typisch Costaricaanse gerechten.

In de middag arriveren we in La Fortuna. Thijs ziet een afslag naar de watervallen, en rijden er meteen naartoe. Aan het einde van de onverharde weg zien we een leuk hotelletje met uitzicht op de Arenal Vulkaan. Het is niet duur en we boeken voor 2 nachten.

Na het inchecken gaan we naar het stadje La Fortuna, eerst even eten. Bij het hotel drinken we nog een biertje met het zicht op de Arenal Vulkaan, wat is het hier heerlijk rustig, echt genieten!

28 april 2008

We staan vroeg op. Na een ontbijtje van Gallo pinto (rijst met bonen), ei en brood beginnen we aan een zware wandeltocht naar het meer bij de Arenal Vulkaan. We nemen twee grote flessen water mee en wat te knabbelen.
 
Het eerste stuk lopen we door een heuvelachtig weiland en er grazen koeien in de wei. We zien onnoemelijk veel vlinders, libelles, vogels en zelfs een kleine slang.

Opeens verandert het landschap in regenwoud. Het is erg dichtbegroeid, veel tropische planten en bloemen.
Het is een prachtige tocht maar erg zwaar.


Uiteindelijk komen we
 aan bij de  laguna en vandaar uit zien we ook de punt van de Arenal Vulkaan. Het ziet er paradijselijk uit, en er is hier verder helemaal niemand. De terugweg verloop iets gemakkelijker, in een uurtje lopen we terug naar het hotel.
 

We stappen meteen in de auto om naar de waterval te gaan, deze is vlakbij het hotel maar we zijn te moe om te lopen.

Bij de waterval wacht ons weer een zware klim, maar ook hier is het weer zeer de moeite waard.

Weer terug bij het hotel springen we meteen in de jacuzzi, even tijd om te relaxen. Vanuit de jacuzzi zien we de vulkaan roken en van dit uitzicht genieten we de rest van de middag.

29 april 2008
Na een vroeg ontbijt vertrekken we via CaŮas naar Nicoya. De reis gaat sneller dan we verwacht hadden. Opeens moeten we stoppen, de politieman (met lazergun) zegt ons dat we te hard hebben gereden.
 

 Hij spreekt geen woord Engels, dus ik maak in mijn  allervriendelijkste Spaans een praatje met hem.

Hij kletst er enthousiast op los, en ik natuurlijk ook.

Uiteindelijk moet dit voor ons een waarschuwing zijn, en rijden we zonder bon verder naar Nicoya.


In Nicoya kan ik me totaal niet oriŽnteren, er is zo veel veranderd en bijgebouwd, dat we eerst een kwartier aan het rondjes rijden zijn, tot ik een herkenningspunt zie.
Eerst bezoeken we DoŮa Herminia mijn gastmoeder van een aantal jaar geleden.
 
Alleen Marina en Walter zijn thuis, en we krijgen meteen een fresco (fruitsap) aangeboden.

Dan brengen we nog een bezoek aan David een oud klasgenootje van de talenschool in Nicoya. Daar krijgen we een rondleiding door zijn plantages, hij heeft veel teak, mahonie, papaya en cocobol bomen.

Op zijn land lopen twee hele grote leguanen, als ze ons zien ritselen ze snel de bush in.

Op de terugweg komen we nog langs doŮa Herminia en
nu is ze wel thuis. Ik krijg een warm ontvangst, en ben blij haar weer te zien. Dan bezoeken we ook nog de talenschool, deze is inmiddels verhuisd en het ziet er super-de-luxe uit!  Ons laatste bezoekje op deze middag is aan de ouders van Victor, ook daar krijgen we een uitgebreide rondleiding door hun huis en worden we volgestopt met van alles en nog wat. In de avond rijden we naar Puerto Carrillo, een rustig plaatsje en nog niet ontdekt door de toeristen.

30 april 2008
Vandaag ben ik jarig, we hebben een heerlijk relaxdagje ingelast. Na het ontbijt gaan we even internetten en daarna naar Play Carrillo. Er zijn maar weinig mensen op het strand. We nemen ook nog even een verfrissende duik in het zwembad want het is erg warm.
 

ís Middags rijden we met de auto door de bossen langs de kust. Als we op het zandpad rijden zien we al gauw wat brulapen verschijnen. Ze slingeren van boom naar boom, het is grappig om te zien.

Weer terug bij het hotel komt er een tropische regenbui naar beneden.

We hebben bij mijn favoriete restaurant El Ancla gereserveerd in Samara, dus moeten we door de stromende regen. Onderweg naar Samara krioelt het van de krabben op de weg, iets verder zit een leguaan midden op de weg af te koelen.


1 mei 2008
Vandaag gaan we snorkelen bij Samara. Om 8 uur zitten we al in de kayak onderweg naar een klein eilandje. Op het eiland zitten veel leguanen, die zwemmen helemaal van het vaste land hier naar toe.
 

We gaan meteen snorkelen.

Thijs ziet een schildpad haastig wegzwemmen in het water.

We zoeken nog even maar zowel de gids als ik vind geen spoor van dit dier.

Verder zijn er veel gekleurde en tropische vissen.


2 mei 2008
Vandaag moeten we de auto inleveren. We staan dus vroeg op om het hele eind naar San Jose af te leggen. We komen precies op tijd aan bij het autoverhuur bedrijf. Onderweg reden er veel vrachtwagens voor ons, en op die slingerwegen kun je dus niet gemakkelijk inhalen.
 
We hebben bij de kathedraal in San Jose centrum afgesproken, daar zou Victor ons opwachten.

We komen in een gigantische file terecht, alle wegen naar het centrum zijn afgesloten. Als we na een paar uur in het centrum zijn krijgen we de volgende tropische regenbui over ons heen.

Victor is inmiddels weer terug naar zijn werk gegaan. Daar stonden we dan. Uiteindelijk toen het droog werd hebben we een taxi genomen naar zijn werk. ís Avonds eten we met Victor en Cristian in het cimarrona restaurant Axerri in San Jose.

Op marimba muziek dansen hier gemaskerde poppen rond. 
 En jawel, omdat het mijn verjaardag is geweest heeft Victor geregeld dat ik met zoín gemaskerde pop mag dansen. Dat is natuurlijk lachen, gieren brullen. We vermaken ons prima en het eten was erg lekker.
 


3 mei 2008
Om 8.00 uur zitten we in het vliegtuigje naar Drake Bay. We gaan naar Corcovado een prachtig natuurgebied in het zuiden van Costa Rica. Hoe dichter we bij de eindbestemming komen hoe mooier de natuur.
 

We landen midden in de jungle, het voelt er warm en klam aan.

Met een jeep rijden we in 20 minuten naar de opstapplaats van het bootje wat ons naar Marenco Lodge brengt.

De Lodge ligt ver afgelegen van de bewoonde wereld, wat is het hier prachtig!

In de middag nemen we een siesta en later op de dag lopen we via het regenwoud naar een nabij gelegen dorpje.

Bij het schooltje moeten we rechtsaf tussen de kleine houten huisjes en na wat varkens en kippen gepasseerd te hebben komen we bij een klein winkeltje waar we wat frisdrank kunnen kopen. Na het avondeten maken we een nachtwandeling. Met een paar gidsen en wat zaklampen gaan we het regenwoud in op jacht naar kikkers, slangen en spinnen.  Om 23.00 uur komen we moe en voldaan in onze lodge aan, het was een mooie tocht.

4 mei 2008


Na het ontbijt hebben we een canopy toer geboekt. We gaan met de boot naar een dorpje toe waar we nog een kwartiertje met de jeep verder moeten om bij de canopy toer te komen. Na de instructies beginnen we op het eerste platform.
 

 


Het is erg leuk om van platform naar platform te zwieren midden door de jungle. Bij platform 13 eindigt de toer en keren we weer terug naar Marenco Lodge. ís Avonds krijgen we een heerlijke maaltijd van scampies vooraf, daarna een bord vis en een
heerlijk toetje na.

5 mei 2008
Deze ochtend worden we gewekt door een groepje doodshoofdaapjes. Nieuwsgierig kijken ze naar binnen. Helaas voor hen hebben we geen voedsel in de Lodge.
 

Vandaag gaan we met de boot naar CaŮo island. Dit is een eiland dat bestaat uit beschermd natuurgebied. Onderweg maken we een stop om te snorkelen.

In de verte zwemt een groep dolfijnen. De vissen zijn erg kleurrijk, echt geweldig om te zien. Ook zien we wat haaien, deze zijn niet gevaarlijk.

Op het eiland maken we een wandeling samen met onze medereizigers, twee Argentijnen met hun dochtertje van 1,5 jaar oud. We krijgen een gezonde lunch met allemaal tropische groenten en vruchten, jummie!


ís Middags bij het hotel zien we nog een groepje spidermonkeys voorbij komen. Ze storen zich niet aan ons.


6 mei 2008
Vandaag verlaten we Marenco Lodge. Het was een fijne bestemming om onze reis af te sluiten.
 

Ver weg van het drukke verkeer en de vele toeristen, Corcovado is een bijzonder plaats.

Met het vliegtuigje landen we weer in het drukke San Jose.

We overnachten nog eens bij Victor en de volgende dag hebben we nog tijd om wat souvenirs te kopen.


Dan op 8 mei vroeg in de ochtend vertrekken we weer naar Nederland waar de zon heerlijk schijnt!

     


Naar de website van Marly

Terug naar de startpagina van Costa Rica

Marly