Homepage

China - Dali en Kunming
Tekst en foto's: Frans en Marina Snaaijer
Reistijd: april 2006

     

 

Aalscholvers

 
           

Beijing - Chinese muur

Xian - Chengdu

Xichang - Lugu lake

Xiaoyoha - Lijiang

Dianmeer - Longji

Yangshuo - Li rivier

           
18-04-06 dinsdag. Naar Dali
Vanochtend vrij en dus maar even overgestoken naar het internetcafe. We werden verrast met de huwelijksaankondiging van Birgit en Jack. Een mooie en duidelijke site.  We hebben het uit laten printen om aan een paar mensen te laten lezen (heel de bus!).
Om 13.00 uur met een gehuurde bus Lijang weer verlaten om 4 uur verder te reizen naar Dali.
 
Vandaag is Aat jarig. We hebben voor haar alle verjaardagsliedjes gezongen die we kenden in de hotel-lobby. In het hotel in Dali werd zij verrast met een kleurrijk boeket, een Chinees/Engels fotoboek van de plaatsen waar we geweest zijn en een enorme verjaardagstaart, compleet met paarse rozen, fluorgroene blaadjes en kaarsjes.
Hebben we na het eten opgegeten en was nog lekker ook. Voor al die verrassingen had Jiang weer gezorgd.

Allemaal even betalen, 35 yuan p.p., leuk toch!. Zo'n typische Jiang uitdrukking die we ons nog lang zullen heugen.


Stadspoort van Dali

  Dali ligt op een hoogte van 2000 m (Lijiang op 2600 m) aan het Erhai meer. Het is een oud ommuurd stadje met 3 machtige stadspoorten die ook beklommen kunnen worden.
Maar ook hier weer een grote hoeveelheid aan souvenirwinkels en iets meer westerse toeristen.

Dit is het gebied van de BAI minderheid. Deze kleurrijke mensen zijn nog veelvuldig te zien in het straatbeeld.

We hebben dit keer wel een echte Chinese hotelkamer, met zwart gelakt houtsnijwerk op bedden, toilettafel/bureau, zithoek enz.
Zo vol gepropt met meubilair dat we de koffers nauwelijks kwijt kunnen.

 
     

19-04-06 woensdag  Kabelbaan en varen naar Wase
Wat uitgeslapen en ontbeten op een terras in de Buitenlandersstraat (muesli, yoghurt en vers fruit) en het stadje uitgelopen.
Een half uurtje gelopen naar de Drie Pagodes van Chongsheng en het bijbehorende tempelcomplex waar Dali bekend door is.
We zagen de  pagode's (70 m en 2 van 40 m hoog) vanaf het hek, er was een mooie tuin en heel ver weg een Chinese Tempel.
De entreeprijs was vrij hoog en eigenlijk hadden we vandaag niet zo'n tempelzin. We hebben  er al zoveel gezien en waarschijnlijk nog veel te gaan.

 

De Drie Pagodes


Erhaimeer

Daarom maar weer terug naar de stad, nu met een rijtuigje en daar over de lokale markt gelopen.

Om 13.00 met zijn allen in een busje naar de kabelbaan (de hoogst gelegen van de wereld). In 25 min. bracht deze 2-persoons stoeltjeslift ons naar
3000 m. Van daaruit een wandeling gemaakt van 10 km met mooie uitzichten over Dali en het Erhaimeer.
Hoe krijgen die Chinezen het toch voor elkaar om een 10 km geplaveid wandel/fietspad aan te leggen op 3000 m tegen een steile bergwand, keurig horizontaal en 2,5 m breed.

's Avonds zeker 4 uur op het terras gezeten in drukke straat, lekker mensen kijken, eten, drinken en lachen.

Wandelpad tegen de bergwand

Wandelpad met prieel


20-4-06 donderdag

Om 10.00 uur brachten  rijtuigjes ons naar het meer om daar op een royale boot te stappen om naar de overkant te varen. Lekker een beetje uitwaaiend in het zonnetje waren we daar na 5 kwartier.

In het dorpje Wase aangelegd. Daar was een grote dorps-markt van de BAI. Veel kleine vrouwtjes in de vrij eenvoudige blauwe dracht krioelden door elkaar, allemaal met de grote boodschappenmanden op hun rug.

Een oud vrouwtje lokte me mee naar haar woning, grote binnenplaats met mesthoop, maar binnen zagen we 3 piepkleine kamertjes met een minimum aan meubilair.


Drukte op de markt van Wase

 

Uit een hoek haalde zij een plastic zak met geborduurde sandalen en inderdaad precies mijn maat. We werden het echter niet eens over de prijs.


de rondvaartboot

Na 2 uur hadden we het wel gezien en zijn teruggevaren. Eerst langs een mooi tempeltje op een piepklein eilandje en daarna aan de overkant in een haventje even gestopt.
Hier demonstreerden een paar vissers hoe er soms gevist wordt met behulp van aalscholvers.


Tempeltje in het meer.

De vogels krijgen een strik om de nek en duiken zo een vis op maar kunnen deze niet zelf verorberen omdat hun keel dichtgesnoerd is.  Om 16.00 uur terug in hotel.
 

Kunming en het Stenen Woud

21-04-06 vrijdag.
Vanochtend uit Dali vertrokken met een grote lijnbus (soort Euroliner) naar Kunming. 370 km door de bergen via een mooie autoweg met veel tunnels zijn we in het centrum voor het hotel afgezet.Kunming centrum

Kunming is een provinciehoofdstad van Yunnan.
Druk en droog maar vanuit ons raam, 15 hoog, zien we mooie parken op loopafstand.
Samen even het oude stadsgedeelte in gewandeld met de vogeltjesmarkt, maar dat hadden we al snel gezien.

Na het eten is Jiang met ons door het vernieuwde stadcentrum gewandeld. We hebben met z'n allen de ogen uitgekeken!
Dat het een moderne stad is zagen we al aan de vele hoge en moderne gebouwen, maar zoveel grote en moderne winkels en winkelboulevards hadden wij niet verwacht.
Times Square in New York is er dorps bij. Overal neonverlichting en grote pleinen met beelden en andere kunstwerken.

Kunming is ook bekend vanwege de blinde masseurs. Zij staan op een plein met hun witte jassen en masseren je gewoon met de kleding aan. Men zegt dat het heel goede masseurs zijn.

Het aanbod in de winkels is toch wel Chinees, Amerikaanse merken zie je nauwelijks. De kleding is vrij stijf maar voor jonge vrouwen (maatje XS natuurlijk) veel glitter, ruches en kantjes en heel veel schoenen.
Ook mooie sportzaken maar alles in veel te kleine maten.

Om 21.00 uur nog heel veel flanerende Chinezen en er wordt weer gedanst op straten en pleinen.


Kunming. Blinde straat masseurs

22-04-06 zaterdag
Op het laatste moment besloten we met een groepje toch maar naar het Stenen Woud te gaan. Moeilijk om op zo'n korte termijn een bus te regelen, maar dan is Jiang in zijn element, overal vriendjes. Dus reden we om 8.00 uur met een busje van de Rechtbank met 11 mensen de stad uit. Ongeveer 1 1/2 uur rijden.


 Stenen woud

Het Stenen Woud

Het Stenen Woud bestaat uit grote formaties kalksteenrotsen en lijken soms op versteende bomen, ze zijn al 200 miljoen jaar oud. Door erosie is de lossere grond er omheen verdwenen.

Eerlijk gezegd dachten wij dat we dat al eerder gezien hadden. Maar je kunt het al raden, ook hier weer groter en hoger dan elders in Europa.
We hebben eerst het hoofdpad een stuk afgelopen waar het krioelde van Chinezen met fototoestellen achter de vlaggetjes aan.
We zijn samen naar het middengedeelte afgeweken. Dat was echt mooi, trap op en trap af langs hele smalle spleten en spelonken. Vaak alleen en soms achter een klein groepje met gids.
We hebben zo 5 kwartier rondgelopen, onder en langs imposante rotsformaties, niet echt verdwaald maar wel enorm in de war gebracht. Je kunt je nl. nergens op oriŽnteren.

Stenen woud

Op de terugweg wat voor me uit zitten dromen en van het landschap genoten. De provincie Yunnan en stad Kunming noemen ze ook wel het gebied van de eeuwige lente.

Op het land zijn de akkers al wat groener met jonge aanplant van rijst en groenten. Op sommige plaatsen wordt al gehooid en zelfs graan geoogst.
De vegetatie is hier echt sub-tropisch.
Wat ik wel mis zijn m'n geliefde palmbomen, die hebben we in het landschap nog niet aangetroffen.

15.00 uur terug op de kamer en even uitgerust.
Daarna internetten en nog even naar het park.


Voorjaar provincie Yunnan

Dianmeer en de schitterende terrassen van Longji

Marina

292.10.11.07

printversie