Amerika - Canada - Sunshine Coast - Vancouver Island - Saturna Island

Sunshine Coast - Vancouver Island - Saturna
Tekst en foto's: Heleen Hoek
Reistijd: 2009

Canada

 

     
De reis begint zoals gewoonlijk met inpakken. Altijd weer een uitdaging om in gedachten te houden dat ze in Canada ook winkels hebben, dus dat niet alles mee hoeft… Sterker nog, shoppen in Canada is altijd weer feest.
Mooie winkels, met superaardig personeel en genoeg keuze, ook als je een maat groter nodig hebt dan het jaar ervoor….!

Hoe dan ook, alles in 1 koffer en door zus naar Schiphol gebracht. Daar aangekomen moet ik alleen mijn koffer afgeven, want check-in had ik thuis al gedaan. Helaas maakt dat niks uit.
Het duurt nog even lang als altijd. Mag de pret niet drukken: ik ga op vakantie!

In het vliegtuig beland blijk ik een slapstick te zijn voor mijn buurman. Hij ligt continu in een deuk. Ik denk dat ik alles gepakt heb en dus in principe niet meer op hoef te staan tijdens de vlucht. Dat gaat natuurlijk niet lukken als je 9,5 uur moet vliegen. Het idee was leuk. Dus ik probeer af en toe op te staan, maar vergeet dat ik mijn gordel nog om heb.

Ik heb een oordopje in voor de iPod, maar die past niet lekker, dus valt steeds uit mijn oor. Ik kijk de film ‘New In Town’ en moet er erg om lachen, wat de buurman weer zeer vermakelijk vind… Blij dat iemand de vlucht een pretje vind!


Vancouver

Aangekomen in Vancouver staat Jason te wachten. We rijden naar huis en ik probeer zo lang mogelijk wakker te blijven. Dat lukt aardig, maar om 9 uur gaat het licht echt uit. De volgende dag doen we wat inkopen voor de camper die we de volgende dag op

kunnen halen.
We hebben de route al bedacht. Eerst vanaf Vancouver naar het noorden, naar de Sunshine Coast. Daar kunnen we een paar dagen over doen.
Vandaaruit steken we over naar Vancouver Island en bezoeken we een paar plaatsjes waar we negen jaar geleden ook geweest zijn.
Vanaf VancIsland gaan we nog een paar dagen naar Saturna Island, waar Nanet en Scott een stukje land hebben. Dan weer naar huis.

Het is maar een klein stukje van het prachtige British Columbia, Canada. Maar weer een hoop moois.
Even ter vergelijk. Nederland past zeker 2x in Vancouver Island. Het is een mega groot land.
 BC is denk ik even groot als West-Europa.

En dat is maar 1 provincie van Canada. Je kunt 10 uur rijden naar het noorden vanuit Vancouver, dan zit je midden in de provincie (in de sneeuw, dat wel). Daarna gaat het zeker nog 10 uur door voordat je van de landmassa afvalt. Ook kun je 10 uur rijden naar het oosten voordat je door de Rockies rijdt en in Alberta terecht komt. Tja, behoorlijk immens dus!
Verder heeft BC een grote hoeveelheid natuur. Het is een overrompelend mooie provincie. Van oceaan, bergen, watervallen, beekjes, meren, bossen tot wilde dieren in alle soorten en maten. Geweldig en superindrukwekkend.

De mensen in Canada zijn heel netjes en zuinig op hun land. Het zal niet snel gebeuren dat iemand iets uit het raam van de auto gooit en als je het toch ziet, dan kun je er bijna zeker van zijn dat het iets eetbaars is voor dieren, dus geen kwaad kan voor het milieu.

Goed, genoeg cultuur en natuur…nu de vakantie.
We halen de camper op en rijden terug naar Abbotsford. Inpakken en wegwezen willen we. De rit naar huis is wel even spannend. Ik heb nog nooit in zoiets groots gereden.
Gelukkig zijn de wegen in Canada hierop berekent en geeft het geen centje pijn.


Onze camper

Na een kwartiertje probeer ik zelfs Jason in te halen, zodat hij een beetje doorrijdt! We nemen zoveel spullen mee, dat het wel lijkt of we gaan verhuizen. Tjee, alsof er geen winkels zijn aan de kust. Jason zegt dat alles duurder is zodra het via een ferry moet komen, dus alles wat we nu kunnen kopen is mooi meegenomen.  Tja en dan zeggen ze iets over Hollanders…!


Camping aan het meer

Bij de ferry aangekomen kopen we een circle pas.
We beginnen met een tochtje naar Langdale. Dit ligt op een schiereiland (peninsula) waar je alleen met de ferry kunt komen. Toch een soort eiland dus.

Een klein uurtje met de ferry, heerlijk de tijd om om ons heen te kijken. Daarna een mooi tochtje langs de kust en door wat dorpjes. Na een beetje zoeken vinden we een camping


Skookumchuck

aan een meertje. De volgende dag worden we wakker in extreme stilte. Zo stil, dat ik niet weer waar ik ben. Wat een rust, heerlijk! We maken een lekker ontbijtje en douchen in de camper. Luxe hè? Ideaal voor een raskampeerder als ik… nooit meer in een tent!  Wij staan daar met nog één andere camper. Wat een luxe!  We zetten alles vast en rijden naar het noorden.


Willingdon Campsite

Eerst naar ‘Rapid Water’ een park dat Skookumchuck heet. Hier zijn de getijden vrij extreem, wat voor een kolkende massa zorgt. We moeten hiervoor wel een wandeling van 4 km heen en 4 km terug maken. Zucht…!  Wel mooi, maar helaas hadden we geen hoogtij, wat het meest bijzonder schijnt te zijn.

Na de lunch rijden we door naar de volgende ferry die ons van Earl’s Cove naar Saltery Bay moet brengen. Weer een heerlijk uurtje op het water. We rijden naar Powell River, waar we een mooie camping weten te vinden aan de oceaan: Willingdon Campsite.

We krijgen een plekje waar we zo ongeveer in de zee staan, prachtig! Als we geparkeerd hebben, vraag ik de buren of zij voor het mooie weer gezorgd hebben. We raken een beetje aan de praat en als we zeggen dat we bood -  schappen moeten doen, biedt de buurman aan ons even heen en weer te rijden.

Jason is wat sceptisch, want ‘niemand is zoo aardig’.  Ik weet niet beter dan dat Canadezen zeer behulpzaam zijn, dus denk er niks vreemds van. Ik krijg gelijk. Het blijken gewoon superaardige mensen te zijn. Ze blijken aan het testcamperen te zijn.

Even zien of ze niks vergeten voordat ze het binnenland in gaan. Blijkt dat ze inderdaad wat dingen missen: peper, zout,rum…! Jason en ik zijn allebei best wel moe en deze plek is top.
We besluiten dus om hier een nachtje langer te blijven en de omgeving te verkennen morgen. Dan kunnen we een rustig middagje in de zon doorbrengen. Heerlijk! Vanavond gezellig een kampvuurtje.

De buurman heeft ons veel verteld over het stadje Powell River. Zoveel dat we het allemaal niet onthouden hebben. We gaan eerst maar eens op zoek naar een coffeeshop en wat kaarten van Vancouver Island met campings. Die vinden we. Dus we oriënteren ons op een leuke camping bij Tofino en in Victoria.

We rijden nog wat rond en bekijken de omgeving. Maar het liefst zitten we bij de camper te lezen. Dus dat doen we dan ook. ’s Avonds weer een kampvuurtje,


Uitzicht vanaf ons terrasje voor de camper

want op het eiland mag het wellicht niet vanwege de droogte.
De volgende ochtend gaat de ferry al om 8.10 uur. Vroeg op dus. Natuurlijk verslapen we ons, dus de buurvrouw zit al handenwrijvend van de zenuwen aan de koffie. Had niet veel langer moeten duren of ze had ons wakker gemaakt…Wel lief!


Little Qualicum falls

We hebben een rustige overtocht van anderhalf uur met een klein beetje regen midden op zee. Op Vancouver Island aangekomen schijnt de zon weer volop. Van Comox (Little River) rijden we langs Little Qualicum falls naar het westen van het eiland: Tofino. Oftewel Surfer’s Paradise.

Negen jaar geleden zijn we hier geweest en hebben we in een klein tentje in het Provincial Parc gelogeerd. Helaas is die campground nu vol voor campers, dus rijden we door naar een belachelijk dure camping.

Wel weer prachtig onderhouden en het ligt aan zee. We maken meteen maar even een strandwandeling en een paar foto’s. We relaxen weer fijn bij de camper en hebben zelfs internet, dus maar even mail afgehandeld.
Ook hier mogen we een kampvuurtje maken, dus daar maken we gebruik van. Jason leert me smores te maken.

Een koekje, een stukje chocolade en een marshmellow van het vuur. Daar weer een koekje op…hmmmm. Een heerlijk avondje en op tijd naar bed, want morgen willen we van alles. De volgende dag beginnen we met een strandwandeling. Het waait
gelukkig niet half zo hard als de dag ervoor, dus erg fijn wakker worden. We pakken de spullen weer in en gaan op pad. Vanaf de camping een kwartiertje rijden komen we aan op Long Beach. 
Een prachtig strand, waar het stikt van de surfers. Hier heb ik een foto van gemaakt in het verleden. Alleen waren er toen nog geen digitale camera’s (althans…ik had ze niet). Dus nu moest de foto nog eens gemaakt worden natuurlijk!

Dan rijden we via de winding road naar Mc Millans, ofwel Cathedrals Cove. Bizar hoe groot de bomen hier zijn. Je voelt je echt een dwerg. De grootste boom die hier staat is ruim 800 jaar oud en heeft een omtrek van 9 meter!

Jason neemt het stuur over en ik val in slaap. Ik word wakker als we een beetje dichter in de buurt van Victoria zijn.


Cathedrals Cove

Victoria is de hoofdstad van de provincie BC, wat op zich best vreemd is. Waarom een hoofdstad op het eiland..?  We vinden de camping moeiteloos. Niet erg fraai, maar handig gelegen in Victoria, dus makkelijk om vanavond de stad in te gaan en ook


Watertaxi Victoria

handig als we morgen willen whalewatchen.

We parkeren en sluiten alles aan en stappen dan in de watertaxi die ons naar het haventje van Victoria brengt.

We gaan eerst maar op zoek naar een goede aanbieding voor het whalewatchen. Er zijn veel bedrijven die het aanbieden en uiteindelijk blijkt dat ze allemaal ongeveer hetzelfde berekenen. Dat is wel slikken als ik het vergelijk met negen jaar eerder, maar vooruit. Je bent er niet elke dag…!

Dat geregeld lopen we de stad in. Het is al wat later, dus we hebben allebei wel trek. Als we langs een pub lopen waar we live muziek horen, bedenken we ons geen seconde. Geweldige zanger, lekker plekje op het balkon en heerlijk eten. Een heerlijk avondje!

De volgende ochtend pakken we in en rijden om het water heen naar het centrum. Hier vinden we een prima parkeerplaats voor een paar uur, waarna we ons melden bij de tour. Aardige lui en een bioloog die ons wat meer verteld over de ‘L en de J pot’


Resident orca

families van orka’s die hier leven. De Residents.
We hebben veel geluk.
We stuiven langs een groep dolfijnen omdat we natuurlijk komen
 voor het grotere wild.

We zien een grote groep orka’s. Ze zijn in een dolle bui, want springen, spy hoppen, maken cartwheels enzovoort. Ook zien we kleine orkaatjes die dit jaar bij de familie gekomen zijn. Geweldig!


Spyhopping

Na deze belevenis rijden we naar de ferryterminal. Hiervandaan varen we naar Saturna Island. Op de ferry staan wij helemaal vooraan. Ze zijn het niet gewend dat een camper naar Saturna gaat, want er is helemaal geen camping.
Een eilandbewoonster komt dan ook even informeren waar we denken te gaan logeren…J De kapitein roept halverwege de vaart dat we links moeten kijken. Want als we dat doen kunnen we een groep orka’s zien, waar een beetje toerist zo’n 100 dollar voor betaald…! En bedankt..!

Inderdaad zien we in de verte een groep orka’s gaan. We denken dat het dezelfde club is die we vanochtend hebben gezien, maar het kan net zo goed de JPot zijn.

Aangekomen op Saturna Island rijden we naar het stukje land van Scott en Nanet. Zij willen hier ooit gaan bouwen, maar tot die tijd kamperen ze hier zelf ook. Wij passen er prima bij met de grote RV, dus ideaal.
We drinken een wijntje en dan nemen Scott en Nanet ons mee naar East Point. Ze zijn duidelijk heel trots op ‘hun’ eiland.

Als we op de rotsen in het zonnetje zitten, komen er een paar eilandbewoners aanlopen. ‘Nou, jullie zitten wel eerste rij hè?’.
We vragen hoe ze dat bedoelen en ze zeggen dat de orka;s eraan komen.

Hoeveel geluk kun je hebben op één dag? Inderdaad komen na een minuut of 10 een enorme hoeveelheid orka’s langs zwemmen. Zo dichtbij dat als je van de rots zou springen met een trampoline, je zo op een rug terecht zou komen. Prachtig! Wat een indrukwekkend gezicht.
Als we na een uurtje weer weg willen gaan, zien we in de verte nog een andere groep orka’s zwemmen. Niet te geloven zeg!


Hertjes op Saturna

Saturna heeft geen natuurlijke vijanden voor herten, dus daar lopen er heel veel van op het eiland. We zien er veel en ook hele jonge hertjes. Erg leuk. Ze lijken een stuk kleiner dan op het vaste land. Dat heeft er vast te maken dat niemand op ze jaagt.

We gaan terug naar de camper, eten wat in half regen, half zon en dan is het bedtijd. Ik heb het berekoud!

De volgende ochtend nemen Scott en Nanet ons mee op een tochtje over het eiland. Eerst rijden we naar Narvaez Bay. Ook hier kun je heerlijk op de rotsen zitten als je door het bos loopt en uitkijken over de oceaan.
Belachelijk genoeg zien we ook hier vandaag weer orka’s. Het duurt zeker een uur voordat ze allemaal voorbij zijn gezwommen.
Ze zijn weer hartstikke vrolijk. Spyhoppen, springen, enzovoort. Geweldig!

Hiervandaan rijden we naar de andere kant van het eiland, naar de vineyard. Prachtig gelegen, heuvelachtig met in de verte de oceaan. Hier genieten we van een heerlijke lunch en een lekker glas wijn. We rijden omhoog naar

Dit is het op een na hoogste punt in de Gulf Islands. Wat een prachtig uitzicht over de andere eilanden van Canada en de US.

Veel gezien vandaag, dus lekker terug naar de camper en een boekje. We eten weer van de BBQ, want dat doe je als je kampeert nu eenmaal…J

Na het eten gaat Nanet lekker slapen en rijden Scott, Jason en ik naar East Point om de zonsondergang te bekijken. Prachtige luchten en een heerlijke rust.
De zeehonden zijn erg nieuwsgierig. We zien steeds weer een paar koppies boven water komen om de indringers die we zijn te bekijken.

Nadat we allemaal wat uitgeslapen hebben word ik wakker met een zonnetje. De hond is dolgelukkig dat we eindelijk op zijn, dus maar in de benen. Na het ontbijt gaan we nog een keer naar de rotsen op cliff side East Point.


Wharburton Pike

We nemen een boekje mee en de camera, want je weet nooit of de orka’s toch nog een keer langskomen. Nou geen orka’s, maar wel een groep Dolphs Purposes (dolfijnen die hier wonen) en een heleboel zeehonden. Zolang die er zijn, zijn de orka’s


Onderweg naar Princeton

niet in de buurt…
We nemen afscheid van Scott en Nanet en rijden naar de ferry. Terug op het vaste land is het nog een klein uurtje naar Abbotsford en is het alweer avond. Lekker slapen!

Nadat we de camper hebben schoongemaakt en ingeleverd rijden we naar Princeton.
De rit daarheen is altijd weer supermooi. In de zomer heb je veel kans op het zien van


Moose, volgens mijn schoonvader erg lekker

beren langs de weg. Als je tenminste rond etenstijd in de auto stapt. Helaas zit het er dit jaar niet in. Wel zien we in Princeton een Moose. Dat is eigenlijk zeldzamer, maar ik vind een beer toch indrukwekkender…

Een mooie afsluiting van een mooie reis!


 


Heleen