Amerika - Canada - Rondreis Pasca en John - Glacier - Goldrush Trail - Hope

Glacier - Goldrush Trail - Hope
Tekst en foto's: Pasca Nabben
Reistijd: juni - juli 2011

Canada - British Columbia

 

 

Hope - Rambo Bridge

 
 

Regen - Glacier - Een heuse trail
 

08/07/2011 - Vannacht heeft het flink gestormd, regen, donder, bliksem en veel wind! Ik ben toch maar een paar keer opgestaan, even checken of de rivier niet buiten de oevers kwam... en of er geen bomen op onze camper zouden kunnen vallen... John vindt dat maar onzin natuurlijk. Maar goed, echt goed geslapen hebben we niet. Het is vanmorgen fris, grijze wolken en het dreigt elk moment te gaan regenen.
 


Glacier NP - Rock Garden Trail

Zo leuk, de Friezen hebben nog een kaart van Glacier NP voor ons neergelegd, gelukkig strategisch een goede plek dus niet natgeregend!

We rijden de camping af en rijden naar Golden om te tanken en boodschappen te doen. Daarna verlaten we het prachtige Yoho NP en gaan we op weg naar Glacier NP. De route verloopt vlot, het is ook niet zo ver rijden. De klok hebben we weer teruggezet op BC tijd. Onderweg een paar keer regen, het ziet er niet naar uit dat het vandaag nog opklaart.

Eenmaal in Glacier lopen we twee eenvoudige maar erg leuke trails, eerst doen we de Rock Garden Trail. Een wandeling over rotspaden en met goed zoeken kun je fossielen ontdekken. Er hangt een dichte mist en dat maakt het toch erg apart. Veel informatieborden (ook met waarschuwing voor beren), maar vooral met info over planten, bomen, rotsbloemen en struiken en uiteraard over de fossielen. Vervolgens hebben we een mini wandeling, de Hemlock Grove Trail. Een houten vlonder pad door een oud bos, ook hier weer info over de bomen en struiken. Er schijnen veel vogelsoorten zich op te houden in dit bos, maar vandaag met al die regen is het rustig. Toch zien we hier weer mensen. Bij de Rock Garden Trail zijn we niemand tegengekomen. Met regenjassen en paraplu’s trotseren de meesten de regen, wij ook!

We besluiten om een eindje van Hemlock Grove de Loop Brook Trail te lopen. We parkeren de camper en gaan op pad.
 
Ondanks de regen en het modderige pad is deze route echt de moeite waard. Je ziet veel over de geschiedenis van de spoorwegen. De stenen pilaren van een spoorbrug zijn nog zichtbaar. Langs de gehele route veel info en oude foto’s. Door de foto’s krijgen we een beeld hoe de spoorlijn is aangelegd, zwaar werk! Op het eind van de route kun je je naam en eventuele opmerking in een boek schrijven, helaas is de pen weg en die hebben we niet bij ons. Natuurlijk is het wel altijd leuk om even door zo’n boek te bladeren, we komen veel Nederlandse namen tegen.

We hebben het koud en gaan op aanraden van de mensen uit Friesland naar de Illecillewaet Campground. Een camping in het bos aan een meer. We vinden een mooi plekje aan het water, jammer dat het nog zo regent. De grond op de camping is drassig en uiteraard, zoals dat in een bos hoort, liggen er dennennaalden. Je kunt je voorstellen hoe de camper eruit ziet, hoe we ook ons best doen om de meeste naalden en modder buiten te laten. Eerst droge kleding aan en dan eerst een, wederom, laat ontbijtje, daar zijn we ook wel aan toe na al die wandelingen. Wat doen we? In de camper blijven de rest van de middag is toch geen optie met al dat moois wat we nog moeten gaan zien?

Trotseren we de regen? Tuurlijk! Regenjassen aan en we gaan op weg.


Glacier NP - Look Brook Trail


Vanuit deze campground zijn er diverse trails te volgen, een daar van gaat richting een gletsjer. Dat doen we! Zonder ook maar verder te informeren gaan we op pad, echt weer iets voor ons, gewapend met fotocamera en een flesje water blijken we de moeilijkste trail uit te kiezen, de Sir Donald Trail, en die is heftig!

Het eerste gedeelte van de route loopt langs een snelkolkende rivier met kleine watervalletjes, prachtig om te zien, we lopen zelfs een stukje om, om maar niets te missen. Dan volgen we een (ondertussen drassig geworden) pad, door het bos, aan de ene kant een berg, aan de andere kant de rivier. Wij lopen steeds hoger en de rivier ligt al een behoorlijk eind beneden ons, en is door de vele struiken en bomen niet meer te zien. Het is nu even droog en het ruikt heerlijk naar... nou ja, gewoon naar een fris bos!

Eenmaal uit het bos, komen we bij een grote vlakte uit met alleen maar rotsblokken, we kunnen het “pad” nauwelijks onderscheiden maar zien nog wel de kleine rode lintjes die we al een tijdje volgen. We klauteren over de rotsen en er lijkt geen einde aan te komen. In de verte voor ons zien we bergen, met watervallen en sneeuw. We gaan gewoon door, ook al is het erg pittig.
 Glacier National Park - Sir Donald Trail


Na de rotspartij wordt het wat mistig, we zijn al op een flinke hoogte. Via smalle brugjes van ijzer steken we diverse watervalletjes over die van de berg afgutsen. Geen leuning aan de bruggetjes, dus opletten en evenwicht bewaren. We klimmen en klimmen, komen bij de sneeuw uit en zien, ondanks de mist en de grauwe lucht, ijs! Heel veel ijs! Watervallen bestaand uit water en ijs, het is prachtig! We klimmen nog hoger, en dan is het pad toch echt op! We kunnen niet verder, er ligt veel te veel sneeuw. We rusten wat uit en merken dan tevens dat het behoorlijk koud is hier boven.

Omdat we de route niet in z’n geheel kunnen maken, zullen we toch echt via dezelfde weg terug moeten. Maar... we zijn "beren"trots op onszelf! Hebben we toch maar wel even mooi gedaan! Achteraf blijkt de route in totaal 15 km te zijn, wij hebben er 10 km van gelopen. Er wordt ons vertelt dat de sneeuw dit jaar lang is blijven liggen, normaal gesproken kun je in deze tijd van het jaar de gehele route al lopen, maar nu niet, de sneeuw is nog lang niet weg. "Zijn jullie net echt daarboven geweest?", vragen ze bij de receptie van de camping. Ja echt waar! We kijken naar de berg die haast niet meer te zien is door alle mist.

Terug bij de camper eerst weer droge kleding aan en voor de eerste keer deze reis toch even de verwarming aan. Helaas vanavond geen BBQ en dat is de eerste keer deze vakantie. Het blijft regenen. Dan wordt het toch echt een keer blikjesvoer...

Vandaag veel gewandeld ondanks de regen en de kou. Gereden km: 146


Kilometers maken - Zon - Douchen
 

09/07/2011 - Vandaag een kilometerdag voor de boeg. Na een kop koffie zijn we al weer vroeg op weg. Het is wat minder koud (maar nog steeds koud) en het regent nog een beetje. De camping is modderig en ligt vol dennennaalden en bladeren, het heeft vannacht ook flink gewaaid. Het moet gezegd, de camping is mooi en is fantastisch gelegen, wij hadden alleen het weer niet mee. Net als we wegrijden zien we nog een coyote.
 


Three Valley

Vanuit Glacier NP rijden we naar Revelstoke. Onderweg tanken en dan rijden we door naar Sicamous. In Three Valley een stop, mooi dorpje aan een prachtig meer met bergen op de achtergrond. Tijdens onze stop komt het zonnetje door en binnen de kortste keren klaart het weer op.

Net voor Sicamous hebben we ons ontbijtje, niet te geloven, het is nu zelfs warm! Stralende dag! We rijden door naar Kamloops, de omgeving verandert nu echt. We rijden door, zoals wij dat noemen, prairie gebied. Droog, er is minder groen en de bergen hebben een lichtere kleur. Weer veel boerderijen, koeien en paarden. Wij vinden het prachtig! En de temperatuur blijft maar oplopen.

Onderweg horen we op de radio dat het gebied, waar wij de afgelopen dagen zijn verbleven, kampt met overstromingen.

In Cache Creek vinden we een camping, de Brookside Campsite, met alles erop en eraan! Stroom, dump, wateraansluiting, zwembad, wasmachines en het belangrijkste... douches! De camper wordt op orde gebracht, wasjes worden gedaan, er wordt gedoucht en de BBQ kan aan! Gereden km: 358


Goldrush Trail - Alexandra Bridge - Emeroy Creek
 

10/07/2011 - Vanmorgen lekker uitgeslapen. Gisteravond nog lekker lang buiten gezeten, het was heerlijk weer.

De route is weer prachtig, wij menen nu te weten waar ze al die cowboyfilms opnemen. We zien bighorn sheep en coyotes. In Cache Creek eerst tanken en dan gaat de rit via Spences Bridge en Lytton naar Boston Bar. In Lytton doen we boodschappen. Lytton is van vroeger uit ook dorpje waar de goudkoorts toesloeg. Overigens rijden we al weer enige tijd over de historische Goldrush Trail.
 

Goldrush Trail


Alexandra Bridge


Hell's Gate


Net voorbij Boston Bar willen we Hell's Gate bezoeken, maar 20 dollar per persoon om via een kabelbaan de Fraser River over te gaan, vinden wij toch echt veel te veel, dus besluiten we door te rijden. Uiteraard proberen we via de reling nog wel een glimp op te vangen van de Fraser River, maar daar hebben ze rekening mee gehouden, het uitzicht is zeer beperkt.
 
Een eindje verderop in Alexandra Bridge Provincial Park stoppen we en maken een leuke wandeling door het park. Via de indrukwekkende brug lopen we naar de overkant van de Fraser River, voor niets! En met een veel mooiere omgeving!

In Boston Bar bezoeken we een camping maar dat is niet echt wat we willen dus rijden we door.

Net voor het dorp Hope vinden we een geweldige plek, Emeroy Creek, geen Provincial Park maar een Yale Indian Reserve, zoals ze het zelf noemen. Een prachtige mooie plek in een prachtige omgeving aan de rivier. Dit is de grootste campingplek van onze hele reis. De ranger van het park vertelt honderduit en is trots op het park. In de omgeving maken we in de middag nog een leuke wandeling.


Emeroy Creek Campground


In de avond gaat de BBQ aan, het is perfect weer geweest vandaag, zonnig en warm. Gereden km: 182


Hope - Rambo - RV Plaza
 

11/07/2011 - Vandaag weer lekker uitgeslapen, het bed in de camper ligt veel te lekker! We genieten nog even van Emeroy Creek, zien kolibries en een mooi gemaakt nestje met vogel die haar eigendom bewaakt.

We rijden naar Hope enkele kilometers verderop. Eerst nog even tanken, camper parkeren en naar een restaurant waar ze ontbijt serveren. Het ontbijt is heerlijk, veel te veel en onze kop koffie komt niet leeg, die wordt door de serveerster constant bijgevuld!
 

 


Hope


 

Na ons overdadig ontbijt lopen we naar het infocenter. John is een echte Rambo fan, overigens is het dorp Hope dat ook, en we krijgen een echte Rambo route mee! Voor degene die het niet weten; in 1982 is de film Rambo opgenomen in Hope! We lopen door de straten van Hope; “hier is die en die scène opgenomen”, “daar reed Rambo met z’n motor”, “daar ging hij de winkel in”... Ja, als echte Rambo fan vind je dit prachtig! Buiten Rambo heeft Hope gelukkig nog meer te bieden, leuke restaurants, een mooi park en veel houten beelden die met een kettingzaag zijn gemaakt! Dat laatste is echt bijzonder, wat een kunstwerken zijn er in Hope te bewonderen, mooi om te zien.
 


Hope - Rambo Bridge

Als laatste bezoeken we in Hope de “Rambo Bridge”, we moeten er met de camper naartoe rijden, maar eenmaal een fan van Rambo...

Bij de brug is het druk, niet met toeristen maar met de plaatselijke bevolking, de brug wordt namelijk afgebroken en daar zijn ze nu mee bezig. De bevolking komt in opstand, protesteert ertegen en wij begrijpen dat wel. Het hele dorp Hope draait nog steeds voor een groot gedeelte op de Rambo fans. Wij zien de werkers die de brug demonteren, de mensen die protesteren, we maken een foto, zijn wij een van de laatste die “de Rambo brug” nog in volle glorie zien?

Als we thuis zijn kijken we over een paar weken nog wel eens of Hope het voor elkaar heeft gekregen te brug te behouden. Misschien is er nog “hope” voor Hope!

Dan wordt het toch echt tijd om richting Vancouver te rijden. Gisteren hebben we gebeld naar RV Plaza (camping op aanraden van Fraserway). De camping ligt op een half uurtje rijden van Fraserway, hoeven we morgen niet zo ver meer te rijden.

’s Middags is het tijd om de camper schoon te maken en de koffers vast in te pakken. RV Plaza is zo’n echte stadcamping met meer vaste bewoners dan gasten. Ze zijn er vriendelijk en we mogen voor ’s avonds de BBQ lenen. Deze is op kolen, in de buurt van de stad mag je geen vuurtje meer stoken. ’s Avonds de laatste vleesjes op de BBQ en gezellig kletsen over onze reis. Het zit er weer bijna op! Gereden km: 167


Inleveren camper - Vancouver - Souvenirs
 

12/07/2011 - De beheerster van de camping laat ons weten dat alles wat we over hebben, welkom is. Zij zal de spullen weer verdelen onder de bewoners. Prima, ze krijgt van ons het e.e.a. mee, pak waspoeder, jerrycan water, jam, kaas enz. Komt dat ook weer goed terecht. Het BBQ hout wat we over hebben mogen we ook achterlaten, dit komen ze om de paar weken ophalen en de campingbeheerster krijgt er wat geld voor. Goed geregeld!
 
De tanks van de camper worden leeggemaakt, het vers water wordt bijgevuld, nog een laatste check en een kop koffie en we gaan op weg.

Het is druk op de weg ook al is het nog vrij vroeg. We naderen de brug die ons naar Annacis Island leidt. Ondertussen rijden we in een heuse colonne, 9 campers van Fraserway achter elkaar, leuk om te zien. We moeten natuurlijk ook nog allemaal tanken bij het tankstation, wat net voor de afslag naar Fraserway is gelegen, en ook daar ontstaat een rij campers.

Bij Fraserway worden we hartelijk ontvangen, wordt ons een parkeerplekje aangewezen, loopt een medewerker een rondje om de camper en tekent af. Dat was dat. We hebben de camper weer netjes en ongeschonden teruggebracht. Binnen geven we ons formuliertje af en vraagt men hoe de reis was. We krijgen koffie aangeboden en de papieren worden in orde gebracht.


Inleveren camper bij Fraserway


Voor we de reis begonnen hebben we een kilometer pakket gekocht, en de medewerkster moet twee keer checken. Ze heeft het nog nooit meegemaakt maar wij hebben op de kilometer nauwkeurig, exact het aantal kilometers gereden wat we gekocht hadden! Helaas zit er geen eerste prijs aan verbonden zegt de medewerkster lachend, anders hadden wij die gekregen!

Fraserway brengt ons keurig netjes naar ons hotel in Vancouver. In de middag slenteren we door Vancouver en halen onze laatste souvenirs. ’s Avonds gezellig een pilsje en niet te laat naar bed. Morgen de terugreis!

Canada: wat een heerlijk land om rond te reizen. We hebben zo ontzettend veel indrukken opgedaan. De machtige bergen, de geweldige meren, bijzondere landschappen, het spannende (denk aan de beren en poema’s), mooie wandelgebieden, knusse dorpjes, de vriendelijke mensen!
 

Naar de de reissite van John en Pasca


 
Pasca